Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 17 Οκτ. 2012 στον www.cityinternational.grΚαλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Στην διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Οι εκπρόσωποί της αναχωρούν σήμερα και είναι πιθανό να μην επιστρέψουν εκ νέου όπως ήταν προγραμματισμένο, την προσεχή Δευτέρα, με τις τελευταίες λεπτομέρειες στο πακέτο των μέτρων να κλείνουν μέσω email.
Έτσι, ενώ το πρωί της Τρίτης ξεκινήσαμε με εμπλοκή και διαφωνίες, το βράδυ καταλήξαμε με συμφωνία ή τέλος πάντων να είμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία.

Το σίγουρο είναι ότι υπήρξε εμπλοκή για τα εργασιακά και αυτό αποδεικνύεται και από τον κ. Βρούτση που είδε τρεις φορές -μέσα στην ίδια μέρα- την τρόικα, χωρίς αποτέλεσμα.

Μάλιστα, ο υπουργός έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για διάσταση απόψεων και ιδεοληψίες.

Εξάλλου η εμπλοκή ήταν σαφής και από τις δηλώσεις Βενιζέλου- Κουβέλη, που έδειξαν ξεκάθαρα να αντιδρούν στις απαιτήσεις της τρόικας.

Στον αντίποδα ο "σκληρός" Τόμσεν, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα θέλησε να λειάνει τις γωνίες και να ρίξει γέφυρες, μίλησε για σημαντική πρόοδο και συμφωνία στα περισσότερα.

Εντύπωση προκαλεί η στάση Στουρνάρα που φάνηκε να κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τον κ. Τόμσεν και μάλιστα φάνηκε να μεταθέτει την ευθύνη της εμπλοκής των διαβουλεύσεων στο υπουργείο Εργασίας και να προσπαθεί να αποκαταστήσει τις αρνητικές εντυπώσεις για τη στάση των τροϊκανών.

Ειδικότερα, μόλις ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι "σημειώσαμε σημαντική πρόοδο"

"Συμφωνήσαμε στα περισσότερα σημεία πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα", είπε.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις Στουρνάρα: "Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες".
Για το θέμα των εργασιακών υπήρξε πάντως μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.
Ο κ. Στουρνάρας συνέχισε: "Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα. Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν".

Το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία. Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν".

Υπάρχει όμως μιά συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη δόση


Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, με αυστηρή προϋπόθεση να έχει ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων.

Παράλληλα, η τρόικα εργάζεται ήδη με βάση τα σενάρια της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά μια διετία (χωρίς την επιμήκυνση, το πακέτο των μέτρων θα ήταν για την επόμενη διετία 18 δισ. ευρώ, αντί των 13,9 δισ. ευρώ).

Η περικοπή των δαπανών αναμένεται να ανέλθει σε κάτι παραπάνω από 11 δισ. ευρώ και τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε 2,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, το κύριο βάρος θα πέσει το 2013, οπότε και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα 9,2 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ επισήμαναν ότι απομένουν προς συμφωνία ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα στις αγορές προϊόντων και στην αγορά εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν δεχθεί τον κορμό της φορολογικής μεταρρύθμισης, αν και θέλουν από το υπουργείο Οικονομικών να εργαστεί και πάνω στα δικά τους μοντέλα για τις επιπτώσεις στα έσοδα από το μακροοικονομικό περιβάλλον (ύψος ύφεσης).

Πάντως, και για το θέμα του ύψους της ύφεσης το 2013 φαίνεται ότι βρέθηκε η «μέση οδός» για ύφεση 4,2% (το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε 3,8% και η τρόικα 5%).

Απομένει, επίσης, να υπάρξει συμφωνία και για το θέμα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, καθώς το ΔΝΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρες, το χρέος των οποίων δεν είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, η έκθεση για τη βιωσιμότητα αναμένεται πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και υπάρχουν τρόποι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα.

Χαριτολογώντας, στέλεχος του υπουργείου είπε ότι στο ζήτημα του νέου "κουρέματος" το σκορ είναι 1-2 (υπέρ ο Τόμσεν και κατά οι Μορς και Μαζούχ).

Ας δούμε τώρς λίγο πιο αναλυτικά το τρίτο κατα σειρά ναυάγιο με Βρούτση, το οποίο –εννοείται αφού είναι ναυάγιο-
ολοκληρώθηκε νωρίτερα χωρίς να έχει κάποιο αποτέλεσμα.

"Δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση τις επόμενες ημέρες", δήλωσε ο Γ. Βρούτσης, μετά το τέλος της συνάντησης.

"Θα έχουμε συναντήσεις από την επόμενη εβδομάδα. Προσεγγίζουμε το θέμα με ρεαλισμό και όχι ιδεοληψία",  πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της τρόικας.

Η εμπλοκή στα εργασιακά

Προηγήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην οποία πήραν μέρος ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας, οι οποίοι έλαβαν οδηγίες για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά,  μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε νωρίτερα.

Το μεσημέρι και το απόγευμα της Τρίτης διακόπηκαν αιφνιδίως οι δύο διαδοχικές συναντήσεις του κ. Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Κατά τις αρχικές διαπραγματεύσεις φαίνεται πως προέκυψε διάσταση απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργείου στο θέμα των τριετιών.

Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και τελείωσε 2,5 ώρες αργότερα, καθώς ο Πολ Τόμσεν ήθελε να μιλήσει με την προϊσταμένη του, επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η σύσκεψη επαναλήφθηκε στις τρεις το μεσημέρι, αφού ο κ. Τόμσεν συνομίλησε με την κυρία Λαγκάρντ. Ωστόσο, διεκόπη ξανά λίγο πριν από τις 16:30.

Το κυριότερο εμπόδιο ήταν η κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετιών).


Οξείες ήταν οι αντιδράσεις Βενιζέλου και Κουβέλη αναφορικά με τη στάση της τρόικας όσον αφορά στις ανατροπές στο θέμα των εργασιακών, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Ο Ευ. Βενιζέλος, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ήταν σαφής: "Η τρόικα παίζει με τη φωτιά για την Ελλάδα και την ευρωζώνη".

Τόνισε δε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη, να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν γα την ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε "σκόπιμη την καθυστέρηση της τρόικας", λέγοντας ότι "οι συζητήσεις πρέπει να κλείσουν, όχι όμως όπως όπως και όσο όσο".

Συμπλήρωσε ότι "το πακέτο που θα έρθει στη Βουλή πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο, να είναι δίκαια τα μέτρα, να καταλαβαίνει ο πολίτης ότι υπάρχει το στοιχείο της δικαιοσύνης. Πρέπει το πακέτο των μέτρων να συνοδεύεται από αντίβαρα άμεσης εφαρμογής".

Ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ "δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα σε σχέση με τα εργασιακά θέματα που αξιώνει η τρόικα".

"Οι αξιώσεις της τρόικας σκοπεύουν στην αποσάθρωση της εργασίας. Ισοδυναμούν με περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας. Οι αξιώσεις της τρόικας υπερβαίνουν τις αντοχές της ελληνικές κοινωνίας", επισήμανε και πρόσθεσε: "Οι αξιώσεις της τρόικας δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα. Πρέπει να υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα".
Την άρνηση των αρχηγών των κομμάτων συνάντησαν ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονταν στο συνολικό πακέτο, καθώς θεωρήθηκε ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος θα ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερος από την απόδοσή τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί δεν δέχθηκαν:
- Να αυξηθούν από 4.500 σε 6.000 τα ένσημα, προκειμένου να κατοχυρώνεται η κατώτατη σύνταξη
- Να καταργηθούν τα ειδικά και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας
- Να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή των δωρεάν βιβλίων στους φοιτητές
- Να υπάρχουν δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Στον αντίποδα, φέρεται να υπάρχει συμφωνία των αρχηγών για φορολόγηση με συντελεστή 28% όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, ενώ είναι ενδεχόμενο να φορολογούνται με τον συγκεκριμένο συντελεστή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Παρέμβαση Παπούλια
Ηχηρή παρέμβαση έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος, στο Προεδρικό Μέγαρο, το διευρυμένο προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Ο Κ. Παπούλιας αποκάλυψε ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον ρώτησε "τι κάνουν οι πλούσιοι Έλληνες". Απάντησα, είπε, "ότι ο καθένας συνεισφέρει με βάση τον πατριωτισμό του".

Αντιδράσεις


"Η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε και σήμερα άλλη μία θεατρική παράσταση σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους. Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου και συνεργάζεται στενά με την τρόικα για μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου", τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για "δήθεν στάση αντίστασης" εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχολιάζοντας τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

"Κουβέλης και Βενιζέλος παριστάνουν τις νεαρές παρθένες, υποκρινόμενοι πως αντιστέκονται στα επονείδιστα μέτρα της τρόικα, μες στην αγωνία τους να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τα κομματίδιά τους. Ο Ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο και έχει ήδη αντιληφθεί πού μας οδηγούν τα εγχώρια φερέφωνα των διεθνών τοκογλύφων", αναφέρει η Χρυσή Αυγή.

"Μπροστά στις εξελίξεις που διαδραματίζονται, μία πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων: Γενικός συναγερμός για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας και όλοι στους δρόμους για να ματαιωθούν τα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ", υπογραμμίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου