δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 16 Οκτ. 2012 στον www.cityinternational.gr



Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Στο Plan B οδηγήθηκε η κυβέρνηση, καθώς η προσπάθεια να καταλήξει σε συνολική συμφωνία με την τρόικα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης δεν στέφθηκε με επιτυχία, με αποτέλεσμα να ανοίγει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, με χρονικό ορόσημο τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι λόγοι αυτής της εξέλιξης ποικίλουν: Ο όγκος των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων, η καθυστέρηση αναφορικά με τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και το παιχνίδι καθυστέρησης που έπαιξε η τρόικα, οι επιτελείς της οποίας σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν με λογική "ήξεις αφήξεις", δογματικά, άλλοτε δε χαμένοι στις διαφωνίες των επικεφαλής τους (ΕΕ- ΔΝΤ).

Ως εκ τούτου, η συμφωνία δεν θα κλείσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, γεγονός που σημαίνει ότι η το θέμα θα παραπεμφθεί σε έκτακτο Eurogroup στο τέλος Οκτωβρίου ή στο Eurogroup του Νοεμβρίου.

Υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η τρόικα θα ενημερώσει, μέσω Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ρεν τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Οκτωβρίου, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται, πάντως, η υιοθέτηση μίας θετικής δήλωσης για την Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα
, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου -στις 17.00- λαμβάνει, λοιπόν, μια νέα διάσταση.

Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θα ενημερωθούν από τον Α. Σαμαρά για όλες τις εξελίξεις και από κοινού θα λάβουν αποφάσεις για το περίγραμμα του πακέτου των μέτρων.

Αισιόδοξος ότι σύντομα η χώρα μας θα πάρει την επόμενη δόση του δανείου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο της “International Herald Tribune”.... και αυτό πρέπει να το θεωρήσουμε δηλαδή επιτυχία... ότι θα χρεωθούμε περισσότερα χρήματα;

Ανώτατο στέλεχος του υπ. Οικονομικών δήλωσε πάντως ότι: «Δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση, εάν δεν κλείσουν όλα τα διαρθρωτικά και τα προαπαιτούμενα», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά μικρά πράγματα, που πρέπει να τα κλείσουμε, με χρονοδιάγραμμα να πάρουμε τη δόση στα μέσα Νοεμβρίου».

Τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η συμφωνία, υπενθυμίζεται, αποτελεί το κλειδί με το οποίο θα ανοίξει η πόρτα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Μπαράζ συναντήσεων


Ο Γ. Στουρνάρας είχε το βράδυ της Δευτέρας συνάντηση με την τρόικα, χωρίς να αλλάξει σημαντικά η κατάσταση, με όλα τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, αλλά τις διαφορές να μειώνονται.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά επί συγκεκριμένου σχεδίου, στο οποίο οι δύο πλευρές κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό, τόνισε πως οι συνομιλίες διεξάγονται σε ικανοποιητικό επίπεδο και έκανε λόγο για τεράστιο φόρτο εργασίας και πάρα πολλή δουλειά.

Είχε προηγηθεί πολύωρη συνάντηση της τρόικας με τον Α. Λυκουρέντζο, ο οποίος παρουσίασε εξοικονομήσεις στον τομέα της Υγείας που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη.

Η τρόικα επιμένει να μάθει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

Ο κ. Μανιτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας: «Η συζήτηση προχωρά, πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά».

Ζήτημα υπάρχει και με τις αλλαγές στα εργασιακά, στις οποίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εκφράζουν τις αντιθέσεις τους.

Σημειώνεται ότι, οι επικεφαλής της τρόικας, που το πρωί συναντώνται με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, θα αρχίσουν από την προσεχή Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου, νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Ως μέρος των αλλαγών στα εργασιακά, η τρόικα επιμένει στις 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο εντός του 2012 ακόμα και μετά την πρόταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να απομακρυνθούν επίορκοι, ακατάλληλοι, «κοπανατζήδες» και όσων έχουν αρνηθεί τη μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων. Διαβάζοντας αυτή την είδηση, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, έμεινα έκπληκτος... υπάρχουν εοίορκοι, ακατάλληλοι, και «κοπανατζήδες» δημόσιοι υπάλληλοι; Και μάλιστα, ο αριθμός αυτών είναι τόσο μεγάλος ώστε να χρησιμοποιείται ως όρος διαπραγμάτευσης;

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση -διάρκειας περίπου μίας ώρας- οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν λίστα με συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων που εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες, τη θέση τους, αλλά και το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από αυτές τις αποχωρήσεις.

Οι της τρόικας δίνουν μεγάλη σημασία στον συμβολισμό της συγκεκριμένης παρέμβασης και επιμένουν στο «γενικό ξεκαθάρισμα» του πληθυσμού στο Δημόσιο.
Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρνούνταν να δώσουν αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες (σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να φτάσουν και τις 11.000), ωστόσο ο Α. Μανιτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η συζήτηση προχωρά και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά».
Συνεργάτης του κ. Μανιτάκη υποστήριξε μάλιστα ότι «πλέον δουλεύουμε σε ένα κείμενο συμφωνίας». Σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 12 Οκτωβρίου, ο κ. Μανιτάκης σημειώνει:

«Με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1 προς 5 και με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο (που το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα φθάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος), διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, προσεγγίζοντας μάλιστα τον αριθμό των 200.000».

Δεν είναι όμως μόνο τα εργασιακά τα οποία θυσιάζεται στο βωμό του χρέους. Έναν κατάλογο με περικοπές-φωτιά και εξοικονομήσεις 950 εκ. ευρώ στον χώρο της υγείας για το 2013, παρουσίασαν στους επικεφαλής της τρόικας, στην τρίωρη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο υφυπουργός, Μάριος Σαλμάς.

Τα κύρια σημεία του καταλόγου είναι τα εξής:

- 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου

- 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη

- 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων

- 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

- 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%.

Είναι χαρακτηριστικό στο συγκεκριμένο σημείο, ότι υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Υγείας είπε σε μια αποστροφή τού λόγου του ότι «δεν μπορούμε να πληρώνουμε εδώ τη μαγνητική τομογραφία 240 ευρώ και στη Γερμανία να είναι 120 ευρώ».

Και μια και μιλάμε για ζητήματα υγείας, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, ας δούμε τώρα τι λέει η επιστήμη για για το πως επιρεάζουν την υγεία μας αυτά που περνάμε σαν λαός. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, λοιπον, σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον και τη γενικευμένη ανασφάλεια, αυξάνει δραματικά τους δείκτες κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό και απειλεί τη σωματική του υγεία, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομική κρίση αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτιμάται ότι η νόσος επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για την ψυχική υγεία, που διεξήχθη πρόσφατα σε 17 χώρες, περίπου 1 στα 20 άτομα ανέφερε ότι είχε ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο.

Η νόσος μπορεί να προσβάλλει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αυτοκτονία, επισημαίνουν οι ειδικοί. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χάνονται περίπου 1 εκατομμύριο ζωές εξαιτίας των αυτοκτονιών, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 3.000 θανάτους σε καθημερινή βάση.

Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας (18 - 20 Οκτωβρίου, στην Αθήνα), ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2030 η πρώτη, εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, η άμεση καταπολέμηση της κατάθλιψης μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας, με τη συνεργασία τόσο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας όσο και ολόκληρης της κοινωνίας, αποτελεί σήμερα αδήριτη ανάγκη.

Η σωματική και ψυχική υγεία των Ελλήνων βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΕΠ), καθηγητή Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Σωτήρη Ράπτη, καθώς «οι σύγχρονοι ''δολοφόνοι'' του ανθρωπίνου είδους συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους».

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
ευθύνονται για το 40% - 45% των θανάτων τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, ενώ ακολουθούν οι νεοπλασματικές ασθένειες, οι οποίες ευθύνονται για περίπου το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως.

Επίσης, την τελευταία 20ετία παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Στη χώρα μας υπολογίζονται σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ σε διεθνές επίπεδο υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια.

Το πλέον ανησυχητικό, είπε ο κ. Ραπτης, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται να έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί στη χώρα μας η αύξηση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Πρόκειται για διαβήτη που εκδηλώνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας έως 18 ετών και, κυρίως, σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά το διαβήτη τύπου 2, ποσοστό 95% των 1.200.000 ατόμων με διαβήτη που υπάρχουν στη χώρα μας, έχουν διαβήτη τύπου 2, ενώ στην «ουρά», είπε ο κ. Ράπτης, περιμένουν άλλες 200.000 άτομα με διαταραχή της ανοχής της γλυκόζης.

Από αυτούς, περίπου το 70% θα εμφανίσει έκδηλο σακχαρώδη διαβήτη εντός μιας πενταετίας, εάν δεν αλλάξει το σημερινό τρόπο ζωής του έγκαιρα και αποτελεσματικά.

          Θα ήθελα να κλείσω σήμερα με μία είδηση η οποία έχει μια τραγική κατάληξη αλλά αποφάσισα να την βγάλω στον αέρα ελπίζοντας να θορυβήσει κάποιους οι οποίοι μάλλον αναίσθητοι είναι και οι οποίοι μάλλον δε θορυβούνται. Χθες το απόγευμα, μια 15χρονη στην Κηφισιά κλείστηκε στο σπίτι της για να αυτοκτονήσει.

Λίγο μετά τις 16:30  η αστυνομία δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από ένα σπίτι στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 23 από τους γονείς του κοριτσιού που είχε κλειδωθεί στη σοφίτα.

Επί τόπου έφτασαν η αστυνομία και η πυροσβεστική και αφού πρώτα κατάφεραν να παραβιάσουν την πόρτα και να μπουν στο δωμάτιο, βρήκαν το κορίτσι λιπόθυμο στο πάτωμα και γύρω του άδεια μπουκάλια.

Η 15χρονη μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και έγινε αγώνας δρόμου για να βρουν τι ακριβώς είχε πάρει προκειμένου οι γιατροί να τη σώσουν, όμως ήταν ήδη αργά καθώς εξέπνευσε στην διαδρομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 15χρονο κορίτσι άφησε σημείωμα, στο οποίο εξηγεί τους λόγους της αυτοχειρίας.

Αποτροπή αυτοκτονίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα συνέβη ένα πανομοιότυπο περιστατικό, όταν συναγερμός σήμανε και στο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από ένα e-mail που έφθασε από τα γραφεία του FBI.

Οι Αμερικανοί πράκτορες είχαν εντοπίσει ένα βίντεο στο Υoutube στο οποίο εμφανιζόταν ένα κορίτσι από την Ελλάδα σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση να παίρνει χάπια, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες διακομίσθηκε σε νοσοκομείο με την υγεία του ευτυχώς να είναι εκτός κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου