δικηγόρος Καβάλας

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 12 Οκτ. 2012 στον www.cityinternational.gr



Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Αναφέρουμε συνεχώς, ειδικά τώρα τελευταία, τον παράνομο πλουτισμό πολιτικών προσώπων και την φοροδιαφηγή. Ενώ μελετούσα την ειδησεογραφία στα διάφορα πρακτορεία ειδήσεων, θυμήθηκα πάλι το περιβόητο «μαζί τα φάγαμε» του Θ. Πάγκαλου. Χρήστο, και αγαπητοί ακροατές δεν είναι μόνο οι 50 τις κυβέρνησης, ούτε οι 2,000 της λίστας Λαγκάρντ που εξετάζονται για παράνομο πλουτισμό. Ως τώρα 13,500 περιπτώσεις παρουσιάζουν ανακολουθίες μεταξύ εμβασμάτων στο εξωτερικό και των δηλωθέντων εισοδημάτων στην Ελλάδα – αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τους πρώτους ελέγχους των 54.000 φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη. Βεβαίως δε στέλνει οποιοσδήποτε εμβάσματα στο εξωτερικό αλλά αυτοί που έχουν την οικονομολογική, θα έλεγα, ανάγκη να το κάνουν σίγουρα είναι περισσότεροι από τους σύνηθεις ύποπτους και, συνεπώς, επιβεβαιώνεται έτσι το ρητό ότι η Ελλάδα είναι ένα φτωχό κράτος με πλούσιους κατοίκους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή της Μαρίνας Χρυσβελώνη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι έχε ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία της λίστας των εμβασμάτων και από τα πρώτα αποτελέσματα προκύπτει ότι σε ένα ποσοστό 25% υπάρχει αναντιστοιχία δηλώσεων και εμβασμάτων.
Ο υφυπουργός είπε: «Έχουμε ζητήσει από αυτούς να δικαιολογήσουν την αναντιστοιχία και σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν πρόστιμα».
Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και στον έλεγχο στοιχείων για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο από έλληνες πολίτες μέχρι την 31.12.2010.

Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκύπτει ότι έχουν ήδη προκύψει στοιχεία τα οποία ερευνώνται προκειμένου να προχωρήσουν οι καταλογισμοί φόρων.

Ωστόσο το αίτημα της κ. Χρυσοβελώνη να επεκταθεί η έρευνα για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο και πριν από το 2009, δεν έγινε αποδεκτό.

Ειδικότερα ο υφυπουργός δεν το αρνήθηκε αλλά τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι ο έλεγχος της λίστας των εμβασμάτων.

Χθές είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα ζυζήτηση με έναν παλιό συνάδερφό μου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο οποίος παρέμεινε σε αυτόν τον τομέα και τώρα είναι υψηλόβαθμο στέλεχος στο υπουργείο οικονιμικών. Η Τρόικα αντιλαμβάνεται βεβαίως ότι χρήματα – τα οποία ουσιαστικά έχουν υπεξαιρεθεί από πολίτες σε βάρος άλλων πολιτών στο κράτος μας – υπάρχουν και έτσι θα ανέλθουν στα 7,8 δισ. ευρώ οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, από το συνολικό πακέτο των μέτρων των 13,9 δισ. ευρώ, για τη διετία 2013- 2014. Σύμφωνα με τον φίλο μου, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτό τουλάχιστον προέκυψε μετά από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο των μέτρων κατανέμεται σε 7,8 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων (1,7 δισ. ευρώ από μισθούς, 4,9 δισ. ευρώ από συντάξεις και 1,2 δισ. ευρώ από επιδόματα) και σε 2 δισ. ευρώ καθαρά από την αύξηση των φορολογικών εσόδων (στη διαπραγμάτευση φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για τη φορολογική μεταρρύθμιση), ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από περικοπή των δαπανών των υπουργείων.

Έτσι, από το «σκληρό πακέτο» φαίνεται ότι «γλυτώνουν» μόνον οι περικοπές των επιδομάτων των αναπήρων (από τις οποίες θα υπήρχε εξοικονόμηση δαπανών 300 εκατ. ευρώ). «Καταφέραμε να γλιτώσουμε το επίδομα στους ανάπηρους. Αλλά, ας μην γελιόμαστε. Σε πολλά θέματα, αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί έχουν και το πεπόνι», επισήμανε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστικό ότι θεωρείται δύσκολο τα πρόσθετα μέτρα για το 2013 να βρεθούν κάτω από τα 9 δισ. ευρώ (όπως απαιτεί η τρόικα), δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον από τα 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. «Υπάρχει επιμονή εκεί», λέει η υψηλόβαθμη πηγή μας στο υπουργείο οικονομικών, «παρότι τέθηκε από εμάς στο Eurogroup, το έχει θέσει και ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει προθυμία να το δεχθούν».

Παράλληλα, σκληρή θα είναι η διαπραγμάτευση και στα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς, δεν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ενώ η τρόικα ζητεί να είναι προαπαιτούμενο μέτρο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πάντως, σε όλο αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο εκφράζει ελπίδα ότι – έως τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Οκτωβρίου – θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα στο δημοσιονομικό σκέλος του πακέτου και στις προαπαιτούμενες παρεμβάσεις του Μνημονίου.

Όπως επισήμανε και το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών
, «πήγε αρκετά καλύτερα σήμερα. Υπάρχει πρόοδος. Ελπίζω έως τη Σύνοδο Κορυφής να έχουμε συμφωνήσει στα δημοσιονομικά και στα προαπαιτούμενα. Γιατί, κάθε ημέρα βγαίνει και ένα φασούλι, αλλά τα φασούλια μειώνονται».

Και πρόσθεσε ότι «εάν τα βρούμε σε αυτά τα δύο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κλείσουν και η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, που προκαλεί η επιμήκυνση, που υπολογίζεται γύρω στα 12 δισ. ευρώ».

Στη συμφωνία με την τρόικα θα υπάρξει και «ρήτρα απόκλισης» (δηλαδή μια αυτόματη επιβολή πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις από την 1/1/14, εάν το 2013 δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι), αλλά και «ρήτρα ύφεσης», που θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τη χώρα.

Όταν τον ρώτησα για τη διαφορά που υπάρχει στις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας για το 2013 [το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ύφεση 3,8% και η τρόικα ύφεση 5%], ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «εμείς έχουμε παρουσιάσει το μακροοικονομικό σενάριο με τις δικές μας εκτιμήσεις και αυτοί δεν έχουν φέρει το δικό τους, για να δούμε γιατί έχουμε τόσο μεγάλη απόκλιση».

Όσον αφορά στα 550 εκατ. ευρώ
, που οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν εφέτος στο κράτος, ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε κάποιους τρόπους, θα το συζητήσουμε και με τις τράπεζες. Οι τράπεζες συμφωνούν να τα πληρώσουν».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν οι επικεφαλής της τρόικας που είχαν προτείνει ως «ισοδύναμο μέτρο» την έκτακτη εισφορά ή την πρόσθετη περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

Ερωτηθείς για τα σενάρια σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για «εκκένωση των μικρών νησιών», απάντησε ότι «μόνον ως αστείο μπορεί να ειπώθηκε. Ρώτησα την τρόικα και αυτή γέλασε».

Σημειώνεται ότι, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού αναπληρωτή, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία διήρκεσε 2,5 ώρες, το νέο ραντεβού ορίστηκε για την Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα.

Το θέμα είναι ότι το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι παγκόσμιο, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές. Το δημόσιο χρέος που έχει συσσωρευθεί από τις πλούσιες χώρες πλησιάζει τα επίπεδα που φτάνει σε «καιρό πολέμου», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμώντας πως αυτό το «εμπόδιο» δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί παρά μόνο αν πάρουμε «ένα στενό μονοπάτι». «Το πιο μεγάλο εμπόδιο (για την ανάπτυξη) θα είναι αναμφίβολα η τεράστια κληρονομιά που αφήνει το δημόσιο χρέος, το οποίο φτάνει τώρα κατά μέσο όρο το 110% (του ΑΕΠ) στις ανεπτυγμένες χώρες, σχεδόν επίπεδο εν καιρώ πολέμου», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Τόκιο μιλώντας σε αντιπροσώπους 188 χωρών μελών του ΔΝΤ, που συνεδριάζουν σε ολομέλεια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, το δημόσιο χρέος στις ανεπτυγμένες χώρες πρόκειται να υπερβεί φέτος το 110% και το 2013 το 113%.
Στην Ιαπωνία η αναλογία αυτή επρόκειτο να φτάσει το 2011 το 236,6%.
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η αντιμετώπιση αυτού του χρέους με μια υποτονική ανάπτυξη θα είναι «απίστευτα δύσκολη» και είναι απαραίτητο να βρεθεί «ο σωστός ρυθμός» μείωσης των ελλειμμάτων.
«Είναι ένα στενό μονοπάτι, πιθανόν ένα μακρύ μονοπάτι για το οποίο δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι», τόνισε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε εξάλλου και πάλι να μεταρρυθμισθεί ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που "εξακολουθεί να μην είναι πιο ασφαλές" απ' ό,τι ήταν τη στιγμή της χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που προκάλεσε το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
"Οι συνεχείς υπερβολές και τα σκάνδαλα δείχνουν πως η κουλτούρα (του χρηματοπιστωτικόυ συστήματος) δεν έχει πραγματικά αλλάξει", δήλωσε η Λαγκάρντ.

Το σύστημα "είναι ακόμη υπερβολικά περίπλοκο, οι δραστηριότητες εξακολουθούν να είναι υπερβολικά συγκεντρωμένες σε μεγάλα ιδρύματα", διευκρίνισε προσθέτοντας πως το φάσμα των τραπεζών "που είναι υπερβολικά μεγάλες για να πτωχεύσουν" συνεχίζει να "στοιχειώνει" τον τομέα.

Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της δημοτικότητας του προέδρου του Κινήματος, Ευάγγελου Βενιζέλου, αποτυπώνεται στο Βαρόμετρο Οκτωβρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.

Έτσι στη δημοτικότητα των κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ έρχεται τελευταίο με 80% γνώμες αρνητικές και 19% θετικές, ενώ ο κ. Βενιζέλος αναδεικνύεται ο πιο αντιδημοφιλής αρχηγός (βρίσκεται στην τελευταία θέση μαζί με τον Ν. Μιχαλολιάκο).

Σε ό,τι αφορά στους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός με 43%, κερδίζοντας μάλιστα τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 28%, μία μονάδα λιγότερη από τον Σεπτέμβριο.

Πρώτος σε δημοτικότητα αρχηγός είναι ο Φώτης Κουβέλης (48%) ο οποίος όμως έχει υποστεί φθορά και πτώση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ενώ ακολουθούν: Αλέξης Τσίπρας (41%), Πάνος Καμμένος (40%), Αντώνης Σαμαράς (39%), Αλέκα Παπαρήγα (21%), Νίκος Μιχαλολιάκος (20%) και Ευάγγελος Βενιζέλος (20%).

Η εικόνα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ερώτημα "ποιά θεωρείτε καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα",  το τρικομματικό σχήμα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) υπερτερεί έναντι μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τη μεγαλύτερη αποδοχή καταλαμβάνει η απάντηση "καμία από τις δύο".

Στην παράσταση νίκης πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 48% έναντι 33% της ΝΔ.

Επίσης, μικρή φθορά παρουσιάζει η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής και του αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου.

Η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών συνεχίζει να αυξάνεται (23% το Σεπτέμβριο – 28% τον Οκτώβριο), με το 80% να θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος δρόμο, το 72% να τάσσεται κατά του Μνημονίου και το ίδιο ποσοστό (72%) να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία με τα εισοδήματά του.

Τέλος την πεποίθηση ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα υπερψηφιστούν από τη Βουλή εκφράζει το 83% των ερωτηθέντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου