δικηγόρος Καβάλας

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 11 Οκτ. 2012 στον www.cityinternational.gr

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Βγάζουμε συνεχώς σενάρια περι φυσικού πλούτου της Ελλάδα τα οποία συνήθως περιστρέφονται γύρω από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλικακή ενέργεια, και – αραιά και πού – μιλάμε και για την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών για να εκμεταλλευτούμε τα καλά με τα οποία μας προίκισε ο θεός και η φύση. Ένα άρθρο του Bloomberg υποστηρίζει, όμως, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει και πρωταγωνίστρια στην παραγωγή χρυσού μέχρι το 2016, καθώς ο χρυσός που υπάρχει στο υπέδαφος της χώρας μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ την παραγωγή της πρώτης χώρας παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη, τη Φινλανδία. Αρχίζουμε λοιπόν να ακούμε και από έγκυρα ξένα μέσα αυτά που λέμε χρόνια τώρα... ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δανειστές μας επέμεναν στον όρο του μνημονίου ο οποίος θα τους δίνει το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται το υπέδαφος αν τυχόν δε μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις απέναντί τους...

Στο άρθρο του Bloomberg αναφέρονται τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσες εταιρείες προσπαθούν να ασχοληθούν με την εξόρυξη χρυσού στη χώρα μας... δηλαδή τα γνωστά προβλήματα όπως γραφειοκρατία, περιβαλλοντικές επιπτώσεις και καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων (αδειοδότηση κ.α.). Για το λόγο αυτό – μάλλον – επιμένουν οι κύριοι της Τρόικας ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί (ή δε λειτουργεί τελοσπάντων) η δημόσια διοιήκηση... για να μπορούν να έρθουν γρήγορα και εύκολα οι σχετικές εταιρίες και να εκμεταλλευτούν ανενόχλητα ότι έχουμε και ότι θα μπορούσαμε να έχουμε... Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, μια εταιρεία προσπαθούσε επί πέντε χρόνια να εξασφαλίσει μια άδεια εξόρυξης στις περιοχές Σκουριές και Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, χωρίς επιτυχία.

Πέρα από την γραφειοκρατεία και το γνωστό λάδωμα της κρατικής μηχανής, κάποια από τα σημεία «αγκάθια» της αδειοδότησης είναι όμως και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και οι επιπτώσεις στον τοπικό τουρισμό, ενώ τις περισσότερες φορές οι κάτοικοι απλά δεν βλέπουν με «καλό μάτι», αν θέλετε,  τις εξορύξεις στην περιοχής τους. Ήδη κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί στις Σκουριές Χαλκιδικής, καθώς η περιοχή εξόρυξης περιλαμβάνει και εκτεταμένη δασική έκταση.

Ωστόσο, το παρόν οικονομικό κλίμα στη χώρα δημιουργεί θετικές προοπτικές για την εξόρυξη χρυσού, καθώς θα τονώσει την οικονομία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Εξάλλου, η εξόρυξη χρυσού εντάσσεται στο πρόγραμμα έγκρισης έργων με διαδικασίες της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας περι «fast track» (γρήγορο μονοπάτι), ενώ ήδη η Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή συμφωνίες που έμεναν για χρόνια στα χαρτιά... και σε συρτάρια... για να θυμίσω το «φλασάκι» με κάποιοα ονόματα που είχε μείνει στο συρτάρι κάποιου υπουργου τότε...

Δύο εταιρείες ορυχείων που δραστηριοποιούνται στις Σάπες Ροδόπης εκτιμούν ότι μέχρι το 2016 η παραγωγή χρυσού θα φθάσει τις 425.000 ουγγιές χρυσού. Για να έχουμε ένα συγκριτικό μέτρο, το 2011 η παραγωγή χρυσού της Ελλάδας έφτασε τις 16.000 ουγγιές, ενώ η Φινλανδία που κατέχει την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή παραγωγή χρυσού φθάνει τις 220.000 ουγγιές ετησίως. Μία ουγγία είναι γύρω στα 31 γραμμάρια, για την ακρίβεια 31,1 γραμμάρια... Δηλαδή η παραγωγή χρυσού μέχρι το 2016 μπορεί να φτάσει 13,175,000 γρ. ή 13,175 κιλά από 496 κιλά πού είχε φτάσει το 2011. Για να μην ξεχνάμε την ανεργία, οι δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν εξαγγείλει ότι όταν η εξόρυξη τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα αυξήσουν κατά μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Μια και ανάφερα το στικάκι που είχε παρκάρει στο συρτάρι του κ. Παπακωνσταντίνου όταν ήταν υπουργός οικονομικών θα ήθελα να αναφέρω και ότι, με αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς ζητούν την εκ νέου αποστολή της λίστας «Φαλτσιάνι» ή «Λαγκάρντ» από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να εξακριβώσουν την γνησιότητα του καταλόγου που έχουν στα χέρια τους.

Οι Εισαγγελείς ζητούν από τον κ. Στουρνάρα να μεριμνήσει ως έχων την αρμοδιότητα για την αποστολή της επίμαχης λίστας και μάλιστα αναφέρουν ότι αν δεν κινηθεί εγκαίρως η διαδικασία, έχουν την ευχέρεια να διατυπώσουν επίσημα αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις γαλλικές Αρχές για την διαβίβαση του υλικού με τα 1.991 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Με την ενέργεια τους αυτή οι δύο Εισαγγελείς θέλουν να ελέγξουν αν το περιεχόμενο του ψηφιοποιημένου υλικού αλλοιώθηκε το διάστημα που παρέμεινε στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν προς τον υπουργό Οικονομικών, «επειδή κρίνεται αναγκαίο επί τη βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, να βεβαιωθεί το πραγματικό περιεχόμενο του παραδοθέντος από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών CD, για λόγους πρακτικούς, αλλά και αποφυγής των όσων αρνητικών θα σηματοδοτούσε, για την περίπτωση, η κίνηση της διαδικασίας παροχής δικαστικής συνδρομής, κρίνομεν σκόπιμον να προβεί η Υπηρεσία σας στην επαναζήτηση του συγκεκριμένου CD και παρακαλούμεν, επί του τελευταίου τούτου, να έχομεν σχετική, θετική ή αρνητική, ενημέρωση».

Ας θυμηθούμε ότι η επίμαχη λίστα παραδόθηκε το 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ήδη με αίτημά τους οι δυο Εισαγγελείς, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να τους αποστείλει το αρχικό υλικό που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου καθώς και το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου οικονομικών που το συνόδευε.

Ζητούν επίσης και τον αριθμό πρωτοκόλλου του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε κατά την παραλαβή του υλικού, ως εισερχόμενο έγγραφο.
Ενώ μιλάμε για όλες αυτές τις ευχάριστες εξελίξεις, στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας την Τετάρτη ανέκυψε ξαφνικά μια νέα «μαύρη τρύπα», ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν αυτή να καλυφθεί είτε με νέα έκτακτη εισφορά είτε με την περικοπή από εφέτος των δώρων στους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την υποχρέωση των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων να επιστρέψουν στο Δημόσιο, έως το τέλος του 2012, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό πρέπει να επιστραφεί με τη μορφή μερίσματος και αφορά στην κρατική ενίσχυση, με προνομιούχες μετοχές, που είχαν λάβει οι τράπεζες το 2008, βάσει του «νόμου Αλογοσκούφη».

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να μην επιστραφεί στο Δημόσιο το συγκεκριμένο ποσό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα, οι οποίοι αντέτειναν ότι πρόκειται για έσοδα, τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2012.

Μάλιστα, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας, με επιστολή του στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργο Ζανιά, είχε ζητήσει την πληρωμή από τις τράπεζες των 500 εκατ. ευρώ.

Στις συγκεκριμένες ενστάσεις του οικονομικού επιτελείου, αρχικά η τρόικα πρότεινε είτε να επιβληθεί μια νέα έκτακτη εισφορά είτε να καταργηθούν από εφέτος τα δώρα στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και στους συνταξιούχους, ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, οπότε η τρόικα αντιπρότεινε, είτε να υπάρξει νέα περικοπή των μισθών είτε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, ώστε να καλυφθεί το κενό.

Όμως, και η δεύτερη πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει ανοιχτό.

Στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο των μέτρων των 13,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στα μέτρα του 2014.

Με την τρόικα, πάντως, να επιμένει και για πρόσθετα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ το 2013 και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν ότι «προσπαθούμε να μην ξεφύγουμε πολύ από τα 7,8 δισ. ευρώ για το 2013, που προβλέπει ως πρόσθετα μέτρα ο προϋπολογισμός».

Όλα αυτά, θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στις 18.30 το απόγευμα σήμερα, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.
Πως σκοπέυει λοιπόν να εισπράξει το κράτος μας χρήματα... με ανάπτυξη... δε νομίζω... είναι πολύ δουλειά. Στη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου ακινήτων αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στόχος είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας, το ενιαίο τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και οι άλλοι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται σήμερα στα ακίνητα να αντικατασταθούν από έναν ενιαίο φόρο στην ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, από το 2013 θα φορολογούνται οι ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, χωραφιών και οικοπέδων εντός κι εκτός σχεδίου πόλης.

Σύμφωνα με το βασικό σχεδιασμό της νέας φορολογίας, θα υπάρχει ένα ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει αρκετούς συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1%, ενώ για πολύ μεγάλες περιουσίες οι συντελεστές μπορεί να φθάσουν και το 2%-3%.

Όσον αφορά στους αγρότες, ενώ οι αρχικές σκέψεις ήταν να εξαιρεθούν από το νέο φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που αφορά τις καλλιέργειές τους, τελικά οι νέες προτάσεις που φαίνεται πως θα υιοθετηθούν κάνουν λόγο για εφαρμογή σχετικής κλίμακας ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν.

Η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράττει από τον ενιαίο φόρο ακινήτων περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η επεξεργασία του έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών και για τον σκοπό αυτό την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπου εξετάστηκαν τα σενάρια για την εφαρμογή του φόρου.

Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα περιληφθούν σε ειδικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου ώστε να ισχύσουν οι τελικές αλλαγές από το 2013.
Θα ήθελα να κλείσω σήμερα με μία είδηση που με κάνει να ντρέπομαι ότι τα εμπλεκόμενα στην παρακάτω είδηση άτομα είναι επίσης έλληνες. Επερώτηση στη Βουλή κατά την οποία ζητά να μάθει πόσα είναι τα παιδιά μεταναστών που φοιτούν στα νηπιαγωγεία της χώρας κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Βήμα, ο κ. Παναγιώταρος ζητά να μάθει τα ακριβή στοιχεία των «αλλοδαπών βρεφών και νηπίων ανά χώρα προέλευσης που εξυπηρετούνται στους παιδικούς σταθμούς».

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω βουλευτής προεκλογικά είχε δηλώσει ότι η Χρυσή Αυγή «θα μπει σε νοσοκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πετάξει στο δρόμο τους ‘λαθρομετανάστες’ και τα παιδιά τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να απέστειλε στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς της Ελλάδας κατεπείγον αίτημα με το οποίο ζητούνται τα στοιχεία των βρεφών που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει, καθώς στην Ιεράπετρα Κρήτης οι νηπιαγωγοί αρνήθηκαν να στείλουν τα στοιχεία στο υπουργείο.

Αντ' αυτού το Διοικητικό Συμβούλιο αρμόδιο για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Νομικού Προσώπου της Ιεράπετρας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας τονίζοντας ότι ο νόμος διασφαλίζει το δικαίωμα πρόσβασης όλων των κατοίκων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, φυλετικής ή κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν.

Στην ίδια επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου αρμόδιου για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Νομικού Προσώπου της Ιεράπετρας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι δεν θα «παραδώσουμε στοιχεία μωρών σε νεοναζιστές που ανοικτά τα απειλούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου