δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 09 Οκτ. 2012 στον www.cityinternational.gr



Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Σε λίγες ώρες αναμένουμε λοιπόν την επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου. Μία επίσκεψη την οποία κανένας δε περίμενε αυτή τη χρονική στιγμή και η οποία έστρεψε από τη μία εκ νέου τα βλέμματα κυριολεκτικά όλου του πλανήτη στη χώρα μας, και – απο την άλλη – η επίσκεψη αυτή έστρεψε, για άλλη μια φορά, τη χώρα μας στη γνωστή εσωτερική της αναταραχή.

Η σύντομη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ μονοπωλεί το ενδιαφέρον της εγχώριας επικαιρότητας για δύο λόγους: Πρώτος: Ποια θα είναι τα μηνύματα που θα στείλει η γερμανίδα ηγέτης και δεύτερος: πως θα εξελιχθούν οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Γενικότερα θα έλεγα πως το ενδιαφέρον της επίσκεψης είναι εξαιρετικά μεγάλο, τόσο – φυσικά στην Αθήνα και το Βερολίνο – όσο και στα διεθνή ΜΜΕ.

Οι συζητήσεις – από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίσκεψη – είναι συνεχείς, με το ταξίδι να λαμβάνει μερικές φορές και τη μορφή μυθιστορήματος, να υπόκειται σε διάφορες πολιτικές ερμηνείες, να προκαλεί ίντριγκες (τα αισθήματα εκατέρωθεν έχουν περάσει από 40 κύματα), και να φουντώνει τον πατριωτισμό πολλών ελλήνων πολιτών αλλά και τον εθνικισμό μερικών έτσι ώστε να κατέβουν στις πλατείες προκειμένου να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην καγκελάριο.

Η Αθήνα σήμερα κυριολεκτικά θα μπορούσε να μετονομαστεί σε "αστακός" εφόσον επί μέρες βρίσκεται σε κατάστατση συναγερμού το Μέγαρο Μαξίμου, το υπ. Δημόσιας Τάξης και η ΕΛ.ΑΣ με βασικό μέλημα την αποφυγή κάθε επισοδίου που θα μπορούσε να αμαυρώσει την επίσκεψη και να ρίξει έτσι μια βαριά σκιά στο "κεφάλαιο" της στήριξης που προσδοκά η κυβέρνηση.

Επ' αυτού ο σχεδιασμός της Αστυνομίας, για την αποφυγή επεισοδίων και τη μετάδοση δυσάρεστων εικόνων στο εξωτερικό από μία Αθήνα που (πάλι) καίγεται, είναι κατα την άποψη μου αυστηρότερος από  αυτόν που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Όπως είπαμε κι εχθές, 7.000 αστυνομικοί θα μετατρέψουν σε φρούριο την πρωτεύουσα, ενώ όλη η αστυνομική δύναμη της Αττικής θα είναι σε επιφυλακή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καθ' όλο το μήκος της διαδρομής από το Hilton μέχρι του Μαξίμου θα ακροβολιστούν ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ θα υπερίπτανται διαρκώς ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, η
ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε χθες  το μεσημέρι ξαφνικά, ακόμα και την απαγόρευση συνάθροισης πολιτών σε πολλά σημεία της Αθήνας από τις 09.00 έως τις 22.00.

Αρχικά προκλήθηκε παρανόηση ότι απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις, τελικώς όμως διευκρινίστηκε ότι αυτό δεν συμβαίνει, και έτσι θα διεξαχθούν κανονικά τα συλλαλητήρια των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ στις 13.00 στην πλ. Συντάγματος, και του ΠΑΜΕ, την ίδια ώρα, στην πλ. Ομονοίας.

Στη διάρκεια της ημέρας, η πρωτεύουσα θα μοιάζει με πόλη υπό πολιορκία. Σοβαρά αναμένεται να είναι και τα προβλήματα μετακινήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 16.00. Επίσης, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, κλειστοί θα παραμείνουν από τις 10.00 οι σταθμοί Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Κατεχάκη, Αμπελόκηποι και Μέγαρο Μουσικής.

Κανονικά θα λειτουργήσει όμως ο Προαστιακός και τα δρομολόγια του Μετρό για το Αεροδρόμιο.

Ας δούμε τώρα λίγο το πρόγραμμα της Μέρκελ στην Αθήνα το οποίο καλύπτεται, θα έλεγα από ένα μυστήριο, καθώς ακόμα και την τελευταία στιγμή ο εκπρόσωπος της αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, προφανώς για λόγους ασφαλείας.

Στην Αθήνα, το πρόγραμμα δόθηκε στη δημοσιότητα, πλην αλλαγμένο κατά τι. Αντί για τις 12 το μεσημέρι – όπως είπαμε χθες – η καγκελάριος αναμένεται να φτάσει στο Ελ. Βενιζέλος στις 13.30, παρουσία Σαμαρά...

Η ακριβής ώρα άφιξης, πάντως, θα διαπιστωθεί μόλις το αεροσκάφος της καγκελαρίου, το οποίο θα εκτελεί πτήση VIP, θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, η ώρα άφιξης να αλλάξει.

Όπως και να' χει, η καγκελάριος θα έχει επίσημη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Α. Σαμαρά, ενώ θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις (14.30) και η συνάντηση της με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο (16:45).

Στις 17:30 η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς θα έχουν συνάντηση με μέλη της ελληνικής και γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Αμέσως μετά η καγκελάριος θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από την Γερμανία, η κ. Μέρκελ περιμένει «εποικοδομητικές συνομιλίες» και «φιλικό κλίμα». Η ίδια τόνισε σε δηλώσεις της «ότι η Ελλάδα δεν διανύει αυτή τη στιγμή μια εύκολη περίοδο», αλλά διευκρίνισε ότι είναι επίσης σημαντικό «η ΕΕ και η Ευρωζώνη να παραμείνουν ή να γίνουν ανταγωνιστικές». Σε αυτό το πνεύμα θα διεξαχθούν και οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε και επανέλαβε ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί λέγοντας πως «Η καλή οικονομική διαχείριση και η αλληλεγγύη είναι ο καλύτερος συνδυασμός».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα έχει το γεγομός ότι η κ. Μερκελ υπογράμμισε ότι αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι οι υποχρεώσεις της Αθήνας, αλλά και η πρόοδος που έχει ήδη σημειωθεί.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «η καγκελάριος μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση για τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις». Αναρωτιόμαστε βεβαίως όλοι, τι μορφή θα έχει αυτή η στήριξη... πολύ αμφιβάλλω πάντως ότι η κ. Μέρκελ θα μας επιστρέψει το χρυσό αξίας γύρω στα 6 δις που κλάπηκε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από την τράπεζα της Ελλάδας, αποκλείεται επίσης να αποζημιωθούν οι απόγονοι των σφαγιασθέντων από τους γερμανούς στο Δίστομο και δεν πρόκειται τέλος, να επιστραφούν όλα τα αρχαία κειμήλια που έκλεψαν οι Ναζί από την Ελλάδα. Δική μου εκτίμηση είναι πως η καγκελάριος Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα για να σιγουρευτεί ότι ισχύει ακόμα η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησηςότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, το αργότερο ως τις 18 Οκτωβρίου, όπως εξάλλου ζήτησε ήδη το Eurogroup ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, από την οποία δώση ένα τεράστειο ποσοστό θα πάει πάλι σε γερμανικά χέρια επειδή τους τα χρωστάμε για υποβρύχια που γέρνουν, τηλέφωνα που έχουν κοριούς, και δε ξέρω ‘γω τι άλλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου