δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 08 Οκτ. 2012 στον www.cityinternational.gr



Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Εύχομαι μια καλή εβδομάδα σε όλους μας. Θα ήθελα να αρχίσω την εβδομάδα με μία είδηση η οποία είναι συγχρόνως άσχημη αλλά και ελπιδοφόρα. Τελικά είναι εξήντα και όχι 36 οι πολιτικοί που ελέγχει το ΣΔΟΕ για περίεργο πλουτισμό. Λέω να το διευκρινήσω αυτό μια και πολλοί ακροατές μου έστειλαν μηνύματα με τα οποία εξέφραζαν την αμφιβολία τους ότι είναι μόνο 36 οι διεφθαρμένοι της Βουλής... δυστυχώς έχετε δίκιο όλοι εσεις οι οποίοι αμφιβάλλατε ότι έχουμε μόνο 36 «μαυρα πρόβατα» στη Βουλή των Ελλήνων... είναι περισσότερα και πολύ φοβάμαι πως ο αριθμός αυτό θα αυξάνεται συνεχώς.  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η αναφορά που παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αφορά σε πολύ περισσότερους πολιτικούς από ότι είχε αρχικά διαρρεύσει.

Στη λίστα μάλιστα περιλαμβάνονται τρεις εν ενεργεία κυβερνητικοί παράγοντες, πρώην υπουργοί, αλλά επίσης νυν και τέως βουλευτές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι έλεγχοι ξεκίνησαν από ανώνυμες καταγγελίες για παράνομο πλουτισμό, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή φοροδιαφυγή.

Οι έλεγχοι αφορούν σε πολιτικούς από όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περισσότεροι βρίσκονται στην Αττική, καθώς ελέγχονται ήδη 29 περιπτώσεις πολιτικών της Αττικής και έχει διαταχθεί το άνοιγμα λογαριασμών στις 21 από αυτές τις 29 περιπτώσεις.

Είπα πως είναι άσχημη αυτή οι είδηση γιατί προσωπικά ντρέπομαι να βλέπω πως οι νομοθέτες του κράτους μας εξαπατούσαν για δεκαετίες αλλά χαρακτήρησα την εξέλιξη αυτή και ως επλιδοφόρα επειδή ίσως αυτό να αλλάζει... όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγωνοι.... οίδωμεν.
Με αυτή τη φύμη, λοιπόν. Την φύμη των διεφθαρμένων νομοθετών, δανιζόμαστε – σαν κράτος – από διεθνή τοκογλύφους και με αυτή τη φύμη διαπραγματεύεται και η παρούσα κυβέρνηση το παρόν δάνειο και την επόμενη δόση για να μπορέσει να λείτουργήσει το κράτος... Ας μη ξαχάσουμε εδώ ότι η λίστα αυτή παραδόθηκε εδώ και δύο χρόνια στους – και καλά – ηγέτες μας και οι δανειοδότες μας δεν είδαν να γίνεται κάτι πρός οποιαδήποτε κατεύθυνση επειδή – πολύ απλά – οι «ηγέτες» μας είχαν να ασχοληθούν με θέματα τα οποία θεωρούσαν πιο σημαντικά απο το να βουλώνουν τρύπες έτσι ώστε να μην χρειαστούμε επόμενες δόσεις. Χρησημοποίω συνειδητά όρους που χρησημποιόυνται στο αστυνομικό ρεπορτάζ για την ειδησεογραφία περί αιθισμένων σε ναρκωτικές ουσίες επειδή η «επόμενη δόση» δεν αποτελεί την λύση του προβλήματος απλά δίνει περισσότερο χρόνο στο αναμενόμενο τέλος και κάνει την ζωή όλων πιο δυσάρεστη.
Έτσι δε με εκπλύσει καθόλου ότι η κυβέρνηση μας, για να ακριβολογώ, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο οδηγήθηκε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με τη τρόικα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το πακέτο των περικοπών για το 2013 φτάνει στα 8,8 δισ. ευρώ, αντί για 7,8 δισ. που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Πρέπει δηλαδή να βρεθεί άλλο ένα δις. Ευρώ. ‘Ενα δις. αγαπητοί ακροατές δεν είναι λίγα χρήματα... είναι σχεδόν 100 ευρώ για κάθε έναν από τους 10,500,000 πολίτες της Ελλάδας. Από το κενό των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε δημιουργηθεί, το 1δισ. ευρώ θα επιβαρύνει νοικοκυριά και συντάξεις το 2013 και το υπόλοιπο ποσό θα επιβαρύνει ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το 2014.

Βεβαίως, η έγκριση του Πολ Τόμσεν έδωσε το έναυσμα για θετικές δηλώσεις από Λαγκάρντ και Ρεν, ενώ στο ίδιο κλίμα αναμένονται και οι δηλώσεις στο Eurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα, για τις οποίες αναχωρεί εντός της ημέρας το κλιμάκιο της τρόικας και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας. Βέβαια... οι δανειοδότες μας θέλουν να μας δόσουν την επόμενη δόση... εμείς δε καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε περίφανοι ότι θα πάρουμε άλλη μία δόση... με την οποίο υποθηκέυουμε ότι επίγειο ΑΛΛΑ και υπόγειο πλούτο έχουμε.

Η ελληνική πλευρά κατάφερε, λοιπόν, να παραμείνει στο «παιχνίδι» του διεθνούς δανισμού και της διεθνούς τοκογλυφίας μέχρι τη Σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να τεθεί επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης, ενδεχομένως και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μία εβδομάδα, η τρόικα κατάφερε και πέρασε μια σειρά από σκληρά μέτρα άμεσης απόδοσης:

Την απόλυση όλων των δημοσίων υπαλλήλων σε φορείς, θέσεις και οργανισμούς που καταργούνται, ύστερα από ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα.

Επίσης, τη μείωση των συντάξεων αλλά και την κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Την κατάργηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων που προβλεπόταν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που επεκτείνεται σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ.

Ωστόσο, η τρόικα αποδέχθηκε την επιβολή φόρου σε εφοπλιστές, αλλά και την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για "ρήτρα ισοδύναμων μέτρων" με τη λογική ότι όποιο όφελος προκύψει από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας θα υπολογίζεται για τον επόμενο χρόνο μία ισοδύναμη αφαίρεση-ελάφρυνση από τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πού έχουμε, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι:

- Κατάργηση δώρων στα ταμεία, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ 
- Μείωση στο άθροισμα συντάξεων (κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ σε ποσοστό 3-10% 
- Μείωση 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ 
- Σύνταξη από τα 65 στα 67 για όλους 
- Αναστολή κινήτρου επίτευξης στόχων στο δημόσιο 
- Νέες περικοπές στα φάρμακα
- Κατάργηση εποχικών επιδομάτων ΟΑΕΔ 
- Φόρος στους εφοπλιστές
Όλοι οι δημοσιογράφοι αναμένουμε με περιέργια την επίσκεψη της Πρωθυπουργού της Γερμανίας, Angela Merkel. Στην ΕΛΑΣ, ωστόσο, έχει σημάνει συναγερμός για την επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα αύριο το μεσημέρι.

Παράλληλα, ενόψει της επίσκεψης, ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει από χθες αλλεπάλληλες συσκέψεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Οι προσδοκίες της κυβέρνησης είναι πολλές καθώς θεωρούν ότι η επίσκεψη αποτελεί ορόσημο στήριξης για τον έλληνα πρωθυπουργό.

Όχι και τόσο θετική πρέπει να θεωρείται η αποδοχή της κας
Merkel από τον ελληνικό λαό μια και λαμβάνονται πραγματικά δρακόντεια μέτρα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, περίπου 7.000 αστυνομικοί θα μετατρέψουν σε φρούριο την πρωτεύουσα, ενώ όλη η αστυνομική δύναμη της Αττικής θα είναι σε επιφυλακή.

Ιδιαίτερα μέτρα έχουν προγραμματιστεί για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει η κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, θα ληφθούν αυστηρά μέτρα στην γερμανική πρεσβεία και άλλα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες και εταιρείες γερμανικών συμφερόντων καθώς και στο Σύνταγμα, εφόσων το μεσημέρι της Τρίτης διοργανώνονται τα συλλαλητήρια από  το ΠΑΜΕ, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Από την Τροχαία θα διακόπτεται η κυκλοφορία στους οδικούς άξονες και τους κάθετους δρόμους, κατά τις μετακινήσεις της γερμανίδας καγκελάριου, ενώ δεν θα επιτραπεί από τις αστυνομικές δυνάμεις σε κανέναν να πλησιάσει στα σημεία που θα βρίσκεται η κ. Μέρκελ.

Από την Ασφάλεια και ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ θα γίνονται συνεχώς περιπολίες σε όλη την Αθήνα, ενώ γίνουν και προληπτικές προσαγωγές.

Τόσο στην Καραολή - Δημητρίου, όσο και στην οδό Υψηλάντου θα βρίσκονται διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους γύρω δρόμους.

Οι πληροφορίες λένε, επίσης ότι έχουν εκπονηθεί και εναλλακτικά σχέδια, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά ή αλλάξει εκτάκτως το πρόγραμμα της γερμανίδας καγκελάριου.

Ας δούμε λίγο το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης

Όπως έγινε γνωστό, η Μέρκελ θα φθάσει στη χώρα μας στις 12:00 αύριο το μεσημέρι και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στις 14:00 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα έχει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα προβεί σε δηλώσεις.

Αύριο, η πρωτεύουσα αναμένεται να θυμίζει φρούριο καθώς επί ποδός τέθηκαν περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί, τριακόσιοι λιμενικοί, ταχύπλοα όλων των κατηγοριών, ελικόπτερα και ασθενοφόρα.

Η αστυνομία επιθυμεί η επιχείρηση «Άνγκελα» να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, χωρίς επεισόδια ή άλλα απρόοπτα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό και ελάχιστοι ανώτατοι αστυνομικοί γνωρίζουν λεπτομέρειες.

Οι πληροφορίες λένε, πάντως, πως έχουν εκπονηθεί και εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά ή αλλάξει εκτάκτως το πρόγραμμα της γερμανίδας καγκελάριου.
          Στην κυβέρνηση επικρατεί λοιπόν ένα θετικό κλίμα και υπάρχουν μεγάλες προσδικίες, θα έλεγα, ‘οσο αφορά την επίσκεψη της κας Merkel. Την υπόθεση ότι η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα αποτελεί θετικό σημάδι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης απέρριψε ο Β. Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο της τρόικας, ενώ επισήμανε ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας έχει σχεδιαστεί με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ως το 2020.

«Η Καγκελάριος δεν θα μιλήσει για το αντικείμενο επί του οποίου αναφέρει η τρόικα. Η τρόικα είναι αυτή που αναφέρει σχετικά με το εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το πρόγραμμα βοήθειας, διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αυτό είναι το θέμα. Τα υπόλοιπα είναι λίγο φαντασία», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο ZDF.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξήγησε ότι «για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» και αναγνώρισε ότι χωρίς αυτά τα χρήματα η Ελλάδα έχει «οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν αρκούν «τα θερμά λόγια της Καγκελαρίου», σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ούτε στα θερμά λόγια της κ. Μέρκελ ούτε στην Ευρώπη, αλλά στο ότι η Ελλάδα, ως συνέπεια δικών της παραλείψεων κατά τις τελευταίες δεκαετίες, περιήλθε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση και κάνεις δεν θέλει πλέον να τη δανείσει με λογικό επιτόκιο».

Σχολιάζοντας δήλωση του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση για τα επόμενα επτά-οκτώ χρόνια, ανέφερε ότι με τα προγράμματα στήριξης «δημιουργούμε χρόνο για την Ελλάδα μέχρι το 2020».

Και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα βοήθειας είναι σχεδιασμένο ως το 2020 ώστε μέχρι τότε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, με συνολικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ. Αυτόν τον δρόμο πρέπει η Ελλάδα να τον καταφέρει. Πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Πρέπει κάποτε να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και αυτοί, οι οποίοι στην Ελλάδα λένε στους ανθρώπους ότι για τα προβλήματά τους ευθύνεται η Ευρώπη ή ακόμη και η Καγκελάριος, τους λένε ψέματα».

Τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να παράγει όσα ξοδεύει» και επανέλαβε ότι η χώρα θα χρειαστεί μεγάλη χρηματοδότηση μέχρι να μπορέσει να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές, ενώ για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβή και δεν μπορεί διαρκώς να ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το κάνει σε βάρος άλλων. Αυτό δεν γίνεται ούτε στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Κληθείς πάντως να σχολιάσει τις απόψεις που θέλουν την επιμονή της Γερμανίας στην λιτότητα ως αιτία των προβλημάτων, αντέτεινε ότι τα προβλήματα οφείλονται στα υψηλά δημόσια χρέη των κρατών.

«Το να λέει κάνεις ότι τα χρέη αντιμετωπίζονται με ακόμη περισσότερα χρέη, θυμίζει οικονομία του Βαρόνου Μινχάουζεν. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει το πολύ για λίγους μήνες», δήλωσε και ανέφερε ότι «κατά τα άλλα, η Ευρωζώνη είναι σε καλό δρόμο, με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να τα πηγαίνουν καλά με το πρόγραμμα προσαρμογής τους».

Αν και παραδέχθηκε ότι σημειώνεται παγκοσμίως επιβράδυνση της οικονομίας, υποστήριξε ότι το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι διαφορετικό, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μετάδοσης.

«Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία πρέπει να πληρώνουν πολύ υψηλά επιτόκια στις αγορές, διότι οι αγορές αισθάνονται ανασφαλείς γενικά για την Ευρωζώνη. Και αυτό γιατί τα ελληνικά προβλήματα μεταδίδονται και σε άλλους στην Ευρώπη», κατέληξε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου