δικηγόρος Καβάλας

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 05 Οκτ. 2012 στον www.cityinternational.gr



Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Θα ήθελα να αρχίσω σήμερα το δελτίο με κάποια γεγονότα ντροπής τα οποία σίγουρα έχουν σχέση με τα περι οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα μας και περι ανάμιξης Ελλήνων στην επίτευξη αυτής... O 57χρονος πρώην υφυπουργός Εσωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη και επί σειρά ετών Βουλευτής Μαγνησίας, Λεωνίδας Τζανής, βρέθηκε απαγχονισμένος, στο υπόγειο του σπιτιού του στον Βόλο. Εδώ θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια και στους συγγενείς του αυτόχειρα.

Πριν υποθέσουμε πως αυτή η πράξη έχει κάποια σχέσει με τα περι αποκάλυψης των 2000 ελλήνων που έχουν αστρονομικές καταθέσεις στην Ελβετία, ας δούμε λίγο πως ζούσε αυτός ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια, εφόσον ο Λεωνίδας Τζανής απείχε από την πολιτική και ασκούσε δικηγορία στον Βόλο.
Ο Λεωνίδας Τζανής γεννήθηκε στο Αερινό Μαγνησίας, στις 7.9.1955. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Παναγιωτοπούλου και πατέρας δυο παιδιών, ενός γιου 23 ετών  και μιας κόρης 21 ετών.
-Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης.
-Εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004.
-Διετέλεσε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης του καζίνου του Φλοίσβου, ενώ ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τον Νοέμβριο του 1998 έως τον Φεβρουάριο του 1999.
-Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης από τον Φεβρουάριου του 1999 έως τον Απρίλιο του 2000 και από 13.4.2000 έως 24.10.2001. Από το 1986 έως το 1990, ήταν δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας Βόλου.
-Την περίοδο 1987-1989, και 1991-1993, διετέλεσε υπεύθυνος Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. του νομού Μαγνησίας.
-Το διάστημα 1990-1992 ήταν αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Βόλου και πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού.
-Την περίοδο 1987-89, και 1991-93, διετέλεσε υπεύθυνος Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣO.Κ. του νομού Μαγνησίας.
-Το διάστημα 1990-92 ήταν αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Βόλου και πρόεδρος του Αθλητικού Oργανισμού. Από την 1.1.93 έως την 30.10.93, διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας Βόλου.
Το όνομα λοιπόν του 57χρονου πρώην πολιτικού όντως εμφανιζόταν στη λίστα των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομου πλουτισμού οι οποίες ελέγχονται από το ΣΔΟΕ. Ο Λ. Τζανής είχε εκμυστηρευτεί σε φίλο του ότι δεν αντέχει το διασυρμό του για δεύτερη φορά, καθώς παλαιότερα το όνομά του είχε εμπλακεί σε υπόθεση με τα γνωστά στέκια που μπορεί να παίξει κανείς με παράνομα "φρουτάκια". Ο αυτόχειρας θα κηδευτεί την Παρασκευή στο Βόλο. Τη βαθιά του λύπη για τον αδόκητο θάνατο του Λ. Τζαννή εκφράζει και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιέυονται στο e-volos.gr, ο αυτόχειρας από τη νύχτα της αποκάλυψης της λίστας δεν έκρυβε την ανησυχία του, την οποία εξέφραζε σε αρκετούς φίλους και γνωστούς, μεταξύ των οποίων και στον δημοσιογράφο του "Marconi Radio 96,1 F.M.", Γιώργο Κουμιώτη, με τον οποίο μάλιστα, λίγες ώρες πριν βρεθεί κρεμασμένος είχε τον παρακάτω διάλογο, όπως ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει:

"Μου τηλεφώνησε για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες και με τον ίδιο καταθλιπτικό τόνο στην φωνή, άρχισε να με ρωτάει διάφορα περίεργα όπως τί σακάκι φορούσε στο Γυμνάσιο το οπόιο ήταν ένα καταπληκτικό το καρό σακάκι με δερματίνες στους αγκώνες και με το οποίο ο Λεωνίδας Τζανής ανεβοκατέβαινε στο προαύλιο, στη παράγκα, με ένα βιβλίο στο χέρι, σαν σπασίκλας που θεωρούσαν οι συμμαθητές του ότι είναι.. ο Λεωνίδας Τζανής του ομολόγησε λοιπόν ότι είχε πάρει αυτό το καταπληκτηκό σακάκι από τα παλιατζίδικα και έκλεισε το τηλέφωνο κάπως βιαστικά.
Ο Τζανής ελεγχόταν από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης του «πόθεν έσχες».
Σκηνές ντροπής εκτυλίχθηκαν όμως χθες το πρωί και στο υπουργείο Άμυνας, μετά τη βίαιη εισβολή εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι έσπασαν τα κιγκλιδώματα της εξωτερικής πύλης, εισήλθαν στον προαύλιο χώρο και έφτασαν στην κεντρική είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Φτάνει πια η κοροϊδία!".

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εργάτες αυτοί είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες
και προβλέπεται να μην λάβουν τους μισθούς των επόμενων τριών μηνών. Παράλληλα, αντιδρούν και στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας.

Οι διαδηλωτές σήκωσαν τα ρολά, παραβίασαν την πύλη και εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο χωρίς όμως να τους εμποδίσει κανένας, καθώς δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις. Η Ρίψη χημικών έγινε όταν έφθασαν τα ΜΑΤ (μετά από 20 λεπτά), όταν ήδη οι διαδηλωτές βρίσκονταν στα σκαλιά του υπουργείου. Ακολούθησαν συγκρούσεις σώμα με σώμα.

Νωρίτερα, στους συγκεντρωμένους είχε μιλήσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να τους ηρεμήσει.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 106 προσαγωγές.Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αστυνομικός διευθυντής, Θόδωρος Κολοκυθάς, που υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής και ήταν υπεύθυνος για τα μέτρα και τη φύλαξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τη διαθεσιμότητα του υπευθύνου ασφαλείας του χώρου, αποφάσισε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είχαν προκαθορισμένο ραντεβού με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτριο Ελευσινιώτη, με τη συμμετοχή του εθνικού συντονιστή των Ναυπηγείων Ν. Αναστασόπουλο, το οποίο ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε μετά τη βίαιη εισβολή των διαμαρτυρόμενων εργατών.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Τετάρτη προηγήθηκε τηλεφωνική συνεννόηση του κ. Ελευσινιώτη με τον πρόεδρο του σωματείου Τρίαινα Β. Καρακίτσιο κατά το οποίο διεφάνη η πρόθεση της κυβέρνησης να επιλυθεί τον χρονίζον πρόβλημα.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος βρισκόταν στο Φάληρο μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.«Δεν μπορεί αυτοί που έχουν καταπατήσει κάθε ιερό και όσιο, οδηγώντας στην εξαθλίωση χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, να συλλαμβάνουν τώρα εργαζόμενους που διεκδικούν τα δίκαιά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Στο υπουργείο Άμυνας βρέθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσπαθώντας να μεσολαβήσει μεταξύ των εργαζομένων και της πολιτικής ηγεσίας.

Στη ΓΑΔΑ έσπευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

«Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, τον ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις δεκάδων εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία και συνδικαλιστικών στελεχών, στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», καταγγέλλει το ΚΚΕ.

Πιστεύω πως πρέπει να πούμε τι ακριβώς ζητούν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία εφόσον το σωματείο των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Τρίαινα» θέτει θέμα δεδουλευμένων, καθώς, όπως αναφέρει, από τους 1.100 εργαζόμενους, οι 160 είναι απλήρωτοι εδώ και τρία χρόνια και οι υπόλοιποι τους τελευταίους έξι μήνες, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η εκ περιτροπής εργασία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την αυτονόητη «οριστική και βιώσιμη» λύση για τα ναυπηγεία, το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα τους στη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (εν αντιθέση με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβάλει η εργοδοσία) ενώ έχουν ζητήσει να υπάρξει σχέδιο από την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ενιαίου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα και "πάγωμα" της καταβολής δόσεων των στεγαστικών δανείων.
Ενώ συμβαίνουν λοιπόν όλα αυτά τα κομικοτραγικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε κατά την εναρκτήριο ομιλία του στο διεθνές συνέδριο για την ανταγωνιστικότητα που οργάνωσε στο Παρίσι η «Χέραλντ Ιντερνάσιοναλ Τριμπιούν» ότι: «Σε ένα χρόνο από τώρα η Ελλάδα θα είναι μια πετυχημένη ιστορία».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το τούνελ, κάνοντας ειδική αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι στοχεύει να προχωρήσει πολύ περισσότερο από αυτές που ζητάει το μνημόνιο, γιατί η χώρα διαθέτει μεγαλύτερη ανεκμετάλλευτη κρατική περιουσία.

Παράλληλα, επισήμανε την απόλυτη ανάγκη που έχει η χώρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και επομένως για την επόμενη δόση, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει χρέος 8,9 δισ. στις επιχειρήσεις.

Εξήγησε, επίσης, ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξετάσει κατά πόσο θα μπορούσε να περιορισθεί το χρέος των ελληνικών ομολόγων προς την ΕΚT και να επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, όπως έγινε στην Ισπανία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Πρόσθεσε: «Εμείς δεν μιλάμε, πάντως, για κούρεμα των ομολόγων που έχουν οι κρατικοί πιστωτές».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει μέγιστες προκλήσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι δραματικές. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόσεξε τα προηγούμενα χρόνια το θέμα της ανταγωνιστικότητας και τώρα πληρώνει το τίμημα.

Το διακύβευμα σήμερα, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, είναι το πώς θα μεγιστοποιήσουμε το ρυθμό της κατά κεφαλήν ανάπτυξης και πώς θα αναδιανέμουμε τα έσοδα σε μια χώρα που υπάρχουν αντικίνητρα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία. Υπάρχουν άλλες χώρες, συμπλήρωσε, που έκαναν ό,τι χρειαζόταν για την ανταγωνιστικότητα, δυστυχώς η Ελλάδα, παρατήρησε, δεν ήταν ανάμεσά τους.

Είναι μια χώρα με υψηλά ελλείμματα, και έτσι είναι υποχρεωμένη να δανείζεται για να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη της, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στόχος μας σήμερα, πρόσθεσε, είναι να διορθώσουμε όλα αυτά τα κακά, να προχωρήσουμε σε γρήγορες επενδύσεις, να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και να εντατικοποιήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ανταγωνιστικότητα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, είναι ένα βασικό απαραίτητο για την Ευρώπη, απαιτεί ένα πνεύμα που μπορεί να οδηγήσει προς την πρόοδο, ξεπερνάει τα όρια μεταξύ ιδεολογιών και πολιτικών στερεοτύπων. Πρόσθεσε ότι δεν είναι νόμος της ζούγκλας, αλλά απαιτεί δημοκρατικούς κανόνες, ώστε να δώσουμε ένα πλαίσιο στους χαμένους του σήμερα να γίνουν οι κερδισμένοι του αύριο.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, ορισμένοι παράμετροι του οποίου έχουν μεγιστοποιηθεί.

Εμείς οι πολιτικοί, είπε, είμαστε αναλώσιμοι, όχι όμως οι κοινωνίες και ναι μεν μπορεί να υπάρχει κοινωνικός πόνος, όχι όμως αναταραχή γιατί αυτό είναι επικίνδυνο.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι με κανέναν τρόπο δεν εξετάζεται το θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί αυτό θα σήμαινε καταστροφή.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε, επιπλέον, ότι μέχρι τώρα οι Έλληνες έχουν χάσει το 35% του επιπέδου ζωής τους, κάτι που καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει. Άλλωστε μετά την Ελλάδα, εκτίμησε, θα ακολουθήσει και ο επόμενος αδύναμος κρίκος, τονίζοντας: άλλωστε μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας δεν θα έλυνε το πρόβλημα, γιατί όταν λείψει ένα κομμάτι από το παζλ καταστρέφεται το σύνολο.

Η Ελλάδα όμως αντιστρέφει τα πράγματα, σημείωσε και τόνισε ότι σε ένα χρόνο από τώρα η Ελλάδα θα γίνει μια πετυχημένη ιστορία.

Ορισμένοι λένε, συνέχισε, ότι είμαι πολύ αισιόδοξος, πιστεύω στη χώρα μου και πιστεύω στην Ευρώπη. Μέρα με τη μέρα, υπογράμμισε, γίνεται προσπάθεια για την επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας.

«Εμείς θα σεβασθούμε ό,τι έχουμε υπογράψει, αλλά και η Ευρώπη επίσης θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της στο θέμα της αλληλεγγύης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου