δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 04. Οκτ. 2012 στον www.cityinternational.gr

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Σήμερα επιβάλεται να αρχίσω το δελτίο μου αναφέροντας έναν σεισμό ο οποίος αναμενόταν αλλά και όφειλε να γίνει εδώ και πολλλά χρόνια. Μιλάω βεβαίως για τον σεσμό πολλών και ισχυρών πολιτικών Ρίχτερ τον οποίο προκαλεί η λεγόμενη "λίστα Λαγκάρντ" την οποία αναφέραμε και χθες και η οποία περιλαμβάνει περίπου 2.000 πρόσωπα τα οποία έχουν καταθέσεις στην Ελβετία). Ο σεισμός αυτός μάλιστα  φαίνεται πολύ πιο ισχυρός μετά την αποκάλυψη ότι βρισκόταν στα χέρια της προηγούμενης κυβέρνησης εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να αξιοποιηθούν στο ελάχιστο τα στοιχεία που περιλαμβάνει, και κάνοντας ακριβώς το αντίθετο με αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες που είχαν τέτοια και τόσο χειροπιαστά αποτελέσματα.

Τελικώς, μετά απο δύο χρόνια στα οποία χιλιάδες οικογένειας φτάσαν στα όρια της φτώχιας και μετα απο δύο χρόνια στα οποία δεκάδες αν όχι εκαντοτάδες άτομα αυτοκτονήσαν  η "λίστα" βγήκε στο προσκήνιο, αφού την απέστειλε ο Ευ. Βενιζέλος στο Μαξίμου, για να παραδοθεί αμέσως στο ΣΔΟΕ και κατόπιν στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη.

Ο Ευ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι το "στικάκι" βρισκόταν -ως "αντικείμενο", όπως είπε και όχι ως ντοκουμέντο- στο προσωπικό του αρχείο από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι δεν διάβασε ποτέ τη λίστα... προσπαθώντας βεβαίως να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα... δικαιολογία η οποία όμως κάνει το γεγονός ακόμα χειρότερα διότι μας λέει ο κ. Βενιζέλως πως είχε στην κατοχή του ένα αντικείμενο το οποίο περιείχε τα ονόματα αυτών οι οποίοι ευθύνονται για το 80% του ελείματος στον κρατικό προϋπολογισμό ΑΛΛΑ, ως υπουργός οικονομικών δεν έδειξε το ενδιαφέρον να μελετήσει αυτή τη λίστα... να την μετατρέψει το αντικείμενο σε ντοκουμέντο σε μερικά δευτερόλεπτα εκτυπόνοντας τις πληροφορίες που βρίσκονται στο στικάκι για να το παραδόση στη δικαιοσύνη... δύο χρόνια με κόστος... περίπου 10 εκατομμύρια θύματα... τους πολίτες της Ελλάδας... τονίζω και πάλι. Μετά από δύο χρόνια λοιπόν και αφού πλέον δεν είναι το κόμμα του μόνο στην κυβέρνηση ζήτησε, παράλληλα, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη "λίστα" να δοθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για το εάν ως υπουργός Οικονομικών είχε δώσει εντολή στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Διώτη, να αξιοποιήσει το περιεχόμενο, επισήμανε ότι είχε δώσει "ρητή εντολή κάθε εβδομάδα να κινούμε όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής".

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν μετά τη γνωστοποίηση περί ύπαρξης της "λίστας Λαγκάρντ" κάλεσε τον κ. Διώτη προκειμένου να τον ρωτήσει τι συμβαίνει, παρατήρησε ότι ως υπουργός Οικονομικών είχε πολλές προτεραιότητες εκ των οποία και εκείνη για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, συμπληρώνοντας ότι κάθε εβδομάδα πίεζε τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές που φέρεται να έκανε ο κ. Διώτης, ότι παρέδωσε το "στικάκι" στον κ. Βενιζέλο και δεν του δόθηκε εντολή για περαιτέρω έλεγχο, αναφέρθηκε σε "παρεξήγηση στα όσα φέρεται να έχει πει ο κ . Διώτης στην Επιτροπή".

Υπογράμμισε ότι δεν είναι δουλειά του υπουργού να αξιολογεί πληροφορίες και στοιχεία, αλλά να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Διώτης παρέλαβε το υλικό από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, "προφανώς για να το αξιοποιήσει" και διερωτήθηκε: "Τόσο καιρό που το είχε στα χέρια του δεν το είδε;"

Διώτης: Δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα της λίστας

Αρνητικά απάντησε ο Γ. Διώτης, κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εάν ο κ. Βενιζέλος τον είχε ενοχλήσει για την πορεία των ερευνών σχετικά με τη "λίστα Λαγκάρντ".

Ειδικότερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε: "Ο κ. Βενιζέλος ισχυρίζεται όπως πληροφορούμαστε τώρα, σε τηλεοπτικό δελτίο ότι σε τακτά διαστήματα σας ενοχλούσε σε ότι αφορούσε την πορεία των ερευνών. Ξανασυζητήθηκε το ζήτημα του ηλεκτρονικού αρχείου;". Ο κ. Διώτης απάντησε: "Όχι ποτέ".

"Συζητήθηκε ποτέ η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας;", ρώτησε πάλι η βουλευτής, λαμβάνοντας την απάντηση: "Είχε τεθεί ακροθιγώς στις συζητήσεις".

Νωρίτερα, ο κ. Διώτης είχε τονίσει ότι "δεν υπάρχει κανένα όνομα πολιτικού στη λίστα", συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος την παρέλαβε "ατύπως" από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο, και ατύπως παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο το "στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ".

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, διαβεβαίωσε ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο ή γνωστός οικονομικός παράγων δεν υπήρχε στη λίστα με τα δέκα ονόματα που του δόθηκε ατύπως και εμπιστευτικώς, από τον κ.  Παπακωνσταντίνου, στα τέλη του 2010, αρχές 2011.

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ


Την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός, Γ. Ραγκούσης, με αφορμή το θέμα της "λίστας", ενώ η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει την Πέμπτη μέσα σε τεταμένο κλίμα.

Παράλληλα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ, καθώς παρουσιάζοντας το νέο βιβλίο του, αναφέρθηκε στην ανάγκη "ανασυγκρότησης του ευρύτατου σοσιαλδημοκρατικού χώρου με ειλικρινείς και γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες" και "ενός κόμματος ριζοσπαστικού, ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού, ανοικτού στην κοινωνία".

Ο κ. Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει τις παραπάνω κινήσεις, χαρακτήρισε "αειπάρθενο" τον Γ. Ραγκούση και "φίλο του" τον Α. Λοβέρδο.

ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον πολιτικό θέμα η "λίστα Λαγκάρντ"

"Το γεγονός ότι επί δύο χρόνια οι δύο υπουργοί Οικονομικών, που εισηγήθηκαν τα πιο καταστροφικά μέτρα που έχει γνωρίσει ο τόπος, είχαν στα συρτάρια τους λίστα φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να θεωρήσουν σκόπιμο να ενημερώσουν τη Βουλή, συνιστά μείζον πολιτικό θέμα", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις
Ο Π. Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι πήρε στο σπίτι του τη λίστα, αντί να την καταθέσει για έλεγχο, όπως έγινε σε άλλες χώρες και, όταν αποκαλύφθηκε ότι την έχει, την πήγε στον πρωθυπουργό σαν το παιδάκι που έκλεψε τη μαρμελάδα. Αναρωτήθηκε, επίσης, πώς και ο τέως διοικητής του ΣΔΟΕ, ενώ είχε στα χέρια του το υλικό, κατ΄εντολή του κ. Βενιζέλου το απέκρυψε.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καλούν τον πρωθυπουργό να ζητήσει, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, τη διαβίβαση του σφραγισμένου αντιγράφου της "λίστας Λαγκάρντ, απευθείας στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Μηνύσεις κατά Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε η Χρυσή Αυγή.

"Η Δημοκρατική Αριστερά, στο διάστημα που περνάμε, θα προσπαθήσει να έχει μια μετριοπαθή στάση στα ζητήματα της οικονομίας, που είναι εξαιρετικά δύσκολα, αλλά στα ζητήματα της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και του κράτους θα είναι μια δύναμη ακραία, θα έλεγα αριστερίστικη" δήλωσε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, αναφερόμενος στη "λίστα Λαγκάρντ".

"Μέγιστη υποκρισία και φαρισαϊσμό", καταλογίζει το ΚΚΕ στις "αντιδράσεις των κομμάτων της ΕΕ".

* Αξίζει να σημειωθεί ότι σειρά πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ερό και η Λαγκάρντ, έχουν αναφέρει πολλάκις, ότι στην Ελλάδα υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή από τους κατέχοντες, καλώντας τη χώρα μας να κάνει κάτι επ' αυτού...

Να σημειωθεί, επίσης, ότι τα στοιχεία που υπάρχουν στο "στικάκι" αποκαλούνται "λίστα Λαγκάρντ", διότι η νυν επικεφαλής του ΔΝΤ τα είχε ενεχειρίσει προ διετίας στον Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν η ίδια ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Τουτέστιν, οι πάντες γνώριζαν ότι η Αθήνα είχε στην κατοχή της τα πολύτιμα στοιχεία…

Παραμένει το «χάσμα» των 2,5 δισ. ευρώ που αφορά στο 2013, όπως διέρρευσε από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση Στουρνάρα- τρόικας. Οι δύο πλευρές θα έχουν καθημερινές συναντήσεις τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, επιχείρησε να μεταδώσει αισιοδοξία, λέγοντας ότι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε καλό δρόμο», προσθέτοντας παράλληλα ότι το κενό που υπάρχει στα μέτρα είναι αρκετά μεγάλο.

Έσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει ότι «θα το καλύψουμε», καθώς και ότι «θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός».,

«Θα πάμε εμείς στις θέσεις τους, θα έλθουν εκείνοι στις δικές μας, θα φανεί», είπε, τονίζοντας: «Πιστεύω πως το πακέτο θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας».

Όσο για το αν η εκταμίευση της δόσης θα γίνει πριν το Νοέμβριο, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε η δόση να έλθει πάρα πολύ γρήγορα».

Σε ερώτηση για το πότε θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή απέφυγε να απαντήσει σαφώς, περιοριζόμενος στο γενικό: «Αυτό θα το δούμε».

Παρατήρησε, επίσης, ότι η κουβέντα για τις «λίστες δεν έχει επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις».

Παραμένει το «χάσμα»

Νωρίτερα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «πήγε κάπως καλύτερα (η διαπραγμάτευση την Τετάρτη), αλλά είναι μεγάλη η διαφορά, παραμένει στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά το 2013».

Τόνισε, παράλληλα, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να μην αυξηθούν οι περικοπές των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ (σχετικά με την επιμονή της τρόικας να υπάρξουν πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα).

Όσον αφορά στο μακροοικονομικό σενάριο, επισήμανε ότι υπάρχει διαφωνία με την τρόικα, καθώς αυτή επιμένει για ύφεση 5% το 2013, ενώ η ελληνική πλευρά εκτιμά, όπως ανέγραψε και στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ύφεση 3,8%.

Σημειώνεται ότι, από την εξέλιξη του ΑΕΠ εξαρτάται και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Εάν το ΔΝΤ εκτιμήσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, λόγω υψηλότερης ύφεσης, τότε δεν θα μπορέσει, βάσει του καταστατικού του, να εκταμιεύσει το τμήμα της δόσης που του αναλογεί.
Πάντως, σύμφωνα με τον παράγοντα του υπουργείου, δεν μπορεί να μην δοθεί η δόση έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Η έκθεση της τρόικας

Σε τουλάχιστον έξι εβδομάδες θα ανακοινωθεί η έκθεση της τρόικας εκτιμά το Reuters σε ανάλυση του. Το διεθνές πρακτορείο τονίζει ότι ο στόχος εξόδου από τον φαύλο κύκλο του χρέους καθίσταται όλο και πιο δύσκολος, παρά τη σειρά μέτρων που λαμβάνει η Αθήνα.

Μελέτη τριών Ελλήνων επιστημόνων εκτιμά στα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Κρήτης και ότι αυτά θα αποφέρουν στην Ελλάδα κρατικά έσοδα 599 δισεκ. δολαρίων σε 25 χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η μελέτη των κ. Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κονοφάγου και Νίκου Λυγερού παρουσιάσθηκε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Ιούνιο.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι μία πολύ συντηρητική εκτίμηση», δήλωσε ο κ. Κονοφάγος, η εταιρία του οποίου, Flow Energy, στην Αθήνα συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική.

Η μελέτη αναφέρει ότι η γεωλογική ομοιότητα με το πλούσιο σε αέριο κοίτασμα Λεβιάθαν, όπου εντοπίσθηκαν οι πρόσφατες ανακαλύψεις της Κύπρου και του Ισραήλ, υποδηλώνει ότι και τα αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης μπορεί να έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Η μελέτη εκτιμά ότι τα αποθέματα της περιοχής αυτής αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη για έξι χρόνια και αντιστοιχούν σε 1,5 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου.

Ο κ. Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και το Καναδικό Ινστιτούτο Γεωλογίας (Canadian Geological Survey) ανέφερε ότι οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία κοιτασμάτων υγρού αερίου στο βυθό υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέφεραν ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει μια συστηματική διαδικασία για έρευνα, αποτίμηση και εντοπισμό του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, με την ανάθεση σεισμικών ερευνών σε ευρεία θαλάσσια περιοχή.
 
Όπως είναι γνωστό οι σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος ανατέθηκαν πρόσφατα στη Νορβηγική εταιρία Petroleum Geo Services (PGS).

Οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών (των λεγόμενων «οικοπέδων») για ερευνητικές γεωτρήσεις.

Εκτιμήσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι «είναι ρεαλιστικός ο στόχος σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές Υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισεκ. ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς Υδρογονάνθρακες».

Οι ίδιες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι τα κοιτάσματα στις περιοχές Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο και Ιωάννινα, που έχουν προκηρυχθεί για έρευνες, υπερβαίνουν τα 250 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευσή τους θα φθάσουν στα 10 δισεκ. ευρώ σε βάθος 20-30 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου