δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 01 Οκτ. 2012 στον www.cityinternational.gr



Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Θα ήθελα να αρχίσω με ένα θέμα το οποίο ήταν απλά θέμα χρόνου να δει το φως της δημοσιότητας. Αναφέρομαι βέβαια στα χειρότερα σενάρια που υπήρχαν στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών... σχετικά με την άνοδο φασιστικών συμεπιφορών  μερικών, οι οποίοι – επικαλούμενοι την σωτηρία του ελληνικού έθνους – αντιπροσοπεύουν και εφαρμόζουν κοσμοθεωρείες, πολιτικές, αλλά, δυστυχώς, και πράξεις οι οποίες κάθε άλλο παρά ελληνικές είναι. Αυτα τα ακραία στοιχεία νιώθουν ακόμα πιο δυνατά μετά την εκλογική εκτίναξη και τον επιθετικό ακτιβισμό του σχετικού πολιτικού κόμματος. Αυτά τα σενάρια άρχισαν, λοιπον, να επιβεβαιώνονται. Έτσι, αντιεξουσιαστές και ακροδεξιοί μετατρέπουν συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας σε πεδίο μάχης. Με αυτόν τον τρόπο το μόνο που καταφέρνουν είναι να γεμίζουν με περισσότερη ένταση το ποτήρι της κοινωνικής αναταραχής, που πλέον κινδυνεύει να ξεχειλίσει.

Χθες το βράδυ σημειώθηκαν τέτοια βίαια επεισόδια στην περιοχή γύρω από τον Άγιο Παντελεήμονα.

Το γεγονός που πυροδότησε την ένταση ήταν η κίνηση μίας ομάδας αντιεξουσιαστών να πραγματοποιήσει "αντιφασιστική μηχανοκίνητη πορεία" σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, μία δράση που είχαν εφαρμόσει ήδη δύο φορές προ ολίγων ημερών, σε απάντηση των βίαιων επιθέσεων ακροδεξιών σε μετανάστες, σε ένα μεγάλο τόξο βορειοδυτικά της Ομόνοιας, μέχρι και τα Πατήσια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, λίγο πριν τις 21.00 οι αντιεξουσιαστές συνεπλάκησαν με πολίτες με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τουλάχιστον δύο άτομα. Υπάρχουν δύο εκδοχες γιατί οι δύο άνδρες που δέχθηκαν την επίθεση.... η μία λέει ότι οι δύο άνδρες προξενούσαν φθορές σε καταστήματα μεταναστών (κάτι που είχε συμβεί τις προηγούμενες ημέρες, στην πλ. Αμερικής), και η άλλη εκδοχή υποστηρίζει τους απηύθυναν ναζιστικό χαιρετισμό. Καμία από τις δύο εκδοχές δεν επιβεβαιώνονται όμως από άλλες πηγές.

Μετά το ξυλοδαρμό των δύο ανδρών, επενέβη ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας, που προσήγαγε περισσότερα από 20 άτομα, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- υπάρχουν και τραυματισμοί.

Συμπλοκές ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ σημειώθηκαν και Λεοφ. Αλεξάνδρας και στα Εξάρχεια, όπου έγιναν και οι περισσότερες προσαγωγές.

Για αυτό το περιστατικό η Χρυσή Αυγή δίνει τη δική της εκδοχή στην επίσημη ιστοσελίδα της:

"Παρακρατικοί αντεξουσιαστές παρέα με λαθροέποικους εξ Αφρικής πραγματοποίησαν πριν λίγη ώρα επίθεση σε τρείς Έλληνες πολίτες, κατοίκους της περιοχής του κέντρου των Αθηνών, χωρίς προφανή λόγο και αιτία. Δύο κατοικοί της περιοχής της οδού Φυλής νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι Έλληνες κάτοικοι της γειτονιάς έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το σύγχρονο στρατό κατοχής, αναρχοκομμουνιστών και λαθρομεταναστών, που λυμαίνονται τις γειτονιές τους. Η αστυνομία έχει κλείσει την οδό Αχαρνών και έχει ήδη προσαγάγει περισσότερα από 8 άτομα που θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε αυτή την άνανδρη επίθεση".
Θύμα της έντασης υπήρξε και η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία νωρίτερα είχε δέχθει επίθεση με αυγά, όταν εμφανίστηκε στην περιοχή εκπροσωπώντας νομικά μετανάστες που είχαν δεχθεί επίθεση.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης η
δράση φέρνει αντιδράσεις, και σε περίπτωση κοινωνικών κλυδωνισμών – σαν αυτούς που βλέπουμε – οι αντιδρö
aσεις μπορούν να λάβουν εξαιρετικά επικίνδυνη τροπή και να θρηνήσουμε ακόμα και θύματα. Η δήλωσει συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι οι ομάδες των άκρων -και των δύο πλευρών- επιχειρούν να επιβάλλουν την ατζέντα τους δια της βίας, εμφανίζονται σαν αυτόκλητοι υποστηρικτές των "δικαίων"... κοντολογίς... παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Και αυτό, νομίζω, είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί γιατί έτσι μετατρέπεται η έστω άθλια οργανομέμη κοινωνία μας σε ζούγκλα. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, παρατηρείται έκνομη συμπεριφορά από ομάδες πολιτών υπεράνω πάσης υποψίας, οι οπoίες -επικαλούμενες απουσία του κράτους- επιχειρούν να "δώσουν λύσεις", επιβάλλοντας βιαίως τους σκοπούς τους.

Ο κυβερνητικού εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, μάλιστα εκμεταλλεύτηκε την άνοδο των φασιστικών στοιχείων και δήλωσε πως, σύμφωνα με αναφορές σκοπιανών ΜΜΕ, ένα άτομο που αυτοπροσδιοριζόταν ως «Μακεδόνας» στη Θεσσαλονίκη, πέθανε μετά από υποτιθέμενο ξυλοδαρμό από μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γρ. Δελαβέκουρας, σε σχετική ερώτηση απάντησε πως δε πρόκειται για πραγματικό αλλά «Για ανύπαρκτο περιστατικό και αποκύημα νοσηρής φαντασίας».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δελαβέκουρας δήλωσε «Κανένα τέτοιο περιστατικό δεν έχει συμβεί. Είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας. Καλούμε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να είναι πολύ πιο προσεκτική και να μην αφήνει περιθώρια για να καλλιεργείται η τεχνητή όξυνση και ο εθνικισμός».

Η ασάφεια των δηλώσεων τον Σκοπιανών γίνεται εμφανής λαμβάνοντας υπόψην ότι κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, κ. Αλεξάνταρ Γκιοργκίεφ, σχολιάζοντας τις αναφορές των ΜΜΕ των Σκοπίων ότι «ο Αλεξάντερ Σαμαρτζίεφ υπέκυψε χθές στα τραύματά του, αφού ξυλοκοπήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής», δήλωσε ότι δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επίσημη επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος μάρτυρας, κάποια καταγγελεία, κάποιο ιατροδικαστική εξέταση, κάποια απόδειξη που τέλοσπάντων επιβεβαιώνει αυτό που λένε οι Σκοπιανοί... αυτό βεβαίως ισχύει και γενικότερα για ότι δηλώνουν οι κατα τ΄άλλα φίλτατοι γειτονές μας...

Ας περάσουμε τώρα και στα περί οικονομίας. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα επαναλαμβάνονται με έκδηλη αγωνία από την κυβέρνηση, η οποία πιέζεται χρονικά σχετικά με το πακέτο των μέτρων για το 2013-2014, που θα ξεκλειδώσει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις θυμίζουν πλέον... μαρτύριο της σταγόνας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις τους.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι, παρά τη σκληρότητα των μέτρων που παρουσιάστηκαν στο Euroworking Group την περασμένη Πέμπτη, υπήρξαν αντιδράσεις, και αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι επιτελείς επιστρέφουν στην Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές τους φακέλλους με νέες απαιτήσεις, κυρίως όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές σε Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Άμυνα.

Τούτων δοθέντων, η πρώτη "μάχη" για τον Γ. Στουρνάρα με το κλιμάκιο της τρόικας -μετά και τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών- θα δοθεί στις 14:00, ενώ στις 18.00 οι κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ θα γίνουν δεκτοί στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον Α. Σαμαρά.

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει πάντως με αγωνία τη στάση της τρόικας απέναντι στις προτάσεις της και δη στα θέματα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων του ιδιωτικού τομέα και των συντάξεων του ΟΓΑ.

Το πακέτο των μέτρων που θα τους παρουσιαστεί θεωρείται εξαιρετικά επώδυνο, αφού περιλαμβάνει -εκτός από τις επιπλέον περικοπές δαπανών σε υπουργεία και ΟΤΑ- δραστικό ψαλίδισμα σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, καθώς και σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Για την ελληνική πλευρά, το ευκταίο χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και προβλέπει την ψήφιση του πακέτου των μέτρων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου), από την οποία περνούν η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Προϋπόθεση για τη θετική έκβαση των δύο παραπάνω αποτελεί η έκθεση της τρόικας.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω αντιφατικά μηνύματα εφόσον το ΔΝΤ φέρεται να συναινεί στο να δοθεί περαιτέρω χρόνος στην Αθήνα, ωστόσο στη Γερμανία οι φωνές είναι διχασμένες.

Το Σάββατο πολλά γερμανικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι το Βερολίνο θα εγκρίνει την εκταμίευση της νέας δόσης υπό τον φόβο του ντόμινο στην Ευρωζώνη, κάτι που διαψεύστηκε την Κυριακή από τον εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε.  Από την πλευρά του, ο αντίπαλος της Μέρκελ, Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της.

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην υπουργός και τέως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, μιλώντας την Κυριακή στο Mega, όπου, μεταξύ άλλων,  είπε πως «Το πρώτο μνημόνιο το ζήτησε η ίδια η δική μας κυβέρνηση» είπεσημειώνοντας ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, οι Ευρωπαίοι εθελοτυφλούν».

Ερωτηθείς για τη σκληρή στάση του Τόμσεν, τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο ότι μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε η Ελλάδα δεν απέδωσαν, οπότε αναμένει να καλύψει τα νώτα του.
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου