δικηγόρος Καβάλας

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 03 Οκτ. 2012 στον www.cityinternational.gr


Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Θα ήθελα να αρχήσω σήμερα με μία είδηση η οποία μου προκάλεσε τη σκέψη μίας λέξης όταν την διάβαζα... μια λέξη η οποία κρύβει την ελπίδα ότι ίσως να αλλάξουν μερικά πράγματα στην χώρα μας. Η λέξη αυτή είναι απλά: «επιτέλους»... επιτέλους η δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα γνωρίζουν πλέον και επίσημα ποίον πρέπει να κυνηγήσουν και, έτσι, δε μπορούν να κρυφτούν οι εγκληματίες φοροφυγάδες πίσω από νομοτεχνικά παραθυράκια.
Το λέω αυτό, επειδή – μετά από μακρόχρονη αναμονή – η περίφημη «Λίστα Λαγκάρντ» με τους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία έφτασε στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη .

Η λίστα εστάλη στο ΣΔΟΕ από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς χθες το πρωί, έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελος με USB, τον οποίο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα, στις 11:00 ο προσωπάρχης του Μαξίμου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, παρέδωσε έναν φάκελο στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ, Στέλιο Στασινόπουλο. Ο φάκελος αυτός περιείχε ένα «φλασάκι» στο οποίο ήταν αποθηκευμένα τα ονόματα της «Λίστας Λαγκάρντ».
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος αμέσως και χωρίς να ανοίξει το «φλασάκι» (όπως ο ίδιος τουλάχιστον ισχυρίζεται) συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο και το παρέδωσε «παρά ταύτα» στον κ. Πεπόνη.

Εντομεταξύ, στη χθεσινή συνάντησή τους, το «ταξίδι» της «Λίστας Λαγκάρντ» ήταν το πρώτο θέμα που ανακοίνωσε ο κ. Στασινόπουλος στον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή.

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι τη Δευτέρα ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) εάν έχουν στα χέρια τους τη «Λίστα Λαγκάρντ» και η απάντηση ήταν αρνητική.

Στο USB υπήρχε λοιπόν περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», στην οποία περιλαμβάνονται γύρω στα 2.000 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό σε συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε παραλάβει τη λίστα, ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρει στη δήλωσή του, ενημερώθηκε για την ύπαρξη της «λίστας» από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, όταν είχε δημιουργηθεί και πάλι θέμα από σχετικά δημοσιεύματα.

Ο κ. Διώτης ενημέρωσε τον προϊστάμενό του ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε δώσει «ατύπως» τη «λίστα».

Ωστόσο, η λίστα ήταν για τόσο καιρό στα συρτάρια κάποιων επειδή ο ίδιος κ. Διώτης έκρινε ότι τα στοιχεία αυτά «δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτήν και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός δεν μπορούσε να συμπράξει».

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την άποψη του κ. Διώτη, ωστόσο θεωρεί πλέον μείζον θέμα τη σύναψη συμφωνίας με την Ελβετία για την φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες και εκτιμά ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ» τείνει «να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων».... Το θέμα μας λοιπόν, αγαπητοί ακροατές, είναι ότι η λίστα μας κάνει και διεθνώς ρεζίλι... δεν αρκεί το γεγονός ότι η λίστα περιέχει τα ονόματα εγκληματιών που πρέπει να οδηγηθούν στην δικαιωσύνη αλλά το ότι θα εκθέση διεθνώς τη χώρα και δε θα μπορούμε να πάρουμε πλέον δάνεια... έλεος πιά...

Ο κ. Βενιζέλος, τελος πάντων, εκφράζει την ελπίδα ότι η συμφωνία με την Ελβετία σχετικά με την φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων πολιτών θα ολοκληρωθεί σύντομα.

          Επίσης έγινε γνωστό χθες το απόγευμα οτι, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, το «φλασάκι» με τα ηλεκτρονικά στοιχεία αναφορικά με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης είχε δώσει «άτυπα» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου «χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο». Δηλαδή δε την κοίταξε κανείς τη λίστα ως τώρα.... καλά... και η γη είναι επίπεδη... και το φεγγάρι είναι μία τεράστια φέτα κασερίου... και ο τροχός αποκαλύφθηκε μόλις χθες...

Το παραμύθι όμως συνεχίζεται αφού οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι «μόλις ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε από δημοσιεύματα και ανακοινώσεις ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει το υλικό αυτό (όχι για παράνομη επεξεργασία, αλλά ως υλικό που ακόμη και χωρίς να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας πρέπει να υπάρχει στη διάθεση της πολιτείας για να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποκρύφτηκε ή καταστράφηκε), έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ό,τι του έδωσε ο κ. Διώτης και όπως ακριβώς του το έδωσε».

«Θα ήταν αδιανόητο να δοθεί η εντύπωση ότι "χάθηκε" υλικό που πέρασε από χέρια δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με ανώτατες εισαγγελικές πήγες το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την αξιοποίηση της λίστας, παρότι είναι προϊόν υποκλοπής, καθώς ενδέχεται να περιλαμβάνει και καταθέτες που ελέγχονταν για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, υπάρχουν αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες η λίστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Μιλώντας στον Βήμα Fm ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος».

Είπαμε πολλές φορές πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος δε μπορεί να είναι το μόνο «κακό παιδί» στη πολιτική ζωη της χώρας και αυτό αποδεικν;yεται από το γεγονός ότι συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης στην οικία του στην Κηφισιά από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος.

Συνελήφθη με βάση ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τον ανακριτή και διαβιβάστηκε στην Ασφάλεια, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα και την Τετάρτη θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής ζήτησε την σύλληψη του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατηγορούμενου στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου,.

Ο κ. Σμπώκος επρόκειτο να απολογηθεί στον ανακριτή την Παρασκευή μετά από προθεσμία που έλαβε πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επιχειρήσει να φύγει από τη χώρα πριν από μερικές ημέρες.

Κατά το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, ο άλλοτε στενός συνεργάτης και υφιστάμενος του πρώην υπουργού, ανήκει στην κεντρική ομάδα που διακινούσε και απέκρυβε τεράστια χρηματικά ποσά που αποτελούσαν «ωφελήματα» από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR M1.

Ειδικότερα, κατηγορείται για είσπραξη μιζών ύψους 40 εκατ. ευρώ το οποίο και κατάφερε να διπλασιάσει επενδύοντας το.

Μάλιστα σύμφωνα με τον εξάδελφο και συγκατηγορούμενο του πρώην υπουργού Νίκο Ζήγρα, στον κ. Σμπώκο κατέληγαν τα χρήματα του Τσοχατζόπουλου, τα οποία επενδύονταν μέσω χρηματιστηριακής εταιρείας που ανήκε στον πεθερό του πρώην διευθυντή του υπουργείου Άμυνας.

Όσο αφορά τις εξελίξεις με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας άφησε τα πάντα ανοιχτά, σε σύντομες δηλώσεις που έκανε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, και πως δεν διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, αλλά με τους επιτελείς της τρόικας.

Σημειώνεται ότι η τελευταία επισήμανση Στουρνάρα συνιστά διευκρίνηση ως προς τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, να ζητά πολιτική λύση από τους εταίρους μας και παρέμβασή τους ώστε να ξεπεραστεί η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε να μην έχει κλείσει η διαπραγμάτευση έως τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς ερωτηθείς σχετικά απάντησε λακωνικά: "Θα δούμε".

Άγνωστο παραμένει επίσης το πότε θα έχει εκ νέου κατ' ιδίαν επαφές με την τρόικα, καθώς δεν έχει οριστεί ραντεβού.

Ας δούμε τώρα λίγο το γεγονός ότι η Τρόικα ζητά και να μειωθούν οι αποζημιώσεις όσων απολύονται.

Σε ζητήματα αλλαγών διαρθρωτικού χαρακτήρα στην αγορά εργασίας, επικεντρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Συζητήθηκε η ετοιμότητα του υπουργείου να προχωρήσει με ταχύτητα στη νομοθέτηση των κοινωνικών μέτρων, ενώ η τρόικα έθεσε ένα νέο αίτημα: Τη μείωση του ύψους της αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα τίθεται κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ.

Ο Γ. Βρούτσης, ο οποίος είχε αναφέρει ότι το κόστος των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο αίτημα των δανειστών.

Υποστηρίζει, ότι μια τέτοια συζήτηση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, όπου δεν υπάρχει επαρκής κοινωνική προστασία, όπως θα ήταν ο θεσμός της ασφάλισης ανεργίας, ούτε μηχανισμοί επανόδου των απολυμένων στην αγορά εργασίας.

Αναφέρει, επίσης, ότι ήδη έχει συντελεστεί σημαντική μείωση του κόστους των αποζημιώσεων με το νόμο 3863/2010, με τον οποίο έχει μειωθεί από 6 μήνες σε 2 ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση, ενώ έχει αυξηθεί από 2 μήνες σε 1 έτος, ο χρόνος της δοκιμαστικής πρόσληψης.

Θα πρέπει επίσης, τονίζει η πλευρά του υπουργείου να συνυπολογίζεται η μείωση στο ύψος των αποζημιώσεων που έχει επέλθει ήδη λόγω της συνεχούς υποχώρησης του ύψους των μισθών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η συζήτηση περιορίστηκε σε απλή καταγραφή αντεπιχειρημάτων και οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επαναφέρουν το θέμα, χωρίς όμως να το θεωρούν προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας.

Ζητούν απολύσεις και πρόσθετες περικοπές

«Αγκάθι» φέρεται να προέκυψε από πλευράς ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις: Ο κ. Τόμσεν αμφισβητεί την απόδοση που θα έχουν οι προτεινόμενες περικοπές δαπανών στα υπουργεία Υγείας, Άμυνας και στους ΟΤΑ, ύψους 2 δισ. ευρώ και ζητεί νομοθετική ετοιμότητα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθετες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα ανέλθει στο 5%, λόγω των νέων μέτρων και δεν θα είναι μόνον 3,8%, όπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Η απόκλιση στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ για το ύψος της ύφεσης είναι καίριας σημασίας, διότι στις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ βασίζεται και το σενάριο για τη βιωσιμότητα ή μη, του δημοσίου χρέους.

Παρέμβαση Ολάντ

Μήνυμα για άμεση επίλυση του ελληνικού ζητήματος απηύθυνε ο
Φρ. Ολάντ παρεμβαίνοντας αποφασιστικά την ώρα που οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Tην ύπαρξη ενός «παράδοξου λιτότητας» στην Ελλάδα, δηλαδή του παράδοξου ότι, με κάθε νέο μέτρο χειροτερεύει η κατάσταση, επισήμανε ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών Αντρέας Σίντερ (του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος), μετά την Τρίτη, κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Πρόσθεσε δε πως, για τον λόγο αυτόν ο ίδιος θεωρεί σκόπιμο να εξεταστεί μια παράταση του χρόνου για να μπορέσει η Ελλάδα να εκπληρώσει τους στόχους της.

Ο ίδιος κρατά στάση αναμονής, καθώς, όπως είπε, μόνο μετά την έκθεση της τρόικας θα διαπιστωθεί, εάν το ελληνικό πρόγραμμα έχει νόημα στη σημερινή του μορφή ή θα πρέπει να τροποποιηθεί.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ (του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), δήλωσε πως η κατάσταση στην Ελλάδα εξετάζεται και αξιολογείται επακριβώς από την τρόικα και μέχρι την κατάθεση της έκθεσής της δεν μπορούν να γίνουν αναφορές σε λεπτομέρειες.

Επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής της Ισπανίας στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους, μετά το υπουργικό συμβούλιο, τόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών Αντρέας Σίντερ, επισημαίνοντας πως η σχετική απόφαση για ενδεχόμενη προσφυγή είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα της Ισπανίας.

Όπως επισήμανε ο κ. Φάιμαν, η ευρωπαϊκή βοήθεια συνδέεται με αυστηρούς όρους και ως εκ τούτου η Ισπανία σίγουρα θα σταθμίσει πολύ καλά την απόφασή της για μια τέτοια προσφυγή.

Για το ίδιο θέμα, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σημείωσε πως η ίδια δεν έχει υπόψη της κάποιο σχετικό αίτημα από την Ισπανία, ενώ ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελέγκερ, παρατήρησε πως στη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων δεν έχει αλλάξει τίποτε και πως, όσα ακούγονται «είναι και παραμένουν φήμες».

«Πιόνια πολιτικών συμφερόντων», έχουν καταστεί οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με σχόλιο που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Der Spiegel", στο οποίο μάλιστα προτείνεται η διάλυσή της.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, καθένα από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο.

«Ακριβώς επειδή πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων, δεν αποφασίζεται, υποτίθεται, τίποτα», αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για μια κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση.

«Αν η τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στην διάσωση της Ελλάδας. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», υποστηρίζει το περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου