δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 27 Σεπ. 2012 στον www.cityinternational.gr



Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Χθες ήμουν στο κέντρο της Αθήνας για να καλύψω τις ανάγκες του ρεπορτάζ μου για τις διαδηλώσεις και πρέπει να αναφέρω πρώτα ότι για άλλη μία φορά πέτυχε η γνωστή «άγνωστη» ομάδα κουκουλοφόρων να καταστρέψει το ειρηνικό κλίμα που επικρατούσε στη μεγάλη πορεία και διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος. Περίπου στις 14.15 η ομάδα των κουκουλοφόρων επιτέθηκε πάλι με βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, στο κάτω μέρος της πλατείας, στο ύψος της Βασιλεύς Γεωργίου, αλλά και της Καραολί Σερβίας.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν, όπως πάντα, με χρήση χημικών και βόμβες κρότου-λάμψης, ενώ κάποιοι αστυνομικοί είδαν τις στολές τους να τυλίγονται στις φλόγες.

Κατα τις 14.25, το σκηνικό της βίας μεταφέρθηκε στη συμβολή της Όθωνος, της Φιλελλήνων και της Μητροπόλεως. Εκεί, κουκουλοφόροι εκτόξευσαν κυριολεκτικά μια "βροχή" μολότοφ εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ, οι οποίοι τους καταδίωκαν. Για μερικα λεπτά, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές νόμιζα ότι βρίσκομαι σε εμπόλεμη ζώνη, αφού η είσοδος του υπουργείου Οικονομικών, έμοιαζε με ζώνη πυρός.

Στο κέντρο της πλατείας, κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε διαφημιστικό περίπτερο.

Λίγα λεπτα αργότερα, οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στο ύψος του Αγνώστου Στρατιώτη, με τις διμοιρίες να επιχειρούν να ελέγξουν την πλατεία και να απωθήσουν τους ταραξίες.

Εδώ πρέπει να τονίσω πως αμέσως μετά την έναρξη των επεισοδίων, τα μπλοκ των ειρηνικών διαδηλωτών αποχώρησαν προς πάσα κατεύθυνση. Από τη χρήση των χημικών, οι απλοί διαδηλωτές, κυρίως οι ηλικιωμένοι, αντιμετώπισαν κυρίως αναπνευστικά προβλήματα.

Έτσι, γύρω στις 14.45, η πλατεία Συντάγματος είχε αδειάσει εντελώς από διαδηλωτές. Οι κουκουλοφόροι είχαν πετύχει το σκοπό τους.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 100 προσαγωγές και 20 συλλήψεις, ενώ ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τραυματίες διαδηλωτές.

Ένα δέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες μέσα στον Εθνικό Κήπο, ενδεχομένως από ρίψη μολότοφ ή από δακρυγόνο. Μετά από έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά κατασβέστηκε, χωρίς -ευτυχώς- να επεκταθεί.
Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή του πλήθους ποικίλουν. Η ΕΛ.ΑΣ εκτιμούσε ότι η συμμετοχή ανήλθε σε 20.000 άτομα, ενώ οι οργανωτές ανέβαζαν τον αριθμό των διαδηλωτών ακόμα και στους 100.000.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως και ακολούθησε πορεία με κατεύθυνση της Βουλή. Νωρίτερα, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συλλαλητήριο στην πλ. Ομόνοιας και ακολούθησε πορεία προς την πλ. Συντάγματος.

Θεσσαλονίκη

Δύο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Η πρώτη ξεκίνησε από το τον χώρο μπροστά από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ).

Η δεύτερη πορεία, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου.

Ηράκλειο

Με δυο χωριστές συγκεντρώσεις και μεγάλη συμμετοχή στη γενική απεργία διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο, ενόψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου των μέτρων.

Χανιά

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δυο απεργιακές συγκεντρώσεις, από το ΠΑΜΕ στις 10.00 το πρωί στην πλατεία των Νέων Καταστημάτων που ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης και από τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 11.00 στην πλατεία της δημοτικής αγοράς που ολοκληρώθηκε στη 1.00 μετά το μεσημέρι, με πορεία η οποία κατέληξε στην πλατεία δικαστηρίων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Χανίων.

Πάτρα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στην Πάτρα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων.

Βόλος

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, η οποία και ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας. Οι διαδηλωτές κατέληξαν μπροστά από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ιωάννινα

Δύο μεγάλες πορείες εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, στα Γιάννινα. Η μία πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το δημαρχείο και κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η δεύτερη και μεγαλύτερη, αυτή του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία του Κουρμανιού και από εκεί, με πορεία, κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία στην παλιά Ακαδημία και κατέληξε μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου οι συμμετέχοντες παρέμειναν για αρκετή ώρα.

Πελοπόννησος

Δυναμικό "παρών" έδωσαν οι εργαζόμενοι στις διπλές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν τα συνδικάτα στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου κατά την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σάμος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Σάμο με μαζική συμμετοχή εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τραπεζικούς υπαλλήλους, γιατρούς, νοσηλευτές, εμπόρους, οικοδόμους, βιοτέχνες, που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και από εκεί πορεύτηκαν ως το λιμάνι φωνάζοντας συνθήματα κατά των επικείμενων κυβερνητικών μέτρων.

24ωρη απεργία

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία η οποία, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ξεπέρασε το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καθολική και έφθανε το 100%.

Ειδικότερα, στον τραπεζικό κλάδο συμμετείχε το 80%, στον τομέα του μετάλλου το 85%, στην οικοδομή και στα λιμάνια το 90%, ενώ στο 100% έφθασε στα διυλιστήρια, στις μεταφορές και στα ναυπηγεία.

Στις κινητοποιήσεις, οι οποίες γίνονται εν όψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου μέτρων, συμμετείχαν βιοτέχνες και επαγγελματίες, καθώς μετά από απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά ως τις 3.00 μετά το μεσημέρι.

Στην απεργία συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι σε εφορίες, πολεοδομίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, καθηγητές και δάσκαλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι.
Σε ορισμένα σχολεία, όπου οι καθηγητές δεν απήργησαν, μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους από τις 10 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου έως και έως τις 20 Οκτωβρίου, οι δικαστές και οι εισαγγελείς.
Ας δούμε τώρα λίγο και τι έγινε στην Ισπανία μιά και φαίνεται οι διδηλώσεις σχετικά με το μέλλων των χωρών μας φαίνεται να συμβαίνουν παράλληλα. Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των "Αγανακτισμένων" συγκεντρώθηκαν εκ νέου κοντά στο κοινοβούλιο της Μαδρίτης, με αίτημα την "παραίτηση της κυβέρνησης", έχοντας απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, την επομένη της βίαιης διαδήλωσης που έγινε στην ισπανική πρωτεύουσα κατά την οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι.
"Όχι, Όχι, Όχι, δεν φοβόμαστε", φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι παρέμεναν σε απόσταση από το κοινοβούλιο λόγω των οδοφραγμάτων, των πολλών δεκάδων αστυνομικών για την αντιμετώπιση των ταραχών και περίπου δεκαπέντε οχημάτων της αστυνομίας.

"Ήρθα χθες και θα έρχομαι όλες τις ημέρες για να πω όχι σε αυτό το σύστημα, σε αυτού του είδους την οικονομία", δήλωσε ένας 30χρονος διαδηλωτής, ο οποίος κρατούσε πλακάτ στο οποίο αναγραφόταν "Παραίτηση".

"Ζητούμε την παραίτηση της κυβέρνησης επειδή δεν σεβάστηκε το πρόγραμμά της, αύξησε τους φόρους και πείραξε τις συντάξεις", πρόσθεσε.

"Να φύγουν", αναφερόταν σε ένα άλλο πανό.

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαιρέτιζε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη "την πλειοψηφία" των συμπατριωτών του "που δεν διαδηλώνει".

"Επιτρέψτε μου εδώ στη Νέα Υόρκη να χαιρετίσω την πλειοψηφία των Ισπανών που δεν διαδηλώνει, για την οποία δεν μιλούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και δεν αποτελεί την πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά δελτία", δήλωσε ο Ραχόι.

"Αυτή αντιπροσωπεύει την τεράστια πλειοψηφία των 47 εκατομμυρίων Ισπανών που ζουν στη χώρα (...) Αυτή η τεράστια πλειοψηφία εργάζεται, όταν το μπορεί, και δίνει τον καλύτερο εαυτό της", συνέχισε.

Ο Ραχόι ζήτησε εξάλλου από τους συμπατριώτες του "να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων" και να μην συμβιβαστούν.

"Ξέρουμε τι οφείλουμε να κάνουμε και αφού το ξέρουμε, το κάνουμε", σημείωσε, επικαλούμενος την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας.

"Επίσης ξέρουμε ότι αυτό περιλαμβάνει πολλές θυσίες, οι οποίες είναι μοιρασμένες -αυτό θέλουμε- εξ ίσου σε όλες τις συνιστώσες της ισπανικής κοινωνίας", πρόσθεσε.

"Θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση όπως ξεπεράσαμε κι άλλες στο παρελθόν", κατέληξε.

Οι μισθοί των Ισπανών δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν παγωμένοι το 2013, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έπειτα από μείωση 5% το 2010, δήλωσε παράλληλα μια συνδικαλιστική πηγή, παραμονή της παρουσίασης του προϋπολογισμού του 2013.

"Μας ενημέρωσαν ότι ο μισθός παραμένει παγωμένος το ερχόμενο έτος", διευκρίνισε η πηγή του συνδικάτου CCOO, έπειτα από σύνοδο που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα συνδικάτα και μέλη της ισπανικής κυβέρνησης.

"Προς το παρόν το δώρο των Χριστουγέννων διατηρείται" το 2013, πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Προσπάθεια να επιτευχθεί η οριστική συμφωνία για το πακέτο μέτρων -10,5 δισ. από περικοπές και 3 δισ. από φορολογία- θα γίνει στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στις 10:30.

Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τον Γ. Στουρνάρα έδωσε το πράσινο φως για το πακέτο περικοπών αλλά και για το
φορολογικό πακέτο, ενώ ενώ το μήνυμα από το Μαξίμου είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την
ενημέρωση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ από τον Γ. Στουρνάρα έγινε γνωστό ότι η τρόικα επιμένει στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο κάτι στο οποίο αντιτίθενται τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ο Γ. Στουρνάρας ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ απάντησε χαρακτηριστικά: "Όχι, όχι τέτοια νούμερα παιδιά..."

Πάντως το πακέτο είναι βαρύ και δεν είναι βέβαιο ότι την Πέμπτη θα υπάρξει τελικά συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χατζησωκράτης ερωτηθείς για το αν θα κλείσει στη συνάντηση το τελικό πακέτο απέφυγε να απαντήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δύσκολο εγχείρημα και παρέπεμψε στους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο υπουργός Οικονομικών, στη συνέχεια,
ενημέρωσε τον Ευ. Βενιζέλο.

Από την Ιπποκράτους εκφράζεται ικανοποίηση για το θέμα των αναπηρικών επιδομάτων αλλά επισημαίνεται ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί τίποτα προς το καλύτερο και όλα θα τεθούν στη σύσκεψη των αρχηγών.



Το επικρατέστερο σενάριο


Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που θα συζητηθεί με τους κυβερνητικούς εταίρους, οι συνολικές περικοπές δαπανών για το 2013-2014 θα ανέλθουν σε 10,5 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα θα αντληθούν 3 δισ. ευρώ έσοδα από φορολογικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2013 οι συνολικές περικοπές δαπανών θα ανέλθουν σε 7,5 δισ. ευρώ και οι επιβαρύνσεις από το σκέλος της φορολογίας αναμένονται περιορισμένες, καθώς μετατίθενται για το 2014.

Ωστόσο στο τραπέζι φαίνεται ότι παραμένουν προς συζήτηση το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο -και σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι απαιτήσεις της τρόικας έχουν περιοριστεί στις 15.000- καθώς και το θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Αντιθέτως εκτός μένουν το θέμα των μειώσεων των συντάξεων του ΟΓΑ  και των αναπηρικών επιδομάτων.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται η περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι 64 ετών και κάτω, η κατάργηση δώρων σε δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους και κλιμακωτές περικοπές σε συντάξεις από τα 1000 ευρώ και πάνω.

Ας δούμε τώρα λίγο το σχετικό χρονοδιάγραμμα, εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσουν σήμερα στην τελική μορφή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων θα μεταβεί αύριο στο Euroworking group, όπου παρουσία και των τριών μελών της τρόικας θα παρουσιάσει την τελική μορφή του πακέτου.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπλοκή τότε πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών, θα ανακοινώσει τα μέτρα και θα ακολουθήσει μήνυμα του πρωθυπουργού, που ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί αν θα έχει τη μορφή διαγγέλματος ή ομιλίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να απευθυνθεί στους πολίτες διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για το τελευταίο πακέτο, αλλά απαραίτητο για να εκταμιευθεί η δόση, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος θα παραμείνει στη χώρα.

Το πακέτο ή μέρος του θα ενταχθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που προγραμματίζεται να κατατεθεί τη Δευτέρα το πρωί στη Βουλή. Την ίδια μέρα αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Το Μαξίμου επιδιώκει το  πακέτο μέτρων να έχει ψηφιστεί έως το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από το Eurogroup, έτσι, ώστε να δρομολογηθεί η λήψη αποφάσεων στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Πάντως, όπως υποστηρίζει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, το ΔΝΤ πιέζει για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς εκτιμά ότι ούτε με αυτά τα μέτρα διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι το ταμείο βιάζεται, την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και προσθέτει:
"Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Η Ευρώπη θέλει περισσότερο χρόνο για να δει τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία, ίσως ακόμα και μετά τις γερμανικές εκλογές το 2013. Το ΔΝΤ θέλει η Ευρώπη να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λύση για τα προβλήματα σήμερα".

Το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργούσε η διετής επιμήκυνση του προγράμματος εξελίσσεται σε μήλον της έριδος για το ποιος θα αναλάβει να καλύψει τα περίπου 15 δισ. ευρώ, που θα απαιτηθούν, με την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει μεταξύ άλλων να παραταθεί η αποπληρωμή των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ για μετά το 2020.

Το ενδεχόμενο αυτό απορρίπτουν τόσο η Γερμανία, όσο και ο ισχυρός άνδρας της κεντρικής τράπεζας Άσμουσεν, ενώ ο επίτροπος Όλι Ρεν υποστηρίζει ότι δεν εξετάζεται νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου