δικηγόρος Καβάλας

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 26 Σεπ. 2912 στον www.cityinternational.gr



Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, σήμερα θα ήθελα να ανακαλέσουμε την υπόθεση του κατα τ’ άλλα δημοφιλή πρώην Υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλο. Οι περισσότεροι Έλληνες είχαν μείνει με ανοιχτό το στόμα όταν έγιναν γνωστά τα περιουσιακά στοιχεία του Υπουργού και της οικογένειας του, μετά τη θεαματική σύλληψή του ίδιου και της συζύγου του. Λέγαμε τότε πως ο γνωστός και αγαπητός «’Ακης» αποτελούσε μόνο τη κορυφή του παγόβουνου...
Απο χθες λοιπόν άρχισε η εξερεύνηση του υπολοίπου του παγόβουνου, ας πούμε, εφόσον δεκάδες πολιτικά πρόσωπα βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για «μυστηριώδη» πλουτισμό, όπως ενημέρωσαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης.

Σε δηλώσεις τους, οι εισαγγελείς διευκρίνισαν μεν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον πολιτικών – καθώς οι υποθέσεις πλουτισμού πολιτικών προσώπων  απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και αδιάσειστα στοιχεία, ώστε να μη στοχοποιηθεί άδικα κάποιος πολιτικός – αλλά ο  εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την επίσπευση των ερευνών εκείνων που αφορούν σε υποθέσεις «παράνομου» πλουτισμού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα των «32» είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσει, καθώς το ΣΔΟΕ ερευνά βουλευτές, πρώην βουλευτές, υπουργούς, γενικούς γραμματείς αλλά και δημάρχους. Οι οικονομικοί εισαγγελείς δίνουν νέα διάσταση στο θέμα της λίστας του ΣΔΟΕ με τα 32 ονόματα των πολιτικών, οι οποίοι φέρονται να έχουν πλουτίσει με ύποπτο τρόπο. Εν τω μεταξύ, την Κυριακή διέρρευσε μία λίστα με 24
[ΓΤ (YT)1] από τα 32 ονόματα των εν λόγω πολιτικών.
Ενώ διαβάζω λοιπόν αυτή την είδηση, μου χτυπάει καμπανάκι για τη γνωστή και πολυσυζητημένη δήλωση «μαζί τα φάγαμε» του Θεόδωρου Πάγκαλου. Από τη μία πλευρά το αρνούμαι, κρίνοντας από την προσωπική μου ηθική αλλά και τα οικονομικά μου. Από την άλλη ωστόσο, έγινε γνωστό χθες ότι το ποσό που ξοδεύει το κράτος σε «μαϊμού» συντάξεις ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Το κόστος αυτό αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο δεδομένου ότι 4.560 συνταξιούχοι δεν πήγαν να απογραφούν ακόμα... η – για να ακριβολογώ δεν είχαν πάει να απογραφούν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2012.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο με τις παρακάτω τρεις ενέργειες:

1. Την εξακρίβωση των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων. Προς τούτο, ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία που είχε δρομολογηθεί στις 15 Μαρτίου 2012.

Μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου δεν απεγράφησαν 4.560 άτομα.

Το μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται σε 2.024.120 ευρώ.

Για τις περιπτώσεις πολιτών που δεν απεγράφησαν, έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους από 24 Σεπτεμβρίου, και έχει αρχίσει η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων.

Στη συνέχεια θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη όσοι με δόλο εισέπρατταν τις συντάξεις αυτές.

Επιπροσθέτως, από το 2013, καθιερώνονται ετήσιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ανά πενταετία τακτικές απογραφές.

2. Τη μείωση του χρόνου αναμονής από τη χρονική στιγμή εξόδου από την ενεργό υπηρεσία μέχρι την χρονική στιγμή έναρξης της καταβολής της οριστικής σύνταξης.

Τίθεται σε λειτουργία, από τις αρχές Οκτωβρίου 2012, διαδικτυακή πύλη (portal) με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών και την προώθηση της αναγκαίας διαφάνειας.

Μέσω αυτού οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις συντάξεις τους, καθώς και για την πορεία διεκπεραίωσης του φακέλου τους.

Ο χρόνος αναμονής των υποθέσεων εντός του Γενικού Λογιστηρίου μειώνεται έως το τέλος του 2012, περίπου σε 7 μήνες. Για τα επόμενα έτη, ισχύουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις.

3. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, εξαιτίας του χρόνου αναμονής, στην κάλυψη στο μεσοδιάστημα στοιχειωδών αναγκών των δικαιούχων σύνταξης.

Με νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται, από τις αρχές του 2013, ο εξερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής, έναντι της σύνταξής του, το 50% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία.

Με την καταβολή της οριστικής σύνταξης θα γίνεται τελική εκκαθάριση. Εξυπακούεται ότι με την εφαρμογή των ανωτέρω διασφαλίζεται η αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη τήρηση της σειράς στη διαδικασία της συνταξιοδότησης.
Είναι σαφές, λοιπον, ότι αυτό το «μαζί τα φάγαμε» διαπλέκει τους πολίτες με τους πολιτικούς και αναδεικνύει ξεκάθαρα τις νοσηρές πελατειακές σχέσεις ή τα νοσηρά προσωπικά ρουσφέτια. Αυτό εξάλλου γίνεται και ξεκάθαρο από το γεγονός ότι ο Βύρων Πολύδωρας δηλώνει «αμετανόητος» για τον διορισμό της κόρης του ως μετακλητή υπάλληλο στη Βουλή το μικρό χρονικό διάστημα που ήταν Πρόεδρος της Βουλής.

Ο ίδιος, στο βιβλίο του με τίτλο «Κατά Κηνσόρων», ξεσπάει κατά πάντων και επισημαίνει ότι ως μετακλητή υπάλληλο την είχε προσλάβει και όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης αλλά και Αντιπρόεδρος της Βουλής:  «Γιατί τόσος πόλεμος τώρα;» αναρωτιέται λοιπόν ο υπουργός, και συνεχίζει «Έκανα κάτι κρυφά; Ή παράνομα; Μήπως γιατί κάποιοι δεν χώνεψαν ακόμη το γεγονός ότι εξελέγην Πρόεδρος της Βουλής με 179 ψήφους, όταν το κόμμα μου είχε μόνον 108 ψήφους στη Βουλή;

Γι΄αυτό και μας πληροφορούν ότι υπήρξα Πρόεδρος μιας ημέρας ή ολίγων ωρών; Η ιστορία όμως έγραψε πως Πρόεδρος της ΙΔ΄ Περιόδου της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε ο Βύρων Γ. Πολύδωρας. Είτε το θέλουν είτε όχι». Εδώ... Χρήστό και αγαπητοί ακροατές, επιβάλεται να γίνω λίγο αιχμηρός και να αναρωτηθώ ότι θα μπορούσε να αναρωτηθεί και κάποιος που μας ακούει. «Υπουργέ μου... είστε περήφανος που «ο Πρόεδρος της ΙΔ΄ Περιόδου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βύρων Γ. Πολύδωρας, μιας ημέρας ή ολίγων ωρών» – όπως λέτε ο ίδιος – κατάφερε να βάλει άτομα σε θέσεις χωρίς να υπάρξει αντικειμενική αξιολόγηση και διαφανής διαδικασία; Το λέω αυτό επειδή και αυτό το καταγράφει η ιστορία... λιγο σύνεση δεν έβλαψε κανέναν... έλεος κ. Υπουργέ μου. Ποίος ψηφίζει αυτά τα ανθρωπάκια να νομοθετούν για έναν ολόκληρο λαό; Καλώ όλους μας να έχουμε τέτοια γεγονότα υπόψην την επόμενη φορά που θα πάμε στις κάλπες... άν και όσοι πάμε... Ζητώ συγνώμη για την ένταση αλλά νομίζω οφείλουμε επιτέλους να δείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ζώα που ζούμε σε μαντρί και δίνουμε το δικαίωμα σε κάποιους από εμάς να μας αρμέγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ες αεί...

Μάλιστα ο κ. Πολύδωρας στρέφεται και εναντίον πολιτικών, όπως τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον οποίο ωστόσο δεν κατονομάζει: «Εδώ ένας βουλευτής του κόμματός μου, που αρέσκεται να φωτογραφίζεται σε ρωμαϊκές πόζες με πετσέτες στο λουτρό του, απείχε τότε επιδεικτικά της ψηφοφορίας. Προφανώς, και ευτυχώς που δεν έχω τέτοιους φίλους, με αποδοκίμασε».

Ο ίδιος τονίζει: «Δεν υπήρξα ποτέ στη ζωή μου συνωμότης. Ούτε προδότης. Ούτε ρίψασπις και λιποτάκτης. Άλλοι υπήρξαν τέτοιοι. Όπως εκείνοι που με χτυπούν σήμερα. Με την άθλια στόχευση να με ταπεινώσουν. Ματαιοπονούν. Δεν είπα ότι δεν υποφέρω. Υποφέρω αλλά αντέχω. Αντλώ δύναμη από το δίκιο μου. Και από την προσευχή μου στον Θεό».

Και καταλήγει λέγοντας πως δεν μετανιώνει για το διορισμό της κόρης του, Μαργαρίτας: «Δεν παριστάνω τον Αγαμέμνονα, ούτε διανοούμαι να θυσιάσω τη Μαργαρίτα μου. Δεν έκανα τίποτα παράνομο και τίποτα ανήθικο. Δεν θυσιάζω την άξια συνεργάτιδά μου» και συνεχίζει «... προπαντός δεν τη θυσιάζω, γιατί "έφτυσα αίμα" για να αναθρέψω τα παιδιά μου. Και δεν έχω στον κώδικά μου εγώ την οικογένεια και τα παιδιά μου σαν κάτι το θεωρητικό και κοσμικό. Την έχω σαν θρησκεία. Σαν κάτι ιερό.

Και ακόμη, γιατί δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να υποκύψει στις επιταγές-προσταγές των φαύλων υποκριτών και κηνσόρων. Δεν θα ήταν μόνον ήττα. Θα ήταν παραίτηση και παράδοση στους άτιμους για να σώσω… την τιμή μου. Κάτι σαν εκούσιος βιασμός. Όχι!».  Αυτό το λέει ο υπουργός μάλλον για να θρέψει την εικόνα ενί έντιμου κυρίου... τέλος παντων... πριν αρχίσω να μιλάω όπως μιλάνε κάποιοι στο γήπεδο, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, ας σταματήσω εδώ με αυτή την είδηση.  
Στο τέλος του δελτίου μου, σήμερα, θα ήθελα να αναφερθώ στην 24ωρη γενική απεργία που πραγματοποιει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και η οποία παραλύει τη χώρα λόγω των κινητοποιήσεων. Αυτά τα συνδικάτα καλούν τους εργαζομένους σε συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια.

Στις κινητοποιήσεις, οι οποίες γίνονται εν όψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου μέτρων, συμμετέχουν και οι βιοτέχνες και επαγγελματίες, καθώς μετά από απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ως τις 3.00 μετά το μεσημέρι.

Όπως αναφέραμε ήδη χθες, στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε εφορίες, πολεοδομίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις ΔΕΚΟ, λοιποί εφοριακοί, καθηγητές και δάσκαλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, και τραπεζοϋπάλληλοι.

Στην Αθήνα, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, τα λεωφορεία, και τα τρόλεϊ
κυκλοφορούν κανονικά από τις 09:00 έως τις 21:00, ενώ το Τραμ λειτουργεί από τις 06:00 έως τις 24:00 και όχι 06:00 με 22:00 όπως είχε δηλωθεί ως χθες. Υπενθυμίζεται ότι το Μετρό θα έχει τέρμα τη Δουκίσσης Πλακεντίας, ενώ κλειστοί θα είναι οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.

Μαζι με τους διαδηλωτές είναι και οι δήμαρχοι, οι οποίοι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία.

Τη συμμετοχή του στην απεργία αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.) που καλεί όλα τα μέλη του να απεργήσουν και να παραμείνουν κλειστα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Εμείς οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα πραγματοποιήσουμε μια  στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί ως τις 15.00 το μεσημέρι, με εξαίρεση τον χρόνο που θα αφιερωθεί στην κάλυψη των κινητοποιήσεων.

Τέλος, θα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους από τις 10 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου έως και έως τις 20 Οκτωβρίου, οι δικαστές και οι εισαγγελείς.




1. Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ – Επικρατείας)

2. Κώστας Δρούτσας (ΚΚΕ – Ευρωβουλευτής)

3. Κυριάκος Βελόπουλος (ΛΑΟΣ – Α' Θεσσαλονίκης)

4. Σπήλιος Λιβανός (ΝΔ – Αιτωλοακαρνανίας)

5. Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ – Α' Θεσσαλονίκης)

6. Γιώργος Αλογοσκούφης (ΝΔ – Α' Αθηνών)

7. Θοδωρής Ρουσόπουλος (ΝΔ – Επικρατείας)

8. Παναγιώτης Μελάς (ΝΔ – Α' Πειραιά)

9. Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ – Λακωνίας)

10. Σήφης Βαλυράκης (ΠΑΣΟΚ – Χανίων)

11. Γιώργος Ορφανός (ΝΔ – Α' Θεσσαλονίκης)

12. Γιώργος Τρυφωνίδης (ΝΔ – Πρέβεζας)

13. Μανώλης Μαυρομάτης (ΝΔ – Α' Αθηνών)

14. Βίβιαν Μπούζαλη (ΝΔ – Καστοριάς)

15. Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ – Λέσβου)

16. Συλβάνα Ράπτη (ΠΑΣΟΚ – Ευρωβουλευτής)

17. Άκης Γεροντόπουλος (ΝΔ – Έβρου)

18. Ελίζα Βόζενμπεργκ (ΝΔ – Α' Αθηνών)

19. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη (ΝΔ – Α' Αθηνών)

20. Απόστολος Κράτσας (ΝΔ – Β' Αθηνών)

21. Ελένη Κουντουρά (Ανεξάρτητοι Έλληνες – Α' Αθηνών)

22. Δημήτρης Πιπεργιάς (ΠΑΣΟΚ – Εύβοιας)

23. Στέλιος Ματζαπετάκης (ΠΑΣΟΚ - Ηρακλείου)

24. Νίκος Κόρτσαρης (ΝΔ – Φλώρινας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου