δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο ειδήσεων τις 25 Σεπ. 2912 στον www.cityinternational.gr


Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, ενώ όλοι περιμένουμε να αποδίδουν οι θυσίες που όλοι κάνουμε για αυτό το κράτος, στοιχεία που δημοσιεύονται στο εξωτερικό φαίνεται να υποδεικνείουν κάτι άλλο.

Σύμφωνα με το γερμανικό ραδιόφωνο «Deutsche Welle» (Γερμανικό Κύμα), μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου ασχολείται με τα στοιχεία του γνωστού περιοδικού «Spiegel» (καθρέπτης) το οποίο κάνει λόγο για διπλάσιο από το γνωστό έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Welt» (κόσμος) σημειώνει ότι η «Ελλάδα χρειάζεται κι άλλα χρήματα».

Επικαλούμενη το δημοσίευμα του Spiegel, η Welt κάνει λόγο για νέες εκτιμήσεις που εμφανίζουν μία τρύπα 20 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό αντί των 11,5 δισ. που ήταν αρχικώς γνωστό.

Η εφημερίδα με παγκόσμια κυκλοφορία που εκδίδεται Βερολίνου παρατηρεί:

«Η οικονομική τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερη από όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με προσωρινή εκτίμηση της τρόικας (…), η κυβέρνηση των Αθηνών θα μπορούσε να χρειαστεί 20 πρόσθετα δισεκατομμύρια. (…) Το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι αναμένει την έκθεση (σ.σ. της τρόικας)».

Το δημοσίευμα της Welt αναφέρεται σε μια κακή εξέλιξη τη ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι παραμένει ακόμη ασαφές το ακριβές μέγεθος της τρύπας του ελληνικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο όταν ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για την καταβολή της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Απόφαση που θα μπορούσε να μετατεθεί για το Νοέμβριο.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται στις οικονομικές της σελίδες και η επίσης παγκόσμιας εμβέλιας εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (Γενική Εφημερίδα της Φρανκφούρτης) σημειώνοντας στον τίτλο του ρεπορτάζ της ότι «από την Αθήνα λείπουν διπλάσια χρήματα από ό,τι προβλεπόταν».

Στο σχόλιό της, η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για «ελληνικά κενά» και κυριολεκτικά υπογραμμίζει πως:

«Οι κακές ειδήσεις για πρόσθετα κενά στον προϋπολογισμό και οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί εξυγίανσης που αθετήθηκαν είναι πανταχού παρούσες. Και η τελευταία αυτή είδηση ηχεί δραματική. Αν όμως διασπείρονται τώρα φήμες για μία υποτιθέμενη τρύπα 20 δισ. ευρώ, επιτρέπεται επίσης να θέσει κανείς το ερώτημα εάν ίσως θεσμικά όργανα όπως το ΔΝΤ χρησιμοποίησαν την ελληνική κρίση για προσωπικές επιθυμίες ανάδειξης και σχέδια για την καριέρα μεμονωμένων ατόμων».

Η FAZ εκτιμά πως το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν μάλλον δεν ξαφνιάζει τους ειδικούς, ενώ εμμένει στην εφαρμογή των αρχικών δεσμεύσεων της χώρας σημειώνοντας πως:


«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει επιτέλους τα αρχικά σχέδια. Και αυτό πρέπει να συμβεί με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα, καθώς για όσο καιρό παρατηρείται μεγάλο κενό στην τήρηση των παλιών υποσχέσεων, η Ελλάδα παραμένει αναγκαστικά παίγνιο των αγορών και της διεθνούς πολιτικής».

Το πρωτοσέλιδο της γερμανικής έκδοσης των Financial Times -χθες- επίσης αναφέρθηκε σε σχέδια της ΕΕ για ένα «πακέτο διάσωσης XXL» σημειώνοντας στον υπότιτλο ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφασίσει νέα βοήθεια για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο μαζί.

Αναλυτικότερα, το ρεπορτάζ της FTD τονίζει πως: «Η ευρωζώνη προετοιμάζεται για ένα εκτεταμένο πακέτο για τη διάσωση της ευρωζώνης το αργότερο το Νοέμβριο. Αλλαγές στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα για την Κύπρο και ένα δεύτερο αίτημα βοήθειας της Ισπανίας θα μπορούσαν να αποφασιστούν μαζί και να υποβληθούν στα κοινοβούλια», λένε πληροφορίες των FTD από κύκλους της ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας, «κυρίως στο γερμανικό κοινοβούλιο εντοπίζονται ισχυρές αντιστάσεις στα νέα βοήθειας για την Ελλάδα».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ένα τέτοιο πακέτο θα παρουσιαζόταν ως εκτεταμένη λύση που θα δώσει αποφασιστική ώθηση στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους.

Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως ιδιαίτερα είναι πως, ειδικά για την Ελλάδα, η εφημερίδα παρατηρεί ότι «το να αφήσουν τη διάσωση της χώρας να αποτύχει, εμφανώς δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

Μία μέρα μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Ολάντ στο Λούντβιχσμπουργκ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε: Η απάντηση δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μπορούμε να της δώσουμε περισσότερο χρόνο.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν το αποκλείει, αλλά θέλει αρχικά να περιμένει.

Το ερώτημα για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης ή ένα μερικό κούρεμα χρέους δεν τίθεται, σημειώνουν οι FTD.

Ας δούμε τώρα όμως κάποιες πίο καθημερινές πληροφορίες, δηλαδή πράγματα που μας αφορούν όλους. Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών δήλωσαν πως αναμένουν μείωση πάνω από 50 % στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα γύρω από 1,5 ευρώ το λίτρο.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ή ΣΕΕΠΕ, τόνισαν ακόμη, σε μια ενημερωτική εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκα, ότι οι καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο «καπέλο» 12 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη εξαιτίας των «πειραγμένων» αντλιών που παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι οδηγοί. Το 30% του όγκου των καυσίμων που διακινείται στην αγορά, διοχετεύεται από τέτοιες αντλίες.

Όσο αφορά τους όγκους κατανάλωσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) Γ. Ψυχογιός και ο αντιπρόεδρος Γ. Αληγιζάκης ανέφεραν ότι η πτώση σωρευτικά από το 2009 υπερβαίνει το 30%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 φθάνει στο 15%.

Ήδη έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν πάνω από 2000 πρατήρια καυσίμων.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση του όγκου πωλήσεων καθώς πολλοί καταναλωτές εγκαταλείπουν τις κεντρικές θερμάνσεις και στρέφονται σε άλλες πηγές θέρμανσης.

Οι εταιρείες εμπορίας τάχθηκαν υπέρ της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο που κυμαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, μεταξύ 250 και 400 εκατ. ευρώ ετησίως στο πετρέλαιο κίνησης και 50 - 100 εκατ. στις βενζίνες.

Πρόσθετη επιβάρυνση προκύπτει από τις «πειραγμένες» αντλίες που χρεώνουν τους καταναλωτές για 3,5 - 7 % επιπλέον ποσότητα από αυτήν που παραδίδεται πραγματικά.

Λύση στο πρόβλημα των ελλειμματικών παραδόσεων αλλά σε μεγάλο βαθμό και του λαθρεμπορίου θα δώσει η εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, με την οποία συμφωνούν όλοι οι φορείς του κλάδου.

Οι εταιρίες ζητούν επίσης να εκδοθούν οι (συνολικά 7) υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που ψηφίστηκε πέρυσι και αφορούν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα, ιχνηθέτηση των καυσίμων με ραδιοϊσότοπα ή μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες, κ.α.

Ο ΣΕΕΠΕ τάσσεται επίσης υπέρ των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών, ανεξάρτητο φορέα τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας, διαφάνεια στην τιμολόγηση των διυλιστηρίων και τιμωρία των εναρμονισμένων πρακτικών.

Τέλος, για τις τιμές ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει ότι για να μειωθούν θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι καθώς τα περιθώρια κέρδους εταιρειών και πρατήριο.

Περνόντας τώρα στα εσωτερικά, πολιτικά θέματα που απασχολούν τη δημοσιότητα σήμερα, θα ήθελα να αναφερθώ στην προσωρινή παύση από τα καθήκοντα του ως προέδρου της Βουλής ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος τη Δευτέρα μετέβη στον Άρειο Πάγο, όπου ζήτησε από τον Ιωάννη Τέντε την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να διαλευκανθεί άμεσα η καταγγελία που τον εμπλέκει σε υπόθεση «μαύρου» χρήματος.

Ο φάκελος της δικογραφίας για την επιχειρηματική αντιδικία, στην οποία εμπλέκονται Β. Μεϊμαράκης Μ. Λιάπης και Γ. Βουλγαράκης, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, "περνάει" στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου.

Η δικογραφία της υπόθεσης βρίσκεται στο ΣΔΟΕ από το 2010 καθώς όλα ξεκίνησαν από την αντιδικία μεταξύ του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού και του επιχειρηματία Γιώργου Ζωγραφάκη με τον επιχειρηματία real estete Γιάννη Καρούζο. Στη μηνυτήρια αναφορά του, ο κ. Λιβανός εμπλέκει τους πρώην υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής.

Η δικογραφία, το 2010 ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ προς διερεύνηση όσων αναφέρει ο κτηματομεσίτης, αλλά η έρευνα δεν έχει ακόμα, "ακουμπήσει" στοιχεία επιβαρυντικά για τους τρεις πολιτικούς.

Μετά όμως από τις εξελίξεις αυτές η δικογραφία επιστρέφει στην κ. Παπανδρέου, η οποία άλλωστε ήταν αυτή που είχε αναθέσει την σχετική δικογραφία στο ΣΔΟΕ, ενώ εντός των ημερών θα υποβληθεί και η σχετική αναφορά από το ΣΔΟΕ για όσα στοιχεία εντοπίστηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Μάλιστα, η κ. Παπανδρέου αναμένεται εντός της βδομάδας να καλέσει ως μάρτυρες τους κκ. Λιβανό και Ζωγραφάκη προκειμένου να εξειδικεύσουν όσα έχουν αναφέρει για μαύρο πολιτικό χρήμα.

Ανακοίνωση Μεϊμαράκη

Ο κ. Μεϊμαράκης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διευκρίνισε ότι θα επικοινωνήσει με τους Αντιπροέδρους της Βουλής στους οποίους θα ανακοινώσει την απόφασή του να τον αναπληρώσουν προσωρινά και μέχρις ότου δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε για την απόφασή του αυτή και τους πολιτικούς Αρχηγούς.

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι "ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που σύμφωνα με δημοσιεύματα αφορούν σε βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας με έμφαση τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από επιλεκτικές διαρροές εις βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου".

Τόνισε δε ότι "δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα την ώρα που η Ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας".

Ο κ. Μεϊμαράκης καταλήγει στην ανακοίνωση του με την κατηγορηματική διάψευση κάθε σχέσης του με την υπόθεση

"Είμαι παρών και θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια", υπογραμμίζει..

Μήνυση Βουλγαράκη

Την ίδια ώρα ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε μέσω διαδικτύου ότι κατέθεσε μήνυση κατά του Ιωσήφ Λιβανού, του Γεωργίου Ζωγραφάκη, του Ιωάννη Καρούζου και κατά παντός υπευθύνου: «Κατέθεσα μήνυση κατά λασπολόγων, για τα μυθεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου