δικηγόρος Καβάλας

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Δελτίο Ειδήσεων Μαρτίου 2012 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Ορισμένοι γερμανοί πολιτικοί, αρχής γενομένης από τον γερμανό-βιετναμέζο υπουργό οικονομικών, Phillip Rösler, κατά καιρούς έχουν δηλώσει πως η οικονομική κρίση της Ελλάδας κοστίζει στον γερμανό φορολογούμενο και ότι ο γερμανός φορολογούμενος πληρώνει για την οικονομική κρίση της Ελλάδας. Σύμφωνα, λοιπόν, με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών – το οποίο αναφέρει ότι στα γερμανικά ταμεία έχουν μπει ήδη 380 εκ. ευρώ από τόκους – όχι απλά δεν έχουν χάσει μέχρι στιγμής οι Γερμανοί δανείζοντας την Ελλάδα αλλά έχουν και κάποιο οικονομικό όφελος από την κρίση στην Ελλάδα και όσο αυτή υπάρχει.

Το έγγραφο το οποίο δημοσιεύεται από το Reuters αναφέρει το παραπάνω ποσό ήταν το κέρδος της Γερμανίας από τη συνεισφορά της στο πρώτο δάνειο προς τη χώρα μας. Εδώ υπενθυμίζω ότι το Βερολίνο έδωσε στην Ελλάδα 15,17 δισ. ευρώ, με επιτόκιο μεταξύ 3,423% και 4,528%.

Καθώς η εξυπηρέτηση των δανείων καθίσταται προτεραιότητα – και, σύμφωνα με το δεύτερο Μνημόνιο, στο μέλλον θα αναφέρεται έτσι και στο ελληνικό Σύνταγμα (θα είναι δηλαδή συνταγματική μας υποχρέωση να πληρώνουμε πρωτ’ απ’ όλα τους τόκους σε δάνεια που πήραμε ουσιαστικά από τοκογλύφους) – δεν φαίνεται ότι η Γερμανία θα χάσει και όσον αφορά στο κεφάλαιό της, παρότι η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα από τον Wolfgang Schäuble «βαρέλι χωρίς πάτο».

Η γερμανική συμμετοχή στο δεύτερο «πακέτο», συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, θα ανέλθει έως τα 37,8 δισ. ευρώ.

Εάν συμμετάσχει σε αυτό και το ΔΝΤ, όπως αναμένεται, η γερμανική συνεισφορά θα είναι μικρότερη.

Σε αυτό το σημείο ελπίζω να αναρωτιούνται όλοι οι ακροατές μας πως είναι δυνατόν να συμφωνούν οι πολιτικοί μας ηγέτες σε κάτι τέτοιο και γιατί η ελληνική κυβέρνηση δε διαπραγματεύτηκε κάποιο όφελος και για την Ελλαδίτσα μας αφού είναι πλέον γνωστό ότι το κόστος που θα προκαλούσε στην Ευρωζώνη μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας – εάν δεν στηριχθεί η πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους της (PSI) – θα υπερέβαινε το 1 τρισ. ευρώ, έτσι τουλάχιστον εκτιμά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε εμπιστευτική έκθεσή του.

Αυτή η εμπιστευτική έκθεση είναι όμως στα χέρια του πρακτορείο «Reuters» και έτσι γνωρίζουμε ότι αναφέρει πως «Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και επιζήμιες συνέπειες που θα προέκυπταν από μία άτακτη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας. Είναι δύσκολο να υπολογισθούν με κάποιο βαθμό ακρίβειας όλες οι ενδεχόμενες ζημιές, αν και δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα ξεπερνούσαν το 1 τρισ. Ευρώ».
Μια και αναφερόμαστε στην πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας όσο αφορά τους ιδιώτες επενδυτές – το γνωστό PSI – θα ήθελα να αναφέρω ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αναμένεται να φτάσει στο 75% με 80%... σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ, πράγμα που σημαίνει – αν όντως επαληθευθεί η πρόβλεψη – πως η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η ενεργοποίηση των collective action clause ή «CACs», ώστε να δεσμευτούν οι «απρόθυμοι», θα χρειαστεί αν η συμμετοχή είναι κάτω του 90%.

Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις ανέφερε στην εφημερίδα ότι «Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη - η Αθήνα, οι ιδιώτες, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ - είναι αισιόδοξα ότι θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ωστόσο είναι πολύ πιθανή η ενεργοποίηση των ρητρών».

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την εθελοντική συμμετοχή στο PSI λήγει το βράδυ της Πέμπτης.

Το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών, διασφάλισε το "ναι" των ελληνικών τραπεζών, στο "κούρεμα" και την ανταλλαγή ομολόγων, σε συνάντηση των διοικήσεων των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με τον Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τον κ. Βενιζέλο, ότι είτε αποφάσισαν ήδη είτε θα εισηγηθούν άμεσα στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι στο "κούρεμα" θα συμπεριληφθούν τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες στις ΔΕΚΟ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Θετικά ανταποκρίθηκαν, επίσης, τα Διοικητικά Συμβούλια 7 ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ στην απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν. Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους 5 συνολικά Ταμεία.

Τα ομόλογα των Ταμείων που συμφωνούν να ενταχθούν στο PSI, είναι αξίας 2,7 δισ., εκείνων που δεν δέχονται είναι αξίας 2 δισ. και των 2 Ταμείων που θα αποφασίσουν είναι αξίας 1,7 δισ. .

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό πως 12 από τα 13 μέλη του ΔΣ του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου θα συμμετέχουν στο "κούρεμα". Οι παραπάνω διακρατούν 40 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ προειδοποίησε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη πληρωμής για όσους δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ακολουθώντας την προειδοποίηση που εξέπεμψε μέσω του Reuters τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, ότι "δεν θα υπάρξει δεύτερη προσφορά" προς τους ιδιώτες.

Το θέμα του "κουρέματος" κυριαρχεί στον διεθνή Τύπο.

Οι New York Times, αναφέρουν πως "η αναδιάρθρωση, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το τεράστιο ελληνικό χρέος, συνιστά προϋπόθεση για την αποδέσμευση του υποσχεθέντος δανείου, ύψους 130 δισ. ευρώ, προς την ελληνική κυβέρνηση" και ότι "χωρίς την ανταλλαγή ομολόγων, η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα χρεοκοπήσει εντός του μήνα".

Η αγωνία για την έκβαση του PSI καταγράφεται γλαφυρά στα χρηματιστηριακά ταμπλό, τα οποία έδειξαν "κόκκινο" την Τρίτη, με τις μεγαλύτερες απώλειες να υφίστανται οι τράπεζες.

Αναλυτικά, το Λονδίνο έκλεισε με απώλειες κατά 1,90%, το Παρίσι με απώλειες κατά 3,70%, η Ζυρίχη με πτώση κατά 1,75%, η Φρανκφούρτη με - 3,15% και ο δείκτης Eurostoxx με "βουτιά" κατά 3,51%.

Ας περάσουμε τώρα σε μία είδηση που αφορά εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της κυβέρνησης Παπαδήμο. Μετά την παραίτηση του Χρ. Παπουτσή, στη θέση του οποίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επανέρχεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε έναν μίνι ανασχηματισμό η κυβέρνηση. Στην θέση του κ. Χρυσοχοΐδη ως επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης τοποθετείται η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ τη θέση της στο υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει ένας καθηγητής, ο κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, ένα μη πολιτικό πρόσωπο, ο οποίος – ως γνωστόν – αποκαλεί όλους εμάς τους ΠΑΟΚτσίδες και επισήμως «Βούλγαρούς» στο λεξικό που συνέταξε και ο οποίος αποτέλεσε και την έκπληξη του ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργείται μία επιπλέον θέση υφυπουργού, την οποία καταλαμβάνει ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρης Οικονόμου.

Στη θέση του, ως υφυπουργός, παραμένει ο Μανώλης Όθωνας.

Ας ρήξουμε και μία ματιά στο παρασκήνιο. Η μετακίνηση του κ. Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε "κλείσει" από την Δευτέρα το απόγευμα, όταν του το πρότεινε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί καθώς δεν είχε βρεθεί ο αντικαταστάτης του στον κρίσιμο τομέα της Ανάπτυξης, αφού, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προσπάθεια του Μαξίμου να είναι στέλεχος από την ΝΔ δεν ευοδώθηκε λόγω αντιρρήσεων της ηγεσίας της.'

Έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το μεσημέρι της Τρίτης βολιδοσκοπήθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου, λίγο μετά την δημοσιοποίηση του πολιτικού της κειμένου για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της χώρας.

Αργά το απόγευμα συζήτησε την πρόταση με τον κ. Παπαδήμο και δεν την απέρριψε αλλά ζήτησε να "κλείσει" και ο αντικαταστάτης της στο υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Παπαδήμος και οι συνεργάτες του εξέτασαν διάφορες περιπτώσεις και λίγο μετά τις 23.00 έλαβαν τη θετική απάντηση του κ. Μπαμπινιώτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη ήταν η φημολογία πως ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, θα αναλάμβανε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αρβανιτόπουλος δέχτηκε πρόταση από τον πρωθυπουργό, την οποία απέρριψε.

Οι νέοι υπουργοί και ο υφυπουργός θα ορκιστούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, την Τετάρτη, στις 15:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου