δικηγόρος Καβάλας

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Δελτίο Ειδήσεων 14 Μαρτίου 2012 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Στο σημερινό δελτίο θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή μας στις ειδήσεις που δείχνουν εγκλήματα τα οποία ανεχόμασταν σαν κοινωνία και τα οποία ήταν τόσο αποδεκτά ώστε να γίνονται μέρος της κανονικής λειτουργίας του κράτους. Όπως πολύ σωστά ανάφερες νωρίτερα, οι πολίτες της Ελλάδας έχουν ορισμένα δικαιώματα για τα οποία οφείλουν να είναι ενήμεροι και είναι υποχρέωση των πολιτών να καταγγέλλουν όποτε καταπατώνται τα δικαιώματα τους και όποτε παρατηρούν κάποια περίεργοι ή αντικανονική συμπεριφορά.
Χθες μίλησα λίγο για το έγκλημα που διέπρατταν πέντε υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας. Αυτοί οι υπάλληλοι θα οδηγηθούν σήμερα στον 4ο Ειδικό ανακριτή , για να δώσουν εξηγήσεις. Οι πέντε γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, καθώς και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών, κατηγορούνται ότι επί σειρά ετών είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που προκάλεσε τεράστια ζημιά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κατηγορίες για τις οποίες καλούνται να απολογηθούν, αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι κατηγορούμενες, οι οποίες φέρονται να είχαν συστήσει ομάδα εκμεταλλευόμενες τις κατάλληλες θέσεις που κατείχαν στο ΙΚΑ, όπως στο μητρώο, το τμήμα παροχών και το οικονομικό τμήμα, ενέκριναν ποσά σε ασφαλισμένους για εικονικές παροχές, λαμβάνοντας οι ίδιες μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας, σύζυγοι, ανιψιές, κουμπάρες, αδέλφια, νύφες, είχαν λάβει ποσά που δεν δικαιούνταν, εξασφαλίζοντας εν γνώση ή εν αγνοία τους επιπλέον εισοδήματα για τις επίορκες υπαλλήλους.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση:

Φίλη των κατηγορούμενων γυναικών έλαβε 105.741 ευρώ για εικονικούς τοκετούς ενώ ήταν μητέρα ενός παιδιού.

Εξαδέλφη κατηγορουμένης έλαβε 114.548 ευρώ χωρίς καν να είναι ασφαλισμένη, ενώ ανιψιός πήρε 89.260 ευρώ για έναν τοκετό ενώ είναι άγαμος.

Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αναφέρονται εκατοντάδες περιπτώσεις παροχών που έχουν μπει στο "μικροσκόπιο των αρχών, καθώς η δράση τους φαίνεται να ξεκινά από το 2003.

Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των κατηγορουμένων ήταν εμφανής αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής, κατηγορούμενη κατέβαλε 513.000 ευρώ για ανέγερση οικίας στη Δροσιά Ευβοίας, από το 2009 έως το 2011, με δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 28.165 ευρώ, ενώ συγκατηγορούμενή της πλήρωσε 99.000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτου και ακινήτου και 56.000 για ανέγερση οικοδομής, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 32.603 ευρώ και τον σύζυγο της, από το 2008 έως το 2010, να μην δηλώνει εισοδήματα.

Η φερόμενη ως πρωταγωνίστρια του κυκλώματος, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν 956.610 ευρώ, αγόρασε, με δηλωθέν μέσο οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνούσε τις 55.000 ευρώ, το 2005 ακίνητο στο Καπανδρίτι αξίας 50.000 ευρώ, το 2010 πολυτελές τζιπ αξίας 47.000 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά αγόρασε ακίνητο στο Βαρνάβα αξίας 221.933 ευρώ.

Τέτοιου είδους εγκλήματα κατά τις κοινωνίας δε διαπράττονται όμως μόνο από κρατικούς υπαλλήλους αλλά και από συμπολίτες μας. Σε παρόμοιο πνεύμα είναι, λοιπόν, και η επόμενη είδηση. Σε συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όλα τα κοινωνικά επιδόματα καθώς επανεξετάζονται στο σύνολό τους θα περάσουν από κόσκινο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, από τους 250.000 δικαιούχους επιδομάτων θα διαγραφούν σε πρώτη φάση 40.000, οι οποίοι ούτε καν προσήλθαν για να απογραφούν, ενώ ο αριθμός όσων λαμβάνουν παροχές χωρίς να το τις δικαιούνται υπολογίζεται στο 20% του συνόλου.

Στην όλη προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών φαίνεται να αποδίδει σημαντικά το σύστημα της καταβολής παροχών και επιδομάτων μέσω τραπεζών σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΙΚΑ.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποκαλύφθηκε η μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, ενώ εντοπίστηκαν 40.000 συντάξεις «μαϊμού», οι οποίες και διακόπηκαν, που κόστιζαν στο ασφαλιστικό σύστημα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

O υπουργός Εργασίας υπήρξε κατηγορηματικός, ότι πέραν των ποινικών κυρώσεων, θα αναζητηθούν αναδρομικά όλα τα ποσά που έχουν εισπραχθεί παράνομα με διάφορους τρόπους από το ασφαλιστικό σύστημα και τα οποία ανέρχονται σε 2,5 δισ.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση ασφαλισμένου, που λάμβανε σύνταξη από το 1978 μέχρι σήμερα χωρίς να τη δικαιούται.

Ο υπουργός επίσης εκτιμά, ότι από τον επανέλεγχο των επιδομάτων συντάξεων και παροχών θα εξοικονομηθούν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,5 δισ. αφορά παράνομες συντάξεις, ενώ 3,2 δισ. αναμένεται να εξοικονομηθούν από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να αναπληρώσει μέρος των απωλειών που προκαλεί στο ασφαλιστικό σύστημα η ύφεση ύψους 11 δισ. ευρώ, με μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όπως η καθιέρωση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των τραπεζών και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας από την 1η Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων από τον Κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2002 έως το 2012, ανήλθε στα 154,5 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 42,7 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για τη διετία 2013- 2015.
Ελπίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε πόσο καταστροφικές είναι αυτές οι εγκληματικές συμπεριφορές είτε αυτές γίνονται από πλευρά κρατικών υπαλλήλων είτε από την πλευρά πολιτών.
Ως αποτέλεσμα, τείνει να γίνει ενδημική η ύφεση στη χώρα μας… όπως τουλάχιστον δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από την αγορά εργασίας, που δημοσιοποιεί το αρμόδιο υπουργείο.

Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει πως αυτή τη στιγμή είναι – από έναν ως πέντε μήνες – απλήρωτοι 400.000 εργαζόμενοι.

Εκρηκτικό είναι το μείγμα που αποτελείται από Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, γενικευμένη στασιμότητα στην οικονομία και αναρχία στο εργασιακό τοπίο που δεν φαίνεται να βελτιώνεται όσο χαμηλά κι αν πέσουν οι μισθοί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο καλεί τις επιχειρήσεις να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις εντός τριμήνου, ως τις 14 Μαΐου, προειδοποιώντας για "δραματικές καταστάσεις", καθώς μετά οι συμβάσεις θα επιστρέψουν στο "μηδέν".

Στο μεταξύ στα 11 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ 800.000 οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, χρωστούν εισφορές.

Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από τους 807.870 ασφαλισμένους, μόνον οι 434.000 (54%) καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους.

Αντίστοιχα, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων το ποσοστό των συνεπών ασφαλισμένων είναι 62%.

Σημειώνεται ότι οι άνεργοι έχουν φτάσει στον ιλιγγιώδη αριθμό των 1.033.507 ατόμων, δηλαδή είναι αυξημένοι κατά 299.862 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 40,9%) και κατά 3.920 άτομα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2011 (αύξηση 0,38%).

Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε σενάρια για νέα μείωση μισθών και συντάξεων τους επόμενους δυο μήνες, πρόσθεσε όμως ότι για να μην απαιτηθούν στο μέλλον νέα μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα προσαρμογής.

Έκκληση στους εργοδότες "να σεβαστούν τις υπογραφές τους και τις συλλογικές συμβάσεις ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα των εργαζομένων" απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.

"Είναι τουλάχιστον περίεργο την ώρα που οι εργοδοτικές οργανώσεις ομνύουν ότι δεν θέλουν να διαταραχθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις να έχουν όπλα στα χέρια τους με τα οποία καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, μειώνονται μισθοί, και καταργούνται δομές όπως ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας", σημειώνει.

Με όλα αυτά τα γεγονότα, η Ελλάδα δε θυμίζει χώρα μέλος της ευρωζώνης αλλά χώρα μέλος του... τρίτου κόσμου

Αυτό που νιώθουν οι Έλληνες, δηλαδή ότι η ύφεση οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, περιγράφεται και από ειδήμονες του εξωτερικού.

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα φτάσει να θυμίζει αυτό τριτοκοσμικών χωρών, διατυπώνει το έγκυρο οικονομικό Ινστιτούτο Ifo, σημειώνοντας ότι το 2012 χώρες όπως το Περού, το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές θα ξεπεράσουν την Ελλάδα.

Ο ερευνητής του Ifo, Στέφεν Έλστνερ, επισημαίνει ότι "η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, ως αποτέλεσμα της ριζοσπαστικής λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση".

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιεύει το Reuters, η Ελλάδα πρέπει να περικόψει περαιτέρω κατά 5,5% του ΑΕΠ τις κρατικές δαπάνες το 2013 και το 2014 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της.

Θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη και τα προνοιακά επιδόματα.

Παράλληλα, έκθεση της τρόικας αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί μετά το PSI στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και στο 88% του ΑΕΠ το 2030.

Η έκθεση σημειώνει χαρακτηρίστηκα πως: «Εφόσον ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, αποκατασταθεί η ανάπτυξη και υπάρχουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, θα αρχίσουν οι σταθερές μειώσεις του λόγου του χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τις καλές πολιτικές έως το 2030 για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου