δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Δελτίο Ειδήσεων 19 Μαρτίου 2012 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης έκανε λόγο στην πρώτη του δήλωση ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για συστράτευση, ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά συγγνώμη για τα λάθη του παρελθόντος.

Σε περίπου 240.000 ανθρώπους αναμένεται να ανέλθει τελικά η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο 75,91% των εκλογικών κέντρων που καταμετρήθηκαν, ψήφισαν 180.714, εκ των οποίων οι 175.887ψήφισαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο (ποσοστό 97,33%).

Ακόμη καταμετρήθηκαν 3.653 λευκά και 1.174 άκυρα.

Τη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Λουκά Παπαδήμο προκειμένου να υποβάλλει την παραίτηση του από υπουργός Οικονομικών, ενώ το μεσημέρι θα γίνει η τελετή παράδοσης–παραλαβής στο ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην και ο νυν αρχηγός του κόμματος είχαν συνάντηση αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Στην ομιλία του κατά την άφιξή του στην Ιπποκράτους, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως: «Σήμερα επανιδρύθηκε η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες».

Περαιτέρω, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος από την συμμετοχή των απλών πολιτών προσθέτοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι που νιώθουν την κρίση στο πετσί τους, ξέρουν πως το ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα αγώνα εθνικής επιβίωσης και τώρα δίνει τον αγώνα για την ανάκαμψη της χώρας και την έξοδό της από την κρίση.

Ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν, τους απόδημους Έλληνες καθώς και τον Γ. Παπανδρέου για την προσφορά του στην παράταξη αλλά και τη δήλωση στήριξης της νέας ηγεσίας του Κινήματος.

Τόνισε ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες, τις οποίες χαρακτήρισε «μεγάλη άσκηση πολιτικής και οργανωτικής ετοιμότητας», έστειλαν το μήνυμα πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» και πως είναι εφικτός ο στόχος για «πρωτιά» στις εθνικές εκλογές, έτσι ώστε το Κίνημα να έχει καταλυτικό λόγο στις εξελίξεις.

Πρόσθεσε ότι ο λαός θέλει ασφάλεια και σταθερότητα, γνώση της αλήθειας και συναίσθηση ότι οι θυσίες κατανέμονται δίκαια, συμπληρώνοντας ότι ο λαός θέλει ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση.

Είπε ότι έχει πλήρη συνείδηση των διαπραχθέντων λαθών και ότι είναι γνώστης της δυσαρέσκειας, της πίκρας, και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει και πάλι ελπίδα υπό την προϋπόθεση να γίνει πολύ δουλειά από όλους.

Στο τέλος της δήλωσής του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη μιας συλλογικής προσπάθειας, από την οποία δεν θα μείνει εκτός ουδείς, για την ανασυγκρότηση της παράταξης και της χώρας.
Από συζητήσεις που είχα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της χθεσινής εσωκομματικής διαδικασίας του ΠΑΣΟΚ, κατάλαβα πάντως ότι δε μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μεγάλη επιτυχία η χθεσινή διαδικασία και αυτή η άποψη υποστηρίζεται από το αναμφισβήτητο γεγονός ότι – συγκριτικά με τις εσωκομματικές εκλογές του 2007 – ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξελέγη νέος αρχηγός του Κινήματος, με απώλεια του 75% της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ ενώ ουσιαστικά ήταν χωρίς… αντίπαλο… και έτσι δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως «εκλογή» αυτή η διαδικασία, στην οποία μάλιστα καλούταν οι ψηφοφόροι να πληρώσουν και το πόσο των δύο ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ας θυμηθούμε ότι στην αναμέτρηση μεταξύ Βενιζέλου και Παπανδρέου συμμετείχαν περίπου 700.000 πολίτες ενώ στη διαδικασία της Κυριακής, η συμμετοχή – σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιπποκράτους – ήταν γύρο στους 240000.

Παρόλο πού η συμμετοχή αυτή χαρακτηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ ως τεράστια επιτυχία και παρόλο οι 240000 φέρονται να ξεπέρασαν τις προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι ο αριθμός των πολιτών που έδειξαν ενδιαφέρον στα εσωκομματικά γίγνεσθαι του ΠΑΣΟΚ «κατρακύλησε» από 700000 στους 240000 ουσιαστικά καταδεικνύει την κατάρρευση του ενός εκ των δυο πυλώνων του πολιτικού μας συστήματος, την ώρα που δημοσκοπική «κατρακύλα» και του άλλου πόλου εξουσίας – δηλαδή της ΝΔ – είναι επίσης γεγονός.

Λόγο αυτής της «κατρακύλας», εδώ και αρκετό καιρό τα δύο κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης επιχειρούν ήδη να συμπορευτούν, πιστά στο «δόγμα» – θα έλεγα – «το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο», προσπαθώντας να διαμορφώσουν συνθήκες συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Με το βλέμμα, λοιπόν, στην επόμενη ημέρα των εκλογών, η Ιπποκράτους και η Συγγρού, χτίζουν – υπό την παρακολούθηση της τρόικα – βήμα, βήμα το νέο γύρο συνεργασίας της ομάδας κρούσης του Horst Reichenbach και βεβαίως του απεσταλμένου του ΔΝΤ, Paul Thomsen, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, αύξησε κατά 3,5 δισεκατομμύρια τις περαιτέρω απαιτήσεις του από την Αθήνα (κυρίως σε μορφή περικοπών, μεταρρυθμίσεων).

Ας δούμε τώρα τι σημαίνουν όλα αυτά για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ως κύριο θέμα στην ιστοσελίδα των FT χθες το βράδυ επελέγη μια αποκαλυπτική – θα έλεγα – συνέντευξη Παπαδήμου.
Οι Financial Times σημειώνουν ότι ο κ. Παπαδήμος αποκάλυψε τα σχέδια του στα οποία κάνει λόγο για «ενδυνάμωση του πρωθυπουργικού γραφείου» ενώ τονίζουν ότι απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκ νέου τοποθέτησης του στον πρωθυπουργικό θώκο, μετά τις εκλογές, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στην αποκλειστική αυτή συνέντευξη του στην Financial Times ο Λ. Παπαδήμος εκτιμά πως "Έχουμε διανύσει τη μισή διαδρομή προς την οικονομική ανόρθωση".

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι "μία μεγάλη, σιωπηρή πλειοψηφία" είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να μείνει η χώρα στο ευρώ, παρά τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας, ενώ παράλληλα παραδέχεται ότι η χώρα μας ενδέχεται να χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια σε περίπτωση που δεν καταφέρει να βγει στις αγορές το 2015.

Περεταίρω, ο Λουκάς Παπαδήμος τονίζει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποφύγει ακόμα μία αναδιάρθρωση του χρέους της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έτοιμοι να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους προκειμένου να εφαρμόσουν τις δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι το υφεσιακό σπιράλ θα αποδειχθεί προσωρινό και πως η χώρα μας θα επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης σε λιγότερο από δύο χρόνια, μολονότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Το δημοσίευμα των FT σημειώνει ότι οι απόψεις του κ. Παπαδήμου εκφράζονται παρά τους φόβους ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τελικά θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης.
Αιτιολογώντας την συγκρατημένη αισιοδοξία του, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι με την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν- και με την προσθήκη αναπτυξιακών μέτρων- υπάρχει η δυνατότητα το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης να μετατραπεί σε "ενάρετο κύκλο δομικών μεταρρυθμίσεων και τάχιστης δημοσιονομικής προσαρμογής".

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα οδηγείται σε εθνικές εκλογές- στα τέλη του Απρίλη ή στις αρχές του Μάη-, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Γερμανία υπήρξε επικριτική γι' αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κ. Παπαδήμος τονίζει, πάντως, στη βρετανική εφημερίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.


Εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ιδιοκτησίας απέκρυπταν επιχειρηματίες και ιδιώτες στη Ζάκυνθο για να γλιτώσουν τα δημοτικά τέλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ο δήμος Ζακύνθου, που έχει χρέη 50 εκατ. ευρώ, εισέπραττε δημοτικά τέλη που αντιστοιχούσαν σε ελάχιστα τετραγωνικά, όπως αποδείχθηκε από σχετική έρευνα.

Όπως έγινε γνωστό, ο δήμος εισέπραττε δημοτικά τέλη για 2,8 εκατ. τ.μ. όταν η δόμηση στην πραγματικότητα αντιστοιχούσε σε 6,2 εκατ. τ.μ.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης, που, με την βοήθεια αεροφωτογραφιών, κατάφερε να αποδείξει ότι ιδιώτες και επιχειρηματίες πλήρωναν ελάχιστα δημοτικά τέλη για τον φωτισμό και την καθαριότητα δηλώνοντας ελάχιστα ή και καθόλου τετραγωνικά μέτρα ιδιοκτησίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ένα ξενοδοχείο 6.200 τ.μ. που πλήρωνε τέλη για κτήριο 60 τ.μ.!

Παράλληλα, αγροικία 20 τ.μ. έδινε ρεύμα σε βίλα 880 τ.μ. με πισίνα, ενώ τουλάχιστον 15.000 κτίρια έπαιρναν ρεύμα από το «ρολόι» της ΔΕΗ του γείτονα.

Υπολογίζεται ότι ο δήμος έχανε κάθε χρόνο περί τα 6 εκατ. ευρώ από τις παρανομίες, ενώ όταν ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως έπρεπε επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος δέχτηκε μπαράζ επιθέσεων από ομάδα δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου