Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Θα ήθελα να θυμηθούμε την άποψη πως η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει την μοναδική ιστορική ευκαιρία να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα μας από τους πολιτικούς οι οποίοι διασύρουν, εκμεταλλεύονταν, και κοροϊδεύουν τον λαό που τους εκλέγει. Εκτίμηση μου είναι πως αν γίνει αυτό, ο κ. Παπαδήμος θα εκλέγει από τον λαό ως Πρωθυπουργός της χώρας για πολλά χρόνια. Έτσι, θεωρώ πως σήμερα, μάλλον θα τελειώσει το παραμύθι με τον άτιμο βουλευτή ο οποίος έβγαλε τον Μάρτιο του 2011 ένα εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό, καθώς – όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το «πόθεν έσχες», Βαγγέλης Αργύρης – «η αναζήτηση στις τραπεζικές συναλλαγές απέδωσε καρπούς και θα γίνει γνωστή η ταυτότητά του βουλευτή». Επιπλέον εύχομαι να βγουν στην επιφάνεια τα ονόματα όλων τον βουλευτών που κάνουν οτιδήποτε αντικανονικό, παράνομο, ή ανήθικο, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές… αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας.
Μιλώντας σε συναδέλφους μας, ο κ. Αργύρης ανέφερε ότι το έμβασμα και το υποκατάστημα που έκανε τη συναλλαγή εντοπίστηκε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας και δήλωσε πως η συναλλαγή έγινε στις 4 Μαρτίου του 2011.
Πρόσθεσε ότι από το νέο έλεγχο στα "πόθεν έσχες" του 2011 δε προέκυψε δήλωση για μεταφορά 1 εκατομμυρίου ευρώ στο εξωτερικό, κάτι που ο εν λόγω βουλευτής ήταν υποχρεωμένος να κάνει.
Εν τω μεταξύ διεξάγεται μια λεπτομερής έρευνα για το «πόθεν» του «έσχες» αυτών των χρημάτων και αν υπάρξουν σκοτεινά σημεία για την καταγωγή τους, ο βουλευτής θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.
Η υπόθεση εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στην πολιτική σκηνή καθώς αυτή η σκοτεινή "σκιά" πέφτει σε όλους τους βουλευτές, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναταραχή και ονοματολογία… με συνέπεια ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, να κάνει έκκληση στον βουλευτή να αποκαλυφθεί λέγοντας ότι ούτως ή άλλως η αλήθεια θα βγει στο φως και τότε θα είναι χειρότερα.
Ας θυμηθούμε εδώ πως ακριβός αυτή η συμπεριφορά… αυτή του επίορκου δημοσίου υπαλλήλου … του κομπιναδόρου, αν θες, είναι αυτή που μας έφερε εδώ. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται και ανάλογη εικόνα σε όσους συναλλάσσονται με το ελληνικό κράτος γενικότερα. Πλέον δε πρέπει να μας εκπλήττουν γεγονότα όπως αυτό του ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία SD, που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία ενώ το υπουργείο Οικονομικών του κράτους μας κάνει λόγο για «αναμενόμενη κίνηση» η οποία δε προκαλεί ανησυχία ή δυσμενείς επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Ο οίκος είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε επιλεκτική χρεοκοπία όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κρίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων της.
Ωστόσο, ο Standard & Poor's διευκρίνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μείωσης του χρέους, γύρω στα μέσα Μαρτίου.
Ας δούμε τώρα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών: "Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI", αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
"Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF".
"Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω", καταλήγει η ανακοίνωση.
Eurogroup την Πέμπτη
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι υπουργοί θα "αποτιμήσουν" τη συμφωνία της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές της για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά περισσότερα από 100 δισ. ευρώ και θα εξετάσουν κατά πόσον η Αθήνα έχει προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας.
Σε συνέντευξη του, ο Γιούνκερ προχώρησε και σε μία έμμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας: "Αν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, θα αποχωρήσουμε κι εμείς", είπε.
Εγκρίθηκε, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση στη γερμανική Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία, το δάνειο προς την Ελλάδα. Έκκληση σε δραματικούς τόνους απηύθυνε η Μέρκελ: "Οι κίνδυνοι εάν γυρίσουμε την πλάτη στην Ελλάδα θα είναι ανυπολόγιστοι".
Τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου - Νταλάρα
Ο Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική σύσκεψη με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, σχετικά με την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε δημόσια προσφορά την Παρασκευή.
Η οικονομική κατάσταση στην Πορτογαλία δεν είναι τόσο άσχημη όσο στην Ελλάδα, υποστήριξε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, στο περιθώριο ενός συνεδρίου που φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.
"Η Πορτογαλία πηγαίνει πολύ καλύτερα από την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι βαδίζει προς την καταστροφή αλλά στην καλύτερη περίπτωση έχει μπροστά της μια μακρά και οδυνηρή προσαρμογή", σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, η κατάσταση "δεν είναι τόσο άσχημη όσο στην Ελλάδα αλλά οι αγορές θεωρούν την Πορτογαλία ως τον επόμενο κίνδυνο, για αυτό της ασκούν πιέσεις".
Όσον αφορά την παραμονή των δύο χωρών στην ευρωζώνη, ο Κρούγκμαν προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα ενώ η Πορτογαλία θα καταφέρει να μείνει εντός της ζώνης του ευρώ.
"Αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος", πρόσθεσε.
"Η Πορτογαλία κάνει όσα της ζητούν όσον αφορά την προσαρμογή. Απαιτείται κάποια λιτότητα, όμως καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να μην ζητήσουν περισσότερα μέτρα", υπογράμμισε, κρίνοντας ότι η λύση του προβλήματος εξαρτάται κυρίως από τις επιλογές που θα κάνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
"Εάν η Γερμανία σταματήσει να επιδιώκει τη λιτότητα και η ΕΚΤ υιοθετήσει μια πολύ ευέλικτη νομισματική πολιτική, η προσαρμογή θα γίνει πιο εφικτή" για τις χώρες που έχουν δεχτεί οικονομική βοήθεια, κατέληξε.
Θερμή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας έκανε κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης για την έγκριση του νέου δανείου, βουλευτής της "Αριστεράς" (Die Linke). Η κ. Χένσελ μάλιστα έκλεισε την ομιλία της λέγοντας στα ελληνικά "είμαστε όλοι Έλληνες".
Άνοιξε την ομιλία της καταδικάζοντας ουσιαστικά τη στάση εφημερίδων όπως της Bild που "χαϊδεύει" τα εθνικιστικά ένστικτα των Γερμανών, υβρίζοντας τον ελληνικό λαό και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα τεράστιοδημοκρατικό έλλειμμα που έχει επιβληθεί από την ΕΕ.
Ανέφερε δε πως δεν επετράπη να ευδοκιμήσει ηπρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα αλλά και ότι τώρα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας είναι υποχρεωμένα να στηρίξουν το πρόγραμμα.
"Άρα στην πραγματικότητα ο ελληνικός λαός δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει", τόνισε προσθέτοντας ότι οι πολίτες έχουν μία επιλογή, δηλαδή να στηρίξουν μία κυβέρνηση "που σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα κοινωνικής αποδόμησης".
"Αυτό είναι αντιδημοκρατικό" ανέφερε προσθέτοντας ότι σήμερα η "ΕΕ έχει γίνει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική Δημοκρατία".
"Ο ελληνικός λαός γίνεται φτωχότερος με το μήνα μπροστά στα μάτια μας και αυτό θα πρέπει να μας κάνει όλους να ντρεπόμαστε" σημείωσε η κ. Χένσελ, προσθέτοντας ότι γι' αυτό ψηφίζει κατά αυτού του "πακέτου σωτηρίας".
Υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου μάχονται αυτές τις πολιτικές λιτότητας και χρειάζονταιαλληλεγγύη.
"Έχω μεγάλο σεβασμό για τους ανθρώπους που κατεβαίνουν στον δρόμο, όπως για παράδειγμα τον διεθνώς γνωστό συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος παρά τα 86 χρόνια του διαδηλώνει στο Σύνταγμα".
Καταλήγοντας ανέφερε ότι στις 15 Μαΐου σε πολλές πρωτεύουσες ο κόσμος θα κατέβει στο δρόμο και εκεί θα βρίσκονται και τα μέλη του κόμματό της για να πουν ότι "είμαστε όλοι Έλληνες", όπως είπε η κ. Χένσελ δύο φορές: μία σε γερμανικά και μία σε άπταιστα ελληνικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου