Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Αν θα έπρεπε να πω μόνο μία πρόταση για να μεταδώσω τις εξελίξεις που μας αφορούν σήμερα θα έλεγα απλά πως το κλίμα που δημιουργήθηκε κατά τις Ελλάδας αλλάζει, αρχής γενομένης από λαϊκά κινήματα σε μεγάλα αστικά κέντρα μεγάλων αστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο. Έτσι, με το σύνθημα "Είμαστε όλοι Έλληνες τώρα" οργανώνεται αύριο μια διεθνής διαδήλωση αλληλεγγύης υπέρ της χώρας μας και εναντίον των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από τους δανειστές. Το εγχείρημα βαδίζει στο δρόμο που χάραξε το κίνημα των "Αγανακτισμένων" και των κινημάτων "Occupy" και το κάλεσμα γίνεται μέσω κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο.
Οι σελίδες του Facebook έχουν πάρει φωτιά με συνθήματα αλληλεγγύης για την Ελλάδα, ενώ καλέσματα υπάρχουν ήδη –μεταξύ άλλων– στο Λονδίνο, στο Παρίσι (και πολλές ακόμα γαλλικές πόλεις), στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στην Κοπεγχάγη, στην Κολωνία, στο Δουβλίνο, στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας, στο Άμστερνταμ και στη Στοκχόλμη. Πληροφοριακά θα ήθελα να πω πως αυτές οι ανακοινώσεις, όπως γενικά όλες οι σελίδες στο Facebook, διατίθενται σε πολλές γλώσσες.
Αυτά όσο αφορά την λαϊκή υποστήριξη προς τους Έλληνες από λαϊκά κινήματα άλλων χωρών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» Σε επίσημο επίπεδο έχουμε επίσης μια ευχάριστη είδηση. Αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και σε άλλες Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης οι οποίες ανταλλάσσουν, ήδη, ελληνικά ομόλογα, δημιουργώντας υπεραξίες, επ' ωφελεία του ελληνικού δημοσίου.
Το Reuters επικαλείται πηγές που υποστηρίζουν πως η ανταλλαγή μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο –εν όψει της ανακοίνωσης του PSI– μετά την πλέον πιθανότατα δεδομένη έγκριση του πακέτου προς την Ελλάδα την προσεχή Δευτέρα.
Άλλη μία πηγή πρόσθεσε ότι τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα παλιά.
Η γερμανική εφημερίδα η οποία επικαλέιται «καλά πληροφορημένες πηγές» διευκρινίζει ότι ανταλλάσσονται ήδη ομόλογα της Ελλάδας, αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, «στο ακέραιο» της ονομαστικής αξίας τους, ενώ την άνοιξη του 2010 η ΕΚΤ τα αποδέχθηκε με σημαντική «έκπτωση».
Την υπεραξία που προκύπτει από αυτή την κίνηση, η ΕΚΤ προτίθεται να διανείμει –εφαρμόζοντας την δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, την προηγούμενη βδομάδα– στα μέλη της ευρωζώνης, επ' ωφελεία του ελληνικού δημοσίου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, μεταδίδοντας τη συγκεκριμένη δήλωση Ντράγκι, από τη Φρανκφούρτη, εκτίμησε πως αυτή η υπεραξία ανέρχεται γύρω στα 11 δισ. ευρώ.
Το κέρδος θα αποδοθεί στον επίσημο τομέα της ευρωζώνης, ο οποίος θα το διαθέσει για το κλείσιμο της «τρύπας» που υφίσταται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια αντίστοιχη κίνηση θα γίνει και με τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 12 δισ. ευρώ, που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αποφέροντας συνολικό ποσό15-18 δισ. ευρώ.
Η εν λόγω πρόταση φέρεται να έγινε από την γαλλική πλευρά και τέθηκε για συζήτηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, προχθές.
Τον προβληματισμό που έχω εγώ με αυτήν την είδηση, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, είναι ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν στην ΕΚΤ να χρηματοδοτεί ευθέως κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Για το λόγο αυτό, Η ΕΚΤ δεν έχει ως τώρα σχολιάσει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις πληροφορίες.
Ακόμα μία καλή είδηση είναι ότι το κονδύλι των 325 εκ. ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα βασικά "σημεία τριβής" μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης, θα καλυφθεί από τις νέες μειώσεις των δαπανών στους τομείς της Υγείας και της Άμυνας (περίπου 100 εκ. ευρώ), από τις πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις (περίπου 45 εκ. ευρώ από τις κύριες και 20- 30 εκ. ευρώ από τις επικουρικές) και τα πολυτεκνικά επιδόματα (περίπου 40 εκ. ευρώ). Υπάρχουν όμως και σχέδια για την ταχύτερη εφαρμογή των ειδικών μισθολογίων σε γιατρούς του ΕΣΥ, ένοπλες δυνάμεις, κ.λπ., και την περικοπή λειτουργικών δαπανών. Έτσι, υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθούν περίπου 90 εκ. ευρώ.
Αυτό τουλάχιστον το ανέφερε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος – υπό την υπόθεση ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα εγκριθούν το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση – δήλωσε ότι οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου έχουν ως εξής:
- Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός με τα πρόσθετα μέτρα των 3,2 δισ. ευρώ (θα συμπεριλαμβάνεται το κονδύλι των 325 εκατ. ευρώ)
- Την ερχόμενη εβδομάδα, επίσης, θα γίνει η δημόσια πρόταση για το PSI, ενώ θα εγκριθούν από τη Βουλή οι "ρήτρες συλλογικής δράσης" (υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κούρεμα και την ανταλλαγή ομολόγων) χωρίς, κατ' ανάγκη, να ενεργοποιηθούν άμεσα
- Έως τις 29 Φεβρουαρίου θα ψηφισθεί από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τον εφαρμοστικό νόμο.
Ο ίδιος παράγοντας θεωρεί ότι οι δανειστές τελικά θα επιτύχουν την επιβολή του «ειδικού λογαριασμού» για την προτεραιότητα στην αποπληρωμή του δανείου, αλλά και τη δημοσιονομική εποπτεία.
Σύμφωνα, πάντως, με όλα τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών, αναμένεται και το 2013 να είναι χρονιά ύφεσης (ας θυμηθούμε ότι είναι η έκτη κατά σειρά χρονιά), καθώς θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ προβλέπεται στο τέλος του 2013.
Υπό τις δεδομένες συνθήκες, καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ, με βάση την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup, το δημόσιο χρέος της χώρας θα βρίσκεται το 2020 στο 129% του ΑΕΠ, αντί του 120% που ήταν ο στόχος με βάση το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Όλα αυτά τα επίσημα και ανεπίσημα θετικά για την Ελλάδα γεγονότα γίνονται ενώ η επίτευξη της τελικής συμφωνίας για το νέο δάνειο της Ελλάδας βρίσκεται μόλις μία ανάσα μακριά, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: α) Η Ελλάδα γλιτώνει τη χρεοκοπία στο λίγο πριν πέσει ο τελευταίος κόκκος άμμου από την κλεψύδρα και β) αποδέχεται (πέραν των μέτρων) πρωτοφανείς ελέγχους στην χρήση των πόρων του δανείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι Financial Times (FT), προκειμένου να υπερκεραστούν οι ενστάσεις Βερολίνου και δορυφόρων του, η συμφωνία θα περιλαμβάνει και τον "ειδικό λογαριασμό" στον οποίον πρέπει πάντα να υπάρχει ποσό που θα καλύπτουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας για τουλάχιστον 12 μήνες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εάν ο "λογαριασμός" βρεθεί κάτω από αυτό το επίπεδο, τότε οι πόροι θα παρακρατούνται από τις ενισχύσεις που προορίζονται για το ελληνικό Δημόσιο.
Οι FT αναφέρουν, επικαλούμενοι αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τη συμφωνία, ότι το "πακέτο" θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση μόνιμων διεθνών παρατηρητών που θα καταγράφουν μέρα με την ημέρα τις δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, σε ενημέρωση μετά το πέρας των συναντήσεων Παπαδήμου με Παπανδρέου και Σαμαρά, κατέστησε σαφές ότι δεν έχει διατυπωθεί καμία νέα αξίωση ούτε καινούργιες δεσμεύσεις.
Πρόσθεσε ότι το θέμα του "ειδικού λογαριασμού" παραμένει ακόμη ανοικτό και, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση, η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα σχόλιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει θέμα τοποθέτησης ειδικού Επιτρόπου για την Ελλάδα, ούτε ζήτημα παρακράτησης δημοσίων εσόδων για να αποπληρώνεται το χρέος της χώρας.
Το δημοσίευμα των FT σημειώνει ότι, εάν η συμφωνία κλείσει τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει λίστα με 24 "άμεσες ενέργειες", τις οποίες η χώρα μας πρέπει να εκπληρώσει εντός Φεβρουαρίου και πριν εκταμιευτούν τα ποσά.
Τί θα γίνει με το "κούρεμα"
Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, το PSI θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία που θα σήμανε η μη αποπληρωμή του ομολόγου- ύψους 14,5 δισ.- που ωριμάζει στις 20 Μαρτίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο πιέζει την τελευταία στιγμή για αλλαγή των όρων του PSI, με στόχο να απελευθερωθούν επιπλέον κεφάλαια, καθώς σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος το 2020 θα ανέρχεται στο 129%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί επιπλέον ανάγκες περίπου 5,5 δισ. ευρώ τα οποία προστίθενται στα 130 δισ. ευρώ (που προβλέπονται από το δεύτερο δάνειο), ενώ αναμένεται να χρειαστούν ακόμη περίπου 10 δισ. ευρώ επιπλέον για να φτάσουμε σε αναλογία χρέους 124%.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης ανταλλάσσουν ελληνικά ομόλογα, δημιουργώντας υπεραξίες επ' ωφελεία του ελληνικού δημοσίου.
Η υπεραξία από την ΕΚΤ αποτιμάται γύρω στα 11 δισ. ευρώ, με το κέρδος να αποδίδεται στον επίσημο τομέα της ευρωζώνης, ο οποίος θα το διαθέσει για το κλείσιμο της "τρύπας" που υφίσταται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχη κίνηση θα γίνει και με τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 12 δισ. ευρώ, που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αποφέροντας συνολικό ποσό 15-18 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου