Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Οι πρώτες και πιστεύω πιο σημαντικές αλλαγές που έφερε η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι οι πρωτοφανείς ανατροπές στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες οι οποίες προήλθαν από τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις βουλευτών στην πολιτική των Μνημονίων.
Μετά τις εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ είχε εξασφαλίσει 160 έδρες, η ΝΔ 91, 21 το ΚΚΕ, 15 ο ΛΑΟΣ και 13 ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παραιτήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, από τις εκλογές μέχρι και σήμερα, περιόρισαν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις 131 έδρες, τη ΝΔ στις 62 έδρες, τον ΛΑΟΣ στις 14, τον ΣΥΡΙΖΑ στις 9 έδρες. Μόνο στο ΚΚΕ δεν υπήρξε αλλαγή δύναμης που παραμένει στη Βουλή με 21 βουλευτές.
Είναι ιστορικό το γεγονός ότι, μετά την ψήφιση και της δεύτερης δανειακής σύμβασης, ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών ανέρχεται σε 63 επειδή η δύναμη των παραδοσιακά κυβερνόντων κομμάτων έχει πλέον περιοριστεί σημαντικά, με αξιωματική αντιπολίτευση να είναι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Αυτό εμένα προσωπικά μου αρέσει επειδή πιστεύω πως ένας πολιτικός δε πρέπει να δεσμεύεται από καταστατικά κομμάτων… διατηρώ όμως μια επιφύλαξη διότι αναρωτιέμαι εάν ή όχι οι πλέον ανεξάρτητοι βουλευτές είναι ανεξάρτητοι μόνο κατ’ όνομα ή εάν είναι και ουσιαστικά ανεξάρτητοι… Ελπίδα πως υπάρχει μια ουσιαστική αλλαγή μου δίνει όμως το γεγονός ότι μερικοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και κορυφαία στελέχη της ΝΔ χαρακτήριζαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νέο μνημόνιο στη Βουλή ως «Τέλος εποχής».
Τώρα θα ήθελα να αναφερθώ στο άλλο ιστορικό φαινόμενο, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, στις μαζικές καταστροφές που έγιναν και την νύχτα της Κυριακής και το ξημέρωμα της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας. Αναρωτηθήκαμε όλοι για την ταυτότητα αυτών των κουκουλοφόρων και γιατί η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται να είναι ανίκανη να τους εντοπίσει και να τους συλλάβει. Έτσι ήμασταν αναγκασμένοι να υποψιαζόμαστε αλλοδαπούς, παρακρατικούς, και ανώνυμους για τα γεγονότα αυτά. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, το προφίλ που περιγράφει τους περισσότερους εκ των συλληφθέντων στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας είναι: Έλληνας, νεαρός, και άνεργος… καταρρίπτοντας έτσι την ψεύτικη εικόνα του αναρχικού, αλλοδαπού, κομματικού, ή παρακρατικού τρομοκράτη την οποία πολλοί είχαν αποκτήσει για αυτά τα άτομα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, από τους 79 συλληφθέντες, οι οποίοι θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη, οι 53 είναι Έλληνες και οι 26 αλλοδαποί, εκ των οποίων: εννέα είναι Αλβανοί, τέσσερις Αλγερινοί, ένας Τυνήσιος, ένας Μαυριτανός, δύο Ρουμάνοι, δύο Πολωνοί, ένας Αφγανός, ένα Μολδαβός, τέσσερις Παλαιστίνιοι και ένας Ιρακινός.
Σχετικά με την ηλικία τους, τρεις είναι ανήλικοι – ηλικίας 14 έως 17 ετών – 41 είναι από 19 έως 29 ετών, 27 είναι από 31 έως 39 ετών και οι υπόλοιποι οκτώ είναι 40 ετών και άνω.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον νομίζω πως έχει η επαγγελματική τους ενασχόληση και ιδιότητα εφόσον 15 δήλωσαν άνεργοι, τέσσερις δήλωσαν φοιτητές, δύο δήλωσαν μαθητές, ένδεκα ιδιωτικοί υπάλληλοι, δύο ελεύθεροι επαγγελματίες, ένας καθηγητής, ένας ασκούμενος δικηγόρος, ένας αυτοκινητιστής, ένας σκηνοθέτης, δύο οικοδόμοι ενώ 39 άτομα δεν δήλωσαν επάγγελμα.
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης, απρόκλητες σωματικές βλάβες, κλοπής, διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, αντίστασης, εξύβρισης καθώς επίσης και αδικήματα που αφορούν παραβάσεις των Νόμων περί όπλων και σχετικά με εκρηκτικές ύλες.
Από τους 92 προσαχθέντες 68 είναι Έλληνες και 24 αλλοδαποί, εκ των οποίων δύο Αρμένιοι, τρεις Αλβανοί, ένας Πολωνός, ένας Ρώσος, επτά Αφγανοί, πέντε Ιρανοί, ένας Ιρακινός, ένας Πακιστανός, ένας Αλγερινός, ένας υπήκοος Καζακστάν και ένας Παλαιστίνιος.
Εντύπωση προκάλεσε πάντως η αναφορά του αρχηγού ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για τις προετοιμασίες των ταραξιών από την Κρατική Ασφάλεια, την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ και έτσι δεν έγιναν "προληπτικές προσαγωγές".
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκρινε ότι ο βασικός στόχος επιτεύχθηκε και αυτός ήταν -όπως είπε- η προστασία των ανθρώπινων ζωών, ενώ για την εκτεταμένη χρήση χημικών, ανέφερε ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς οι αστυνομικοί υπέστησαν άγριες επιθέσεις και υπήρχε ο κίνδυνος συγκρούσεων σώμα με σώμα.
Ο απολογισμός των κτηρίων στα οποία προκλήθηκαν ζημιές σε 29 τραπεζικά καταστήματα (εμπρησμοί και φθορές σε Α.Τ.Μ, υαλοπίνακες, ρολά, μάρμαρα), 71 καταστήματα (εμπρησμοί και φθορές σε υαλοπίνακες, ρολά καθώς και στο εσωτερικό τους) και σε 30 από αυτά έγιναν λεηλασίες.
Σκληρό μήνυμα για τα σοβαρότατα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας την βραδιά της ψήφισης του νέου Μνημονίου έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηριστικά είπε: «Την πόλη την διέλυσαν. Την αγορά την διέλυσαν. Επέλεξαν παραδοσιακά κτίρια επίτηδες και τα έκαψαν. Να γνωρίζουν αυτά τα καθάρματα ότι, όταν έρθει η ώρα, τις κουκούλες τους θα τις κατεβάσω» και πρόσθεσε «Γιατί πρέπει να βγουν οι κουκούλες, για να δούμε όχι μόνο αυτοί ποιοι είναι, αλλά και ποιοι κρύβονται από πίσω τους, οι οποίοι δε θέλουν να μπορεί, να έχει το δικαίωμα ο Ελληνικός λαός να εκφράζεται ελεύθερα».
Εν τω μεταξύ, με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας της ΝΔ, διαγράφηκαν οριστικά από μέλη του κόμματος οι βουλευτές που βγήκαν εκτός κομματικής γραμμής στην κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble, η Γερμανία και η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένες από ό,τι πριν από δύο χρόνια για μια ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε ότι το Βερολίνο θέλει να βοηθήσει την Αθήνα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική εκπομπή «Heute Journal» του τηλεοπτικού σταθμού ZDF, ο κ. Schäuble εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για τη δύσκολη κατάσταση των ελλήνων πολιτών.
Επισήμανε πάντως ότι η χώρα «ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της» και πρόσθεσε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, ενώ πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
Υποστήριξε ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για προχωρήσει η Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστηκά: «Στέλνουμε βοήθεια και ειδικούς για να βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να το θέλει και η ίδια», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που εκλαμβάνουν τη βοήθεια ως κηδεμονία, αλλά εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνο για να βοηθήσουμε».
Παρέμβαση στα των εκλογών...
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, παραπέμπει στο παράδειγμα της Ιταλίας, όπου, όπως λέει, οι Ιταλοί αποφάσισαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να βάλουν γύρω από τον Mario Monti μια ομάδα ειδικών.
«Η Ιταλία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει αυτό να το σκεφτεί πολύ καλά», λέει χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Angela Merkel, ο κ. Schäuble ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να βασανίσουμε κανέναν», ενώ η ίδια η καγκελάριος ανέφερε πως «είναι σημαντικό για μας η Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές το έτος 2020 με βιωσιμότητα του χρέους στο 120%».
Ερωτηθείσα, αν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αθήνα ήταν πολύ σκληρά, η Merkel επέμεινε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει αλλαγή σε αυτό το πρόγραμμα» και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν επίσης μέσα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Steffen Seibert, τόνισε ότι η κ. Merkel «δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία προσπάθεια εξώθησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».
Περνώντας τώρα στο διεθνές δελτίο θα ήθελα να αναφερθώ στο διεθνή τύπο για να δούμε την εικόνα της Ελλάδας όπως αυτή διαμορφώνεται στο εξωτερικό. Το περιοδικό «Europolitique» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Quo Vadis Europe» (δηλ. που πας Ευρώπη), που αναφέρει πως στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν πλέον τη βαθύτερη πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί με τη μερική ή ολική αναδιάρθρωση του χρέους της και ότι για την ενίσχυση της χώρας απαιτείται μία βοήθεια αναπτυξιακή.
Το ενδιαφέρον επιχείρημα που αναπτύσσεται στο άρθρο είναι ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή κοινότητα θα έπρεπε να κινητοποιηθεί για την προώθηση ενός σχεδίου «τύπου Μάρσαλ» και όχι να ζητά από τους Έλληνες να αυτοκτονήσουν.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, κατά το «Europolitique», το γεγονός ότι «τίθεται σε αμφισβήτηση η ικανότητα της ΕΕ να βοηθά αποτελεσματικά ένα από τα μέλη της».
Το Europolitique υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει συμφέρον να ενεργοποιήσει μαζικά κεφάλαια, προκειμένου να βοηθήσει την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο διοίκησης, όσο και σε επίπεδο οικονομίας.
Κι αυτό για δύο λόγους: πρώτον για να αποφύγει τις συνέπειες από μία ελληνική πτώχευση (που θα ήταν παγκόσμιες) και δεύτερον για να μη θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την αξιοπιστία της ευρωζώνης, δηλαδή την ίδια την ύπαρξή της.
Το Europolitique σημειώνει επίσης πως: «Η παραμονή της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη είναι ζωτικής σημασίας και για την ίδια τη χώρα και για την ευρωζώνη στο σύνολό της».
Συνεχίζοντας το Europolitique επισημαίνει τα εξής: «ενώ, όμως, τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης δημιούργησαν, με την πολιτική που ακολουθούν, ένα αδιέξοδο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν να έχουν στερέψει από ιδέες, από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου έχουν έρθει πρόσφατα μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η ομάδα του ADLE για παράδειγμα, μετά την επιστροφή της από την Αθήνα, ζήτησε από την ΕΕ 'να δεσμευθεί για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη' και από την Τρόϊκα να παραδεχθεί ότι η ασταμάτητη επιβολή και προσθήκη νέων φόρων δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα, η οποία έχει, κυρίως, ανάγκη από διαρθρωτικές αλλαγές και παραγωγικές επενδύσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου