δικηγόρος Καβάλας

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο Ειδήσεων 13 Φεβρουαρίου 2012 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Σήμερα, 13 Φεβρουαρίου του 2012 – παρόλο του ότι δεν είναι Τρίτη – ξημέρωσε μία ημέρα με πολλές και πολλών ειδών ανατροπές για την Ελλάδα, τον λαό της, αλλά και το πολιτικό σκηνικό. Μετά από μία πραγματικό ταραχώδη συνεδρίαση στη Βουλή, υπερψηφίστηκε τελικά με 199 "ναι" η νέα δανειακή σύμβαση. Οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ήταν πολλές, προκαλώντας την διαγραφή 22 βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και 21 βουλευτών από την ΝΔ ενώ από τον ΛΑΟΣ διεγράφησαν οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βορίδης, επειδή υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Οι άλλοι βουλευτές του ΛΑΟΣ ήταν απόντες από την ψηφοφορία.

Όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και όλοι οι ανεξάρτητοι πλην της Έλσας Παπαδημητρίου, της Ντ. Μπακογιάννη, του Γ. Κοντογιάννη, τάχθηκαν κατά της δανειακής σύμβασης στο σύνολό της ενώ απλά παρών δήλωσε ο Λ. Αυγενάκης.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν ως «Ικανοποιητικό» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπήρχαν σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο. Εκτίμησαν δε, ότι αυτό το αποτέλεσμα θα πείσει τους "έξω". Εδώ πρέπει να αναφέρω πάντως ότι οι ίδιες πηγές μου προκάλεσαν γέλιο όταν υποστήριξαν ότι η συμμετοχή ήταν περιορισμένη όσον αφορά στις κινητοποιήσεις κάτι που – σύμφωνα με το τι πιστεύουν οι κυβερνητικές πηγές… τονίζω δείχνει τη στήριξη του κόσμου στην κυβέρνηση. Ενώ, σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκτίμησαν ότι πρόκειται για αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου ακραίων ομάδων και σε αυτό ίσως να μη πέφτουν και πολύ έξω επειδή αυτό που έγινε για άλλη μια φορά στο κέντρο της Αθήνας ήταν μια ληστρική επιδρομή – ένα απλό πλιάτσικο – από κοινούς εγκληματίες, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές. Δεν επιτρέπεται και δε μπορούμε να δώσουμε αξία σε εγκληματίες δίνοντάς οποιαδήποτε πολιτική αξία. Η βία δεν αποτελεί συστατικό μίας δημοκρατίας. Αίσθηση ανασφάλειας προκαλεί όμως πάλι η απουσία των οργάνων τα οποία υποτίθεται υπάρχουν για να επιβάλουν το νόμο και να διατηρούν την τάξη… στοιχεία τα οποία αποτελούν συστατικό μίας δημοκρατίας… πολίτευμα το οποίο ιστορικά ανήκει στην Ελλάδα και πολίτευμα για το οποίο χύθηκε πολύ αίμα και χάθηκαν πολλές ζωές και – τέλος – πολίτευμα το οποίο υποτίθεται πως πρεσβεύουμε όλοι μας.

Επιστρέφοντας στη ψηφοφορία του πολυνομοσχέδιου, ψήφισαν λοιπόν συνολικά 278 βουλευτές, από τους οποίους:

Επί της αρχής: ψήφισαν 199 «ναι», 74 "όχι" και 5 δήλωσαν "παρών".
Για το άρθρο 1: ψήφισαν 190 «ναι», 83 "όχι" και 5 δήλωσαν "παρών".
Για το άρθρο 2: ψήφισαν 201 «ναι», 74 "όχι" και 3 δήλωσαν "παρών".
Για το άρθρο 3: ψήφισαν 199 «ναι», 74 "όχι" και 5 δήλωσαν "παρών".
Για το άρθρο 4: ψήφισαν 202 «ναι», 74 "όχι" και 2 δήλωσαν "παρών".


Ας δούμε λίγο τι προηγήθηκε της ψηφοφορίας. Το διακύβευμα της κυβέρνησης για «σωτηρία ή χρεοκοπία», παρουσίασε από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.

Στις ομιλίες που απηύθυναν οι κύριοι Σαμαράς και Παπανδρέου, κάλεσαν τους βουλευτές των κομμάτων τους να υπερψηφίσουν το Μνημόνιο.

Η Αλέκα Παπαρήγα είπε «Τώρα η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού» προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα έρχονται.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «αργά ή γρήγορα η οργή του λαού θα μετατραπεί σε διεκδίκηση» και ότι «είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί ένας Συνασπισμός εξουσίας που θα ξηλώσει μία προς μία τις παράνομες συμβάσεις που υπογράφονται».

Γενικότερα θα έλεγα πως το κλίμα στη βουλή ήταν από νωρίς «τεταμένο». Αφού ο ΛΑΟΣ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σήκωσαν τους τόνους με την έναρξη της συζήτησης θέτοντας θέμα για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση ήταν η ένταση που δημιουργήθηκε όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος, πέταξε το νομοσχέδιο προς την πλευρά του υπουργού Οικονομικών.

Στο δραματικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, το βράδυ του Σαββάτου. Ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε πως «Δεν θα βγούμε από την κρίση χωρίς θυσίες» και πρόσθεσε: «Είμαστε λαός περήφανος και φιλότιμος. Ξέρουμε από αγώνες. Και αυτός είναι σήμερα ο αγώνας της πατρίδας μας. Να έχουν τα παιδιά μας την ευρωπαϊκή Ελλάδα της σταθερότητας, της ευημερίας και της δημοκρατίας που κατακτήσαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια».

Από το μήνυμα γενικότερα απορρέει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σύμμαχο το χρόνο, καθώς η προθεσμία που έχει λάβει από τους ευρωπαίους εταίρους λήγει μεθαύριο, την Τετάρτη, οπότε και πρέπει να έχει εκπληρώσει το σύνολο των όρων, που έχουν τεθεί από το Eurogroup ως προαπαιτούμενα για την έγκριση του νέου δανείου.

Ας δούμε τώρα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια αυτό πού έγινε χθες το βράδυ και εκτός Βουλής γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Το κέντρο της Αθήνας, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, μοιάζει κυριολεκτικά με βομβαρδισμένο τοπίο μετά από πολλές ώρες με εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, οι οποίοι από νωρίς το απόγευμα ήταν ασφυκτικά γεμάτοι από πλήθος κόσμου. Η ΕΛ.ΑΣ έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, αλλά ήταν για άλλη μια φορά ανίκανη να περιορίσει την οργή και το μένος των αναμφισβήτητα οργανωμένων ομάδων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την επικράτηση μιας κόλασης πυρός σε τουλάχιστον 45 κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, ενός πλιάτσικου σε όλα τα διαλυμένα καταστήματα, καθώς και σε ένα οπλοπωλείο, απ' όπου εκλάπησαν σπαθιά και αεροβόλα.

Αργά το βράδυ, η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν πλέον εφιαλτική, με τουλάχιστον 45 κτίρια να παραδίδονται στις φλόγες.

Όσο αφορά τραυματισμό ατόμων, συνολικά 70 πολίτες και αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και μικρά κατάγματα.

Συνελήφθησαν συνολικά 67 άτομα για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, δολιοφθορές κατά κτιρίων και καταστημάτων, καθώς και κλοπές αντικειμένων και εμπορευμάτων από καταστήματα. Παράλληλα, προσήχθησαν από διάφορες περιοχές της Αθήνας και εξετάζονται άλλα 75 άτομα.

Μια ομάδα κουκουλοφόρων μάλιστα πραγματοποίησε επίθεση στο ΑΤ Εξαρχείων, όπου πέταξε δύο βόμβες μολότοφ.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία.
Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, τώρα θα ήθελα να αναφερθώ στην εμφάνιση ενός διαφορετικού είδους μαζικής επίθεσης η οποία επίσης έλαβε μέρος χθες. Μιλάω για την κατανεμημένη «κυβερνοεπίθεση» άρνησης υπηρεσιών (DDoS) η οποία πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εναντίον του συνόλου των κυβερνητικών ιστοσελίδων.

Έτσι, η ιστοσελίδα (www.primeminister.gov.gr) του Πρωθυπουργού εδώ και αρκετή ώρα είναι εκτός λειτουργίας, καθώς και οι ιστοσελίδες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης (www.ydt.gr) και της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr)

Η αγανάκτηση των πολιτών εκφράζεται με καθολικές και ισχυρές αντιδράσεις εναντίον των πολιτικών και των θεσμών που εκφράζουν – όπως διαπιστώνω και εγώ καθημερινά στο πλαίσιο του ρεπορτάζ .
Βλέπουμε λοιπόν ότι μετά την οργισμένη αντίδραση των πολιτών στην πλατεία Συντάγματος, σειρά είχαν και οι κυβερνητικές ιστοσελίδες, αρχίζοντας με αυτή του έλληνα πρωθυπουργού.
Η ιστοσελίδα βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και αρκετή ώρα, ενώ ο επισκέπτης βλέπει το παρακάτω κατά την επίσκεψή του, δείγμα του υψηλού φόρτου και των προβλημάτων πρόσβασης από ενδεχόμενη κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας.


Ας δούμε τώρα ποία είναι σήμερα η εικόνα της Ελλάδας – της μητέρας του δυτικού πολιτισμού – στον κόσμο. Σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, το κεντρικό θέμα είναι για μια ακόμη φορά η Ελλάδα. Τα τραγικά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Αθήνα, αλλά και η ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση κάνουν το γύρο του κόσμου.

Στη ιστοσελίδα του BBC φιλοξενείται άρθρο με τίτλο: «Διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε όλη την Αθήνα, καθώς κορυφώνεται η οργή για τα μέτρα λιτότητας που ψηφίζονται στη Βουλή».

Στο σχετικό άρθρο του το Reuters γράφει πως: «Ιστορικά σινεμά, καφέ και καταστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες στην κεντρική Αθήνα, όταν κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με την ελληνική αστυνομία έξω από την Βουλή. Την ίδια ώρα οι βουλευτές αψηφούν τη λαϊκή οργή, καθώς ετοιμάζονται να υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία λιτότητας».

Στην παγκοσμίας εμβέλειας εφημερίδα «Guardian» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Η Ελλάδα θα αψηφήσει τους διαδηλωτές και θα ψηφίσει τη νέα συμφωνία της Ευρωζώνης».

Στην ιστοσελιδά του, το CNN κάνει εκτενή αναφορά στα επεισόδια, αναφέροντας ότι «συγκρούσεις ξεσπάνε καθώς η ελληνική Βουλή ψηφίζει για τα μέτρα λιτότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ισπανική El Pais λέγοντας οτι: «Η Ελλάδα συζητά το μέλλον της στο ευρώ, εν μέσω κοινωνικών αναταραχών».

To πασίγνωστο περιοδικό Time αναρωτιέται: «Γιατί η Ελλάδα να δεχτεί σκληρότερα μέτρα όταν ήδη η ανεργία της είναι στο 21%, η οικονομία βρίσκεται για πέμπτο χρόνο σε ύφεση και οι διαδηλωτές πετούν μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας; Γιατί η εναλλακτική είναι πολύ χειρότερη».

Το Bloomberg γράφει «Οι διαδηλωτές βάζουν φωτιές σε κτήρια την ώρα που ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ζητά την ψήφο των βουλευτών για το πακέτο λιτότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου