δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο Ειδήσεων 09 Φεβρουαρίου 2012 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Μετά από μια ολονύχτια συζήτηση, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 6 το πρωί, χωρίς όμως να υπάρξει μία τελική συμφωνία για το σύνολο της συμφωνίας, καθώς – κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών – υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος, με εξαίρεση το θέμα των συντάξεων, όπου προέκυψε έντονη διαφωνία μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η τρόικα έδωσε μια διορία 15 ημερών στην κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει σε περικοπή δαπάνης ύψους 625 εκ. ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί το οικονομικό πρόγραμμα που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση του νέου δανείου (130 δισ. ευρώ).

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 325 εκ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τις δαπάνες της Άμυνας, συνεπώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση300 εκ. ευρώ.

Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι φεύγει με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να ληφθεί θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι: «Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική», και τόνισε πως: «Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας».

Πρόσθεσε μάλιστα πως: «Απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από την συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ’ εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού».

Και κατέληξε λέγοντας: «Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα. Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παπαδήμος είχε και σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία «και με τους δυο αρχηγούς».

Στις διαπραγματεύσεις υπήρξε μια έντονη διαφωνία για τις συντάξεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λ. Παπαδήμου, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών – η οποία διεκόπη στις 00.30 – και αφού ο πρωθυπουργός, μαζί με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουτρουμάνη, προχώρησε σε πολύωρες συζητήσεις με την τρόικα, «υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος, με εξαίρεση ένα που απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις».

Οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί με την τρόικα τα εναλλακτικά σενάρια για τις επικουρικές συντάξεις με την τρόικα, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι ύψους 300 εκ. ευρώ.

Όπως φαίνεται, οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν άμεση κατάληξη και έτσι δόθηκε στη χώρα μας η 15ημερη διορία.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, που διήρκεσε 7,5 ώρες, ο Α. Σαμαράς διαφώνησε κάθετα με την περικοπή των επικουρικών συντάξεων από ένα πλαφόν 300 ευρώ και κάτω, με την τρόικα να υποστηρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ανοίξει θέμα κύριων συντάξεων, ενδεχόμενο που βρήκε αντίθετο τον Γ. Παπανδρέου.

Τί υποστήριξαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, τόνισε: "Για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και μάλιστα σκληρά. Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης, θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο". Διευκρίνισε δε ότι αναφέρεται σε όλες τις συντάξεις.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, ανέφερε ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ να θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, άνοιξε το δρόμο στη συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο Γ. Παπανδρέου αντιτάχθηκε σε αυτό.

Ο Γ. Καρατζαφέρης τόνισε: "Ξεκαθάρισα τις προθέσεις μου. Τιμώ τον αγώνα και την προσπάθεια όλων. Επειδή η χώρα περνάει μία μεγάλη δοκιμασία δεν μπορώ μέσα σε αυτό το λίγο χρόνο να απαντήσω με τρόπο που θα προσδιορίσει το μέλλον της χώρας τα επόμενα 40-50 χρόνια".

Πρόσθεσε ότι ζήτησε ρητές διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι σύννομα και βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο. "Παρέμεινα για να συμπαρασταθώ στον Α. Σαμαρά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων", κατέληξε.



Μέσα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Στην πολύωρη σύσκεψη, οι πολιτικοί αρχηγοί εξέτασαν λέξη- λέξη το οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα και περιλαμβάνει μέτρα που ανατρέπουν τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων.

Μεγάλο "αγκάθι" ήταν οι περικοπές στις συντάξεις, θέμα που έθεσε μετ' επιτάσεως ο Α. Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος και οι αρχηγοί επιχείρησαν μία πολιτική διαπραγμάτευση με τους προϊστάμενους της τρόικας σε μία ύστατη προσπάθεια να αμβλύνουν το σκληρό πακέτο των μέτρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξελίχθηκε απευθείας διαπραγμάτευση με τα κέντρα των αποφάσεων, με τον Λ. Παπαδήμο να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Όλι Ρεν.

Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα

Εφόσον το πρόγραμμα λάβει έγκριση από το Eurogroup με τη μορφή νομοσχεδίου θα έρθει στη Βουλή, όπου αναμένεται να εγκριθεί σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει μόνο ένα άρθρο, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές διαρροές.

Αν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, τη Δευτέρα θα εκδοθεί η προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους ομολογιούχους για το PSI.

Σημειώνεται ότι έως τις 13 Φεβρουαρίου το πακέτο πρέπει να είναι εφαρμόσιμο.

Τα κόμματα

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα έρθουν τα νέα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή, την ώρα που δεκάδες βουλευτές εκφράζουν δημοσίως ή σε ιδιωτικές τους συζητήσεις την αντίθεση τους στα νέα σκληρά μέτρα.

Ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα θέσουν θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία.

Τα κόμματα της Αριστεράς, τα Συνδικάτα και λοιπές συλλογικότητες προγραμματίζουν σειρά κινητοποιήσεων για όλες τις ημέρες μέχρι την Κυριακή.

Για "λαϊκό ξεσηκωμό" κάνει λόγο το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τις επόμενες μέρες να γεμίσουν οι δρόμοι, όπως τον περασμένο Ιούνιο, καθώς "αυτή τη φορά ένα πολιτικό σύστημα το οποίο είναι ετοιμόρροπο, κρέμεται από μια κλωστή, δεν θα αντέξει και θα καταρρεύσει".

Tο νέο μνημόνιο περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας τα οποία, αν πραγματοποιηθούν, θα αλλάξουν τελείως τη ζωή των Ελλήνων. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», το συνολικό ύψος των μέτρων στο νέο Μνημόνιο, ανέρχεται σε 13 δις. ευρώ μέχρι το 2015 και από αυτά, τα 3 δισ. ευρώ πρέπει να εξασφαλιστούν εφέτος.

Από τα σκληρότερα μέτρα που υπάρχουν στις προβλέψεις του Μνημονίου είναι η μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%.

Έτσι, μισθός του νεοεισερχόμενου θα διαμορφωθεί σε 586,1 ευρώ το μήνα από τα 751,4 ευρώ που είναι σήμερα. Οπότε, οι απώλειες σε μηνιαία βάση θα φθάσουν στα 165,3 ευρώ δηλαδή 2.314,3 ευρώ ετησίως.

Η μείωση στον κατώτατο μισθό θα συμπαρασύρει όμως και το επίδομα ανεργίας, το οποίο αναμένεται να πέσει από 461 στα 360 ευρώ και θα στερήσει πόρους και από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις απώλειες να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Περικοπές θα υπάρξουν και στο παραδοσιακό «μεροκάματο». Για έναν άγαμο χωρίς προϋπηρεσία θα μειωθεί από 33,57 σε 26,18 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ για τον έγγαμο από 36,92 σε 28,80 ευρώ.

Όσο αφορά την ελπίδα πως θα υπάρξει κάποια αύξηση… παγώνει… κυριολεκτικά μια και παγώνουν όλοι οι μισθοί μέχρι το τέλος του 2015.

Όλες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ λήγουν σε ένα έτος μετά τη ψήφιση του σταθεροποιητικού προγράμματος.

Παγώνουν οι ωριμάνσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

"Μαχαίρι" στις συντάξεις

Μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση θα ανέλθει στο 2%, ενώ για το ΙΚΑ η μείωση των εισφορών θα φτάσει στο 3% από το 2013.

"Παράθυρο" ανοίγει επίσης για νέα μείωση των μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο, με επανεξέταση της εθνικής συλλογικής σύμβασης το καλοκαίρι, καθώς και επανεξέταση όλων των κύριων συντάξεων.

"Τσεκούρι" σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο

Το νέο μνημόνιο θίγει τόσο τις τράπεζες, όσο και τις ΔΕΚΟ καθώς καταργείται η μονιμότητα των υπαλλήλων, όπως επίσης και οι κανονισμοί εργασίας.

Επίσης ζητούνται 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα εντός του 2012.

Η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων δεν θα καταργηθεί, αλλά θα ισχύει για τρεις μήνες έναντι των έξιπου ίσχυε.

Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές και αναστολή του δικαιώματος ψήφου για τρία χρόνια.

Η εταιρεία εμπορίας ενέργειας Verbund - Art Energa Hellas S.A., η οποία έχει μετονομασθεί σε Energa Power Trading Α.Ε., δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 469/2012 απόφαση της επταμελούς (αυξημένης) σύνθεσης του Δ' Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ηρ. Τσακόπουλος).

Από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κρίθηκε ότι παραβιάστηκε η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ΔΕΗ μη νόμιμα διατηρεί εν μέρει το μονοπώλιο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Η εταιρεία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης του έτους 2009 για τον καθορισμό των συντελεστών επιμερισμού του ετήσιου ανταλλάγματος προς κάλυψη δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), όπως και η απόφαση του ίδιου υπουργού για την έγκριση του ετήσιου ανταλλάγματος για την κάλυψη των δαπανών παροχής ΥΚΩ της διετίας 2008-2009.

Η εταιρεία υποστήριζε ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις επιβάλλουν την εν μέρει αποζημίωση της ΔΕΗ για την παροχή ΥΚΩ και στους πελάτες της επίμαχης εταιρείας, περιορίζοντας έτσι με τον τρόπο αυτό την ανταγωνιστικότητα της.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις προσκρούουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικότερα στην οδηγία 2003/54/ΕΚ που αφορά τους κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την επίμαχη οδηγία, από την 1.7.2007 η αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει σε κάθε κράτος-μέλος να είναι ανοικτή στον ανταγωνισμό, επιτρεπομένων όμως ορισμένων προκαθορισμένων, από την επίμαχη οδηγία, παρεκκλίσεων.

Ακόμη, επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση ότι δεν έχει εκδοθεί μέχρι τώρα ο προβλεπόμενος «Κώδικας Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών» (ΜΔΝ). Η μη έκδοσή του όμως συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στα ΜΔΝ σε επιχειρήσεις άλλες εκτός της ΔΕΗ.

Με τον τρόπο αυτό -συνεχίζει η δικαστική απόφαση- η ΔΕΗ διατηρεί μονοπωλιακό καθεστώς, κάτι που αντιβαίνει στην οδηγία 2003/54/ΕΚ.

Κατά συνέπεια, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, είναι μη νόμιμες οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες προσδιορίστηκε το ετήσιο αντάλλαγμα προς κάλυψη δαπανών παροχής ΥΚΩ για τα έτη 2008 και 2009, καθώς και οι συντελεστές επιμερισμού ανά κατηγορία καταναλωτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η επίμαχη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μεταφράζεται σε κατ' ουσίαν επιστροφή στην εταιρεία Energa από την πλευρά του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) ποσού περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, ο ΔΕΣΜΗΕ έχει διαγράψει από τα μητρώα προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας την επίμαχη εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου