δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο Ειδήσεων 02 Φεβρουαρίου 2012 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Σε λεπτό πάγο βαδίζει η κυβέρνηση, έχοντας σφιχτά χρονικά περιθώρια προκειμένου να "κλειδώσει" τις συμφωνίες για τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης και για το "κούρεμα" με τους ιδιώτες πιστωτές.

Ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, αναμένεται να συγκαλέσει νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα για το ΡSI και τη δανειακή σύμβαση.

"Με συναπόφαση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, ο οποίος διευκρίνισε ότι της τελικής συμφωνίας θα προηγηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά.

Οι διαδικασίες κινούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς, καθώς όλες οι συμφωνίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και την προσεχή Δευτέρα να παρουσιαστούν στο Eurogroup, ώστε να δοθεί το "πράσινο φως" για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης, καθότι μία συνολική συμφωνία για το νέο μνημόνιο και το PSI συνιστά προαπαιτούμενο για τη χορήγηση των 130 δισ. ευρώ.

Κατόπιν οι συμφωνίες θα πάρουν το δρόμο της Βουλής, και εκεί οι 300 θα κληθούν να ψηφίσουν.

Και όλα αυτά πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο:

Στο πρώτο σενάριο ψηφίζονται τα μέτρα και το νέο μνημόνιο, εκταμιεύονται τα χρήματα από την τρόικα και η Ελλάδα έχει να πληρώσει στις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ, αποσοβώντας μία άτακτη χρεοκοπία.

Στο δεύτερο σενάριο καταψηφίζεται το νέο μνημόνιο, η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη και ο Λ. Παπαδήμος ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία την προκήρυξη εκλογών εντός 20 ημερών. Η χώρα μας αδυνατεί να βρει τα χρήματα για τα ομόλογα που λήγουν με αποτέλεσμα να επέλθει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Όποιο σενάριο, οι πολιτικές εξελίξεις κινούνται με την ταχύτητα του φωτός, ενώ σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις μετά την 13η Φεβρουαρίου ανοίγει ο δρόμος προς τις κάλπες, με την κυβέρνηση Παπαδήμου να προχωρά παράλληλα σε ανασχηματισμό.

Πακέτο φωτιά

Η τρόικα ζητεί μέτρα ύψους 4,4 δισ. ευρώ, με στόχο να κλείσουν οι "τρύπες" των ετών 2011-12 και αποτελούν προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο επικεφαλής της τρόικας στο ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή", έδωσε το περίγραμμα των μέτρων που αξιώνουν οι δανειστές.

Συγκεκριμένα, εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, ενώ είναι πιο διαλλακτικοί αναφορικά με τον 13ο/14ο μισθό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Βήματος", η τρόικα προτάσσει τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο. Απαιτεί, επίσης, την κατάργηση 150.000 μόνιμων θέσεων στο δημόσιο ως το 2015 και την απόλυση ισάριθμων υπαλλήλων.

Τι άλλο ζητούν; Υιοθέτηση αυστηρού μνημονίου για τους ΟΤΑ και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, μερική ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και την ανάληψη άμεσης δράσης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Την ίδια ώρα, δραστικές αλλαγές στη φορολογία προτείνει το ΔΝΤ με έκθεσή του που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση.

Προτείνει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 19% ή 21%, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως στις εκπτώσεις τόκων των στεγαστικών δανείων.

Οι δανειστές ασκούν αφόρητες πιέσεις στη χώρα μας, καθώς εμφανίζονται σφόδρα ενοχλημένοι με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων.

Τα μέτρα που προτείνονται έχουν το χαρακτήρα "τα δέχεστε ή φεύγουμε", με τις διαπραγματεύσεις να καθίστανται εξαιρετικά δύσκολες, όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο Λ. Παπαδήμος.

Η αγορά εργασίας έχει ήδη "ρυθμιστεί" προσαρμοζόμενη στην κρίση και με τη βοήθεια της έλλειψης προστασίας για τον εργαζόμενο στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας,

Ο Γ. Κουτρουμάνης υποστήριξε πως το μισθολογικό κόστος έχει ήδη μειωθεί κατά 27%σε δύο χρόνια.

Όπως ανέφερε, το 2009 το μισθολογικό κόστος ήταν στα 36 δισ. ευρώ για να φτάσει το 2012 στα 26 δισ. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι η απώλεια στους μισθούς βρίσκεται στα 9,2 δισ. ευρώ, πράγμα που για το ΙΚΑ σημαίνει απώλειες κατά 4,2 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το 2012 η μεταβολή του μισθού σε σχέση με το 2011 θα αγγίξει το 7,6%.

Τόνισε ότι "ήδη έχει υπάρξει σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους" και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα Ταμεία, σε περίπτωση κατάργησης του κατώτατου και του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτά παρουσιάζουν μείωση εισπραξιμότητας κατά 8% εντός τριετίας και χάνουν λόγω ύφεσης 6,7 δισ. ευρώ ετησίως.


Τα παραπάνω έρχονται ως απάντηση στην απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού για λόγους... ανταγωνιστικότητας. Αναφερόμενος, λοιπόν, στην ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους, ανέφερε ότι αυτό θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία στον τομέα της ανταγωνιστικότητας σημειώνοντας ότι στην Ισπανία και Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι: «Η Ελλάδα έχει μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Για να καλυφθεί χρειάζονται δράσεις σε πολλά μέτωπα και όχι μόνο στους μισθούς. Αλλά μέρος της προσαρμογής πρέπει να προέλθει από τη στενότερη ευθυγράμμιση της παραγωγικότητας σε μεμονωμένες επιχειρήσεις με τους μισθούς. Οι μεταρρυθμίσεις στο μηχανισμό καθορισμού των μισθών θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε ακόμα σε συζητήσεις για τον 13ο και τον 14ο μισθό. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε κάτι».

Και πρόσθεσε πως: «Εάν υπάρξει ισχυρή διαρθρωτική μεταρρύθμιση στον τομέα των μισθών που να μας πείθει, τότε δεν θα χρειαστεί παρέμβαση».

Θεωρώ τουλάχιστον ενδιαφέρον – ίσως και ύποπτο – το γεγονός ότι στις δηλώσεις του, ο κ. Τόμσεν κρατάει μια απόσταση από τα μέτρα που απαιτεί λέγοντας ότι ο ίδιος δεν δρα αυτόνομα αλλά εκφράζει τις θέσεις των δανειστών της χώρας και προτείνει το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και την απόλυση υπαλλήλων, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών να τηρηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Κάνει λόγο για λάθη που έγιναν, φερ' ειπείν στην έμφαση που δόθηκε στη φορολογία, ενώ τάσσεται εμμέσως υπέρ της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν θέλουμε το κράτος να διοικεί τις τράπεζες»… ίσως να θέλει να τις διοικεί το ίδιο το ΔΝΤ… ποιος ξέρει...
Με την αφορμή αυτού του θέματος θα ήθελα να αναφέρω και ότι υπήρξε μια νέα συνάντηση μεταξύ των εταίρων

Υπό την πίεση της τρόικας, συνεχίζεται ο κρίσιμος διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Η δεύτερη συνάντηση έχει προγραμματισθεί για σήμερα, κατόπιν πρόσκλησης τού Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών να γίνει η συνάντηση στα γραφεία του ΣΕΒ.

Στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τους κοινωνικούς εταίρους ο Δ. Δασκαλόπουλος, αναφέρεται στην ανάγκη "να εξεταστεί η κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί και να ξεκαθαρίσουν όλες οι θέσεις" και σημειώνει ότι "εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, οι προθεσμίες εξαντλούνται και οι ευθύνες των κοινωνικών εταίρων μεγαλώνουν".

Κατά την προηγούμενη συνάντηση οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της μείωσης τού μη μισθολογικού κόστους, στην προστασία του βασικού μισθού, τού 13ου και 14ου μισθού και στη διατήρηση της παρούσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τη λήξη της, στο τέλος του 2012, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του 2,6%.

Παράλληλα, όμως, αποδέχθηκαν μια διευρυμένη ατζέντα θεμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Επιστολή ΕΣΕΕ σε Παπαδήμο

Στο μεταξύ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με την οποία ζητά την παρέμβασή τους στον κοινωνικό διάλογο, πριν οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις των δανειστών μας.

Η ΕΣΕΕ εισηγείται την υπογραφή ενός "κοινωνικού πρωτοκόλλου", που θα περιέχεται στη νέα δανειακή σύμβαση, και επικαλείται το παράδειγμα της "πρόσφατης τριμερούς κοινωνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πορτογαλικής κυβέρνησης".

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και οι επαγγελματοβιοτέχνες, έχουν προτείνει εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, "πάγωμα" μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων για 3 χρόνια, ενώ κατά των αυτόματων αυξήσεων (τριετίες και λοιπά αυτόματα επιδόματα), που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και τις κλαδικές, έχει τοποθετηθεί και ο ΣΕΒ.
Η ΓΣΕΕ εμμένει σταθερά στη θέση ότι μόνο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να αποτελεί αντικείμενο του διαλόγου και έχει χαράξει "κόκκινη γραμμή" σε οποιοδήποτε θέμα άπτεται της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, υπήρχε ένα επεισόδιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο προκάλεσε σάλο δια στόματος του γνωστού βρετανού ευρωβουλευτή, Nagel Farage, ο οποίος συνέκρινε το γερμανικό σχέδιο να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία με την τοποθέτηση στην Αθήνα ενός «Gauleiter» από τους Ναζί.

Ο αρχηγός του βρετανικού κόμματος UKIP – ο οποίος έχει επανειλημμένως εκφράσει τον σκεπτικισμό του σχετικά με θέματα της ΕΕ, χαρακτήρισε ως «φάρσα» την ιδέα που προήλθε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και κυκλοφόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία πρότεινε, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένας ευρωπαίος επίτροπος και η ομάδα του να εγκατασταθούν σε ένα μεγάλο κτίριο στην Αθήνα και να αναλάβουν τους τη διαχείριση της χώρας - ένας «Gauleiter», όπως θα έλεγαν ορισμένοι».

Προσέθεσε μάλιστα την άποψη ότι «Στην πραγματικότητα θα επρόκειτο απλώς για μια θέση διαπραγμάτευσης»", όμως «σήμερα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από μια αποικία».

Η αναφορά στους «Gauleiter», αυτούς που ήταν επικεφαλής επί ναζιστικού καθεστώτος μιας διοικητικής περιφέρειας, προκάλεσε – όπως αναμενόταν – αμέσως την αγανάκτηση των γερμανών Ευρωβουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου