δικηγόρος Καβάλας

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο Ειδήσεων 30 Ιανουαρίου 2012 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Η εβδομάδα που άρχισε θεωρείται μία από τις πλέον κρίσιμες καθώς αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων τα οποία θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, τους όρους που έθεσε η τρόικα, αλλά να ολοκληρωθεί και η συμφωνία για το "κούρεμα". Όλα αυτά έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, καθώς τα χρονικά όρια έχουν φτάσει πλέον σε σημείο ασφυξίας.

Το γεγονός και μόνο ότι η υπόθεση της Ελλάδας επανήλθε στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων διεθνών εφημερίδων – και όχι με κολακευτικά λόγια – μας δίνει μια εικόνα για τις διαθέσεις των Ευρωπαίων και το κλίμα που θα συναντήσει ο Λ. Παπαδήμος στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι πιέσεις όλων των παραγόντων, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές είναι διαρκείς – προσωπικά θα έλεγα πως μάλιστα αγγίζουν τα όρια πρόκλησης, ενώ κάποιοι άλλοι αναλυτές εύγλωττα παρατήρησαν ότι στην Ελλάδα έχει περαστεί μία θηλιά στο λαιμό...

Χρήστο, τη Παρασκευή με ρώτησες αν είχα διαβάσει το 10σέλιδο κείμενο των απαιτήσεων της Τρόικα και σου είπα ότι θα την μελετήσω μέσα στο Σαββατοκύριακο για να ενημερώσω τους ακροατές μας ότι: Έναν πλήρη «οδικό χάρτη» για την Ελλάδα- από τη σκοπιά των δανειστών-, αποτελεί το κείμενο των 10 σελίδων, το οποίο επέδωσαν στην κυβέρνηση το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ. Σε αυτό αναλύονται τα μέτρα του «νέου μνημονίου» που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου, σε συνδυασμό με το «κούρεμα» των ομολόγων, να συναφθεί η νέα δανειακή σύμβαση προς τη χώρα.

Με τίτλο «Ελλάδα: Προσδιορίζοντας το νέο Πρόγραμμα», στο κείμενο επισημαίνεται ως πρόλογος ότι «τα υπομνήματα του υπάρχοντος προγράμματος, και ιδιαιτέρως της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου, αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση του νέου ελληνικού προγράμματος. Με άλλα λόγια, οι στόχοι και οι στρατηγικές προσαρμογής που περιγράφονται σε αυτό, μαζί με τα μέτρα υλοποίησής τους, αναμένεται σε γενικές γραμμές να περάσουν στο νέο πρόγραμμα.

Στο «νέο μνημόνιο» προτείνονται νέα φορολογικά μέτρα (ήδη υπήρξαν αντιδράσεις, όπως για την πρόταση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25%), απολύσεις από το Δημόσιο, περικοπή των επικουρικών συντάξεων, μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, προώθηση μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, μείωση των δαπανών για την υγεία, περαιτέρω απελευθέρωση των επαγγελμάτων, έκδοση προνομιούχων μετοχών για τις τράπεζες που θα ενισχυθούν κεφαλαιακά μετά το «κούρεμα» των ομολόγων, κ.λπ.

Στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Παπαδήμος θα διαπραγματευτεί τους όρους που έθεσε η τρόικα προκειμένου να συναφθεί η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την μείωση του χρέους (PSI), η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται εντός της εβδομάδας που αρχίζει σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιώτες πιστωτές είναι έτοιμοι να δεχθούν επιτόκιο ύψους 3,6% στα νέα (μετά την ανταλλαγή) 30ετη ομόλογα, έχοντας υποχωρήσει από την απαίτηση τους για τουλάχιστον 4,25%. Αυτό θα σημαίνει ότι οι συνολικές απώλειες τους θα ανέλθουν στο 69%.

Εδώ πρέπει να πούμε πως οι ευρωπαίοι εταίροι, και ειδικά αυτοί της ευρωζώνης, προσέρχονται στη Σύνοδο με... άγριες – θα έλεγα – διαθέσεις για την Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από δύο επιμέρους γεγονότα: Πρώτον από τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων στο Νταβός, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μεταρρυθμιστική αργοπορία στην Ελλάδα και δεύτερον από τη γερμανική πρόταση για τοποθέτηση επιτρόπου που θα ελέγχει τον ελληνικό προϋπολογισμό, έχοντας τη δυνατότητα άσκησης βέτο ακόμα και σε εγχώριες αποφάσεις. Πράγμα το οποίο βεβαίως είναι ασύλληπτο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει μία δύσκολη διαπραγμάτευση γύρω από τις απαιτήσεις της τρόικα, που ζητεί – μεταξύ άλλων – την μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Ο Λ. Παπαδήμος συσκέφθηκε την Κυριακή με τους πολιτικούς αρχηγούς και μετέβη στις Βρυξέλλες έχοντας στους φακέλους του τη συναίνεση των κομμάτων της συμπολίτευσης, αλλά και τις "κόκκινες γραμμές" που έθεσαν.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους, όπως η δημοσιονομική επιτροπεία. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν μπορούν να συναινέσουν σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως, εκτίμηση μου είναι πως εάν οι εταίροι επιμείνουν σε ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να αποδεχθούν τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να συγκληθεί και πάλι μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών– εντός της εβδομάδας – και πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο κ. Παπαδήμος άλλωστε έστειλε ένα σαφές μήνυμα, λέγοντας: «Αν το PSI και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν ευοδωθούν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας».

Τι εννοεί; Ότι στις 20 Μαρτίου λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ, και έως τότε πρέπει να έχουν βρεθεί οι πόροι. Από που; Από τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία πρώτα πρέπει να συμφωνηθεί με τους εταίρους και κατόπιν να ψηφιστεί από τη Βουλή- αμφότερα εξαιρετικά δύσκολα δοθέντων των όρων που τίθενται.

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις που κάνουν λόγο για ανάγκη διάθεσης περισσότερων χρημάτων (145 δισ. αντί 130 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, με τον Wolfgang Schäuble (και αρκετούς άλλους Γερμανούς αξιωματούχους) να βάζουν το δάκτυλο στη σκανδάλη και να διαμηνύουν ότι δεν θα δοθεί ευρώ στην Ελλάδα, εάν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο είναι η Εκχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Το Βερολίνο δεν μένει μόνο στις απειλές, προχωρά και σε προκλήσεις, μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Υπέρ της πρότασης να παραδώσει η Ελλάδα τον έλεγχο των δημοσιονομικών της τάχθηκε ο γνωστός πλέον αντικαγκελάριος Philip Ressler.

Χαρακτηριστικά είπε στην Bild: «Η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της σε εξωτερικούς θεσμούς εφόσον αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη λήψη μέτρων για τη διάσωσή της». Παρήγορο είναι πάντως ότι στη Γερμανία υπήρξαν φωνές που διαφώνησαν με αυτό τον παραλογισμό.

Η Αθήνα, μέσω Βενιζέλου, έκρινε ως απαράδεκτη τη γερμανική πρόταση: "Όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επιμένει το Βερολίνο στις προκλήσεις σχετικά με εκχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της Ελλάδας, με την τοποθέτηση ενός "επιτρόπου λιτότητας", ο οποίος θα ελέγχει τα έσοδα- έξοδα του κράτους, θέτοντας ως προτεραιότητα την αποπληρωμή των τόκων του δημόσιου χρέους και σε δεύτερη μοίρα τους μισθούς και τις συντάξεις των ελλήνων πολιτών.

Μετά το ανώνυμο non-paper που κυκλοφόρησε και διέρρευσε σε Reuters και Financial Times, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, η ανιστόρητη πρόκληση απέκτησε και ονοματεπώνυμο: Του γνωστού για την αμετροέπεια του όσον αφορά στην Ελλάδα αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ.

Τι δήλωσε: "Η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της σε εξωτερικούς θεσμούς εφόσον αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη λήψη μέτρων για τη διάσωσή της".

Ο Ρέσλερ είναι ο πρώτος υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ανοιχτά την εν λόγω πρόταση.

"Χρειαζόμαστε περισσότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων", είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Bild.


"Εάν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν οι ίδιοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχος από το εξωτερικό, για παράδειγμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.

Ο Ρέσλερ είναι αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και αρχηγός των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), του εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του γενικού γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Χέρμαν Γκρέχε, ο οποίος δήλωσε στο Spiegel: "Περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα έχει νόημα μόνο εάν υπάρχει επαρκής προσπάθεια από την ίδια την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. Εάν σε αυτή την προσπάθεια δεν προχωρήσει επαρκώς μόνη της, πρέπει η ΕΕ να ορίσει κάποιον, ο οποίος θα υποστηρίζει την απαραίτητη πρόοδο και θα επιβλέπει και, εάν υπάρχει ανάγκη, θα παρεμβαίνει".

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις άλλων πολιτικών στη Γερμανία, προκύπτει ότι στο Βερολίνο... δεν χάθηκε εντελώς η λογική, όπως σημείωσε και ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής, Γ. Χατζημαρκάκης.

Προειδοποίηση Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει άλλα χρήματα από την ευρωζώνη αν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί.

Υπήρξε βέβαια μια απάντηση από τον Υπουργό Οικινοκικών, τον κ. Ευ. Βενιζέλου. Κάνοντας λόγο για άγνοια των ιστορικών διδαγμάτων, ο κ. Βενιζέλος διαμήνυσε πως: «Η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος».
Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, θα ήθελα να κλείσω με μία είδηση η οποία δείχνει πως οι έλληνες σε όλο το δυτικό κόσμο είναι πλέον θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς. Έτσι, μία 34χρονη Ελληνίδα, η οποία ζει και εργάζεται στην Αγγλία, βιώνει μία απίστευτη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης, επειδή πληροφορήθηκε μέσω του διαδικτύου για τον κατηγορούμενο, ενώ ανήκε σε Σώμα Ενόρκων σε σχετική δίκη. Η απόφαση αυτή κρίθηκε υπερβολική ακόμα και από βρετανούς πολίτες.

Η 34χρονη Θεοδώρα Δάλλα ζει στη Μ. Βρετανία τα τελευταία 15 χρόνια. Σπούδασε ψυχολογία και τώρα εργάζεται ως λέκτορας στον τομέα της και ήδη εκτίει την ποινή της αφού ο δικαστής της υπόθεσης κατηγόρησε την Θ. Δάλλα για σκόπιμη ασέβεια προς τους κανόνες της δίκης, που ρητώς απαγορεύουν την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τους κατηγορούμενους στο Ίντερνετ.

Ο δικαστής είπε ότι: «Η ζημία που υπέστη το σύστημα της Δικαιοσύνης μας είναι προφανής».

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι οι δικαστές καταδίκασαν την 34χρονη Ελληνίδα χωρίς να αποδείξουν ότι διέθετε κάποιο κίνητρο να επηρεάσει το Σώμα των Ενόρκων, καθώς επίσης ότι δεν ασχολήθηκαν με την ερώτηση πως μία – όπως χαρακτηρίστηκε – γυναίκα «εξαιρετικής διάνοιας» θα κοινοποιούσε σε αγνώστους πληροφορίες που γνώριζε ότι θα την οδηγούσαν στη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου