δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο Ειδήσεων 24 Ιανουαρίου 2012 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Χθες αναφερθήκαμε στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και των δανειστών της. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τάχθηκαν επίσης υπέρ της συνέχειας στις διαβουλεύσεις για το PSI, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με τις πηγές μας στο υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίστηκε μάλιστα ότι στόχος είναι η επίσημη προσφορά για το PSI να έχει γίνει το πολύ μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τον ιδιωτικό τομέα επιδιώκοντας έτσι να διαμορφωθεί άμεσα το PSI, και, ανάμεσα στους βασικούς στόχους, θα πρέπει να είναι η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των νέων ελληνικών ομολόγων.

Από την πλευρά του, ο Jean-Claude Juncker, επικεφαλής του Eurogroup, τόνισε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον Ευ. Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και μάλιστα κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020.

Ο Jean-Claude Juncker πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν συμφωνία και επεξεργασία των παραμέτρων το συντομότερο δυνατό για να επιτευχθεί η δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Juncker είπε: «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του νέου φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής του προϋπολογισμού».

Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης το οποίο ανέρχεται σε ύψος 130 δισ. ευρώ, και το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βασικές δεσμεύσεις – όπως έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη στη Βουλή των ελλήνων – θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI.

Από την άποψη αυτή, είναι καθοριστικές οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής κυβέρνησης. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα – στην μητέρα της δημοκρατίας – έπεται να καθορίζονται από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς… και αυτό αναμφίβολα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός. Φαίνεται λοιπόν ότι η οικονομία παντρεύετε την πολιτική στη χώρα που γεννήθηκε η πολιτική αλλά αυτό κάθε αυτό αποτελεί μια πολιτική ανωμαλία και μας πάει πίσω μερικούς αιώνες όταν η έχοντες την οικονομική εξουσία όριζαν και τις πολιτικές εξελίξεις… και αυτό κάθε άλλο παρά πρόοδος είναι…

Το Eurogroup συζήτησε την επίκαιρη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που εκπόνησε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο πλαίσιο του 120% του ΑΕΠ. Εδώ θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η ημερομηνία αυτή όλο και αναβάλλεται. Ας θυμηθούμε ότι από το περιβόητο «Λεφτά υπάρχουν» του 2009, πήγαμε σταδιακά στο 2012, 2013, 2014, 2016, και τώρα είμαστε πλέον στο 2020 και πολύ φοβάμαι πως ακόμα και το 2020 – δηλαδή μετά από τουλάχιστον 8 χρόνια αυστηρών οικονομικών μέτρων κατά του λαού – δε θα είναι αρκετά… πολύ φοβάμαι πως το 2020 θα γίνει 2030… 2040… 2050… και τότε ίσως και να μην υπάρχουν άτομα τα οποία θα θυμούνται πως άρχισε όλο αυτό το έγκλημα.

Από αυτή την άποψη, η κρίσιμη παράμετρος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων.

Πριν τη συνεδρίαση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Scheuble, τόνισε ότι όποια συμφωνία θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να περιορίσει το χρέος της «όχι πάνω από 120%» ως το τέλος της δεκαετίας.

Αντίθετη σε «σκέψεις να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο-γέφυρα, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα δεν προχωρήσουν» εμφανίστηκε η Angela Merkel.


Ο επίτροπος Ollie Rehn εξέφρασε την πεποίθηση ότι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν "σύντομα, κατά προτίμηση εντός της εβδομάδας".

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές συγκλίνουν σε συμφωνία, με την οποία οι ομολογιούχοι θα έχουν ζημία 65% έως 70%. Πράγμα το οποίο καθιστά άχρηστα τα ελληνικά ομόλογα και βεβαίως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία της χώρας για το μέλλον.

Ωστόσο, εκκρεμούν ειδικότερα θέματα, κυρίως όσον αφορά στο επιτόκιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα νέα ομόλογα θα διαρκούν 30 χρόνια και σταδιακά αυξανόμενο επιτόκιο, το οποίο κατά μέσο όρο θα ανέρχεται σε 4%.

Η εθελοντική συμφωνία θεωρείται σημαντική, προκειμένου να αποφευχθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (τα γνωστά Credit Default Swaps ή απλά CDS).

Αν και τα ποσά αυτών των CDS θεωρούνται σχετικά μικρά, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωναν ότι ένας "πιστωτικό γεγονός" μπορεί να πυροδοτήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση και να προκαλέσει ένα γρήγορο και μεγάλης κλίμακας ντόμινο στις αγορές χρέους της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του IIF, Charles Dallara, δήλωσε ότι η προσφορά που έκαναν οι πιστωτές την περασμένη Παρασκευή είναι τελική.
Εντείνονται οι πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για επιβολή δραστικών μέτρων περιστολής του κόστους εργασίας, ώστε η ελληνική αγορά εργασίας να καταστεί περισσότερο ελκυστική.

Η επόμενη συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη, αν και στο μεταξύ οι «άτυπες» διαβουλεύσεις συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι πιέσεις αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη μεταρρύθμιση του όλου νομοθετικού πλαισίου για τις συμβάσεις εργασίας, με έμφαση στις συμβάσεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, στο παρασκήνιο της διαβούλευσης εργοδοτικές οργανώσεις υποβάλλουν αιτήματα στην τρόικα τα οποία εν συνεχεία επιστρέφουν ως πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών προς το υπουργείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ενδεικτική της δυσφορίας των συνδικαλιστών είναι η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχουν κουκουλοφόροι που καταδίδουν πολλά στην τρόικα», αναφέροντας ως παράδειγμα το εξειδικευμένο ζήτημα της κατάργησης της «μετενέργειας» των συμβάσεων, το οποίο -όπως είπε- «ξαφνικά ανακάλυψε η τρόικα».

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι συλλογικές συμβάσεις εξακολουθούν να ισχύουν για 6 μήνες μετά τη λήξη τους ή μπορούν να διατηρούν την ισχύ τους για αόριστο χρόνο εφόσον δεν καταγγελθούν.

Αν η δυνατότητα της «μετενέργειας» αρθεί, τότε είναι δυνατή η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας με τη λήξη της ισχύος της συλλογικής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών έχει ζητήσει γνωμοδότηση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, επιδιώκοντας την αλλαγή του νόμου για τη διαιτησία, ώστε η προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) να γίνεται αποκλειστικά και μόνο έπειτα από κοινή συμφωνία εργοδότη και εργαζομένων και να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής.

Ήδη με το άρθρο 14 του ν. 3899/10 για τη λειτουργία του ΟΜΕΔ, έχουν επιβληθεί περιορισμοί, καθώς η δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία δόθηκε και στην εργοδοτική πλευρά, και η Διαιτησία αφορά πλέον μόνο στο βασικό μισθό ή ημερομίσθιο και όχι το σύνολο των ρυθμίσεων της συλλογικής σύμβασης.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να εκτιμήσουν τη λειτουργικότητα του νόμου και να προτείνουν αλλαγές, αλλά αφού περάσουν τρία χρόνια από την έναρξη της ισχύος του, κάτι που δεν έχει συμβεί.

Η τρόικα, πάντως, έχει αποδεχθεί τη θεσμική σημασία του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων και αυτό είναι δεσμευτικό στην περίπτωση που τα συνδικάτα συμφωνήσουν με τους εργοδοτικούς φορείς έστω και σε ένα σημείο.
____________________
ης πολιτικής η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και των κριτηρίων που εφαρμόστηκαν για αυτήν υπεραμύνθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Heinrich Bοll» των Πρασίνων, στο Βερολίνο, μαζί με τον επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ.

«Ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα πέτυχε την είσοδο στην ΟΝΕ χωρίς να έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», δήλωσε.

Μιλώντας για τις επιλογές οι οποίες έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, χαρακτήρισε «εξωπραγματικούς τους όρους που τέθηκαν για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας και μίλησε για «πολιτικά μοιραίο λάθος», αναφερόμενος στο γεγονός ότι «οι συντάκτες του Μνημονίου είχαν παραλείψει να συναρτήσουν τους στόχους με τις πραγματικές εξελίξεις, δηλαδή την ύφεση».

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί περισσότερο, να υποβάλει δικές της προτάσεις και να υπογράψει μόνο εφόσον θα είχε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ότι θα διασφαλιζόταν η ανάπτυξη.

Τόνισε δε ότι από τους δύο συμβαλλόμενους, η Ελλάδα ήταν το αδύναμο μέρος, καθώς είχε το χρέος και δεν είχε τους απαραίτητους ανθρώπους που θα έκαναν ορθή επισκόπηση των συνεπειών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η ισχυρή πλευρά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για «απάνθρωπη κατάσταση» και «καταστροφή», η οποία θα έπληττε κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ θα έκανε πλουσιότερους τους πλούσιους.

«Οι λαϊκιστές θέλουν την δραχμή. Η αλήθεια είναι ότι οι ίδιοι έχουν τα ευρώ τους στο εξωτερικό. Αυτή η προπαγάνδα προέρχεται από περιθωριακούς ή κακούς επιχειρηματίες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικώς με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, έκανε λόγο για ικανοποιητικές αποφάσεις, χαρακτήρισε ωστόσο τις λύσεις που επελέγησαν ως «μερική μόνο αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους» και τόνισε την ανάγκη πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, ακόμη και με αλλαγή των Συνθηκών.

Διευκρίνισε δε ότι η οικονομική διακυβέρνηση μπορεί να επιδιωχθεί στο πλαίσιο της ΟΝΕ, η οποία αποτελεί ήδη μια «ενισχυμένη συνεργασία», κάτι που προβλέπεται και από την Συνθήκη της Λισαβόνας.

Και πρόσθεσε ότι τα μέλη της ΟΝΕ έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν νέους θεσμούς, όπως έναν «υπουργό οικονομικών της Ευρωζώνης» ή ένα σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης.

Απέρριψε την θεωρία που θέλει την υπερβολική σπατάλη ως μοναδική αιτία για το χρέος και ανέδειξε την διαφορά ανάπτυξης Βορρά και Νότου, την οποία δεν έχει ως τώρα, όπως είπε, διαχειριστεί αποτελεσματικά η Ευρώπη.

Πρότεινε την δημιουργία «κοινού σχεδίου προόδου» της Ευρωζώνης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη αυτές τις ανισότητες και προειδοποίησε για καταστροφικές συνέπειες για όλους από την διάλυση της Ευρωζώνης.

Την πεποίθησή του ότι σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και, αν υπήρχε, θα κρατούσε δύο με τρεις ώρες. εξέφρασε ο κ. Σημίτης, υποστηρίζοντας ότι ως εκ τούτου δεν υπάρχει η ανάγκη να αγοράζει η Ελλάδα συνεχώς όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου