δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο Ειδήσεων 23 Ιανουαρίου 2012 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Την περασμένη εβδομάδα μεταδίδαμε συνεχώς την είδηση ότι άπαντες εξέφραζαν την ελπίδα να κλείσει η συμφωνία για το «κούρεμα» το χρέος του ελληνικού κράτος, έτσι ώστε η κυβέρνηση της Ελλάδας να μπορέσει να μεταβεί στο Eurogroup σήμερα με συγκεκριμένους στόχους στις αποσκευές της. Φαίνεται πως οι ειδήσεις αυτές τελικά ήταν απλά προσδοκίες μια και το PSI παραμένει σε εκκρεμότητα ενώ οι πιέσεις στις διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Έτσι, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και το Βερολίνο πιέζουν για χαμηλότερο επιτόκιο (κάτω του 3%), ενώ συμβιβαστική λύση επιδιώκουν η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές.

Αναγκαία, πλέον, κρίνεται η τελική συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 30 Ιανουαρίου.

Το πρακτορείο Dow Jones μετέδωσε, πάντως, την πληροφορία πως η ΕΕ και το ΔΝΤ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μας δώσουν ένα δάνειο προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν έρθει σε συμφωνία για το PSI μέχρι τις 30/1.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η τρόικα αναφέρει και πάλι το θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων από τα κόμματα, που μετέχουν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, έγινε λόγος για προσύμφωνο που θα δεσμεύει τα κόμματα ότι θα εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία προβλέπουν να αποφέρουν 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.


Εδώ και καιρό βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα πως η τύχη της οικονομίας μας αποφασίζεται για εμάς από τρίτους χωρίς να έχουμε καν τη δυνατότητα να εκφράσουμε και τις δικές μας απόψεις έστω και μόνο μέσω αυτών οι οποίοι υποτίθεται πως μας αντιπροσωπεύουν. Έτσι, στη χθεσινή συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας – κ. Angela Merkel – με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ – κ. Christine Lagarde – τα βασικά θέματα στην ατζέντα στο Βερολίνο ήταν η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την μείωση του ελληνικού χρέους και η ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το επιτόκιο που θα ορισθεί για τα νέα ελληνικά ομόλογα και το εάν το χρέος θα είναι βιώσιμο μετά το περίφημο πλέον «κούρεμα». Τις προηγούμενες ημέρες έγινε πλέον σαφές ότι και η κ. Merkel συμμερίζεται αυτήν την προσέγγιση.

Πάντως – σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt - ένας στενός συνεργάτης της Μέρκελ τονίζει ότι αυτή η κατά τα’ άλλα «κυρία» είναι αποφασισμένη να έχει κλείσει οριστικά το ελληνικό ζήτημα έως το τέλος Μαρτίου είτε με μια γενική ανοικοδόμηση του ευρωπαϊκού νότου είτε ακόμη και με χρεοκοπία.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Scheuble, δήλωσε ότι το κρίσιμο στοιχείο, στις διαβουλεύσεις για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με στόχο την μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους, είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το 2020 να έχει φτάσει σε ένα βιώσιμο επίπεδο δανεισμού.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Guido Westerwelle, σε δηλώσεις του στο Bloomberg δήλωσε ότι η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι συνυφασμένη με σκληρά μέτρα τα οποία υποτίθεται θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Deutsche Presse Agentur», o επικεφαλής της τράπεζας «Deutsche Bank», Josef Ackermann, εκτιμά ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έχει μακροπρόθεσμα μεγάλο κόστος για τη Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank είπε ότι «'Η προσδοκία των επενδυτών ήταν ότι η αξία των ομολόγων θα επιστραφεί κατά 100%. Η αρχή αυτή παραβιάστηκε παρά τις όποιες δηλώσεις» και πρόσθεσε ότι «Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα υψηλότερο τίμημα, μεταξύ άλλων και με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία οι επενδυτές θα απαιτήσουν από πολλές κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, δήλωσε ότι «ήταν αναγκαία για πολιτικούς λόγους. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για το πακέτο διάσωσης. Είναι επίσης σαφές ότι συνιστά ιστορική αλλαγή διότι τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών ήταν μέχρι τώρα απολύτως ασφαλή».
Επίσης στο κλίμα του γεγονότος ότι άλλοι πλέον αποφασίζουν για την τύχη μας χωρίς εμάς, σήμερα στις 14:30 τοπική ώρα (δηλ. 15:30 ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους αναμένεται να βρεθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το ελληνικό χρέος, όπως και η νέα συνθήκη που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013.

Μετά τις δραματικές εξελίξεις χθες, Ο Ευ. Βενιζέλος, αναφορικά με το PSI, θα παρουσιάσει τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

Πάντως, απ’ όσα φαίνονται, το χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση της τελικής συμφωνίας έχει πλέον μετατεθεί και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να γνωστοποιηθεί επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου.


Όσα αφορούν στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτό ή IΙF εν όψει του Eurogroup, ο επικεφαλής του IIF, κ. Charles Dallara, δήλωσε πως στόχος του είναι η διαπραγμάτευση να μπορέσει να καταγράψει κάποια πρόοδο.

O κ. Dallara εμφανίστηκε μάλιστα «σίγουρος» ότι η πρόταση για την μείωση του ελληνικού χρέους, την οποία παρέδωσε τις προηγούμενες μέρες στην ελληνική κυβέρνηση, θα μετατραπεί σε συμφωνία.

-
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον νομίζω έχει το γεγονός πως δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρίες έχουν πλέον το πράσινο φως για να ξεκινήσουν ελέγχους στους οφειλέτες του δημοσίου αφού το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε τη λίστα με τα ονόματα των 4.152 φορολογούμενων που χρωστούν συνολικά στο δημόσιο 14.877 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πρόκειται για τον γνωστό κατάλογο των φυσικών προσώπων οφειλετών του δημοσίου – με χρέη πάνω από 150.00 ευρώ ο καθένας – ενώ έχει προηγηθεί και η δημοσιοποίηση της λίστας με τις επιχειρήσεις-οφειλέτες.

Οι δύο κατηγορίες μαζί έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που φτάνουν συνολικά 42 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων επιχειρεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, τόσο με τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – έως και 60 δόσεις – όσο και με την πρόσληψη δικηγορικών εταιριών, συμβούλων, και εισπρακτικών εταιριών που θα αναλάβουν να περάσουν από το «ψιλό κόσκινο» τα περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγαλόοφειλετών.

Ο στόχος για το δημόσιο είναι να διεκδικήσει με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να εισπράξει μέρος των οφειλών τους, στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος και περιορισμού του δημόσιου χρέους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη λίστα των φυσικών προσώπων μεγαλόοφειλετών του δημοσίου υπάρχουν και περιπτώσεις φορολογούμενων για τους οποίους είναι αμφίβολο αν το δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έστω και μέρος των οφειλών του μια και πολλοί από αυτούς δεν είναι πια εν ζωή.

Επίσης, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες εφορίες χωρίς μέχρι τώρα να έχει καταστεί εφικτή η είσπραξη των οφειλών τους.

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο λογιστής Νίκος Κασσιμάτης από τη Θεσσαλονίκη που έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και χρωστά συνολικά στο δημόσιο 952 εκατομμύρια ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως – μεταξύ άλλων – στη λίστα με τους οφειλέτες του δημοσίου περιλαμβάνονται ο Γιώργος Μπατατούδης – πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ – με οφειλές 2,5 εκατ ευρώ· ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Ασπίς, Παύλος Ψωμιάδης, με χρέη 1,15 εκατ ευρώ· όπως και ο ιδιοκτήτης της Express Service, Γιάννης Ραπτόπουλος, με χρέη 14,29 εκατ ευρώ.

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα ονόματα των Γιώργου και Σταύρου Κοσκωτά με χρέη 2,4 εκατ. ευρώ ο κάθε ένας.

Επίσης, εμφανίζεται ο πασίγνωστος τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος για χρέη ύψους 515.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στη λίστα του υπουργείου δεν περιλαμβάνονται οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής του χρέους τους καθώς και οφειλέτες που έχουν κηρύξει πτώχευση.

Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, κράτησα για τελευταίο θέμα, ένα θέμα το οποίο πλέον μου προκαλεί γέλιο παρόλο της βαρύτητας που έχει για την Ελλάδα και το οποίο είναι και κάπως ιδιαίτερα συναισθηματικό για εμάς τους Μακεδόνες. Ο πρωθυπουργός των Σκοπιανών – Νίκολα Γκρούεφσκι – επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα «κωλυσιεργεί» στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας και ότι η Ελλάδα εκφράζει «ακραίες θέσεις».
Χαρακτηριστικά, ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «Ο πιο πρόσφατος γύρος συνομιλιών για την αναζήτηση λύσης του προβλήματος της ονομασίας που επέβαλε η Ελλάδα πριν από 15-20 χρόνια επιβεβαίωσε, πρακτικά, τις αρχικές εκτιμήσεις μου [του ομιλών] ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και να παίξει παιχνίδια παρουσιάζοντας την εικόνα ότι η ελληνική πλευρά κάνει το καλύτερο που μπορεί για την επίλυση του προβλήματος, αλλά η πλευρά μας [των Σκοπιανών] είναι σκληρή και ανυποχώρητη και δεν θέλει να λύσει του πρόβλημα».
Και συνεχίζει την αφήγηση της αστείας στάσης του λέγοντας: «Από πληροφορίες που έχω λάβει, είναι ξεκάθαρο ότι ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς επιθυμούσε να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Πρότεινε δε στη συνέχεια δύο ημερομηνίες, νομίζω πως η πρώτη ήταν η 4η Φεβρουαρίου και η δεύτερη η 15η Φεβρουαρίου, ωστόσο η άλλη πλευρά δεν ενθουσιάστηκε. Βεβαιώνω δημοσίως ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κ. Νίμιτς και να συζητήσουμε μαζί του στις 4, στις 15 Φεβρουαρίου ή σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία που θα ορίσει αυτός. Μένει να δούμε εάν η Ελλάδα συμφωνήσει να υποδεχθεί τον κ. Νίμιτς, διότι εάν έρθει θα επισκεφθεί και τις δύο χώρες. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική. Προκειμένου να αποφευχθούν οι εικασίες, επιβεβαιώνω δημοσίως για άλλη μια φορά τις δύο ημερομηνίες και δημοσίως τον καλώ να επισκεφθεί πρώτα την Αθήνα και στη συνέχεια τα Σκόπια, καθώς έτσι έχει συμφωνηθεί, και να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».
Ο Γκρούεφσκι επίσης ανέφερε ότι λυπάται που «η Ελλάδα προσπαθεί να αγοράσει χρόνο με τη στάση της αυτή, προκειμένου να φτάσει το τέλος Μαρτίου και τότε να πουν ότι έχουν εκλογές και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις».
Πρόσθεσε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας είναι ακραίες και αποτρέπουν οποιονδήποτε στη Μακεδονία να φθάσει σε λύση του προβλήματος».
Συνεχίζει να δηλώνει πως λυπάται επίσης ότι «η διεθνής κοινότητα, κατά κάποιο τρόπο, συνεχίζει να κλείνει τα μάτια για όσα πράττει η Ελλάδα. Μένει να δούμε στο επόμενο διάστημα γιατί η διεθνής κοινότητα το κάνει αυτό. Ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου η Ελλάδα θα χάσει την υποστήριξη που έχει από τη διεθνή κοινότητα, που δεν θα βρίσκεται πάντα στην πλευρά της, με την αγορά χρόνου που επιδιώκει».
Σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για το Καρναβάλι του Βέβτσανι (σ.σ. το οποίο είχε ως θέμα αναπαράσταση με την "κηδεία της Ελλάδας" και όπου κάηκε η ελληνική σημαία), ο Ν. Γκρούεφσκι είπε ότι «το να χρησιμοποιεί κανείς το Καρναβάλι του Βέβτσανι ως δικαιολογία για την καθυστέρηση των συνομιλιών που στόχο έχουν την εξεύρεση λύσης σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα Βαλκάνια, καθώς και να εξαπατά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ, δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρωδία, ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη του Βέβτσανι».
Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) «δικαίωσε» τη χώρα του στην προσφυγή της κατά της Ελλάδας και κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ «να δείξουν θάρρος και να αποδεχθούν την ετυμηγορία του» αναφορικά με την εξέταση του αιτήματος της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου