Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Αναμένοντας την άφιξη της τρόικας, η οποία φαίνεται να έχει ζητήσει παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν μπει σε μια κατάσταση κινδύνου και λειτουργούν αναλόγως.
Οι εργοδότες φαίνονται να είναι αντίθετοι σε περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, ωστόσο προτείνουν άλλες περικοπές για να επιτευχθεί η από την Τρόικα η απαιτούμενει μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Σε μία άτυπη συνάντηση στα γραφεία του ΣΕΒ, συζητήθηκε π.χ. η επιβολή πλαφόν στο ύψος του 13ου/14ου μισθού, η κατάργηση ή ο περιορισμός των "αυτόματων" αυξήσεων που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το πάγωμα των μισθών για την επόμενη τριετία.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, της ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ δεν παρέστη, καθώς εκκρεμεί συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας για τα θέματα αυτά.
Για τον 13ο/14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι μια από τις προτάσεις είναι, όπως ισχύει σήμερα, να καταβάλλεται ο 13ος/14ος μισθός στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρι ενός ορισμένου ύψους, αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς, τα στελέχη κλπ.
Σύμφωνα με τις ίδιες προτάσεις Θεωρείται υπερβολή – στις σημερινές συνθήκες – να εισπράττουν οι υψηλόμισθοι υποχρεωτικά έναν ακόμη πλήρη μισθό ακόμη και από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή θέση, κάνουν απολύσεις κλπ. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιο είναι το όριο μισθού που θα τεθεί για τον περιορισμό του "δώρου".
Από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζονται θετικά οι εισηγήσεις για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές κλπ.) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα των ταμείων χωρίς να προσδιορίζεται πως θα γίνει αυτή η αναπλήρωση.
Αντίθετα, δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε την συνάντηση «εργασίας και όχι αποφάσεων» και πρόσθεσε: «Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας -αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις».
Επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε πως «Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», παραπέμποντας έτσι στις πολιτικά υποκινούμενες απεργίες.
Το ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τίθεται επί τάπητος και στις συναντήσεις που έχει ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, ενόψει της άφιξης της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο, αντιτίθεται σε μείωση του κατώτατου μισθού - εκτός αν συμφωνήσουν σε αυτό οι κοινωνικοί εταίροι - ωστόσο συμφωνεί στην μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Πραγματικά αναρωτιέμαι ποίος τελικά κυβερνά την Ελλάδα, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές. Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η ΕΕ, Η κ. Μέρκελ η οποιοσδήποτε απλά γουστάρει. Μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο συζήτησαν, κατά βάση, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η πορεία του PSI, η εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα κλπ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γάλλος πρόεδρος ήταν θετικός σχετικά με το PSI και το πώς εξελίσσεται, ενώ προσφέρθηκε να βοηθήσει η γαλλική πλευρά για την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης.
Δεν ήταν όμως το ίδιο θετικός κατά τη συζήτηση της εφαρμογής, από την ελληνική πλευρά, των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαρκοζί κινήθηκε στο κλίμα των δηλώσεων που είχε κάνει νωρίτερα η κ. Merkel, προειδοποιώντας, ουσιαστικά, πως αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις αποφάσεις, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο στήριξης της χώρας.
Νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησε για περισσότερο από 90 λεπτά, σε μια συζήτηση που, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έγινε σε θετικό κλίμα.
Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ ήταν τα θέματα της ατζέντας της τρόικας (PSI, επικουρικές συντάξεις, μισθολογικό κόστος κλπ) αλλά και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, χωρίς, βέβαια, να προσδιοριστεί ημερομηνία.
Κατά τη συζήτηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για όλα αυτά τα θέματα, χωρίς, πάντως, να υπάρξει συγκεκριμένη κατάληξη. Τόσο ο κ. Παπαδήμος, όσο και ο κ. Σαμαράς, έθεσαν ανοιχτά όλα τα θέματα και εξέθεσαν τις απόψεις τους για τα ζητήματα που συζητήθηκαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά του κ. Σαμαρά υπήρξε θετική διάθεση τόσο για τη στήριξη της κυβέρνησης, όσο και για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα.
Σχετικά με τις εκλογές, έγινε αναφορά στο χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, το οποίο, όπως όλα δείχνουν φθάνει μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου.
Η Ελλάδα είναι καταχρεωμένη, βαδίζει επί μεγάλο διάστημα στο χείλος του γκρεμού και οι πολίτες της βρίσκονται στα όρια τους. Ποιος κερδίζει, όμως, ακόμα και εν μέσω αυτή της κρίσης; Σύμφωνα με τη γερμανική Welt, το Βερολίνο και η εξοπλιστική βιομηχανία της Γερμανίας.
Η γερμανική εφημερίδα φιλοξένησε στις σελίδες της εκτενές ρεπορτάζ αναφορικά με τα συμβόλαια στρατιωτικού εξοπλισμού ανάμεσα σε γερμανικές εταιρείες και τις ελληνικές αρχές.
Το δημοσίευμα σημειώνει δε ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση, αλλά- όπως γράφει- πιέζει για νέα προγράμματα που δεν θα επηρεαστούν από τη λιτότητα που προβλέπει το Μνημόνιο.
"Εάν δοθεί η επόμενη δόση, υπάρχει πραγματικό ενδεχόμενο να υπογραφτούν νέα συμβόλαια", αναφέρει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο- ανωνύμως- παράγοντα από την Αθήνα.
"Ακόμη και εάν περισσέψει ένα δισ. μπορεί να υπάρξει δεσμευτική παραγγελία για ένα Eurofighter ή μία φρεγάτα", φέρεται να υποστηρίζει.
Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι καλύτεροι αγοραστές της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, προσθέτει το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντας "παράλογο" το ότι ενώ οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και η λιτότητα προκαλεί κοινωνικούς κραδασμούς, τα πακέτα μέτρων "έχουν προσπεράσει σχεδόν χωρίς ίχνη το στρατό και τους εξοπλισμούς".
Η Welt συμπληρώνει ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπεται μείωση μόνο 0,2% στους εξοπλισμούς -δηλαδή περίπου 457 εκ. ευρώ, τα οποία "πρέπει να συγκριθούν με τη μείωση 1,8 δισ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες".
Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα γιατί οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι, φαινομενικά τουλάχιστον, δυσανάλογα υψηλές του μεγέθους της χώρας, υπενθυμίζοντας απάντηση του τέως υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, που έκανε αναφορά στον "εξοπλιστικό διαγωνισμό" με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι "είτε το θέλουμε είτε όχι, η Ελλάδα υποχρεούται να διαθέτει ισχυρό στρατό".
Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κίμωνας Κουλούρης, με αφορμή το επεισόδιο στο κέντρο της Αθήνας, κατά το οποίο ο κ. Κουλούρης φέρεται όχι μόνο να έκανε τροχαία παράβαση αλλά και να τραυμάτισε αστυνομικό με το αυτοκίνητό του.
Ο κ. Κουλούρης καταφέρθηκε κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, θέτοντας το ερώτημα "γιατί συνεχάρη τους αστυνομικούς" που - όπως είπε - "μπροστά στο 15χρονο παιδί μου άρπαζαν τον πατέρα του από το μανίκι για να τον πετάξουν έξω από το αυτοκίνητο". "Τους συνεχάρης Χρήστο Παπουτσή γιατί εξύβριζαν και ασχημονούσαν μπροστά σε έναν πολίτη που λέγεται Κίμων Κουλούρης;" πρόσθεσε.
"Άκουσε για να εξηγηθούμε Χρήστο Παπουτσή. Αποδεικνύεσαι αγνώμων γιατί έλεγες πολλές φορές ότι 'στον Κουλούρη οφείλω την εξέλιξή μου που με γνώρισε στον Ανδρέα Παπανδρέου'. Έχεις μίσος μαζί μου. Έχεις το μίσος του κομπλεξικού, του ανθρώπου που παρά την επιμονή σου και τις πιέσεις σου δεν δέχτηκα να συμπορευτώ με την επιλογή σου να βγάλεις το Γιωργάκη Παπανδρέου".
Ο κ. Κουλούρης πρόσθεσε ότι αμφιβάλει για το αν έγινε καν ατύχημα, ενώ πρόσθεσε ότι "δεν παραβίασα παρά ένα φανάρι, αν το παραβίασα κι αυτό"...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου