δικηγόρος Καβάλας

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο Ειδήσεων 09 Ιανουαρίου 2012 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Οι επόμενες μέρες θεωρούνται πολύ κρίσιμες για τη χώρα καθώς το παζλ των εξελίξεων πρέπει να συμπληρωθεί από μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία για τα εργασιακά, με άξονες την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει έτοιμη την σχετική νομοθετική ρύθμιση – τουλάχιστον για το πάγωμα των μισθών – και «αν χρειαστεί και για κάτι περισσότερο», όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Αυτό γίνεται όμως παρά τις επανειλλημένες επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το μισθολογικό αποτελεί ζήτημα συζήτησης των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο διαφορετικές φωνές ακούγονται από τα κόμματα που απαρτίζουν αυτή τη συζήτηση για το θέμα των επικουρικών, ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι η κίνηση του Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος ζητήσει τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει από σήμερα μια σειρά επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, έτσι ώστε να καθοριστεί η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικα.

Ο πρώτος που θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου σήμερα στις 6 το απόγευμα θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ για αύριο Τρίτη έχει οριστεί η συνάντηση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ στόχος είναι να καθοριστεί και μια κοινή στρατηγική εν όψει και των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα γίνουν με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πού έχουμε, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Παπαδήμο ότι στηρίζει και συμφωνεί με τους στόχους που έχουν τεθεί, δεν θα στηρίξει όμως νέα μέτρα για την περίοδο 2013-15, τα οποία, κατά την άποψή του, θα πρέπει να τα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από εκλογές.

Ο κ. Καρατζαφέρης, με τη σειρά του, αναμένεται να ζητήσει την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να καθοριστεί μια ομόφωνα αποδεκτή στρατηγική απέναντι στην τρόικα και αυτή να παρουσιαστεί από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών σε κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, βρίσκεται την Ευρώπη, και, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, κάνει – πλέον – επισήμως λόγο για νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της «μισθολογικής προσαρμογής». Αυτό εμένα μου λέει ότι το ΔΝΤ θεωρεί ήδη γεγονός την παράλογη περαιτέρω μείωση των ήδη χαμηλών μισθών. Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, για ποία δημοκρατία μπορούμε να μιλάμε την στιγμή που έχουμε μια διορισμένη κυβέρνηση η οποία απλά εκτελεί προγράμματα προσαρμόζοντας τους νόμους της Ελλάδας και – οσονούπω – ακόμα και το σύνταγμα της Ελλάδας στις απαιτήσεις των δανειστών μας. Τι άλλο πρέπει να ανεχτούμε ακόμα; Αντί να τιμωρηθούν αυτοί που έκλεψαν και καταχράστηκαν το δημόσιο Χρήμα, η κυβέρνηση μας φαίνεται να προτιμά να σκλαβώσει τον ελληνικό λαό για ένα αόριστο χρονικό διάστημα.

Τα ζητήματα αιχμής που θα τεθούν επί τάπητος μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας είναι λοιπόν το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, ο περιορισμός των μέσων αποδοχών με την κατάργηση των επιδομάτων και των διάφορων προσαυξήσεων, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η περαιτέρω ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.


Μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΣΕΒ για συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, η έναρξη του διαλόγου – που επρόκειτο να γίνει σήμερα – παίρνει μερικές ημέρες παράταση μετά την άρνηση της ΓΣΕΕ να προσέλθει στην συνάντηση πριν συνέλθουν τα όργανα (δηλαδή εκτελεστική επιτροπή και Διοίκηση) της Συνομοσπονδίας για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, και στη συνέχεια θα καθορισθούν – σε συνεννόηση με όλους τους εργοδοτικούς φορείς (όπως τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ, και την ΓΣΕΒΕΕ) – οι όποιες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν.

Η ΓΣΕΕ φαίνεται να κρατάει την στάση η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού καθώς απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για νέες μειώσεις μισθών, θεωρώντας αδιαπραγμάτευτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τη διατήρηση των ορίων για τα κατώτατα όρια αμοιβών.

Την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας προκάλεσε η διαπίστωση και οι συνακόλουθες αντιδράσεις ότι στον επικαιροποιημένο πίνακα για τα ποσοστά αναπηρίας που είχε δημοσιευτεί στο υπ Αρ. 2611, ΦΕΚ στις 8 Νοεμβρίου 2011, αφού είχαν περιληφθεί μεταξύ των ψυχικώς πασχόντων, κατηγορίες ατόμων όπως παιδόφιλοι, επιδειξιομανείς, εθισμένοι στον τζόγο, κλεπτομανείς και πυρομανείς.

Ο Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε τη σύσταση, από την ερχόμενη εβδομάδα, νέας Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, με αντικείμενο την αναπροσαρμογή του κανονισμού, με τον οποίο καθορίζονται τα ποσοστά αναπηρίας, που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένηση.

Ειδικότερα, στον κανονισμό, που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2011 στο ΦΕΚ, συμπεριλαμβάνεται πίνακας (σσ. ο οποίος λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη από όλες τις Υγειονομικές Επιτροπές και αφορά όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο) με κατηγορίες ατόμων υπό τον γενικό τίτλο «σεξουαλικές διαστροφές», οι οποίες «πριμοδοτούνται» με ποσοστά αναπηρίας από 20% έως 35%.

Τα ποσοστά αυτά, εάν συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, δεν θεμελιώνουν ποσοστό επιδόματος αναπηρίας, αλλά μπορούν να εξασφαλίσουν ορισμένα προνόμια, όπως μειωμένα τιμολόγια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ή σε εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Την ποινική δίωξη του Κίμωνα Κουλούρη ζητάει ο 25χρονος ειδικός φρουρός, τον οποίο τραυμάτισε ο πρώην υπουργός με το αυτοκίνητο του το βράδυ του Σαββάτου, στη διασταύρωση Βουλιαγμένης και Καλλιρρόης.

Ο ειδικός φρουρός έδωσε κατάθεση το απόγευμα της Κυριακής στην Τροχαία Καισαριανής που διενεργεί την προανάκριση και περιέγραψε το γεγονός, ενώ ζητάει την ποινική δίωξη του κ. Κουλουρη για το τροχαίο ατύχημα και ότι προκύψει από τον τραυματισμό του.

Παράλληλα, όπως και οι συνάδελφοι του, καταθέτει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ότι ο πρώην βουλευτής δεν συνεργάστηκε στον έλεγχο και τους μίλησε απαξιωτικά, κάτι όμως που σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου ΚΟΚ, είναι πταίσμα.

Ο κ. Κουλούρης κατηγορείται για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος με τραυματισμό, σε βαθμό πλημμελήματος, που σύμφωνα με τον τελευταίο ΚΟΚ διώκεται αυτεπαγγέλτως αλλά δεν είναι αυτόφωρο αδίκημα, εφόσον δεν υπάρχει εγκατάλειψη και ο υπαίτιος οδηγός παρέχει τις υπηρεσίες του στην προανάκριση.

Πέρα από αυτό ο κ. Κουλούρης τιμωρήθηκε με διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και γιατί δεν είχε θεωρήσει το δίπλωμα οδήγησης, ως όφειλε, αφού είναι πάνω από 65 ετών.

Ο πρώην υπουργός αναμένεται να δώσει κατάθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να αποσταλεί στον εισαγγελέα.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι "την 23.30΄ ώρα το βράδυ του Σαββάτου, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. διαπίστωσαν την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη από οδηγό οχήματος, το οποίο ακινητοποίησαν για έλεγχο. Όπως εξακριβώθηκε, οδηγός του οχήματος ήταν ο πρώην βουλευτής. Κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου, προκλήθηκε ελαφρύς τραυματισμός στο αριστερό πόδι ενός Ειδικού Φρουρού, από το όχημα του ελεγχόμενου".

Ο κ. Κουλούρης οδηγήθηκε στο Τμήμα Τροχαίας Καισαριανής, όπου υποβλήθηκε άμεσα σε έλεγχο αλκοτέστ. Το αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν αρνητικό.

Ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι πέρασε με κόκκινο δύο φανάρια στην Καλλιρρόης, ωστόσο απέδωσε το ότι δεν ήθελε να ακολουθήσει τους αστυνομικούς στο ότι είχε μαζί του την 15χρονη κόρη του.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έβαλε μπροστά το αυτοκίνητό του να φύγει, τραυματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αστυνομικό.

Αντίθετα, υποστήριξε ότι ήθελε να παρκάρει το αυτοκίνητο, επειδή ήταν στη μέση του δρόμου, και ότι το ατύχημα έγινε επειδή οι αστυνομικοί είχαν μπει μπροστά στο αυτοκίνητο. "Δεν θα είχε ένα απλό διάστρεμμα ο αστυνομικός εάν είχα βάλει μπροστά να φύγω", είπε.

Μάλιστα, ο κ. Κουλούρης υποστήριξε, μιλώντας, στο μεσημεριανό δελτίο του Mega, ότι κάποιος από τους αστυνομικούς αποπειράθηκε να τον βγάλει έξω με το ζόρι, προκειμένου να τους ακολουθήσει.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο των ειδικών φρουρών αναφέρει ότι "η διαδικασία που μας περιγράφεται αλλά και το δελτίο τύπου της Αστυνομίας, το οποίο με ιδιαίτερη σπουδή στρογγυλοποιεί και ωραιοποιεί τις ενέργειες του πρώην υπουργού, μας δημιουργεί υπόνοιες για ιδιαίτερη μεταχείριση κατά την διαδικασία που ακολούθησε μετά το περιστατικό".

ΕΛ.ΑΣ: Δεν έγινε κουκούλωμα

Απορρίπτει τις αιτιάσεις του Συνδικαλιστικού Οργάνου των Ειδικών Φρουρών για «κουκούλωμα» στην υπόθεση Κουλούρη, η Ελληνική Αστυνομία. Σε απάντηση των αιτιάσεων, η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι αρμόδιοι για τον σχηματισμό δικογραφίας, είναι «οι ανακριτικοί υπάλληλοι υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας και όχι οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της νομιμότητας και της δικαιοσύνης».


Συντονιστική συνάντηση, υπό την αιγίδα του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε το βράδυ της Κυριακής στα Σκόπια η ηγεσία της ΠΓΔΜ, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει συγκαλέσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς στις 16 και 17 Ιανουαρίου στη Ν.Υόρκη, ενώ εκφράστηκε η ανησυχία ότι λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην ελληνική πλευρά, ενδεχομένως να υπάρξει στασιμότητα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία, συμμετείχαν, πέραν του κ.Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Μούσα Τζαφέρι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοσκι.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ.Ιβάνοφ, μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ παραμένει απολύτως προσηλωμένη και θα σεβαστεί το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η χώρα επιθυμεί την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσηςστο ζήτημα της ονομασίας, το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωατλαντικής πορείας της.

Προστίθεται ότι η ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης και ελπίζει ότι και η ελληνική πλευρά θα επιδείξει την ίδια διάθεση.

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τήρηση και η αποτελεσματική εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας θα συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος για την εξεύρεση λύσης, στη σχετική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Επίσης " αναμένει από την Ελλάδα να υποστηρίξει την ένταξη μας σε διεθνείς οργανισμούς και την ευρωατλαντική ενσωμάτωση μας, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία και την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης". Η ηγεσία της ΠΓΔΜ " στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, εν όψει του νέου γύρου διαβουλεύσεων καλεί εκ νέου σε εποικοδομητική προσέγγιση και τείνει προς την Ελλάδα χείρα φιλίας και καλής γειτονίας".

"Η ηγεσία της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική πλευρά, εκφράζει φόβο για στασιμότητα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, για άλλη μια φορά εκφράζει την ετοιμότητα και προθυμία της για ενδυνάμωση των συνομιλιών, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης", καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίμιτς, κάλεσε τους εκπροσώπους της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεβσκι, σε συναντήσεις στη Ν.Υόρκη στις 16 και 17 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου