Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Χρόνια Πολλά σε όλους μας και ας ελπίσουμε σήμερα ιδιαίτερα πως το άγιο φως το οποίο μνημονεύουμε τη μέρα αυτή θα μας φωτίσει όλους να πράξουμε έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που έχουμε σήμερα… δίχως να υποχρεώσουμε τις επόμενες γενιές ελλήνων να δουλεύουν για άλλους με συνθήκες δουλείας ή υπηρεσίας. Το λέω αυτό επειδή ενώ γίνονται ενέργειες να χαμηλώσουν ακόμα περισσότερα οι αμοιβές των εργαζομένων για να αυξηθούν τα κέρδη διαφόρων εταιριών. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι αυτό γίνεται τη στιγμή που η αμερικανική «Noble Energy» έχει εκφράσει δια του αντιπροέδρου της ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπυπουργού Περιβάλλοντος στον Κ.Παπούλια. Ας θυμηθούμε εδώ ότι η «Noble Energy» είναι η εταιρία η οποία διενεργεί τις έρευνες στην Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη παρά τις απειλές της Τουρκικής Κυβέρνησης.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και έτσι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, στην οποία μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη με δημόσια έσοδα, τα οποία έχει ανάγκη τόσο πολύ η Ελλάδα.
Ο κ. Μανιάτης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσπαθούν να χειρισθούν μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση με πάρα πολύ προσοχή. Μία κατάσταση στην οποία από τη μια υπάρχουν οι ανάγκες της Ελλάδας και από την άλλη η στάση των ευρωπαίων εταίρων.
Ο κ. Μανιάτης φαίνεται πάντως να είναι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα για την τροφοδοσία με πετρέλαιο στη χώρα μας, και θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να περιοριστούν οι αρνητικές αντιδράσεις.
Φαίνεται να είναι όρος επένδυσης η μείωση του εργατικού κόστους στην Ελλάδα διότι ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για αυτόν είναι μια «κόκκινη γραμμή» αφού σηματοδοτούν την «σωτηρία της χώρας». Έτσι το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο ενόψει της έλευσης της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου.
Ο κ. Παπαδήμος πρόσθεσε ότι, για ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις, απαραίτητη προϋπόθεση «είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν».
Επίσης δήλωσε ότι «Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και οι συνακόλουθες δεσμεύσεις της χώρας μας δεν αφορούν μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, αλλά και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας, το οποίο εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».
Αναφέρθηκε και πάλι στις επισημάνσεις που έκανε στις επαφές του με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τις παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας ότι «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
«Στους τομείς αυτούς η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές» επισήμανε, λέγοντας στους υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου τους και τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως αν οι διαδικασίες που ανέφερε ολοκληρωθούν θετικά, η χρηματοδότηση της χώρας θα έχει εξασφαλιστεί για τα επόμενα χρόνια – λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Αν φέρουμε σε πέρας την αποστολή αυτή, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος».
Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε επίσης στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, μιλώντας για τη διαμόρφωση «ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15». Είπε μάλιστα ότι «από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Σχετικά με της επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα – του γνωστού PSI – ο κ. Παπαδήμος είπε ότι αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους «ένα σημαντικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας, ενώ από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι για την οικονομία μας, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και των επόμενων γενεών, πόροι που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη αλλά και την προστασία των πιοευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Στο υπουργικό συμβούλιο, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο περιλαμβάνει την απελευθέρωση των φορτηγών δημοσίας χρήσης και του επαγγέλματος του δικηγόρου αλλά και οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο πήρε λοιπόν το «πράσινο φως». Οι καινοτομίες της νέας ρύθμισης είναι οι «ευκολίες» προς τους οφειλέτες αλλά και η ανάθεση της είσπραξης οφειλών από ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών – Ευάγγελος Βενιζέλος – ανέφερε ότι στις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, ενώ την ίδια περίπου περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί και το σχήμα του PSI. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα δεσμεύσουν τη χώρα τουλάχιστον έως το 2015, ενώ δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και την κύρωση από τη Βουλή.
Πολλοί αναρωτιούνται τι ακριβώς άλλαξε στη πολιτική που ακολουθεί ο κ. Παπαδήμος από την πολιτική που ακολουθούσε ο κ. Παπανδρέου και πρέπει να ομολογήσω πως δε βλέπω καμία διαφορά. Ότι μας έλεγαν οι – ας τους αποκαλέσω – «χρηματοδότες» μας κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό ότι μα λένε οι «χρηματοδότες» μας. Βλέπουμε όμως ότι για κάποιον λόγο τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου ο Πρόεδρος τους… και αυτό άμεσα – πριν από τις εκλογές… όποτε κι αν γίνουν αυτές. Έτσι, απορρίπτει την πρόταση Παπανδρέου για εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές και ο υπουργός ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος με γραπτή του δήλωση επικρίνει τον κ. Παπανδρέου για μια σειρά θεμάτων.
Όπως δηλώνει λοιπόν ο κ. Χρυσοχοϊδης, η απόφαση του κ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος, σημαίνει αναγνώριση των ευθυνών της διακυβέρνησης του.
Επικρίνει μάλιστα με έντονο τρόπο τον κ. Παπανδρέου για την πρότασή του, αναφέροντας ότι, μεταξύ άλλων, «η προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου προέδρου μετά τις εθνικής εκλογές προδίδει μια αμετανόητη εμμονή που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου».
Ο υπουργός Ανάπτυξης κάνει λόγο και για προφανή δυσαρμονία του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία και προσθέτει ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται Πρόεδρο και η χώρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Εδώ και τώρα».
Τονίζει, επίσης, ότι η «αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια».
Η κ. Λούκα Κατσέλη, από την πλευρά της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ανέφερε ότι «μπορεί, πολύ πιθανόν. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους και κυρίως από την διαμόρφωση μιας πολιτικής πλατφόρμας που να εκφράζει όχι μόνο εμένα αλλά και πολλούς άλλους συντρόφους στο ΠΑΣΟΚ».
Σημείωσε μάλιστα ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένη πλατφόρμα στο Εθνικό Συμβούλιο με τις θέσεις της για την έξοδο της χώρας από την κρίση ενώ σημείωσε ότι ο αρχηγός πρέπει να εκλεγεί από τη βάση, λέγοντας χαρακτιριστικά ότι:
«Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να βγει από κλειστά κονκλάβια, αλλά πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι διαδικασίες από τη βάση με πολύ ανοιχτές διαδικασίες. Είμαι υπέρ των ανοικτών διαδικασιών βάσης σε όλα τα επίπεδα, γιατί έχει πολιτική σημασία, έχει πολύ μεγάλη σημασία το ΠΑΣΟΚ να ξαναμιλήσει με τον κόσμο του, με τον κόσμο γενικά».
Επίσης, η κ. Κατσέλη εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή της με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας ότι: «Οι περαιτέρω μειώσεις μισθών, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και σε δημοσιονομικές αποκλίσεις. Είναι το λάθος φάρμακο στη λάθος στιγμή».
Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, ας δούμε τώρα και λίγο τι συμβαίνει στην γειτονιά μας. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», Τουρκικό δικαστήριο διέταξε να προφυλακιστεί ο πρώην επικεφαλής των πανίσχυρων ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας ενόψει της δίκης του για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόκειται για τον στρατηγό ε.α. Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2010. Ο στρατηγός Μπασμπούγ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός ο οποίος εμπλέκεται στην διευρυνόμενη έρευνα για το λεγόμενο δίκτυο Εργκενεκόν, μια υπερεθνικιστική ομάδα η οποία κατηγορείται από τους εισαγγελείς για μια σειρά συνωμοσιών.
Ο εισαγγελέας ζήτησε να προφυλακιστεί ο Μπασμπούγ ως «επικεφαλής συμμορίας» ο οποίος «επεδίωκε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ερντογάν», αυτή την είδηση μετέδωσε τουλάχιστον το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο στρατηγός Μπασμπούγ ανακρινόταν πάντως επί επτά ώρες.
Η κ. Λαλέ Κεμάλ, αναλύτρια για αμυντικά θύματα των εφημερίδων Zaman και Taraf σχολίασε πως: «Το γεγονός ότι εισαγγελείς πλέον αγγίζουν ανώτατους στρατηγούς αποτελεί ένα σημείο καμπής για την διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Τουρκία. Πολλοί εξέφραζαν σκεπτικισμό για το εάν οι εισαγγελείς θα έφθαναν τόσο μακριά».
Συνέχισε μάλιστα την ανάλυση της δηλώνοντας: «Δεν θα με εξέπληττε εάν βλέπαμε ορισμένους αξιωματικούς να παραιτούνται (εάν ο Μπασμπούγ προφυλακιστεί) αλλά δεν περιμένω ότι θα υπάρξει σοβαρή αστάθεια στην Τουρκία. Ο στρατός συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πλέον να αντιστέκεται στην διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Τουρκία και να εξαπατά την κοινή γνώμη». Πράγμα το οποίο όλοι ευχόμαστε για να μπορέσει επιτέλους να υπάρξει ειρήνη και φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκία με όλα τα επακόλουθα οικονομικά συμφέροντα των δύο λαών.
Εδώ θα ήθελα να θυμηθούμε ότι αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι – απόστρατοι ανώτεροι αξιωματικοί, νομικοί, πανεπιστημιακοί, και δημοσιογράφοι – δικάζονται για διάφορες υποθέσεις που σχετίζονται με το δίκτυο Εργκενεκόν.
Οι «πασάδες» όπως λέγονται οι μέχρι πρότινος απλησίαστοι για την δικαιοσύνη στρατηγοί – ένα προσωνύμιο το οποίο, όπως γνωρίζουμε, παραπέμπει στην Οθωμανική εποχή – βλέπουν την δύναμή τους να μειώνεται καθώς η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής διακυβέρνησης και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου