δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 29 Δεκεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Αναφερθήκαμε στο παρελθόν στην κίνηση της Κύπρου να αγνοήσει τις απειλές της Τουρκίας και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της. Σε λίγο θα καταλάβουμε τα μεγέθη και τους λόγους για την επιμονή της Κύπρου και ίσως να αποφασίσει η ηγεσία του κράτους μας να πράξει αναλόγως. Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τα αποθέματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο "Αφροδίτη" της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου ανέρχονται στα πέντε με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέσο όρο τα επτά.

ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως: «Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η εταιρεία Noble Energy εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα.

Διευκρίνισε πως τα αρχικά δεδομένα, που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν δεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των πέντε με οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών με μέσο όρο τα εφτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων, σημείωσε, εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης, πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Στη δήλωση του, υπογράμμισε ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου "δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές".

Πέραν από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο.

Επεσήμανε ότι διανοίγονται προοπτικές στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο και πως η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή.

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, "λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώσει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".

Απευθύνθηκε και προς την Τουρκία, την οποία κάλεσε να επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής και να αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες, αλλά και ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι: «Η ειρήνη και η συνεργασία δεν εξυπηρετούνται από συνομοσπονδιακές και διχοτομικές επιδιώξεις. Εξυπηρετούνται μόνο με την επανένωση της χώρας μας, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα και στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τον πλούτο που χάρισε η φύση στην πατρίδα μας».

Συμπλήρωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό με τη βοήθεια της Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, που πρόσφατα έχει συσταθεί για τούτο το σκοπό. Σύντομα, ανέφερε, η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης και οι προετοιμασίες για τη δημόσια προκήρυξή του βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη και παραγωγική συνεργασία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει με την εταιρεία Noble Εnergy International και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε είναι φυσιολογικό να γίνονται και ενέργειες που στοχεύουν να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Θα ήθελα να αρχίσω, λοιπόν, το δελτίο σήμερα με ένα γεγονός το οποίο με κάνει να ελπίζω στο ότι αυτή η κρίση θα μας ξανακάνει ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τους συνάνθρωπους τους. Μετά από μια σύσκεψη χθες, με θέμα την κοινωνική αλληλεγγύη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Η χώρα μας σήμερα δίνει δύο μάχες: Η μία είναι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της οικονομικής αναδιάρθρωσης, ώστε η οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και να υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ. Η άλλη είναι η μάχη της κοινωνίας μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία της κοινωνικής συνοχής».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε νέα κοινωνικά προγράμματα, δηλώνοντας ότι: «Το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκινάμε ένα πρόγραμμα απασχόλησης το οποίο θα διασφαλίσει και θα δημιουργήσει 153.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, θα ενισχύσουμε δράσεις κοινωνικής μέριμνας για τους ηλικιωμένους, τους ανέργους, τις μητέρες χαμηλών εισοδημάτων και άλλες ευπαθείς ομάδες».

Επιπλέον είπε ότι: «η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν πλήξει χιλιάδες οικογένειες που ιδίως τούτες τις μέρες δοκιμάζονται σκληρά. Είναι καθήκον όλων μας να τις στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη».

Μετά από μια ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου εκδόθηκε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι προσπάθειες βασίζονται σε δύο άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι η προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κατάρτισης οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην διατήρηση των θέσεων εργασίας, στην επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, και ιδιαίτερα των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, και την κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων.

Βάση αυτού του σχεδίου θα δημιουργηθούν λοιπόν 153.000 θέσεις εργασίας στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Ο δεύτερος άξονας των προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης είναι η την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με τους εξής στόχους:

Πρώτος στόχος είναι η εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους καθώς και τους εργαζόμενους, που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που προβλέπονται από τα Ταμεία.

Δεύτερος στόχος είναι η ενίσχυση και διεύρυνση των Προνοιακών δομών και προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων για τα οποία εξασφαλίζονται οι πόροι για μια βιώσιμη ανάπτυξη τους.

Τρίτος στόχος είναι η παροχή κάθε δυνατής στήριξης και φροντίδας στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους.

Τέταρτος στόχος είναι η ενεργοποίηση του νεοσύστατου Λογαριασμού Ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασφάλεια για τον κίνδυνο της ανεργίας.

Και πέμπτος στόχος είναι η κατεύθυνση αυτή συζητήθηκαν μέτρα που μπορούν άμεσα να ληφθούν, καθώς και πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης και αποφασίστηκε η ενίσχυση και ο καλύτερος συντονισμός τους.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 προβλέπεται να αρχίσει η εφαρμογή προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 773,8 εκάτ. ευρώ με 153.080 ωφελούμενους καθώς και προγράμματα κατάρτισης, ύψους 124 εκατ. ευρώ, με 25.000 ωφελούμενους. Τα προγράμματα αφορούν διάφορες επαγγελματικές ομάδες που επηρεάζονται από την διαρθρωτική προσαρμογή του κλάδου τους.

Σε καιρούς που ακούγονται πολλά αρνητικά για διάφορους ιερείς της Ελληνικής θρησκείας, νομίζω πως είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη σύσκεψη κοινωνικής αλληλεγγύης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική προσφορά της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην οποία λειτουργεί ένα εκτεταμένο και πυκνό δίκτυο κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης σε όλη την ελληνική επικράτεια – με χιλιάδες ημερήσια γεύματα «δέματα στο σπίτι» σε άπορες οικογένειες και πλήθος άλλων δράσεων. Διαπιστώθηκε επίσης η ανάγκη ευρείας κλίμακας παρεμβάσεων για την άρση των ποικίλων γραφειοκρατικών εμποδίων (όπως – μεταξύ άλλων – η ταχεία αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων).

Μία ένδειξη ότι αυτά που δήλωσε ο πρωθυπουργός θα γίνουν πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι ήδη συστήνεται μια επιτροπή υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλου, με τη συμμετοχή και του υπουργείου Εργασίας, της περιφέρειας Αττικής, του δήμου Αθηναίων, και άλλων φορέων, για την νομική επεξεργασία σχετικού πολυνομοσχεδίου.

Στη σύσκεψη αλληλεγγύης συμμετείχαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος: κ. Ιερώνυμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εσωτερικών: Τάσος Γιαννίτσης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Σταυρόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Παντελής Καψής, ο περιφερειάρχης Αττικής: Γιάννης Σγουρός, ο δήμαρχος Αθηναίων: Γιώργος Καμίνης και ο μητροπολίτης Πατρών: Χρυσόστομος.

Ας περάσουμε τώρα σε μία ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οικονομία για να αναφέρουμε ότι σε μια εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς τις εφορίες δίνονται οι οδηγίες για τα νέα - αυξημένα - τεκμήρια που θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων τα οποία θα δηλωθούν το 2012, περιλαμβάνονται.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα τεκμήρια ακινήτων, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, ενώ πρέπει να θυμηθούμε εδώ ότι η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για αγορά και ανέγερση ακινήτων όπως και δεξαμενών κολύμβησης ισχύει έως το τέλος του 2013. Εν τω μεταξύ αυξάνονται όμως τα τεκμήρια τα οποία φτάνουν το 60% για τις πισίνες, και 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα, και 200% για σκάφη αναψυχής.
Νομίζω πως ειδικότερα μας ενδιαφέρει το τεκμήριο ακινήτων: Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

- μέχρι και 80 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,

- από 81 μέχρι και 120 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,

- από 121 μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,

- από 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και

- από 301 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας.

Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας, η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.

Για τα αυτοκίνητα, τα νέα αυξημένα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης ορίζονται ως εξής:

- για τα αυτοκίνητα μέχρι 1200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ,

- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά,

- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και

- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου