δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 28 Δεκεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Θα αρχίσω με το θέμα ότι λίγο – πολύ ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο κατά τ’ άλλα κ. Μεσούτ Γιλμάζ, παραδέχτηκε ότι στην περιόδο 1995-1997 οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έκαιγαν τα ελληνικά δάση! Γεγονός για το οποίο υπήρχαν άπειρες ενδείξεις όπως και μερικές αποδείξεις. Προσωπικά θυμάμαι ένα πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα το έθνος στην οποία ο τότε υπουργός Γεωργίας, κ. Στέφανος Τζουμάκας, αποκάλυπτε με ένα έγγραφο ότι η Τούρκικες υπηρεσίες είχαν κάψει τουλάχιστον τα δάση της Αττικής.

Όπως αποκάλυψε ο κ.Γιλμάζ στην τουρκική εφημερίδα Birgun, όλοι οι πρωθυπουργοί ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τον διάδοχό τους που και με ποιο τρόπο χρησιμοποιηθήκαν μυστικά κονδύλια του κράτους, όμως η κ.Τσιλέρ αρνήθηκε να αποκαλύψει τις σχετικές πληροφορίες στον Γιλμάζ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιλμάζ τα μυστικά κονδύλια που δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ αφορούσαν στο πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και «τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας».
Χθες, μετά τον εγχώριο και διεθνή σάλο που προκάλεσε η δήλωση του, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ προσπάθησε να "Ανασκευάσει" τα όσα εμμέσως δήλωσε στη συνέντευξή του προχθές, τονίζοντας πως δεν εννοούσε τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά τις πυρκαγιές στην Τουρκία. Ο κ. Γιλμάζ ήθελε να μας πείσει λοιπόν χθες ότι οι τούρκικες μυστικές υπηρεσίες έβαζαν φωτιές σε δάση στην Τουρκία ως αντίποινα για την Ελλάδα… εδώ νομίζω πως επιβάλλεται να γελάσουμε, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές.

Ως πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του κ. Γιλμάζ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας να ανασύρουν επειγόντως όλες τις υποθέσεις εμπρησμών της διετίας 1995 - 1997, οι οποίες έχουν τεθεί στο αρχείο.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, οι δηλώσεις Γιλμάζ θα αξιολογηθούν και θα συγκριθούν με τις δικογραφίες που έχουν τεθεί ήδη στο αρχείο, καθώς μπορεί να οδηγήσουν στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εμπρησμών.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνιστούν «Μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία» αναφορικά με τα όσα είπε ο Γιλμάζ, δεδομένου ότι ο ίδιος ανασκευάζει τις επίμαχες δηλώσεις του.

Σύμφωνα με τις πηγές μας στο ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα και προσοχή το θέμα, διερευνούν το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων Γιλμάζ και κρούουν τον κώδωνα της προσοχής στους "βιαστικούς που βγήκαν και ζήτησαν αποζημιώσεις από την Τουρκία", επισημαίνοντας ότι "μπορεί να βγει ο Ερντογάν και να πει ότι "εγώ ακριβώς αυτό το παρακράτος χτύπησα".

Επίσης σε χαμηλούς τόνους και τηρώντας μια στάση αναμονής είναι και η πρώτη επίσημη αντίδραση του υπ. Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας».

Εδώ θα ήταν ίσως καλό να θυμηθούμε ότι την περίοδο εκείνη σημειώθηκαν εμπρησμοί σε δάση της Ρόδου, ενώ υπήρξε περίπτωση όπου – το καλοκαίρι του 1996 – εξερράγησαν εκρηκτικοί μηχανισμοί, που είχαν τοποθετηθεί σε κάδους απορριμμάτων σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και μάλιστα μέρα-μεσημέρι, σε μία στιγμή που το νησί ήταν γεμάτο με τουρίστες.

Η ΝΔ κάνει λόγο για βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις αποκαλύψεις του Γιλμάζ ότι το βαθύ κράτος της Τουρκίας έκαιγε τα Ελληνικά δάση, στο πλαίσιο επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ σημειώνεται ότι «Όταν ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε Βουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση τούρκων πρακτόρων- εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… αηδιών».

Στην ανακοίνωση προστίθεται και η δήλωση ότι «Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους».

Ο Συνασπισμός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στο βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζων πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών» και προσθέτει «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων».

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει πως «Οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ υποχρεώνουν την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μιλήσει υπεύθυνα για το όλο ζήτημα. Τα όσα αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αποτελούν στοιχεία που αναμφισβήτητα διαμορφώνουν αρνητικό πολιτικό περιβάλλον στις ελληνοτουρικές σχέσεις».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει με ανακοίνωσή της ότι Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση τις «δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου». Περαιτέρω σημειώνει πως οι δηλώσεις αυτές «αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας» και πως «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα».

Αφού ένας τεράστιος αριθμός πολιτών έχει καταθέσει τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους – ενδεικτικά θα πω ότι μόνο στην εφορία Καλαμαριάς έχουν κατατεθεί 1500 πινακίδες και υπολογίζονται απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το κρατικό ταμείο – το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση θα δοθεί λόγω της διήμερης απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η παράταση αναμένεται να έχει δεκαήμερη διάρκεια (έως και τις 10 Ιανουαρίου) ενώ σε ότι αφορά την πληρωμή των άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως των δόσεων του φόρου εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα δοθεί προθεσμία τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβη, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στην αποκάλυψη ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές προγραμματίζεται να γίνουν στο τέλος Απριλίου.

Χ+*αρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος είπε: «Ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί»", και πρόσθεσε: «Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «τραγική» την κατάσταση της χώρας και πρόσθεσε ότι «η αβεβαιότητα γενικεύεται και έχει ήδη απλωθεί σε όλη την Eυρωζώνη», ενώ δήλωσε πως «η σχεδόν υφεσιακή κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ευρώπη το 2012 επηρεάζει ακόμη πιο αρνητικά την ελληνική οικονομία, π.χ. τις εξαγωγές».

Τόνισε επίσης ότι το μέλλον της χώρας δεν θα κριθεί στις εκλογές, αλλά τώρα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι: «πρέπει όλα να έχουν τελειώσει ως τις 15 Ιανουαρίου» και κάλεσε για καθαρές λύσεις, τάχθηκε δηλαδή κατά της διαρχίας, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται σταθερή ηγεσία.

Απευθυνόμενος στους παρόντες, πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει τις φιλοδοξίες του, «εφόσον μου το ζητήσετε».

Υπογράμμισε ότι «οι λύσεις πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση» ενώ απέρριψε τις προτάσεις που συνεπάγονται «εσωστρέφεια διάρκειας τριών μηνών», που «θα υπονομεύσει την παράταξη και την κυβέρνηση». Σημειώνεται ότι παρόμοια πρόταση έκανε και ο Α. Λοβέρδος.
Την πρότασή του για να μην υπάρξει αυτή η εσωστρέφεια, ο κ. Βενιζέλος τη συνόδευσε και με τις υποχρεώσεις του ως σημαντικού στελέχους της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι ο ίδιος θα δυσκολευτεί να ηγείται της προσπάθειας σε διαδικασίες όπως το PSI και, ταυτόχρονα, να μετέχει σε εσωκομματικές διαδικασίες.

Χαρακτηριστικά είπε: «Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον».

Επίσης είπε: «Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου