Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε ως «Κρίσιμες» τις επόμενες τρεις εβδομάδες και, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, τόνισε ότι σε αυτές τις τρείς εβδομάδες πρέπει να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν ή και νέες μεταρρυθμίσεις, όπου απαιτούνται, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα με βάση το οποίο θα γίνουν αξιόπιστες διαβουλεύσεις με την τρόικα τον Ιανουάριο.
Για να διασφαλίσει τη συνεργασία των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Παπαδήμος ανοίγει έναν κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς- με πρώτη συνάντηση να είναι αυτή με τον κ. Σαμαρά αύριο, Παρασκευή 22 Δεκ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων θα είναι καθοριστικό για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας και έκανε ειδική μνεία στην επόμενη δόση, δηλαδή στα 80 δισ. ευρώ που πρέπει να πάρει η Ελλάδα τον Μάρτιο.
Σχετικά με το θέμα του προβλήματος των επικουρικών ταμείων, επισήμανε πως είναι άμεση η ανάγκη αντιμετώπισής του, τονίζοντας ότι η επίλυσή του προβλήματος συνδέεται τόσο με τη βιωσιμότητά των ταμείων, όσο και με τις πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν από την τρόικα, καθώς τα ελλείμματα που παρουσιάζονται είναι μεγάλα και αυξάνονται.
Όπως τόνισε, «με βάση εκτιμήσεις των αναλογιστικών μελετών που έχουν γίνει και είναι στη διάθεσή μας, στα περισσότερα επικουρικά ταμεία θα παρατηρηθεί μια σημαντική επιδείνωση στα επόμενα χρόνια και αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Ο Πρωθυπουργός επαίνεσε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη για την εισήγησή και για τη δευτερολογία του, στην οποία απάντησε σε παρατηρήσεις συναδέλφων του και με την οποία ζήτησε να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις από τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου… προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση σε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή.
Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε επίσης ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία άρχισε το 2010, θα ολοκληρωθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικουρικών και επισήμανε πως αν η μεταρρύθμιση δεν ολοκληρωθεί, «θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, που συνδέονται με τη δημοσιονομική προοπτική της χώρας, αλλά και με την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Τέλος, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «υπάρχει συμφωνία να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ των εταίρων» και ότι «οι αποφάσεις, με τη συμβολή και της κυβέρνησης, μπορούν να ληφθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Περνώντας τώρα στις συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς στις προσεχείς ημέρες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει τη λειτουργία και το χρόνο της κυβερνητικής θητείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Παπαδήμος θα δεχτεί τον κ. Σαμαρά αύριο στις 18.30. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους υπόλοιπους αρχηγούς.
Απευθυνόμενος στο υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός– σχετικά με το βίο της κυβέρνησης – τόνισε ότι «δεν μπήκε ρητή ημερομηνία στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών», υπονοώντας πως η ημερομηνία των εκλογών δεν θα είναι απαραιτήτως η 19 Φεβρουαρίου 2012.
Αφορμή για την παρέμβαση Παπαδήμου ήταν η αναφορά του υπουργού Μεταφορών, Μ. Βορίδη, ο οποίος είπε ότι χρειάζεται ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις, συμπληρώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να οδηγηθούμε στις κάλπες.
Ο κ. Παπαδήμος, απαντώντας, υπογράμμισε: "Δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία των εκλογών".
Σχετικά με το θέμα των επικουρικών θα έλεγα πως ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θα επιχειρήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, μετά την κάθετη άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στις προτάσεις Κουτρουμάνη.
Ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν προτάσεις προκειμένου να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός της περικοπής των επικουρικών συντάξεων.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης είχε πει ότι μεταφέρει προτάσεις και όχι νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση – η οποία πρέπει να έχει και την έγκριση της τρόικας – είναι δυνατόν να καθυστερήσει μέχρι και για 2 μήνες. Εδώ θα ήθελα να πω πως το θεωρώ ντροπή να δέχεται να επιβλέπεται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας από υπαλλήλους της ΕΕ, του ΔΝΤ, και της ΕΚΤ. Οι ηγέτες της ελληνικής επανάστασης θα πρέπει να γυρίζουν συνεχώς εκεί που είναι τώρα.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, όποτε κι αν αποφασιστούν, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Για να έχουν οι ακροατές μας μια πιο ακριβή εικόνα του τι έγινε χθες στη Βουλή, πρέπει να πω ότι η ΝΔ άσκησε χθες το δικαίωμα της... σκληρής αντιπολίτευσης για το θέμα, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση Κουτρουμάνη. Εντός του υπουργικού Συμβουλίου, ο υπ. Εξωτερικών – Στ. Δήμας – τόνισε ότι «πρέπει πρώτα να δούμε τις αναλογιστικές μελέτες και μετά να λάβουμε αποφάσεις. Η συζήτηση τώρα αρχίζει».
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, τόνισε ότι ζήτημα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων δεν υπήρχε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Το υπουργείο Εργασίας απαντά ότι η δέσμευση για τις περικοπές προκύπτει τόσο από το Μνημόνιο όσο και από το Μεσοπρόθεσμο.
Ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας, Ν. Νικολόπουλος, από την πλευρά του, διαμήνυσε ότι η ΝΔ είναι κατηγορηματικά αντίθετη τόσο με την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, "που θα εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τον έλληνα συνταξιούχο", όσο και με τη συγχώνευση των επικουρικών Ταμείων. Ο ίδιος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί οδηγίες στους υπουργούς της ΝΔ να αναδείξουν τη διαφωνία του κόμματος, ενώ κύκλοι του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή της ΝΔ ενδέχεται να αφορά σε κίνηση τακτικής προκειμένου να επισπευσθεί η διεξαγωγή των εκλογών ή -ίσως- για να διαλύσουν τα σενάρια περί παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, τόνισε ότι αν δεν προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις, όπως η συγκεκριμένη, η πίεση από την τρόικα θα είναι μεγαλύτερη.
Ο διεθνής Τύπος είχε χαρακτηρίσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας ως τη χειρότερη δουλειά παγκοσμίως. Σε κοινή μοίρα βρίσκονται εν μέρει και οι εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εκτός του ότι γίνονται αντικείμενο λοιδορίας, είναι και απλήρωτοι επί 4 μήνες.
Και αποφάσισαν να αντιδράσουν: Δημοσιοποιώντας το πρόβλημα, αλλά και απειλώντας ότι θα εμποδίσουν ακόμα τις εσωκομματικές συνεδριάσεις και διαδικασίες στην Ιπποκράτους.
Το πρώτο τελεσίγραφο το έδωσαν το πρωί της Τρίτης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να εμποδίσουν με τον τρόπο τους την ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών διαδικασιών εντός του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που δεν τους καταβαλλόταν εντός της ημέρας το δώρο Χριστουγέννων.
Τελικώς το δώρο του κατεβλήθη την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος.
Τις απόψεις τους τις κοινωνούν μέσω blog που δημιούργησαν, το οποίο όπως λένε δεν αποτελεί επίσημο μέσο έκφρασης καθώς δεν υπάρχει σωματείο.
Παράλληλα, δημιούργησαν και γκρουπ στο Facebook, στο οποίο ωστόσο... βρήκαν τον μπελά τους, καθώς μερίδα αγανακτισμένων πολιτών στράφηκε εναντίον τους εξαιτίας του χώρου εργασίας τους.
Οι ίδιοι δίνουν απάντηση από το ιστολόγιο τους: "Κατανοούμε την οργή τους και δεν τους αδικούμε που ξεσπούν πάνω μας με τα πεπραγμένα των εργοδοτών μας. Άραγε... πόση ευθύνη έχει ένας εργάτης σε μια γαλακτοβιομηχανία, αν οι ιδιοκτήτες αποφασίσουν να νοθεύσουν τα προϊόντα τους χάριν του κέρδους;".
Και συνεχίζουν: "Δεν κάναμε το λάθος να ζητήσουμε συμπαράσταση γνωρίζοντας στο που εργαζόμαστε... Εκφράζουμε όμως την συμπαράσταση μας σε όλους τους εργαζόμενους που δεν πέφτουν αμαχητί για τα δικαιώματα τους, όπου και να εργάζονται... και αυτό δεν έχει δικαίωμα να μας το στερήσει κανείς".
Παράλληλα σημειώνουν- απευθυνόμενοι στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ- ότι για όσα έπραξε η κυβέρνηση θα κριθεί από το λαό, για εκείνους, όμως, είναι εργοδότες τους.
"Πως θα συνετιστούν οι εργοδότες στη χώρα όταν βλέπουν την καταστρατήγηση του νόμου για το δώρο από τους άμεσα υπεύθυνους; Ποιος θα τους απειλήσει πλέον με κυρώσεις;", διερωτώνται.
Καταλήγουν, λέγοντας ότι ακόμα και αν πληρωθούν "το blog θα παραμείνει ανοιχτό (...) Δεν πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ μικροκομματικά, αλλά θα εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις μας για εργασιακά ζητήματα".
Στην αρχική τους ανάρτηση είχαν σημειώνει ότι "έχουν υποστεί όλα τα χαράτσια του ιδιωτικού τομέακαι ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, όπου κι αν δουλεύουν".
"Δεν μπορεί τα στελέχη του κόμματος να κονταροχτυπιούνται για θέσεις, καρέκλες και κομματική εξουσία και να μην νοιάζεται κανείς για το ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι τα Χριστούγεννα", συμπληρώνουν, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές.
Τη 1η θέση στη λίστα των πιο «επικίνδυνων» χωρών για επενδύσεις που κατάρτισε η ελβετική τράπεζα Credit Suisse καταλαμβάνει η Ελλάδα, με 56 βαθμούς, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία με 54,5 βαθμούς, τηνΙσλανδία με 53,8 βαθμούς και την Ιρλανδία με 49,6 βαθμούς.
Η Ισπανία κατέγραψε 43,8 βαθμούς ενώ ηΙταλία 41,6 βαθμούς.
Εξετάζοντας τα στοιχεία από 50 χώρες ανά τον κόσμο, η ελβετική τράπεζα έθεσε ως βασικό κριτήριο τις επενδύσεις και την πορεία των αποδόσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, τον κρατικό προϋπολογισμό, το χρέος και άλλους παράγοντες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της.
Στην 9η θέση βρίσκεται η Αίγυπτος (40 βαθμοί), στην 11η η Πολωνία (39 βαθμοί) και ακολουθούν η Ουκρανία (38,9 βαθμοί), η Λιθουανία (37,5 βαθμοί), η Ινδία (37,5 βαθμοί), ενώ στην 15η θέση βρίσκεται η Τουρκία με 36,7 βαθμούς..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου