δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 21 Δεκεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. H μη εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό κυβέρνηση Παπαδήμο δίνει σήμερα ένα κρίσιμο τεστ αντοχής για τη συνοχή της. Όπως αναφέραμε και χθες, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα, ενώ όλες οι εξελίξεις είναι πιθανές. Η ΝΔ τάχθηκε ανοιχτά κατά του μέτρου και στην πλειοψηφία τους οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επιμένουν να κινούνται με βάση τα εσωκομματικά. Ο διορισμένος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένος από αυτήν την έλλειψη συνοχής της κυβέρνησης.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα «πόθεν έσχες» των 572 πολιτικών για το οικονομικό έτος 2009. Δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης υπέβαλαν οι 300 εν ενεργεία βουλευτές, οι 22 ευρωβουλευτές, 189 τέως βουλευτές, 8 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, 13 τέως ευρωβουλευτές, 27 υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων και 13 τέως υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.

Τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου πόθεν έσχες της Βουλής δείχνουν ότι κανένας πολιτικός δεν φαίνεται να έχει καταθέσεις σε Ελβετική Τράπεζα και δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα ποσά κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αν βρεθεί κάποιος να έχει έστω και 100 ευρώ σε Ελβετική Τράπεζα και δεν το έχει δηλώσει, έχει παρανομήσει».

Επίσης είπε ότι έστειλε επιστολή στον Ευ. Βενιζέλο, στην οποία ζητάει να ενημερωθεί η Επιτροπή αν υπάρχουν εμβάσματα Ελλήνων πολιτικών στην Ελβετία από το 2009 και μετά. Τόνισε ιδιαιτέρως πως: «Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βουλευτές που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Όλα τα "πόθεν έσχες" για την Επιτροπή Ελέγχου είναι ανοικτά και κανένα δεν θα κλείσει αν δεν γίνει πλήρης διασταύρωση στοιχείων».

Έμφαση έδωσε και στο ότι για πρώτη φορά τα πόθεν έσχες θα είναι αναρτημένα στο διαδικτυακό κόμβο της Βουλής μετά το πράσινο φως που άναψε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι «από το 2010 στα πόθεν έσχες των πολιτικών, θα υπάρχει μια καινοτομία. Θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση».

Επίσης σημείωσε ότι «Αυτή τη στιγμή υπάρχει η Τράπεζα Δεδομένων με τα οικονομικά στοιχεία όλων των υπόχρεων πολιτικών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, Από εδώ και πέρα θα καταγράφονται μόνο οι μεταβολές οι οποίες και πρέπει να δικαιολογούνται».

Σύμφωνα με τους ελέγχους των πόθεν έσχες προκύπτει ότι:
- Δεν υπάρχει κανένας λογαριασμός σε Ελβετική Τράπεζα.
- Δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά που να εμφανίζονται ότι έχουν κατατεθεί σε ξένες τράπεζες.
- 9 βουλευτές αγόρασαν διαμερίσματα και οι 6 από αυτούς τα πήραν με δάνεια.
- 5 βουλευτές έκαναν ανέγερση κατοικίας.
- 1 βουλευτής αγόρασε οικόπεδο.
- 6 βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχιο, οι πέντε από αυτούς αγόρασαν μικρής αξίας και μόνο του ενός ήταν αξίας 100.000 ευρώ.

- 3 ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλλες με χρήση δανείου.
- 5 ευρωβουλευτές δείχνουν να έχουν μικρές μειώσεις εισοδημάτων ενώ 17 παρουσιάζουν μικρή αύξηση εισοδημάτων.
- 15 βουλευτές εμφανίζονται να έχουν σημαντικές μειώσεις στις καταθέσεις τους . Από αυτούς οι 4 δικαιολογούν τη μείωση αυτή, καθώς ο ένας αγόρασε οικόπεδο, ένας γραφείο, ένας αγροτεμάχιο και ένας μια μονοκατοικία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής είπε πως θα ζητηθεί να αιτιολογήσουν οι βουλευτές τη μείωση των καταθέσεων τους και υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως: «Κανένα πόθεν έσχες δεν έχει κλείσει μέχρι να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων. Πολύ μεγαλύτερη αξία έχει να γίνει διασταύρωση στοιχείων αυτών που εμφανίζουν μειώσεις στις καταθέσεις τους παρά αυξήσεις».

Νομίζω πως έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου επεσήμανε την ανάγκη τροποποίησης του νόμου καθώς – όπως δήλωσε: «τα πόθεν έσχες ελέγχονται με ένα όμως δεδομένο. Βάσει την δήλωση του υπόχρεου… και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αγοράς ακινήτου – για παράδειγμα – ποτέ δεν δηλώνεται η πραγματική αντικειμενική του αξία». Ως πλάσματα τα οποία χαρακτηρίζονται από περιέργεια, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, αναμένουμε λοιπόν όλοι να δούμε την περίφημη λίστα του ελληνικής καταγωγής μέλους του ελβετικού κοινοβουλίου, κ. Ιωσήφ Ζησιάδη, επειδή – εκτός των άλλων – πολλοί έλληνες πολιτικοί διαθέτουν λογαριασμούς στην Ελβετία. Επίσης, είμαστε πολύ περίεργοι να μάθουμε τους λόγους για ολιγωρία των ελληνικών αρχών για την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία…

Νομίζω πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε σε αυτό σημείο τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί σχετικά με το θέμα του πόθεν έσχες των βουλευτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζει εισοδήματα από την βουλευτική αποζημίωση ύψους 122.113,94 ευρώ, ενώ η σύζυγός του 2.045,83 ευρώ. Έχει δύο λογαριασμούς με 51.435,49 ευρώ και με 9.944,75 ευρώ. Τα δύο ποσά προέρχονται από ετήσια εισοδήματα.

Η Άντα Παπανδρέου έχει καταθέσεις 19.311,06 ευρώ από εισοδήματα προηγούμενων ετών και 636,80 ευρώ από ετήσια εισοδήματα. Έχει επίσης μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (ομολογιακή έκδοση κυμαινόμενου επιτοκίου) αξίας 228.000 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία είναι η οικία στην Νέα Ερυθραία 365,07 τμ την οποία έχει από κοινού με την σύζυγό του. Επιπλέον, η κ. Παπανδρέου κατέχει (με γονική παροχή) την πλήρη κυριότητα ενός διαμερίσματος μεγέθους 83,5 τμ και 50% μίας οικίας 378 τμ στην Πάτρα. Ο κ. Παπανδρέου έχει ένα ΙΧ 1985 κυβικών εκατοστών του 1996.

Ας δούμε τώρα τα έσοδα του προέδρου της ΝΔ: για το 2009 τα έσοδα του ανέρχονται σε 107.150 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση του και από άλλες πηγές (όχι τεκμαρτά) υπάρχουν έσοδα 110.695,28 ευρώ. Η σύζυγός του κ. Σαμαρά εμφανίζει εισοδήματα ύψους 53.924,10 ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς έχει δύο τραπεζικές καταθέσεις με 8.951,84 ευρώ και 285.467 ευρώ. Η κ. Σαμαρά έχει τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς με 9.312,66, 3.775,74 και 618 ευρώ, καθώς και 4.000 λίρες Αγγλίας.

Νέο απόκτημα στην ακίνητη περιουσία αποτελεί ένα διαμέρισμα 153 τμ στην οδό Μουρούζη, και ένα αγροτεμάχιο μεγέθους 3.126,88 τμ στην Πύλο Μεσσηνίας.

Παράλληλα, το ίδιο έτος πωλήθηκαν ένα διαμέρισμα με μία αποθήκη (50%) επίσης στην οδό Μουρούζη με εισπραχθέν τίμημα 78.848,10 ευρώ.

Στα προϋπάρχοντα ακίνητα περιλαμβάνονται ένα οικόπεδο 2.335,51 τμ στην Κηφισιά, δύο αγροτεμάχια στο Λαύριο, ένα αγροτεμάχιο στην Εύβοια, ενώ η σύζυγος του κ. Σαμαρά διαθέτει ένα διαμέρισμα και ένα κατάστημα στο Ναύπλιο, διαμέρισμα, οικία και γραφείο στην Αθήνα, οικία και οικόπεδο στην Εκάλη και οικόπεδο στην Καλλιθέα.

Το χαρτοφυλάκιο του ζεύγους περιλαμβάνει 3.500 μετοχές της ΑΝΕΚ LINES και 300 μετοχές της γερμανικής ανώνυμης εταιρίας ανάπτυξης και πώλησης λογισμικού μικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Smartstore».

Η γγ του ΚΚΕ, η κ. Αλέκα Παπαρήγα, εμφανίζει 91.750,71 ευρώ εισοδήματα από την βουλευτική αποζημίωση της και 43.401,25 ευρώ από άλλες πηγές, διαθέτει ένα μόνο ακίνητο (62,5% από 90 τμ στην Αθήνα), δεν έχει μετοχές, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις ανέρχονται σε 700,90 ευρώ και αυτά από ετήσια εισοδήματα.

Τα εισοδήματα του Αλ. Τσίπρα ανέρχονται σε 22.872 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση και 25.332,63 από άλλες πηγές. Στην κατοχή του έχει ένα διαμέρισμα 114 τμ στην Αθήνα, ενώ οι καταθέσεις του σε τράπεζες ανέρχονται σε 1.276 και 7.860 ευρώ. Στην δήλωση περιλαμβάνεται και η μοτοσυκλέτα 650 κυβικών εκατωστών.

Τα εισοδήματα του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ανέρχονται σε 102.324,4 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 165.750 από άλλες πηγές, ενώ η σύζυγός του εμφανίζει εισοδήματα 6.000 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία του ζεύγους αυξήθηκε σε σχέση με το 2008 με ένα υπό ανέγερση κτίσμα στο Παλαιό Φάληρο και μια αποθήκη στην Κορινθία, ενώ στα προϋπάρχοντα ακίνητα περιλαμβάνονται ένας βοσκότοπος 8.500 τ.μ. και ένα οικόπεδο 250 τ.μ στην Αρκαδία, πέντε διαμερίσματα στην Καλλιθέα, ένα πάρκινγκ στην Καλλιθέα, μια οικία στην Κερατέα, ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο, ένας βοσκότοπος στην Κορινθία, και μια οικία στην Φθιώτιδα.

Η σύζυγος του κ. Καρατζαφέρη έχει δύο διαμερίσματα στην Αθήνα, δύο καταστήματα στην Καλλιθέα, ένα διαμέρισμα στο Μάτι Αττικής, και έναν βοσκότοπο και μια οικία στην Κατερίνη.

Οι τραπεζικές καταθέσεις ανέρχονται σε 22.385 για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και 49.000 ευρώ για την σύζυγό του. Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης πώλησε ένα ΙΧ και απόκτησε δύο νέα, ενώ προϋπήρχε βάρκα έξι ατόμων.

Τα εισοδήματα του. Φώτη Κουβέλη ανέρχονται σε 93.515 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση και 2.048 ευρώ από άλλες πηγές. Πούλησε γραφείο επί της οδού Κριεζώτου 200 τμ, ενώ απέκτησε αγροτεμάχιο στην Αργολίδα έκτασης 442 τμ.

Προϋπήρχαν μια αποθήκη και ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, ένα αγροτεμάχιο στην Εύβοια, μια οικία, δύο οικόπεδα και έξι αγροτεμάχια στα Τρίκαλα. Επίσης, ο κ. Κουβέλης κατέχει αμοιβαία κεφάλαια Διεθνικής ενώ η σύζυγός του έχει 5.000 μετοχές στην χρηματιστηριακή εταιρία «Capital».

Ο κ. Κουβέλης έχει δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, έναν με 237.952 ευρώ και έναν με 85.407 ευρώ. Η σύζυγός του έχει δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, 112.717 ευρώ και 9.185 ευρώ. Το ζεύγος έχει τρία ΙΧ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζει εισοδήματα ύψους 99.723 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 29.662 από άλλες πηγές, ενώ ο σύζυγός της δηλώνει εισόδημα 273.587,49 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας αυξήθηκε με μια οικία στην Γλυφάδα που έλαβε ως γονική παροχή σε ποσοστό 20%, ενώ στα προϋπάρχοντα περιλαμβάνονται: δύο διαμερίσματα στην οδό Αραβαντινού συνολικού εμβαδού άνω των 300 τμ, γραφείο στην Δ. Αρεοπαγίτου 200 τμ, δύο αγροτεμάχια στην Γαλλία μεγέθους σχεδόν 75.000 τμ, μια οικία και ένα αγροτεμάχιο στην Ευρυτανία, τρία αγροτεμάχια στα Χανιά μεγέθους σχεδόν 15.000 τμ. Ο σύζυγός της δηλώνει μεταξύ άλλων τέσσερα διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα στην Αθήνα.

Η κ. Μπακογιάννη εμφανίζει 3.439 μετοχές της Alpha Bank, ενώ ο σύζυγός της έχει χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι τραπεζικές καταθέσεις της κ. Μπακογιάννη ανέρχονται σε 34.240 ευρώ, 112.000 ευρώ, 763 ευρώ, 17.170 ευρώ, 182.289 ευρώ, και 857.461 ευρώ. Ο σύζυγός της διαθέτει 11 τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις τόσο σε ευρώ όσο και σε δολάρια.

Ο σύζυγος της κ. Μπακογιάννη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο έξι ναυτιλιακών εταιρειών.
Όσο αφορά το Πρωτόκολλο για την αποφυγή διπλής φορολογίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και υπογράφηκε, θα ήθελα να ενημερώσω τους ακροατές μας ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες.

Σύμφωνα με αυτό το Πρωτόκολλο:

- μειώνεται, από 10% σε 7%, το ανώτατο ποσοστό του φόρου που μπορεί να επιβάλλει η Ελλάδα επί των τόκων που καταβάλλονται σε Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας

- Ανάβει πράσινο φως για την παροχή πληροφοριών στις φορολογικές αρχές της Ελλάδας, αναφορικά με την ταυτότητα των καταθετών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελβετία μπορεί να δώσει ονόματα και διευθύνσεις των Ελλήνων που διατηρούν καταθέσεις στο έδαφός της, καθώς επίσης και στοιχεία που διευκολύνουν την ταυτοποίησή τους, όπως για παράδειγμα ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

- Μπορεί να φορολογείται και στην Ελλάδα το όφελος από την πώληση μετοχών ή άλλων δικαιωμάτων συμμετοχής των οποίων άνω του 50% της αξίας τους προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από ακίνητα.

- Τα μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα σε κάτοικο της Ελβετίας, μπορούν να φορολογούνται και στη χώρα μας, με συντελεστές από 5% έως 15%.

- Στην περίπτωση εκποίησης πλοίων με ελληνική σημαία ή σημαία τρίτων Κρατών ή αεροσκαφών που ανήκουν σε ελληνικές αεροπορικές ή ναυτιλιακές επιχειρήσεις, το αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης ανήκει στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου