δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 20 Δεκεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Μια νέα – η τρίτη κατά σειρά – μείωση των επικουρικών συντάξεων, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2012 και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων θα τεθούν επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο αύριο, αφού – όπως εκτιμούν οι ειδικοί – το Ασφαλιστικό επανέρχεται στο επίκεντρο λόγω της εκτίναξης της ανεργίας, της συρρίκνωσης των αμοιβών και της υψηλής ύφεσης που ενισχύει την εισφοροδιαφυγή, και της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Όσο αφορά τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτών των θεμάτων στο Υπουργικό Συμβούλιο, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά· δηλαδή μπορούν να συμβούν τα πάντα.

Ας δούμε όμως το θέμα λίγο πιο αναλυτικά: την Τετάρτη – λοιπόν – θα συζητηθεί το θέμα της περαιτέρω μείωσης των επικουρικών συντάξεων κατά 25% από 1ης/1/2012. Επίσης θα συζητηθεί για εκατοστή – ίσως – φορά και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή ενός… νέου… πακέτου μέτρων.

Με τα μέτρα αυτά η Κυβέρνηση, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των Ταμείων, χωρίς να υποχρεωθεί να προσφύγει σε νέα οριζόντια περικοπή των συντάξεων.

Όσο αφορά την μυριοστή φορά που συζητείται το θέμα της εισφοροδιαφυγής, θα είναι μάλλον η μυριοστή φορά που θα συμφωνηθεί ότι πρέπει επιτέλους να διωχθούν αυτοί οι εγκληματίες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως ελπίζω ότι – αν και μάλλον απίθανο – επιτέλους θα ληφθεί η απόφαση να καταδιωχθούν αυτοί που κλέβουν το κράτος και έτσι… δε θα χρειαστεί να πληρώνουμε όλοι εμείς τα σπασμένα…

Εδώ θα ήθελα να τονίσω πως τα Ταμεία έχουν υποστεί απώλειες της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ από τη μείωση των εισφορών λόγω της ανεργίας και της μείωσης των αμοιβών, αλλά και της αύξησης της εισφοροδιαφυγής.

Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ για το 2012, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνέπειες του «κουρέματος» των ομολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να πατάξει την εισφοροδιαφυγή, και παραλλήλως εξετάζει σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία εναλλακτικές λύσεις για την χρηματοδότηση των Ταμείων, όπως η επιβολή έμμεσων φόρων σε είδη και υπηρεσίες ή η καθιέρωση έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Επίσης, αύριο αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2012. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξης του 25% και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2012.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, πάντως, θα κατατεθεί με τον καινούργιο χρόνο και όχι μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί με διαδικασίες εξπρές και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές θα κινηθούν μεσοσταθμικά στο 15%. Ωστόσο σε ορισμένα ταμεία, που εμφανίζουν σοβαρές ζημίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα επικουρικά Ταμεία κάποιων ΔΕΚΟ και τραπεζών, η μείωση θα φθάσει έως και το 45% - 50%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως παράλληλα, θα υπάρξει περιορισμός του εφάπαξ κατά τουλάχιστον 10%.

Όπως ανάφερα πριν, στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρεθεί για μυριοστή φορά και το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, η οποία – όπως γνωρίζουμε όλοι – μεγαλώνει τη «μαύρη» τρύπα στα Ταμεία.

Ειδικότερα, θα θεσμοθετηθεί μια αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών, με την παραπομπή στο αυτόφωρο οφειλετών με οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ ήδη το ΙΚΑ προχωρεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις.



Ας δούμε τώρα τις απόψεις της αντιπολίτευσης για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης που – όπως ισχυρίζεται – είναι «να σώσει τις επικουρικές συντάξεις και να γίνουν, όσο το δυνατόν, μικρότερες περικοπές με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων». Αυτό τουλάχιστον αρκέστηκε να διαβεβαιώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα.

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινείται η Αντιπολίτευση, εκφράζοντας οργή για την προωθούμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Αν και ουσιαστικά κόμμα της συμπολίτευσης και όχι της αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ – Κωστής Αϊβαλιώτης – δήλωσε ότι ο ΛΑΟΣ λέει: «Όχι άλλη οικονομική αιμορραγία για τους συνταξιούχους» και συμπλήρωσε ότι «τα περήφανα γηρατειά του Ανδρέα Παπανδρέου σήμερα τα εκλαμβάνουν ως υποζύγια».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Στρατούλης σημειώνει ότι: «Μετά τα δύο πρώτα χτυπήματα, που επέφεραν στις επικουρικές συντάξεις με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα επιβάλλοντας δραστικές μειώσεις σε όσες απ' αυτές ξεπερνούν τα 300 ευρώ, έρχονται τώρα, με αφορμή τις συνταχθείσες αλλά και αμφιλεγόμενες αναλογιστικές μελέτες, να τους δώσουν το τρίτο αποφασιστικό χτύπημα προχωρώντας από 1/1/2012 σε νέες μειώσεις τους μέχρι και 40%» και προσθέτει ότι την ίδια στιγμή: «αφήνουν ανέγγιχτες τις αιτίες της αύξησης των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων». Επίσης αναφέρεται στην «ανεξέλεγκτη και γενικευμένη εισφοροδιαφυγή, στην επέκταση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, στην πρωτοφανή ανεργία που προκαλούν οι κυβερνητικές και τροϊκανές πολιτικές κλπ».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Στρατούλης, «η κυβέρνηση με τη τρόικα έχουν βάλει στόχο να μετατρέψουν τις κύριες συντάξεις των ασφαλισμένων της χώρας μας σε απλά φιλοδωρήματα και τις επικουρικές συντάξεις σε αέρα κοπανιστό».

Η Δημοκρατική Αριστερά διατυπώνει την εκτίμηση ότι: «η δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων» θα έχει συνέχεια με μειώσει στις κύριες συντάξεις «σε μια περίοδο που απαιτείται ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, τα κυβερνητικά επιτελεία δυστυχώς σχεδιάζουν περικοπές πάντα στη βάση της πιο συντηρητικής και αδιέξοδης πολιτικής επιλογής».

Για να ολοκληρώσω την αναφορά στη δήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς πρέπει να πω ότι δήλωσε επίσης πως «Μετά την οριζόντια επιδρομή στους μισθούς των δημοσίων, την επαπειλούμενη περικοπή κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικού τομέα, σειρά και πάλι έχουν οι συντάξεις».


Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (2000-2011), τα κόμματα στην Ελλάδα έλαβαν αθροιστικά ενισχύσεις ύψους 655 εκ. ευρώ. Ο κάθε ψηφοφόρος δίνει 10 ευρώ για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, όταν ο γερμανός ψηφοφόρος δίνει μόλις 0,7 έως 0,8 ευρώ.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, σημειώνοντας ότι "τα κόμματα, ακριβώς όπως το κράτος και πολλοί ιδιώτες, ξεκίνησαν με την κρατική χρηματοδότηση, προχώρησαν στην τραπεζική χρηματοδότηση, υπερδανείστηκαν και βρίσκονται σήμερα στην ίδια προβληματική κατάσταση με το Δημόσιο".

Ο υπουργός ζήτησε προτάσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ εμφανίστηκε θετικός να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων από τις τράπεζες, καθώς, για τη λήψη δανείων, τα κόμματα χορηγούν ως εγγυήσεις τις μελλοντικές επιχορηγήσεις τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενδεικτική πάντως των προθέσεων του κ. Γιαννίτση είναι η διαπίστωσή του ότι το θέμα των δανείων "δεν μπορεί να μείνει σε εκκρεμότητα".

"Τα κόμματα οφείλουν να αναλαμβάνουν τις συνέπειες των επιλογών τους. Το κράτος μπορεί να βοηθήσει, αλλά όχι να υποκαταστήσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων" και αυτό, διότι "δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώσουν δύο φορές, για το ίδιο πράγμα, τα κόμματα: Μία, με τη δόση που έχει ήδη προεξοφληθεί στις τράπεζες και άλλη μία, με την ανάληψη της εξόφλησης των τραπεζών από το δημόσιο".

Τι υποστηρίζουν τα κόμματα

Στα συμπεράσματα της επιτροπής Σοφών, που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να συζητηθεί και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η απαγόρευση της χρηματοδότησης από τράπεζες.

Σύμφωνος με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης έως και 50%, δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης και ανοιχτός και για την απαγόρευση της χρηματοδότησης από τράπεζες.

"Είναι συκοφαντικό ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του. Το αποδεικνύουν και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ", είπε ο Σπ. Χαλβατζής, ξεκαθάρισε όμως ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει στους κατασταλτικούς μηχανισμούς τα ονόματα των μελών, των φίλων και των οπαδών του. "Και αν πρόκειται να κοπεί η κρατική χρηματοδότηση για το λόγο αυτό, ας κοπεί", είπε.

"Τα Ινστιτούτα και τα Ιδρύματα των πρώην Πρωθυπουργών και των κομμάτων είναι γεμάτα λεφτά", παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, σημειώνοντας πως το κόμμα του δεν χρωστάει τίποτε και σε κανένα και ζητώντας να αλλάξει ο νόμος χωρίς κωλυσιεργίες.

"Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε το ύψος της κρατικής επιχορήγησης αλλά με όρους διαφάνειας", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, χωρίς όμως να διστάσει να προειδοποιήσει ότι τυχόν κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης θα καταστήσει ακόμη μεγαλύτερη τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες πήραν δάνεια τα κόμματα και που πήγαν τα χρήματα, ζήτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, θέτοντας παράλληλα θέμα και με το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης.

Πρωτόκολλο για την αποφυγή διπλής φορολογίας υπογράφηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αποτελεί το πρώτο βήμα για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο:

- μειώνεται, από 10% σε 7%, το ανώτατο ποσοστό του φόρου που μπορεί να επιβάλλει η Ελλάδα επί των τόκων που καταβάλλονται σε Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας

- Ανάβει πράσινο φως για την παροχή πληροφοριών στις φορολογικές αρχές της Ελλάδας, αναφορικά με την ταυτότητα των καταθετών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελβετία μπορεί να δώσει ονόματα και διευθύνσεις των Ελλήνων που διατηρούν καταθέσεις στο έδαφός της, καθώς επίσης και στοιχεία που διευκολύνουν την ταυτοποίησή τους, όπως για παράδειγμα ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

- Μπορεί να φορολογείται και στην Ελλάδα το όφελος από την πώληση μετοχών ή άλλων δικαιωμάτων συμμετοχής των οποίων άνω του 50% της αξίας τους προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από ακίνητα.

- Τα μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα σε κάτοικο της Ελβετίας, μπορούν να φορολογούνται και στη χώρα μας, με συντελεστές από 5% έως 15%.

- Στην περίπτωση εκποίησης πλοίων με ελληνική σημαία ή σημαία τρίτων Κρατών ή αεροσκαφών που ανήκουν σε ελληνικές αεροπορικές ή ναυτιλιακές επιχειρήσεις, το αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης ανήκει στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου