Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 19 Δεκεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Νομίζω πως η είδηση που αφορά πολύ κόσμο είναι το θέμα της νέας μείωσης των επικουρικών συντάξεων που θα τεθεί στο τραπέζι του υπουργικού Συμβουλίου, την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα. Η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι απαραίτητη η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, καθώς – όπως γνωρίζουμε όλοι – τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στα όριά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω εξέλιξη θα αποτελέσει την τρίτη μείωση στις επικουρικές συντάξεις.

Το υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί επίσης με την "καυτή πατάτα" της εργασιακής εφεδρείας, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στρέφεται προς την ένταξη και άλλων κλάδων του δημοσίου στη ρύθμιση της εφεδρείας.

Τέλος, οι υπουργοί θα συζητήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Ήδη έχει γίνει γνωστό, ότι οι επιχειρηματίες που χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία θα οδηγούνται στο αυτόφωρο- ο αριθμός των εν λόγω επιχειρηματιών εκτιμάται ότι ανέρχεται στους 10.000.
Μιλώντας στους συναδέρφους μας στον ρ/σ "Βήμα", Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι: «οι μειώσεις στις επικουρικές θα είναι της τάξεως του 25% και θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου χρόνου, ενώ η νομοθετική ρύθμιση θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/12.
Επίσης μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες που θα δείξουν τις εξελίξεις για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου θα ανακοινωθεί στη διευρυμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Αναμένεται πως ο κ. Παπανδρέου θα αποκαλύψει τις προθέσεις του, ενώ – σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές – έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της διαρχίας, καθώς ο ίδιος δεν φαίνεται να επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, χωρίς ωστόσο να μπορούμε ακόμα να αποκλείσουμε τελείως αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί, το πολυπόθητο – αν μπορεί να πει κανείς πως είναι πολυπόθητο – δαχτυλίδι θα διεκδικήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς ενδείξεις ότι θα υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι.
Πάντως, αν – τελικά – οι εκλογές γίνουν το Μάρτιο, το θέμα της διαδοχής θα έχει ξεκαθαρίσει στις αρχές Φεβρουαρίου με τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή του νέου αρχηγού.

Όπως και να έχει το θέμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να είναι «καυτή», αφού πολλοί είναι οι δυσαρεστημένοι βουλευτές που περιμένουν το Πολιτικό Συμβούλιο για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους.
Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, τώρα θα ήθελα να περάσω σε ένα θέμα το οποίο με απασχολεί εδώ και χρόνια και για το οποίο θα ήθελα την άποψη ακροατών. Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο πλανήτης μας θα περάσει από μια φάση σοβαρών κλιματικών αλλαγών στα επόμενα 20-30 χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι μια από τις 18 πιο τρωτές χώρες του πλανήτη απέναντι σε αυτές τις κλιματικές αλλαγές και αυτό είναι κάτι που δεν έχει σχέση με οποιοδήποτε κόμμα ή με οποιαδήποτε άλλη ομάδα προσωπικών ή ομαδικών συμφερόντων. Μας αφορά όλους. Αναμφισβήτητα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (το γνωστό ΕΚεΠΕΚ) του Πάντειου Πανεπιστημίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η περιβαλλοντική οργάνωση World Wildlife Fund Ελλάς (η γνωστή WWF Ελλάς) κατέθεσαν στον υπουργό Περιβάλλοντος έναν «Οδικό χάρτη για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή», προτείνοντας μια σειρά μέτρων για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ερημοποίηση, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα δάση, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα, και – συνεπώς – και την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, τον τουρισμό.

Κατ' αρχήν, προτείνεται να δημιουργηθεί μια διυπουργική επιτροπή ή ένα εθνικό συμβούλιο. Η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εκπονήσει και εφαρμόζουν στρατηγικές για την προσαρμογή και έτσι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν και ένα πρότυπο για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η διυπουργική επιτροπή στην Ισπανία ιδρύθηκε το 2004 και συστήνεται από επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών, Βιομηχανίας, Γεωργίας, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. Τη θεσμική εικόνα συμπληρώνει το Εθνικό Συμβούλιο για το Κλίμα, το οποίο επίσης λειτουργεί σε διυπουργικό επίπεδο.

Η εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά μεγάλη για να αγνοηθεί, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στον πίνακα που παρουσιάζει ο «οδικός χάρτης», από μια πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το WWF Ελλάς. Τα στοιχεία της έρευνας αφορούν το χρονικό διάστημα μεταξύ 2020 και 2050:

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Πάτρας θα βιώνουν 20 επιπλέον ημέρες καύσωνα τον χρόνο. Επίσης, η συνολική ετήσια βροχόπτωση θα μειωθεί και αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις. Στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα, ενώ στο Ηράκλειο οι βροχοπτώσεις τον χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%. Στη Ρόδο και τα Χανιά αναμένεται να αυξηθούν οι νύχτες που η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε τρομερή δοκιμασία τους εθνικούς δρυμούς, καθώς προβλέπεται να αυξηθούν οι ημέρες στις οποίες θα υπάρχει υψηλό ρίσκο πυρκαγιάς. Ήδη στα δασικά οικοσυστήματα εμφανίζεται ξήρανση των δέντρων, ανατροπές στους αναπαραγωγικούς κύκλους στα δάση καθώς επίσης και μετανάστευση των ειδών. Όπως τονίζουν οι ειδικοί στην προσαρμογή, επιβάλλεται να δημιουργηθούν στρατηγικές διατήρησης των γενετικών πόρων που προέρχονται από τα δασικά μας οικοσυστήματα, καθώς η ένταση της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να μειώσει την πυκνότητα και το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Στα οικοσυστήματα που αναμένεται να πληγούν περισσότερο περιλαμβάνονται οι παράκτιοι υγρότοποι. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, εκτιμά πως στη Ζάκυνθο, σε περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά 40 εκατοστά, θα χαθεί το 11% των παραλίων ωοτοκίας της χελώνας καρέτα-καρέτα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Είναι αναγκαία η εκπόνηση μελέτης διεπιστημονικού χαρακτήρα, όπου θα εντοπίζονται οι πιο ευπαθείς παράκτιες περιοχές και θα υπολογίζεται αναλυτικά το κόστος προσαρμογής.

Τομέας που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι επίσης ο τουρισμός. Χρειάζεται συντονισμένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να αμβλυνθούν οι περιβαλλοντικές πιέσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Εκτιμάται πως, εάν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, θα παρουσιαστεί μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 1% και απώλειες εσόδων της τάξης των 825 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που η αύξηση ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου, οι απώλειες εσόδων θα αγγίξουν τα 5 δισ. ετησίως.

Ο ενεργειακός τομέας δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστος, καθώς αύξηση της θερμοκρασίας σημαίνει αύξηση κατανάλωσης ρεύματος, ενώ μείωση των βροχοπτώσεων σημαίνει μειωμένη παραγωγική ικανότητα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων.

Ωστόσο, αν και η προσαρμογή του ενεργειακού τομέα στην κλιματική αλλαγή είναι σημαντική, η μείωση των εκπομπών αερίων στον ίδιο τομέα παραμένει η μεγαλύτερη προτεραιότητα. Για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας πρέπει να μηδενίσει σχεδόν τις εκπομπές του μέχρι το 2050.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου