δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 16 Δεκεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Αρχής γινομένης με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και ο τρόπος με τον οποίο έχει εφαρμοστεί υπήρξαν προβληματισμοί και τριγμοί στο υπουργικό Συμβούλιο. Ο κύριος στόχος της κριτικής ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, καθώς μέχρι στιγμής δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που τέθηκαν.

Ο κ. Ρέππας μάλιστα φέρεται να παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσει θα φτάσει περίπου το 10.000, δηλαδή 20.000 λιγότεροι από όσους είχε συμφωνηθεί με την τρόικα. Ο κ. Ρέππας είπε ότι στις συζητήσεις που θα έχει με τους ελεγκτές θα διαπιστώσει αν επιμένουν σε περαιτέρω απολύσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, διάφοροι υπουργοί μίλησαν για «ολέθριες συνέπειες» του μέτρου, αλλά και για αναποτελεσματική εφαρμογή του.

Ιδιαίτερα σκληρή κριτική στον κ. Ρέππα λέγεται πως αάσκησε και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μάκης Βορίδης.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Δήμας, και ο υπουργός Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, ζήτησαν την εξαίρεση μικρού αριθμού υπαλλήλων από την εφεδρεία λόγω των ειδικών τους αρμοδιοτήτων ενώ ο κ. Βενιζέλος φέρεται να απάντησε ότι θα πρέπει να γίνει καλύτερη αξιολόγηση, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα των απολύσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το ζήτημα της επιτυχίας του μέτρου της εφεδρείας δεν βαρύνει μόνο τον κ. Ρέππα, αλλά το σύνολο σχεδόν των υπουργών. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να άσκησε με τη σειρά του κριτική στους κκ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση για παραλείψεις στην πρώτη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να του αποστείλουν υπομνήματα με τις προτεραιότητές τους, ενώ τους ενημέρωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου. Δε γνωρίζω ο τόνος στον οποίο έγινε αυτή η «ενημέρωση» διότι έχει ακουστεί ότι η προειδοποίηση για την επιστροφή της Τρόικα ακουγόταν περισσότερο σαν απειλή. Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε και γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του έργου τους και συγκεκριμένες προτάσεις για όσα εκκρεμούν.

Νωρίτερα, ο Δ. Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων. Τόνισε ότι η τρόικα δεν έχει ζητήσει ευθέως απολύσεις, και πως σε αυτή τη δράση θα προχωρήσει η κυβέρνηση μόνο στην περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει τη μεταρρύθμιση του κράτους. Διασταυρωμένες πληροφορίες επικυρώνουν πάντως ότι η τρόικα έχει ζητήσει τις αποχωρήσεις 150.000 εργαζόμενων στο Δημόσιο.
Η συνέχεια των σκληρών μέτρων από μία κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό, αυξάνουν τις φωνές οι οποίες ζητούν άμεσα εκλογές. Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών επιχείρησε να διαλύσει ο Α. Σαμαράς, χθες από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι προσωρινή και μεταβατική. Σχηματίστηκε για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Η πιο ευθεία υπονόμευσή της είναι το να μιλάμε σήμερα για παράταση της θητείας της».
Σημείωσε δε ότι «η κυβέρνηση συγκροτήθηκε για να ολοκληρωθεί το κούρεμα του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους. Όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες και τέλος». Και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων.

Δήλωσε επίσης ότι: «Την κυβέρνηση Παπαδήμου πολλοί δεν την ήθελαν. Εννοώ από εκείνους που ξαφνικά τώρα την αγάπησαν. Εγώ είμαι απ’ αυτούς που την ήθελαν. Και τη στήριξα αποφασιστικά, ώστε η Ελλάδα να γλιτώσει από τη φοβερή περιπέτεια του δημοψηφίσματος, όπου την είχε μπλέξει ο κ. Παπανδρέου», και συμπλήρωσε λέγοντας: «Μην το ξεχνάτε αυτό. Δεν θα αφήσω κανέναν να την υπονομεύσει. Και πιστέψτε με, δεν υπάρχει πιο ευθεία υπονόμευση από το να μιλάμε σήμερα για παράταση της θητείας της».

Προκειμένου να αιτιολογήσει την άρνηση του κόμματος του στο ενδεχόμενο παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου ο κ. Σαμαράς είπε πως: «Μια κυβέρνηση που θα πάρει δύσκολες αποφάσεις δεν μπορεί να σταθεί χωρίς νωπή εντολή από το λαό».

Επισήμανε δε ότι η συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου λειτούργησε ως «βαλβίδα ασφαλείας» στην κοινωνία και ως «καταπραϋντικό» για την κοινωνική αναταραχή που σιγοβράζει. Χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαμαράς ότι: «Δεν υπάρχουν πια σοβαρές ταραχές στους δρόμους, γιατί ο λαός βλέπει την προοπτική να εκφραστεί στις κάλπες πολύ σύντομα».

Τέλος, ο αρχηγός της ΝΔ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και προς το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «βάζει το δικό του μικρό-κομματικό όφελος πάνω από το εθνικό συμφέρον και ζητά – εμμέσως ή αμέσως – την παράταση θητείας της σημερινή κυβέρνησης».
Ας αναρωτηθούμε σε αυτό το σημείο τι θα συνέβαινε εάν γινόντουσαν εκλογές αυτές της μέρες σύμφωνα με τον μέσο όρο διαφόρων δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα κοινοβούλιο με περισσότερα κόμματα, άρα ένα κοινοβούλιο με εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη αυτοδυναμίας.
Η ΝΔ διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα ενώ το ΠΑΣΟΚ μάχεται να διατηρήσει διψήφιο ποσοστό, η Αριστερά καρπώνεται μέρος από τις απώλειες, και το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη βρίσκεται στο όριο της εισόδου στη νέα Βουλή.

Οι ψηφοφόροι, βάσει των αποτελεσμάτων των εν λόγω δημοσκοπήσεων, δίνουν αρνητικό πρόσημο στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ φαίνεται να προτιμούν τον Ευ. Βενιζέλο για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης επιλέγουν για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών την 19η Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση της MRB η οποία αποδίδιει στην πρόθεση ψήφου τα εξής αποτελέσματα:

ΝΔ: 20,7%
ΠΑΣΟΚ: 12,1%
ΚΚΕ: 9,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 7,5%
ΛΑΟΣ: 6%
ΔΗΜΑΡ: 5,9%
Πράσινοι: 4%.

Η Δημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνει 2,1%, ενώ ενισχυμένη εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 1,5%. Το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά επιλέγεται από το 1,1% των ερωτηθέντων. Τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 3,3%.

Επίσης, η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 11,5%, ενώ το 11,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σκοπεύει να ψηφίσει Λευκό ή να απέχει.

Η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις ελπίδες της – μετά την κάλπη – σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Στο ερώτημα ποιο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, ένα συντριπτικό 59,1% απαντά μια κυβέρνηση συνεργασίας, το 19,3% μία μονοκομματική κυβέρνηση και κανένα από αυτά τα σχήματα ένα επίσης συντριπτικό 21,6%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, εμφανίζεται κατώτερη των προσδοκιών η κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς το 55,1% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η γενική εντύπωση για την εικόνα της είναι χειρότερη από αυτήν που προσδοκούσε. Μόλις το 24,5% απαντά ότι έχει καλύτερη εικόνα.

Στην ερώτηση αν θα πετύχει η κυβέρνηση συνεργασίας, το 60,1% απαντά ότι θα αποτύχει, ενώ το 32% ότι θα πετύχει.

Στην γενικότερη αξιολόγηση του Λουκά Παπαδήμου, 48% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά και το 33,3% θετικά.

Βενιζέλος για ΠΑΣΟΚ

Η δημοσκόπηση επιχειρεί να ανιχνεύσει τις απόψεις της κοινής γνώμης για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι του κόμματος το 2009, απαντούν: Βενιζέλος 28,4%, Λοβέρδος 27,9%, Χρυσοχοΐδης 8%, Γεννηματά 4%, Διαμαντοπούλου 3,2%, Παπουτσής 2,3%, Ραγκούσης 1,1%.

"Άλλος" απαντά το 2,3% και "Κανένας" το 22,1%.

Στο ερώτημα για το πότε θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές, το 34% απαντά στις 19 Φεβρουαρίου, το 26,7% άμεσα, μετά τις 19 Φεβρουαρίου και έως το καλοκαίρι του 2012 το 20,4% και στο τέλος της τετραετίας το 11,8%.


Έχουμε πει επανειλημμένως σε αυτή την εκπομπή ότι η κρίση είναι παγκόσμια και ότι καθηγητές οικονομίας σε πανεπιστήμια παγκόσμιας φήμης έχουν δηλώσει ότι είναι στην φύση του καπιταλισμού να καταρρέει για να επανέρχετε. Με αυτή την οπτική γωνία, είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι: "Δεν υπάρχει οικονομία στον κόσμο, μικρή η μεγάλη, αναπτυσσόμενη η ανεπτυγμένη, που να είναι απρόσβλητη από την κρίση που βλέπουμε να εκτυλίσσεται και να κλιμακώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη". Με άλλα λόγια… η κρίση δε μπορεί να αντιμετωπιστεί από καμία – απολύτως καμία – οικονομία της Ευρώπης.

Επίσης, τόνισε πως η κρίση στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να λυθεί από μία μερίδα κρατών, γιατί αφορά σε όλο τον κόσμο και είπε χαρακτηριστικά ότι: «Πρέπει όλοι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Μάλιστα τόνισε πως: «Αν η διεθνής κοινότητα δεν εργαστεί συλλογικά, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα που είδε ο κόσμος στη δεκαετία του1930» προσθέτοντας ότι «δεν είναι ευχάριστη η προοπτική να επαναληφθούν όσα ακολούθησαν την περίοδο εκείνη» (ας θυμηθούμε εδώ ότι μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 ακολούθησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος).

Η ίδια σημείωσε πως οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι "εξαιρετικά δυσμενείς", με συνεχή επί τα χείρω αναθεώρηση της ανάπτυξης, εκτόξευση των ελλειμμάτων και εντεινόμενης αστάθειας.
«Αυτές είναι οι συνθήκες παγκοσμίως», ανέφερε.

Χαρακτήρισε ως «Φωτεινές εξαιρέσεις» ορισμένες οικονομίες στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, οι οποίες – με τη βοήθεια του ΔΝΤ – αντιμετώπισαν σημαντικές κρίσεις τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, βελτιώνοντας το τραπεζικό τους σύστημα και την οικονομική διακυβέρνηση. Δήλωσε πως «Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των κρίσεων, τις βοήθησαν να ανακάμψουν».

Πρόσθεσε πως οι οικονομικές ηγεσίες πρέπει να δουν συνολικά τα προβλήματα, με έμφαση όσα βρίσκονται στην «καρδιά» της κρίσης του ευρώ και συμπλήρωσε λέγοντας πως «Θα χρειαστεί προσπάθεια και συμμόρφωση που θα ξεκινήσει από τον πυρήνα της κρίσης αυτή τη στιγμή, δηλαδή τις χώρες της Ευρωζώνης».

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες γίνονται συχνά τροχοπέδη για «γρήγορες λύσεις», τονίζοντας ότι πρέπει να επιλυθεί η αντίθεση μεταξύ των στόχων προσδοκούν οι αγορές και όσων επιτάσσει η πολιτική πραγματικότητα.

Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι: «Ο Γόρδιος Δεσμός πρέπει να σπάσει με συλλογικές προσπάθειες, ξεκινώντας από το κέντρο, αλλά με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, η οποία θα διοχετευτεί πιθανώς μέσα από το ΔΝΤ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου