δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 15 Δεκεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος – μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου – τόνισε ότι: «Δεν προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών για το 2012». Ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης» και ότι «"η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται», ωστόσο δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2013. «Μεταξύ αυτών των ενδείξεων είναι», όπως είπε, «η ανάκαμψη των εξαγωγών τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και οι ταχύτεροι ρυθμοί απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ». Η δικαιολογημένη απορία που προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι, βεβαίως, για το πώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αναπτυξιακή» μια τροχιά στην οποία απλά θα μας ‘επιτραπεί’ να δανειζόμαστε χρήματα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά διότι αυτός φαίνετε να είναι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής μας με ορίζοντα το 2013.

Ανάπτυξη δε νοείται δίχως εκμετάλλευση, επεξεργασία, και εμπορία, των φυσικών – πρωτογενών πόρων της Ελλάδας. Σχετικά με αυτό το ζήτημα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τονίζοντας «ότι αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα»… παραπέμποντας πάλι στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά η οποία ουσιαστικά δανείζει χρήματα σε διάφορες χώρες για να αγοράσουν τα κυρίως στρατιωτικής φύσης «προϊόντα» λίγων χωρών και υποχρεώνοντας ή – αν θες – υποδουλώνοντας τους λαούς όλου του κόσμου.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της «πολλή και σκληρή δουλειά» και ότι βασικές προτεραιότητες της είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης… ακριβώς αυτή δεν ήταν η πολιτική που ακολουθούσαν και οι κυβερνήσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Καραμανλή;

Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό το γεγονός. Ανέφερε ακόμη πως η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί τη βάση για την ευνοϊκή αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της χώρας.

Τέλος, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ακόμη πως είναι σημαντικό για τη χώρα μας ότι η Ευρώπη «πορεύεται συμπαγής, ακέραιη και ενωμένη», ενώ σημείωσε ότι η υιοθέτηση του «δημοσιονομικού συμφώνου» θα βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας να μην εμφανίσει ξανά υπέρογκα ελλείμματα.
Σήμερα, ο Λ. Παπαδήμος θα έχει συναντήσεις με τους τροϊκανούς και τον κ. Reichenbach.
Χθες, αναφερθήκαμε στην έκθεση του ΔΝΤ και την βαρύτητα που έχει αυτή για την χρηματοπιστωτική πορεία της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα, κ. Paul Thomsen – μιλώντας επίσης στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου διατύπωσε την απαισιοδοξία που χαρακτηρίζει το πνεύμα της έκθεσής του ΔΝΤ αλλά εξέφρασε και αιχμές για την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 είναι πλέον χαμένοι και το έλλειμμα θα κλείσει στο 10%. Το θετικό σημείο της ομιλίας του είναι ότι τάχθηκε κατά της επιβολής νέων φόρων αλλά μίλησε για μια «επιθετική μείωση του κράτους, χωρίς ταμπού», ακόμη και με κλείσιμο φορέων και «μη εθελοντικές αποχωρήσεις εργαζομένων» – δηλαδή για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ας δούμε τώρα τι μας είπε και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης», κ. Horst Reichenbach, ο οποίος δήλωσε ότι «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι κρίσιμη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ». Ανέφερε επίσης ότι «ακόμη και στα πρώτα χρόνια της ύφεσης το κόστος της εργασίας συνέχιζε να αυξάνεται, τάση που» όπως τόνισε ο ίδιος «διορθώθηκε» μόνο μέσα στο 2010 και το 2011. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης αυτής της «διόρθωσης» όπως χαρακτηρίζει την σκληρή πολιτική λιτότητας που καλούμαστε να ακολουθήσουμε όλοι για να ξεπληρώσουμε τα χρήματα που κλέψανε οι κρατικοί μηχανισμοί των περασμένων 60-70 ετών.
Για να αναφερθώ και λίγο στους εντεταλμένους πολιτικούς που εφαρμόζουν τις πολιτικές που σχεδιάζονται αλλού, θα ήθελα να πω πως ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι για τη μη επίτευξη των στόχων ευθύνεται η ύφεση και η ανεργία, η οποία αυξάνει τις δαπάνες, ενώ τόνισε την ανάγκη να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, αφού- όπως τόνισε – «δύο χρόνια μετά εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα και τα ίδια διλήμματα».

Ο - κατά τ’ άλλα δημοκρατικός – πρώην πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, τάχθηκε κατά της «εκλογικής κινητοποίησης» και υπέρ της στήριξης της εθνικής προσπάθειας. Μίλησε δε για κρισιμότατη συγκυρία για Ελλάδα και Ευρώπη και για «διλήμματα, που έχουν σημασία για το έθνος και το αύριο της χώρας».
Νομίζω πως θα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσουμε τι έργο έχει παραχθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου ως τώρα. Ο κ. Παπαδήμος πάντως σημειώνει στην πρωθυπουργική ιστοσελίδας ότι «Η κυβέρνηση πέτυχε πολλά και σημαντικά πράγματα», κάνοντας τον απολογισμό του έργου του για τον τελευταίο μήνα.

Τα σημαντικά πράγματα τα οποία επιτεύχθηκαν στις πρώτες 30 ημέρες της κυβέρνησης, τονίζει πως είναι τα εξής:

«Πρώτον, λειτουργεί μια κυβέρνηση ευρύτερης διακομματικής στήριξης, που δημιουργεί συνθήκες εθνικής συνεργασίας.

Δεύτερον, εξασφαλίστηκε η εκταμίευση της 6ης δόσης από τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τρίτον, ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 με μεγάλη πλειοψηφία 258 ψήφων.

Ο προϋπολογισμός αυτός, εφόσον υλοποιηθεί, θα αλλάξει ουσιαστικά τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας και θα θέσει τις βάσεις για μια σταδιακή ανάκαμψη από το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση προχωρά αποτελεσματικά στην εφαρμογή των μέτρων που περιέχονται στο πρόγραμμά της".
Αγαπητή ακροατές, επιτρέψτε μου να μεταδώσω μία έκτακτη είδηση για τον κ. Πρωθυπθργό σε αυτό το σημείο: Κύριε πρωθυπουργέ, οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου ουσιαστικά παραιτήθηκαν επειδή οι προϋπολογισμοί τους ήταν αντικοινωνικοί και μη-εφαρμόσημοι… εσείς πως θα εφαρμόσετε έναν προϋπολογισμό ο οποίος φαίνεται επίσης αντικοινωνικός και μη εφαρμόσιμος;
Αναφερθήκαμε χθες στο περιοδικό TIME και αναρωτηθήκαμε ποιο πρόσωπο θα επιλέξει ως "Πρόσωπο της Χρονιάς". Μπορώ να πω ότι το περιοδικό TIME στην ετήσια επιλογή του "Προσώπου της Χρονιάς" πρωτοτύπησε και πάλι. Για ακόμη μία φορά έδειξε το έντυπο γιατί θεωρείτε το κορυφαίο πολιτικό περιοδικό του κόσμου καθώς αντί να επιλέξει ένα γνωστό πρόσωπο, αποφάσισε να βάλει στο εξώφυλλο του τον "ανώνυμο διαδηλωτή".

Άποψη μου είναι ότι έχει δίκιο στην επιλογή του: Το 2011 – όντως – χαρακτηρίστηκε από αναρίθμητες διαδηλώσεις ανά τον κόσμο που επηρέασαν (ή έβαλαν τα θεμέλια) την ροή της Ιστορίας.

Το TIME σημειώνει ότι επελέγη ο "ο ανώνυμος διαδηλωτής": Από την Αραβική Άνοιξη, μέχρι την Αθήνα και από το Κίνημα Occupy Wall Street μέχρι τη Μόσχα.

Το αμερικανικό περιοδικό προχώρησε σε αυτή την επιλογή, μολονότι σύμφωνα με τη διαδικτυακή ψηφοφορία, το πρόσωπο που συγκέντρωνε τις περισσότερες προτιμήσεις του κοινού ήταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

"Η Ιστορία πολλές φορές προκύπτει εκ των υστέρων και τα γεγονότα αποκτούν αξία μόνο όταν γυρίζουμε πίσω και τα αναζητούμε. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι όταν ένας νεαρός πωλητής φρούτων θα επιχειρούσε να αυτοπυρποληθεί σε μια πόλη της Τυνησίας που ούτε καν υπήρχε στον χάρτη, θα προκαλούσε κύμα διαμαρτυριών που θα έριχναν δικτάτορες στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, ενώ θα ταρακουνούσαν καθεστώτα στη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν", σημειώνει το σχετικό κείμενο του περιοδικού.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι παγκόσμιες διαδηλώσεις έχουν επηρεάσει χώρες με πληθυσμό τριών δισεκατομμυρίων.

Επίσης, το λήμμα «διαμαρτυρία» έκανε- στη διάρκεια του 2011- την εμφάνιση του σε ηλεκτρονικά και παραδοσιακά ΜΜΕ περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου