δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 12 Δεκεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Εύχομαι να είναι μία καλή εβδομάδα για όλους μας μια και έρχονται σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση τη νέα δανειακή σύμβαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Σύμφωνα με την τελική μορφή που απέκτησε η συμφωνία και όπως δημοσιεύτηκε από την Κομισιόν, οι συζητήσεις θα επικεντρώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο με μεγάλες αλλαγές στη επιβολή φόρου και στις φοροελαφρύνσεις.

Αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ωρολογιακή βόμβα είναι το γεγονός ότι η Αθήνα έχει αναλάβει να μονιμοποιήσει το «χαράτσι» ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, να καταργήσει όλες τις φορολογικές εξαιρέσεις για επιχειρήσεις, να επιβάλλει το "πόθεν έσχες" σε όλους τους πολίτες, να αναθεωρήσει την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες, να ενοποιήσει τους φόρους περιουσίας και τελικά να κλείσει 200 εφορίες μέσα στο 2012.

Επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι τροϊκανοί επιζητούν τη μείωση του μισθολογικού τομέα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και, έτσι, οι διαπραγματεύσεις θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις της προς το υπ. Εργασίας για μι ακόμα μεγαλύτερη μείωση του επιπέδου των κατώτατων μισθών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το κλιμάκιο της τρόικα θα βρεθεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας, όπου αναμένονται μεγάλες αλλαγές στο ΕΣΥ, όπως ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων νοσοκομείων, αλλά και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Τα νέα μέτρα υπολογίζεται πως θα ανέλθουν στα 7,7 δισ. ευρώ για το 2013-2014, ενώ τα μέτρα για το 2012 προβλέπονται σε περίπου 700 εκ. ευρώ.

Εμένα προσωπικά μου προκαλεί υποψία το γεγονός ότι η επίσκεψη της τρόικας αναμένεται να είναι σύντομη και αναγνωριστική, καθώς – από την μία – ο στόχος είναι να προσδιοριστούν όλες οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες και το κλιμάκιο να αποχωρίσει από την Αθηνα στις αρχές του νέου έτους.

Η διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των όρων του νέου δανείου, συνολικού ύψους 139 δισ. ευρώ προβλέπεται να γίνει μέσα σε ένα βαρύ κλίμα μια και θα διαπραγματευτούν οι όροι για σημαντικά θέματα όπως η αδυναμία του εισπρακτικού μηχανισμού του κράτους να μαζέψει τα προβλεπόμενα έσοδα, η περιορισμένη μείωση των κρατικών δαπανών και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του ελλείμματος το 2012, το οποίο υπολογίζεται να είναι πάνω από 9,5%.

Η Τρόικα αναμένεται να ζητήσει επίσης «πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθωτούς που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία είχε υπογραφεί το 2010, με παράλληλα μείωση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρόικα, απώτερος σκοπός είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου εργασιακού πλαισίου όπου θα ενισχυθούν εναλλακτικές μορφές απασχόλησης (όπως το μειωμένο ωράριο, ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις).
Εν τω μεταξύ, αναμένεται να ασκηθούν νέες πιέσεις στη κυβέρνηση για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες. Έτσι, για άλλη μια φορά, οι προσπάθειες για εξοικονόμηση εσόδων φέρνουν στο προσκήνιο νέες απολύσεις, την κατάργηση ακόμα περισσότερων δημοσίων φορέων, και τις οριζόντιες μειώσεις αποδοχών σε έναν ευρύτερο αριθμό υπαλλήλων του Δημοσίου.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο για την ελληνική κυβέρνηση είναι ο τρόπος εκτέλεσης του προγράμματος ΕΣΠΑ, δηλαδή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς με το οποίο θα δρομολογηθεί η ανάπτυξη. Ο επίτροπος κ. Johannes Hahn και ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική και Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα, κ. Reichenbach θα συναντηθούν με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και με άλλους υπουργούς για την επιτάχυνση των διαδικασιών συγχρηματοδότησης έργων υποδομής και εκσυγχρονισμού υπηρεσιών, τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

Ιδιαίτερο βάρος στη διάρκεια των συζητήσεων αναμένεται να δοθεί στην εύρεση λύσεων για την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Αν και η κοινοτική χρηματοδότηση για το ΕΣΠΑ θα φτάσει στο 95%, η γραφειοκρατία και η δυσλειτουργία που παρατηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν προκαλέσει σειρά καθυστερήσεων στην εκτέλεση των προβλεπόμενων προγραμμάτων.
Αυτές τις μέρες αναμένεται να έρθει στην Αθήνα και ο επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι, κ. Charles Dalara, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και με τους ιδιώτες για το «Private Sector Investments» ή «PSI». Ο κ. Dalara θα ξεκινήσει συζητήσεις με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων – με στόχο τη μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε δύο επίπεδα και το σίγουρο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις και στα δύο επίπεδα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές, προκειμένου η χώρα να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση που θα φέρει στα ταμεία 80-90 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, τώρα θα ήθελα να δούμε πού βρίσκεται και τι κάνει το άτομο το οποίο μας πούλησε αποτελεσματικά λίγο ελπίδα και το οποίο – όπως και ο προκάτοχος της θέσης του – εξαφανίστηκε γρήγορα και χωρίς πολλά λόγια. Μιλάω βέβαια για τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Παπανδρέου ο οποίος εμφανίστηκε, εντελώς απελευθερωμένος από τα... εγχώρια δεσμά – θα έλεγα – να παραχωρεί συνέντευξη στην εκπομπή «Democracy Now» – στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής, αποκαλύπτοντας τα μελλοντικά του σχέδια, τα οποία – όπως είπε – είναι να προωθήσει διεθνώς την πράσινη ανάπτυξη. Επίσης, με δηλώσεις του αφήνει αιχμές κατά της Goldman Sachs, ενώ τονίζει ότι στηρίζει τους «Αγανακτισμένους» του Κινήματος «Καταλάβετε την Wall Street». Αναρωτιόμαστε βεβαίως όλοι γιατί δεν υποστηρίζει και τους αγανακτισμένους στην Ελλάδα… αλλά νομίζω πως γνωρίζουμε την απάντηση για αυτό…

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στην Έιμι Γκούντμαν, ερωτηθείς για τα μελλοντικά του σχέδια, απαντά:

"Αυτή τη στιγμή αγωνίζομαι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εδώ στο Ντέρμπαν, για την πράσινη ανάπτυξη, την οποία θεωρώ ως λύση, ακόμα και για την οικονομική κρίση. Όσο μπορούμε να συνεργαστούμε στις κυβερνήσεις, να εργαστούμε και να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να οδηγήσουμε τις οικονομίες μας σε μία διαφορετικού τύπου ανάπτυξη".

Και προσθέτει: "Λοιπόν, αυτό είναι σημαντικό για' μένα. Και θα το προωθήσω- όχι μόνον αυτό, αλλά και άλλα θέματα σχετικά με τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη ανά την Ευρώπη και τον κόσμο".

Ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει να απαντήσει για το τι θα πράξει στην Ελλάδα, καθότι παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Γκούντμαν, προλογίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό, σημειώνει ότι "εξωθήθηκε σε έξοδο από την εξουσία, όταν πρότεινε δημοψήφισμα".

Κληθείς να σχολιάσει το ότι πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ένας "τεχνοκράτης που δεν έχει εκλεγεί", ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς "στην Ελλάδα έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία, συνεπώς το Κοινοβούλιο αποφασίζει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης".

Προσθέτει ότι στη χώρα μας τώρα υπάρχει "ένας συνασπισμός τριών κομμάτων", και για να υπάρξει αυτός ο συνασπισμός "χρειαζόμασταν κάποιον που να είναι πάνω από τα κόμματα". "Γι' αυτό έχουμε τον Λουκά Παπαδήμο", συμπληρώνει.
Αγωγές, που πρόκειται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, έχουν καταθέσει 117 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, διεκδικώντας αναδρομικά (και με τόκο) διαφορές αποδοχών, καθώς και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ αυτών είναι ηχηρά ονόματα που πρωταγωνίστησαν στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου επί χρόνια, όπως οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Τ.Μαντέλης, Γ.Ανωμερίτης, Γ.Δρυς, Ελισ.Παπαζώη, Π.Δούκας, Ελ.Ζαγορίτης, Αν.Καραμάριος, Θ.Κασίμης, Ν.Κατσαρός, Π.Τατούλης, Αντ.Φούσας κ.ά.

Από τους 117, οι 62 είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ και 52 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το ακριβές ποσό που ζητούν οι 117 πρώην βουλευτές μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι διεκδικήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε ο καθένας βουλευτής.

Για παράδειγμα: Ένας ο οποίος διετέλεσε βουλευτής 37 μήνες (τρία χρόνια και κάτι) διεκδικεί διαφορές βουλευτικής αποζημίωσης ύψους 240.196 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Επιπλέον, όλοι σχεδόν διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο και χρηματική ικανοποίηση ύψους 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.

Ορισμένοι μάλιστα έχουν καταθέσει και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους, όπως οι Ι.Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμμ.Λουκάκης και Σωτ.Στολίδης.

Από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης παραιτήθηκαν δύο πρώην βουλευτές, οι Μιχ.Λιάπης και Λεων.Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.

Ήδη, όμως έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ πρόκειται να συζητηθεί σειρά άλλων. Δύο από αυτές τις αγωγές έγιναν μερικά δεκτές και μία τρίτη απορρίφθηκε, ενώ το δημόσιο άσκησε ήδη έφεση επί των δύο αυτών αγωγών που έγιναν μερικά δεκτές. Πολύ μεγαλύτερος αριθμός αγωγών είναι «παγωμένες» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι πρώην βουλευτές διεκδικούν τις διαφορές των αποδοχών τους που «παράνομα», όπως ισχυρίζονται, δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, βάσει της επίμαχης απόφασης του Μισθοδικείου το 2006.

Ποιοι είναι

Βουλευτές ΠΑΣΟΚ

Οι 52 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν αγωγές και διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών είναι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Μ.Ζορμπά, Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα - Νόρα Κατσέλη - Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974 - 1993 ΝΔ και 1996 - 2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής - Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.

Βουλευτές ΝΔ

Από την πλευρά της ΝΔ οι 62 πρώην βουλευτές που κατέθεσαν αγωγές είναι: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα - Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, 'Αρια Μανούσου - Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου - Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.

Ακόμη, αγωγή έχει καταθέσει η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού ('89 - '93) και του ΚΚΕ ('93 - '04), Ιουλία Κοσιώνη και ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Εμμ. Μπακόπουλος.

Επίσης, έχει καταθέσει αγωγή ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί για ποιον ακριβώς πρόκειται, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ υπήρξαν βουλευτές με το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Επαναλαμβάνεται ότι από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης παραιτήθηκαν οι Μιχ.Λιάπης και Λεων.Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Γιάννης Καψής διευκρινίζει: «Πρός αποφυγήν κάθε παρανόησης, θέλω να σας ενημερώσω, προκαταβολικά, για τα εξής: Εις ανύποπτον χρόνον, και αφού είχαν δικαιωθεί και οι δύο προσφυγές μου, για τα αναδρομικά των βουλευτών, με εξώδικο μου πρός τον Διοικητήν Της Τραπέζης Ελλάδος και τον πρόεδρον της Βουλής, εξεχώρησα οποιαδήποτε αναδρομική αμοιβή μου στο Ταμείον Καταπολέμησης του Δημοσίου Χρέους που έχει ανοίξει η Βουλή στην Τράπεζα Ελλάδος. Συνεπως οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος δεν με αφορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου