Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Όπως αναμενόταν, ο προϋπολογισμός του 2012 υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου καθώς και των πολιτικών αρχηγών, ο οποίος κλείνοντας τη συζήτηση ζήτησε από όλα τα κόμματα να δουλέψουν με πνεύμα συνεργασίας και να μην συνεχίσουν την πολιτική των αλληλοκατηγοριών για το ποιος φταίει και ποιος όχι.
Το σύνολο του προϋπολογισμού ψήφισαν 258 βουλευτές, ενώ 41 τάχθηκαν κατά. Μικρή διαφοροποίηση υπήρξε στο σκέλος εκτός του προϋπολογισμού του υπουργείου Ανάπτυξης όπου υπήρξαν 256 υπέρ και 41 κατά, καθώς και δύο «παρών».
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Η αντιμετώπιση της κρίσης θα πάρει χρόνο και θα έχει κόστος», και συμπληρώνοντας είπε πως «η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο στόχο» και εκτίμησε πως είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη από το 2013.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με τη σειρά του, ουσιαστικά έκανε έναν απολογισμό της θητείας του με επιθέσεις στην ΝΔ, αλλά και στην «συντηρητική Ευρώπη». «Δεν άργησα να πάρω μέτρα, απλώς δεν ήθελα να πάρω τα μέτρα που πρότειναν» και, απαντώντας στην κριτική για καθυστερήσεις και έλλειψη διαπραγμάτευσης, είπε: «αρχικά τους είχα πείσει» για αυτό.
Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες και ότι δεν παραιτήθηκε γιατί απέτυχε, αλλά για να εξασφαλίσει τη συναίνεση. Εντούτοις, πολλές ερμηνείες δέχτηκε μια αποστροφή της ομιλίας του ότι «θα ήταν εύκολη λύση αυτή των βαρβάρων» και ότι ο ίδιος «θα είναι πάντα μαχητής».
Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Δεν είμαστε ούτε συμπολίτευση, ούτε αντιπολίτευση. Η ΝΔ είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων» απαντώντας στις βολές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ περί «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης». Η σημερινή κυβέρνηση» – πρόσθεσε – «είναι μεταβατική κυβέρνηση, όχι συγκυβέρνηση» και τόνισε ότι «δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στις αμαρτίες της προηγούμενης κυβέρνησης». Ξεκαθάρισε δε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, διατηρώντας τη διαφωνίες της με μέτρα που περιέχει, και τα οποία είναι ήδη ψηφισμένα.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ θα επιδιώξει να μην πετύχει κανένας από τους στόχους αυτού του προϋπολογισμού. Έστρεψε δε τα πυρά της κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ λέγοντας ότι φοβούνται μία μεγάλη κοινωνική έκρηξη και κάλεσε το λαό να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο ακόμα και της γενικευμένης στάσης πληρωμών.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, πρότεινε μέτρα που θα τονώσουν την οικονομία ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα τα μέτρα που πρότεινε για να υπάρξει αποτέλεσμα. Κατηγόρησε δε εκ νέου την Αριστερά ότι επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ ενώ επισήμανε ότι ο λαός στις εκλογές θα κληθεί ουσιαστικά να απαντήσει στο δίλημμα «μέσα ή έξω από την Ευρώπη».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου και τις προβλέψεις του «νεοφιλελεύθερου προϋπολογισμού άρνησης της πραγματικότητας», όπως τον χαρακτήρισε. Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων επιχειρείται με προβλέψεις που «δεν υιοθετούνται στην Ευρώπη, αλλά σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε δε μια αναστολή πληρωμής, ή ένα «μορατόριουμ» – όπως είπε – τόκων και χρεολυσίων και προσφυγή στις κάλπες «πριν αρχίσουν οι εκβιασμοί» για την επόμενη – την έβδομη – δόση.
Σχετικά με την με το κρατίδιο της ΠΓΔΜ και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, θα ήθελα να πω το εξής, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές:
Γεγονός είναι πως η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπέβαλε δύο αιτήματα στο Δικαστήριο:
(α) να διαπιστώσει το διεθνές δικαστήριο ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008, και,
β) να διατάξει τη χώρα μας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με τη διάταξη του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και να μην προβάλει αντίρρηση, άμεσα ή έμμεσα, στην εισδοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος, εφόσον η χώρα αυτή θα αναφέρεται στους οργανισμούς αυτούς ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλαδή με την προσωρινή της ονομασία σύμφωνα με την απόφαση 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ειδικά το δεύτερο αίτημα δείχνει ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν έχει ιδέα για το πώς λειτουργούν οι διεθνής θεσμοί. Και εξηγώ:
Ως προς το πρώτο αίτημα, το Δικαστήριο αξιολογώντας όλα τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν υπόψη του, καθώς και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, απλά διαπίστωσε ότι η χώρα μας όντως προέβαλε αντίρρηση στην ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008.
Το Δικαστήριο απέρριψε όμως στο σύνολο του το δεύτερο αίτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συμπεραίνοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον.
Η Απόφαση δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο μόνο πλαίσιο που προσδιορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το Δικαστήριο καλεί λοιπόν τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. H σύσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι καλεί έμμεσα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ουσιαστικά να επιδείξει πνεύμα συμβιβασμού, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να απολήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Με ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη ΠΓΔΜ να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, καθώς, όπως επισημαίνεται, το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Η ορθότητα της στάσης και των ενεργειών της Ελλάδας επικυρώνεται και από την ΕΕ μια και είναι προφανές ότι απόφαση της Χάγης για την Ενδιάμεση Συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων δεν επηρέασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ των «27», αφού οι υπουργοί επανέλαβαν ότι προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με τις Βρυξέλλες είναι να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, το κλίμα στις επαφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα κατά τη μακρά συζήτηση των συμπερασμάτων της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, ήταν θετικό.
Δεν έλειψαν ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, και οι διαφορετικές προσεγγίσεις από ορισμένους εταίρους στην ΕΕ, οι οποίοι επιχείρησαν να συνδέσουν την απόφαση της Χάγης με την ονομασία.
Πάντως, το Συμβούλιο δεν έδωσε μετά και την ομόφωνη απόφασή του, «πράσινο» φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ, όπως είχε προτείνει η Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2009, αφού παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ονομασίας και τις επιπτώσεις που έχει στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Αποφάσισε να επανέλθει στο θέμα κατά την επόμενη προεδρία, όπως έχει επαναλάβει στα αντίστοιχα συμπεράσματα του 2009 και του 2010.
Οι «27» ΥΠΕΞ κατέληξαν ομόφωνα, όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η απόφαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της χθεσινής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς υπενθυμίζει την ανάγκη επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, προκειμένου η ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Το Συμβούλιο, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα, προσβλέπει στην παραγωγή αποτελεσμάτων σύντομα, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διάλογου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Η Τουρκία βρήκε διπλωματικό περιθώριο παρέμβασης στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές μας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει «ικανοποίηση για την εν λόγω απόφαση, με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της 'Μακεδονίας' για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρώ-ατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση».
Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εγρήγορση, αλλά και σχετική ανησυχία ώστε να αποφευχθούν «διπλωματικά ατυχήματα». Και μπορεί το περιθώριο μέχρι τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας (την Τετάρτη και την Πέμπτη, 7-8 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες) να είναι πολύ περιορισμένο για κάποια δραματική κίνηση, ωστόσο το πεδίο μάχης σε αυτό το θέμα ενδέχεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012, στο Σικάγο.
Δεν αποκλείεται μία «συμμαχία προθύμων», όπως η Τουρκία ή η Σλοβενία να ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου.
Οι διαθέσεις συγκεκριμένων χωρών να πιέσουν την Ελλάδα να μεταβάλει στάση φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, συνάντησε όμως την αντίδραση του κ. Δήμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου