Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Θα ήθελα να αρχίσω το σημερινό δελτίο με τις εξελίξεις σχετικά με το όνομα του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων. Σε περίπου μιάμιση ώρα από τώρα, αναμένεται να γνωστοποιήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απόφασή του για την προσφυγή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας για την υπόθεση της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, λόγω της αντίρρησης που προέβαλε η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είναι ενήμερος για τις πτυχές της απόφασης και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Ήδη ο κ. Παπαδήμος συζήτησε το θέμα σε συνάντηση που είχε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή, ενώ αναμενόταν να έχει τετ-α-τετ συνάντηση και με τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Εκτενή συζήτηση είχε, επίσης την Παρασκευή, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα.
Επίσης, αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν δύο κρίσιμες συναντήσεις (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στη βελγική πρωτεύουσα), όπου θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης και ίσως και το ζήτημα της ΠΓΔΜ.
Δική μου εκτίμηση είναι ότι θα δικαιωθεί η Ελλάδα και η ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ επειδή δεν αποτελεί παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας η αντίρρηση της Ελλάδας να εισέρθει στη δυτική συμμαχία ένα κρατίδιο το οποίο φέρεται εχθρικά κατά μιας χώρας μέλος του ΝΑΤΟ, παραποιεί την ιστορία της χώρας μέλος, και προβάλει εδαφικές και περιουσιακές απαιτήσεις από τη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δηλαδή την Ελλάδα.
Επιπλέον, μια και βρίσκεται από χθες στην Αθήνα και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, και -λόγω και της συγκυρίας- αναμένεται να συζητήσει και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στις συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον κ. Παπαδήμο και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Προσωπικά χαίρομαι πολύ για την επίσκεψη του αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden επειδή έχω συνεργαστεί με το γραφείο του όταν παρακολουθούσα τις πολιτικές εξελίξεις και τα νομοθετήματα της επιτροπής διεθνών σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου και έβλεπα στον Joe Biden ένα άτομο το οποίο υποστηρίζει πρώτα το τι είναι δίκαιο και μετά το τι συμφέρει. Θα ήθελα να τονίσω ότι ο κ. Biden υποστήριξε και υπερψήφισε όλα τα σχετικά νομοθετήματα προς συμφέρον της Ελλάδας μόνο για λόγους απονομής δικαίου και ιστορικής ορθότητας. Στις σημερινές του συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας θα μεταφέρει ένα μήνυμα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ένα δείγμα αυτού του μηνύματος έδωσε χθες ο κ. Biden κατά την άφιξη του στην Αθήνα, δηλώνοντας ότι: «οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταλαβαίνουν το κόστος της αδράνειας, δεν υπάρχει εναλλακτική και ο χρόνος τελειώνει όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Και τότε περιμένει κανείς τις πιο δύσκολες αποφάσεις».
Στις 11.00 το πρωί, ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Biden θα μεταφέρει στους συνομιλητές του ένα μήνυμα στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην ατζέντα των συνομιλιών του αμερικανού αντιπροέδρου στην Αθήνα θα βρεθεί, επίσης, το σύνολο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία, η πορεία του Κυπριακού, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή αλλά και τα ελληνοτουρκικά.
Ο κ. Biden έφθασε χθες στην Ελλάδα – μετά από διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία – όπου είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της γείτονος.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέφθηκε στο Φανάρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τον οποίο είναι ότι είναι «η προσωπικότητα που με έχει επηρεάσει από θρησκευτικής απόψεως περισσότερο από όλους στον κόσμο».
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συναντώνται σήμερα στο Παρίσι ο γάλλος πρόεδρος, Nicolas Sarkozy , και η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel – αυτή είναι η πρώτη συνάντησή τους αυτήν την εβδομάδα. Έχουν προγραμματιστεί μια σειρά συναντήσεων, μεταξύ αυτών των δύο ηγετών, οι οποίες θα γίνουν σα μια προσπάθεια διάσωσης της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Sarkozy , το Παρίσι και το Βερολίνο θα διατυπώσουν «προτάσεις» με στόχο την «διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπη», η οποία απειλείται με κατάρρευση.
Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους τους.
Επίσης, θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να συναντηθούν την Πέμπτη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.
Σε σχετική του δήλωση την περασμένη Πέμπτη, ο Sarkozy τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει πλέον επιλογή για την Ευρώπη, υπάρχει αναγκαιότητα. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες και αντιπαραθέσεις». Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή, η Merkel υπογράμμισε στην Μπούντεσταγκ την πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες με στόχο την αλλαγή της ευρωζώνης και την μετατροπή της σε μια πραγματική οικονομική ένωση.
Αν και οι δύο ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο, την "επανίδρυση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω τις αναθεώρησης των συνθηκών και μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν συμφωνούν απολύτως στα μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Ο Sarkozy ήταν αρχικά επιφυλακτικός για την αναθεώρηση των συνθηκών, αλλά τελικά υποχώρησε στην γερμανική απαίτηση.
Το Παρίσι δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας συνθήκης που θα διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων προς τα κράτη που δεν συμμορφώνονται και θα δίνει περισσότερα μέσα ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Σε αντάλλαγμα ο Sarkozy περιμένει από το Βερολίνο μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που θα εκφράζεται με τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξαγοράζει το χρέος των πιο εύθραυστων χωρών μελών της Ένωσης ή με την δημιουργία ευρωομολόγων.
Η κ. Merkel έχει απαντήσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Η έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά της επικρίνεται πλέον και στη Γερμανία. Ο πρώην καγκελάριος Helmut Schmidt την κατηγόρησε ότι απομονώνει τη χώρα.
Επίσης σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, όπως είχαμε αναφέρει την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Πολ Τόμσεν παρέδωσε (το βράδυ της περασμένης Τρίτης) στα μέλη του συμβουλίου την έκθεσή του για τη χώρα μας, στην οποία – Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες – ο κ. Τόμσεν τονίζει τη σημασία της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με αφοσίωση για την εφαρμογή της.
Τέλος, στις 12 Δεκεμβρίου αναμένονται να είναι πάλι στην Αθήνα τα μέλη της τρόικας για να εξετάσουν επιτόπου την κατάσταση και να συζητήσουν τις πιθανότητες για το νέο πρόγραμμα.
Ενώ ακούγονται σχέδια αναδιοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ και ενώ όλο και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, να θέση θέμα εκλογής αρχηγού του κόμματος, ο ίδιος παραχώρησε μια συνέντευξη στο CNN και στον δημοσιογράφο Fareed Zakaria στην οποία λέει ότι: «Έχουμε φθάσει σε ένα σταυροδρόμι και τώρα απαιτείται η πολιτική βούληση να αποφασίσουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη Ένωση, ώστε να προστατεύσουμε όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και όλα όσα έχουμε πετύχει στην Ευρώπη» προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι ένα «πρότυπο παγκόσμιας κοινωνίας που στηρίζεται στην δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε στα επιτεύγματα της Ευρώπης την ειρήνη, την ευημερία καθώς και τη συνύπαρξη και συνεργασία πολλών ανθρώπων που μιλάνε διαφορετικές γλώσσας και έχουν διαφορετικές κουλτούρες.
Ιδιαίτερα τόνισε ο κ. Παπανδρέου ότι: «Όλα αυτά είναι σπουδαία επιτεύγματα και ιδιαίτερα σημαντικά πιστεύω τώρα, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας – στην περιοχή μας – όπως η Αραβική 'Ανοιξη και οι γείτονες μας στην Ανατολή. Είμαστε ένα πρότυπο και όλα αυτά θα τα χάσουμε, αν δεν προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη Ένωση. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, αν δεν βρούμε την πολιτική βούληση, τότε, πιστεύω ότι θα δούμε ίσως βραδύτερα, αλλά ίσως και ταχύτερα, την κατάρρευση της Ευρωζώνης».
Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να διαπιστωθεί η λειτουργικότητα της εμβάθυνσης της ΕΕ σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα επίλυσης της κρίσης στο άμεσο μέλλον και τους δισταγμούς της Γερμανίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «εφαρμόζουμε αποσπασματικά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια, αρχίζοντας με την ελληνική κρίση, η οποία, όπως έλεγα από την αρχή -και έτσι κατέληξε- δεν ήταν απλώς μια κρίση που αφορούσε την Ελλάδα. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας και προβαίνουμε σε ουσιαστικές αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη, αυτή είναι μια συστημική κρίση».
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι έγιναν μικρά αλλά και μεγάλα βήματα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, «αλλά αυτά ήταν λίγα και έγιναν πολύ αργά». Σημείωσε μάλιστα ότι δε γνωρίζει αν η Ευρώπη θα λάβει εκείνα τα μέτρα που «θα ηρεμήσουν τις αγορές», ενώ εκτίμησε ότι «οι αγορές θέλουν τώρα να δουν ισχυρή βούληση και εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Και νομίζω ότι αυτό που χάθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης, ότι θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα».
Σε ερώτηση αν υπάρχει τρόπος να πειστεί η γερμανική κυβέρνηση ότι «η πίεση για αλλαγή θα εξακολουθήσει να υπάρχει ακόμη και όταν λύσουν το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα της κρίσης», ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτός είναι ένας «δικαιολογημένος προβληματισμός» και πρόσθεσε ότι «αν είχε υπάρξει αυστηρότερη παρακολούθηση των κρατών - μελών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και από τους οίκους αξιολόγησης, δεν θα είχα κληρονομήσει, ως πρωθυπουργός, μια κατάσταση με το έλλειμμα να πλησιάζει το 16% και το χρέος να έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και κανένας να μην ταράζεται γι' αυτό, να μην αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί. Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντική η παρακολούθηση».
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε και υπογράμμισε ότι: «Πληρώνουμε γι' αυτό σήμερα. Πολλοί Έλληνες πληρώνουν άδικα για πράγματα για τα οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη, όλοι θέλουμε να ενισχυθεί η διαδικασία παρακολούθησης και ταυτόχρονα να «κολλεκτιβοποιήσουμε» τη διαχείριση του χρέους μας και την διαδικασία των επενδύσεων, χρησιμοποιώντας τα ευρωομόλογα».
Ο κ. Παπανδρέου επίσης σημείωσε ότι «Το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε τώρα υπόκειται σε πολύ αυστηρή επιτήρηση και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις», ενώ κληθείς να τοποθετηθεί επί απόψεων που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα αν εγκατέλειπε το ευρώ, υποτιμούσε το νόμισμά της και κήρυσσε πτώχευση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «υπάρχουν ασφαλώς και πολλές άλλες παράπλευρες ζημίες, που θα ήταν καταστροφικές, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρώπη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου