δικηγόρος Καβάλας

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 02 Δεκεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους ακροατές μας διότι, λόγω χρόνου, δεν είχα την ευκαιρία χθες να αναφερθώ σε κάποια στοιχεία τα οποία, προσωπικά με ανησύχησαν ενώ τα διάβαζα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης του AIDS χθες. Πολλοί νομίζουν ότι αυτοί η νόσο δεν μας αφορά σαν κοινωνία επειδή δεν ακούγεται να πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι λόγω αυτής της νόσου. Δυστυχώς όμως τα γεγονότα διαψεύδουν αυτή τη θεωρία. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε όλο τον κόσμο με τον ιό HIV έφτασε τα 34 εκατομμύρια· αριθμός ρεκόρ επιβίωσης. Ο κόσμος αυτός επιζεί κυρίως λόγο της μεγαλύτερης πρόσβασης που έχει σε θεραπείες, οι οποίες συνέβαλαν στο να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι από AIDS, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS).

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό δεν ήταν, όμως, ποτέ τόσο μεγάλος… κυρίως λόγω της καλύτερης πρόσβασης στις θεραπείες", επισημαίνουν οι ειδικοί της υπηρεσίας.

Σε σχέση με το 2009 ο αριθμός των φορέων αυξήθηκε κατά 3,3% και ο αριθμός των νέων μολύνσεων με τον ιό παράμεινε σταθερός στα 2,7 εκατομμύρια, δείχνοντας μια τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με την UNAIDS.

Αντίθετα, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το AIDS μειώθηκε κατά 5,3% γιατί το σημερινό επίπεδο των ερευνών επιτρέπει να σωθούν περισσότεροι ασθενείς, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με την δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Μισέλ Σιντιμπέ,: «Πριν από λίγα μόνο χρόνια, θα φαινόταν υπερβολή να ανακοινώσουμε ότι το τέλος της επιδημίας του AIDS είναι κοντά, όμως η επιστήμη, η στήριξη της πολιτείας και η ανταπόκριση της κοινωνίας αρχίζουν να φέρνουν συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα».

Όσα αφορούν την πορεία του AIDS στη χώρα μας, τα στοιχεία για τη νόσο αυτή προκαλούν σοκ, καθώς καταγράφεται αύξηση 52,7%, και 1250% στον πληθυσμό των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Αναφέρω τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών διότι βασικοί λόγοι μετάδοσης του ιού είναι ο μεγάλος αριθμός τοξικομανών και η παράνομη πορνεία, σε συνδυασμό με την παράνομη μετανάστευση. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τρία παιδιά (δύο αγόρια και ένα κορίτσι) έχουν προσβληθεί από τον ιό, λόγω της τοξικομανούς μητέρας τους (δηλαδή λόγω μιας 'κάθετης' – όπως ονομάζεται – μετάδοσης).

Περνώντας σε ένα άλλο θέμα, θα ήθελα να τονίσω πως είναι γνωστό ότι τα πάντα στην Ελλάδα φαίνεται να λειτουργούν σε δύο επίπεδα. Το ίδιο συμβαίνει και με την εφεδρεία χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων. Το υπηρεσιακό Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως δε μπορούν να καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων και, κατά συνέπεια – όπως έλεγαν οι σύμβουλοι Επικρατείας – δεν τίθεται θέμα εφεδρείας για τους 5.600 δικαστικούς υπαλλήλους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι από τις διατάξεις του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία (Ν.4024/2011) προκύπτει ότι στις καταργούμενες κενές οργανικές θέσεις δεν περιλαμβάνονται «οι κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων».

Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι ο όρος «πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι», που χρησιμοποιεί το άρθρο 33 του επίμαχου νόμου, δεν αφορά τους δικαστικούς υπάλληλους.

Η απόφαση του υπηρεσιακού Συμβούλιου της Επικρατείας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μη υπαγωγή δε των δικαστικών υπαλλήλων στις ρυθμίσεις περί καταργήσεως οργανικών θέσεων του άρθρου 33 του νέου αυτού νόμου, δικαιολογείται πλήρως από το γεγονός ότι ο ίδιος ο νομοθέτης έχει, ήδη, διαπιστώσει μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου υποθέσεων, και έχει λάβει με προγενέστερους νόμους διάφορα μέτρα για να επιτύχει την επιτάχυνση της απονομής της. Η θέσπιση, όμως, μέτρων, όπως η κατάργηση των (ήδη πολλών) κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, θα δυσχέραινε πολύ, αν δεν ματαίωνε, την επίτευξη του παραπάνω σκοπού του νομοθέτη».

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά ήδη χορήγησε την πρώτη προσωρινή διαταγή κατά της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δικαστικό υπάλληλο, μέχρι να συζητηθεί η αίτησή του στο ακροατήριο.

Σχετικά με το γεγονός ότι μερικοί μελλοντικοί αξιωματικοί του ελληνικού στρατού απήγγειλαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου στην φετινή επέτειο του πολυτεχνείου, παραπέμπεται στο Πειθαρχικό της Σχολής Ευελπίδων με ενδεχόμενο την αποπομπή του αρχηγού της Σχολής, ο οποίος φέρεται ότι πρωταγωνίστησε στην αμαύρωση της επετείου του Πολυτεχνείου με χουντικούς ύμνους. Παράλληλα ο φάκελος παραδίδεται στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου για να εξακριβωθεί εάν ο αρχηγός της Σχολής περιέπεσε σε ποινικά αδικήματα.

Επιπλέον επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 20 ημερών στους ευέλπιδες οι οποίοι «με βήμα σημειωτόν
απήγγειλαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου», ενώ δεν επιβάλλεται καμία ποινή σε πρωτοετείς σπουδαστές και σε αξιωματικούς της Σχολής Ευελπίδων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το πόρισμα των δύο Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων (ΕΔΕ) οι οποίες διενεργήθηκαν παράλληλα και ανεξάρτητα τόσο από την διοίκηση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων όσο και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) αναφέρει:
«Ο αρχηγός της Σχολής διώκεται πειθαρχικά, του αφαιρέθηκε η διοίκηση και παραπέμπονται πειθαρχικά το σύνολο των ευελπίδων, όσων δηλαδή ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, πλην των πρωτοετών. Παράλληλα διετάχθη από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου προκαταρκτική εξέταση για πιθανή τέλεση ποινικών αδικημάτων».

Σύμφωνα με τις ανακρίσεις που έγιναν, ο αρχηγός της Σχολής αναφέρθηκε απαξιωτικά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, χαρακτηρίζοντάς την «μπούρδα». Μόλις τελείωσε η απαγγελία του ύμνου και το σημειωτόν, κάποιοι χειροκρότησαν.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι από τις 15 Νοεμβρίου (δύο ημέρες δηλαδή πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου) ο αρχηγός της Σχολής ζήτησε από έναν σπουδαστή να του βρει τον ύμνο της 21ης Απριλίου και στις 16 Νοεμβρίου (την παραμονή της επετείου) είχε δώσει τον ύμνο σε έξι σπουδαστές της Σχολής «για να τον μάθουν». Στη συνέχεια, όμως, εξαίρεσε τον έκτο σπουδαστή επειδή είχε κυπριακή καταγωγή.

Η δεύτερη ΕΔΕ, που διενήργησε παράλληλα το ΓΕΣ διεξήχθη για να διαπιστωθεί πώς δεν έγινε γνωστό το επεισόδιο στη Διοίκηση της Σχολής.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει γενικότερος κίνδυνος, σημειώνεται ότι σήμερα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα για επανάληψη τέτοιων γεγονότων διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στο καθήκον τους που είναι η προάσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των διεθνών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Έχουμε κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις όσο αφορά τα εσωκομματικά οργανωτικά θέματα του ΠΑΣΟΚ. Με κοινό τους άρθρο, οι βουλευτές του Κινήματος Κώστας Καρτάλης, Παναγιώτης Ρήγας, Σοφία Γιαννακά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Καρύδης, και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προτείνουν μία άμεση, συντεταγμένη, και καταστατικά κατοχυρωμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ σε ιδέες και σε πρόσωπα, πριν τις εθνικές εκλογές .

Οι έξι βουλευτές του Κινήματος αναφέρουν ότι: "Αν όλα γίνουν θεσμικά και συντεταγμένα, δεν κινδυνεύει η συμφωνία στήριξης και το PSI, ούτε η πορεία της κυβέρνησης, για την επιτυχία της οποίας έχουμε, άλλωστε, δεσμευθεί. Δεν κινδυνεύει ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ".

Εξάλλου, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ήταν το θέμα σύσκεψης υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, στην οποία πήραν μέρος οι υπουργοί-στελέχη του Κινήματος και οι εκπρόσωποί του στη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Εκτιμήθηκε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει αντιπολιτευτική γραμμή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, τον οποίο, παρόλα αυτά θα ψηφίσει. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν οι Ε. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας, Α. Διαμαντοπούλου και Κ. Σκανδαλίδης.

Σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ, αποφασίσθηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να δοθεί στον κόσμο προοπτική, γιατί, όπως ειπώθηκε, έχει κουραστεί από τις υψηλού τόνου αντιπαραθέσεις.

Περνώντας στη διεθνή ειδησεογραφία, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, θα ήθελα να αναφέρω ότι , σύμφωνα με αυτά που δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, η Συρία βρίσκεται πλέον σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και πάνω σπό 4.000 άτομα είναι νεκρά από τις συγκρούσεις και λιποτάκτες στρατιώτες έχουν πάρει τα όπλα και στρέφονται κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τη Δευτέρα η διεθνής επιτροπή που ορίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να εξετάσει την κατάσταση έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση κόλαφο για τη χώρα.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αρχές διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να σκληρύνουν τις οικονομικές κυρώσεις τους σε βάρος της Συρίας, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το Πεντάγωνο ειδοποίησε το Κογκρέσο για την πώληση 600 διατρητικών βομβών μεγάλης ισχύος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τέλος, θα ήθελα να ενημερώσω τους ακροατές μας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτίμησε χθες ότι η Κροατία είναι έτοιμη πλέον να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία που απαιτείται για να υπογράψει η χώρα, στη διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής της ΕΕ (8-9 Δεκεμβρίου), τη συνθήκη ένταξης στην ΕΕ.

Αν αυτό συμβεί, την 1η Ιουλίου του 2012 η Κροατία θα είναι η 28η χώρα που εντάσσεται στην ΕΕ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την Κροατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν 564 ψήφοι υπέρ, 38 κατά και 32 αποχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου