Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 01 Δεκαμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, εύχομαι όλοι να έχουμε έναν καλό μήνα. Όπως προβλέψαμε χθες, το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης, αφού εκτίμησε ότι οι επιστολές που έστειλαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, καθώς και η επιστολή του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, αποτελούν μια δέσμευση των πολιτικών πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε η Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου. Έτσι δήλωσε εξάλλου και ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αναρωτιόμαστε βέβαια γιατί να μην εγκρίνει την έκδοση ενός δανείου από το οποίο θα λάβει το 80% του ποσού μόλις το εκδώσει. Με άλλα λόγια γιατί να μη μας δάνειζε το Eurogroup τα 8 δισ. ευρώ αφού θα λάβουν αμέσως τα 6,4 δισ. ως δόση αποπληρωμής των τρεχουσών δανειακών υποχρεώσεων. Πως μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας να ισχυρίζεται ότι αυτή η οικονομική σκλαβιά είναι μια επιτυχία;

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι πρόκειται να στείλει επιστολή και ο ίδιος στον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Γιουνκέρ διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως, λάβει την έγκριση από το ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ παρότρυνε τις ελληνικές αρχές να επισπεύσουν τις συνομιλίες που έχουν με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο P
rivate Sector Investments ή PSI, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης συμφώνησαν στις αλλαγές που θα γίνουν στους όρους λειτουργίας και χρηματοδότησής του, έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις αγορές κρατικών ομολόγων και να χορηγεί κατά προτεραιότητα βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν σχέση με το υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την 5η Δεκεμβρίου, προϋποθέτει ότι θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες – για τις οποίες ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει σήμερα την κυβερνητική επιτροπή – προκειμένου όλα τα υπουργεία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους
· όχι μόνο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και για τις ενέργειες που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων ενεργειών απομένουν ελάχιστες «δευτερεύουσες» - όπως τις αποκάλεσε – ενέργειες, ενώ όλα τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία θα εγκριθεί σήμερα από την κυβερνητική επιτροπή και η οποία θα εκδοθεί αμέσως.

Αναμένεται ότι η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά από τη Σύνοδο Κορυφής, πιθανότατα στις 8 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδριάζει στις μία μετά το μεσημέρι στη Βουλή, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: η ενημέρωση και η συζήτηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής και ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα, τις απολύσεις, την εφεδρεία και τις περικοπές μισθών και συντάξεων, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία και έτσι νεκρώνει σήμερα ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 στο Πεδίον του Άρεως, ενώ θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Στην απεργία συμμετέχουν υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στην Υγεία, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ασφαλιστικά Ταμεία, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε Τράπεζες, στη Ναυτιλία κ.ά. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα δικαστήρια, λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, στην απεργία.

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 09:00 έως τις 21:00, τα τρόλεϊ από τις 08:00 έως τις 22:00, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος από τις 09:00 έως τις 21:00 και τα τραμ από τις 06:00 έως τα μεσάνυχτα. Κανονικά θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το Μετρό στην Αθήνα, ενώ χειρόφρενο θα τραβήξει για 24 ώρες ο Προαστιακός. Την ίδια ώρα, θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, ενώ η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ θα συμμετάσχει επίσης στην 24ωρη απεργία.

Θεωρώ πολύ σημαντική την επίσκεψη του αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στις 5 Δεκεμβρίου, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, επείδή αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος (Κυπριακό, ονομασία πΓΔΜ, θρησκευτικές ελευθερίες Οικουμενικού Πατριαρχείου), η οικονομική κρίση και τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, αντίστοιχα.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης, μίλησε σε δημοσιογράφους για το ταξίδι του κ. Μπάιντεν, αρχικά στην 'Αγκυρα (2 Δεκεμβρίου), στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για την επιχειρηματικότητα, και ακολούθως στην Αθήνα.

ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε πως «Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις 21 Νοεμβρίου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά στην Ελλάδα, φίλη και σύμμαχο χώρα, σε όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο αντιπρόεδρος θα επιδείξει αυτή την υποστήριξη και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει στην Αθήνα κάποια συγκεκριμένη πρόταση για αμερικανική οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Μάικλ Φρόμαν, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό, καθώς προωθεί τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και θεωρούν κρίσιμες τις δημοσιονομικές αλλαγές, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, της οποίας είναι ένθερμοι φίλοι και σύμμαχοι» και «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν σε όλη αυτή τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο, μαζί και μέσω του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φρόμαν υπογράμμισε ότι «ο αντιπρόεδρος θα είναι υποστηρικτικός προς το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και του πακέτου μέτρων που ετέθησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι «αυτό συμπεριλαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση, όπως και άλλους μηχανισμούς για να βοηθηθεί η υποστήριξη της Ελλάδας σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο. Η υποστήριξή του θα είναι προς το υπάρχον πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων και της οικονομικής υποστήριξης που παρέχεται στη χώρα».

Κλείνοντας με διεθνή ειδησεογραφία, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι οι διορισμένοι από το δικαστήριο ψυχίατροι που κλήθηκαν να αποφανθούν για την ποινική ευθύνη του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο δράστης των επιθέσεων της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία ήταν ψυχωτικός και συνεπώς ποινικά ανεύθυνος, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική εισαγγελία.

Ο δεξιός εξτρεμιστής ανέπτυξε με τον καιρό «παρανοϊκή σχιζοφρένεια», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εισαγγελέας Σβέιν Χόλντεν, επικαλούμενος τα συμπεράσματα της έκθεσης που παρέδωσαν σήμερα οι δύο εμπειρογνώμονες ψυχίατροι.

«Το συμπέρασμα είναι πως είναι παράφρων», δήλωσε περεταίρω ο Χόλντεν και συνέχισε λέγοντας πως «Ζει στο δικό του απατηλό σύμπαν και οι σκέψεις και οι πράξεις του κυβερνώνται απ' αυτό το σύμπαν».

Οι εισαγγελείς διευκρίνισαν πως η εν λόγω ψυχιατρική εκτίμηση σημαίνει ότι ο Μπράιβικ δεν θα κλειστεί στη φυλακή, αλλά σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα.

«Αν το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο Μπέρινγκ Μπράιβικ ήταν ανεύθυνος, θα ζητήσουμε από το δικαστήριο στο τέλος της δίκης να υποβληθεί σε υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία», δήλωσε κατά τη συνέντευξη η εισαγγελέας Ίνγκα Μπέγερ Ενγκ, διευκρινίζοντας ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι «ισόβια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου