Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, όπως αναμενόταν «ενέκρινε το Eurogroup την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα».
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το Eurogroup έλαβε τις επιστολές από τους τρεις αρχηγούς των πολιτικών ομάδων με τις οποίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ελλάδας. Έτσι, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης ικανοποίησαν πλήρως το αίτημα του Eurogroup για έγγραφες δεσμεύσεις σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου και τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι θα στείλει και ο ίδιος μια επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Γιουνκέρ διευκρίνισε ότι, αφού προηγουμένως λάβει την έγκριση από το ΔΝΤ, η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι, από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων ενεργειών, απομένουν ελάχιστες δευτερεύουσες ενέργειες (όπως η συγχώνευση ορισμένων αθλητικών κέντρων, ή η ένταξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΙΚΑ αντί στη «Κοινωνίας της Πληροφορίας»), ενώ όλα τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί την Πέμπτη από την κυβερνητική επιτροπή και θα εκδοθεί αμέσως. Άλλωστε, όλες οι ουσιαστικές και κρίσιμες προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτό πρέπει να πιστωθεί στη χώρα, κατά τις ίδιες πηγές.
Αναμένεται ότι η Τρόικα θα έρθει για άλλη μια φορά στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης-9ης Δεκεμβρίου. Επιθυμία του Eurogroup είναι να κινηθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται ταχύτερα και για το νέο πρόγραμμα και την έγκρισή του – μαζί με την δανειακή σύμβαση στην οποία θα είναι ενσωματωμένες οι πολιτικές προϋποθέσεις – και για το PSI.
Είναι προφανές ότι χωρίς την έγκριση του νέου προγράμματος και την προηγούμενη εκταμίευση των αναγκαίων ποσών (περίπου 80 δισ. ευρώ), δεν είναι πρακτικά εφικτή η ολοκλήρωση του PSI. Τα μέλη του Eurogroup φαίνεται πάντως να έχουν την κοινή αντίληψη ότι το περιεχόμενο του νέου προγράμματος θα συμπίπτει ουσιαστικά με την πέμπτη αναθεώρηση του τρέχοντος προγράμματος. Η νέα δανειακή σύμβαση θα παραπέμπει στο νέο πρόγραμμα και στα σχετικά κείμενα.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα. Εθιμοτυπικά, ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του EFSF, του Euro Working Group, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του ΔΝΤ.
Ενώ έχουμε αυτή τη σχετικά θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας, οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι μια κρίσιμη χρονική περίοδο για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα η κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι MTV3: "Οι επόμενες εβδομάδες είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον του ευρώ".
Η Φινλανδία, η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας αξιολογείται με τριπλό Α, είναι η μοναδική σκανδιναβική χώρα μέλος της ευρωζώνης.
Ας δούμε τώρα ποίες είναι οι πρώτες συνέπειες των πολιτικών που μας επιβάλλονται από την Τρόικα. το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί με νέο νόμο την ενοποίηση πέντε ασφαλιστικών Ταμείων και τη δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων, μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών που ανέδειξαν πρόβλημα βιωσιμότητας στο σύνολο σχεδόν των φορέων που παρέχουν επικουρική ασφάλιση.
Η ενοποίηση αφορά τα επικουρικά Ταμεία του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), των ΔΕΚΟ (ΤΑΥΤΕΚΩ), των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), και των Τραπεζών (ΕΤΑΤ).
Το μέτρο ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κατά τη χθεσινή συνάντηση του με δημοσιογράφους και τόνισε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, όλα τα επικουρικά Ταμεία, το ένα μετά το άλλο, θα οδηγηθούν σε βάθος χρόνου σε αναστολή πληρωμών.
Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 20% και σε 15 % μεσοσταθμικά, ενώ οι μεγαλύτερες περικοπές θα γίνουν στα ταμεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, που εμφανίζουν αθροιστικά μεγάλα ελλείμματα και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα το οποίο, σύμφωνα με τις μελέτες, δεν θα μπορεί να καταβάλει συντάξεις μετά το 2018, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης στις επικουρικές που χορηγεί φθάνει το 67%. Δεν θα υπάρξουν πάντως μειώσεις για επικουρικές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης κάτω του 20%.
Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε, ότι η επόμενη διετία θα είναι «εφιαλτική» και ανέφερε, ότι ενώ τα επικουρικά ταμεία δεν εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στις δαπάνες, έχουν μεγάλα ελλείμματα λόγω του υψηλού ποσοστού αναπλήρωσης. Το 25% των επικουρικών του ΙΚΑ είναι κάτω από 150 ευρώ, αλλά η μέση επικουρική σύνταξη είναι περί τα 250 ευρώ με 16 χρόνια ασφάλισης.
Τα επικουρικά ταμεία παρέχουν συντάξεις σε ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους και το συνολικά ταμειακά τους ελλείμματα είναι 850 εκατ. ευρώ. Μόνο το έλλειμμα του επικουρικού του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) φθάνει στα 650 εκατ. ευρώ.
Το κραυγαλέο ζήτημα της παράνομης και αντισυνταγματικής είσπραξης του έκτακτου φόρου ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κατέκρινε ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας είπε: «Εσείς εδώ δίνετε έναν αγώνα για λογαριασμό ολόκληρου του ελληνικού λαού. Αυτό το οχυρό δεν πρέπει να πέσει. Η ΔΕΗ δεν πρέπει να περάσει σε ξένα χέρια», τονίζοντας ότι «αυτό το οικονομικό, αλλά και ηθικό έγκλημα δεν πρέπει να συντελεστεί».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι: «Εμείς θα δώσουμε μάχη. Θα δώσουμε μάχη με όλους τους εργαζόμενους. Και θα ήθελα να πω ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε και κάποιες νίκες. Εξαιτίας βεβαίως και των δικών σας αγώνων ήδη αυτοί οι οποίοι επέβαλαν αυτό το αντιλαϊκό, το παράνομο, το αντισυνταγματικό χαράτσι, τρέμουν στην ιδέα ότι θα πάνε να εφαρμόσουν τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν. Διότι έστω και ένα νοικοκυριό να μείνει δίχως ρεύμα, θα πληρώσουν τις συνέπειες αυτών των επιλογών και στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», ενώ αναφέρθηκε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, που πήρε απάντηση από τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι «είναι παράνομο να κόβεις το ρεύμα σε οποιοδήποτε νοικοκυριό, μόνο και μόνο επειδή δεν πλήρωσε ένα χαράτσι το οποίο δεν έχει και καμία σχέση με το αντίτιμο του ρεύματος».
Ο κ.Τσίπρας τάχθηκε κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και δήλωσε ότι «βασικός στόχος αυτής της πολιτικής που γίνεται για τη σωτηρία της χώρας είναι η εσωτερική υποτίμηση. Δηλαδή, μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές, διεύρυνση της ανεργίας όπου στην Κοζάνη η ανεργία είναι 1 στους 3. Και ταυτόχρονα εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η δημόσια περιουσία της χώρας, την οποία έχουν αποτιμήσει σε 125 δισ., ενώ είναι δεκαπλάσιας αξίας με μια πρόχειρη εκτίμηση. Και θέλουν προκειμένου να σωθούμε να εκποιηθεί αυτή η περιουσία και να σταματήσει η χώρα να έχει τη δυνατότητα στα πάγια έσοδα και τα οφέλη που πρέπει να έχει από τη διαχείριση αυτής της περιουσίας. Είναι σα να έχει καταφέρει κανείς μετά από κόπους μιας ολόκληρης ζωής να έχει ένα διαμέρισμα 200.000 ευρώ το οποίο να το νοικιάζει κάπου και να έχει μια μηνιαία απολαβή 500 ευρώ τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις απαιτήσεις και οι τοκογλύφοι του ζητάνε προκειμένου να τους ξεχρεώσει να το πουλήσει 40.000, στο 1/5 της αξίας του και να σταματήσει να έχει και τη μηνιαία απολαβή των 500 ευρώ. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τη δημόσια περιουσία. Αν αυτό δεν είναι λεηλασία, τότε τι άλλο θα μπορούσε να ονομαστεί λεηλασία;»
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος (Κυπριακό, ονομασία πΓΔΜ, θρησκευτικές ελευθερίες Οικουμενικού Πατριαρχείου), η οικονομική κρίση και προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στις 5 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, αντίστοιχα.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης, μίλησε σε δημοσιογράφους για το ταξίδι του κ. Μπάιντεν, αρχικά στην 'Αγκυρα (2 Δεκεμβρίου), στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για την επιχειρηματικότητα, και ακολούθως στην Αθήνα.
"Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις 21 Νοεμβρίου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι "ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά στην Ελλάδα, φίλη και σύμμαχο χώρα, σε όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο αντιπρόεδρος θα επιδείξει αυτή την υποστήριξη και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων".
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει στην Αθήνα κάποια συγκεκριμένη πρόταση για αμερικανική οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Μάικλ Φρόμαν, τόνισε ότι "οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό, καθώς προωθεί τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και θεωρούν κρίσιμες τις δημοσιονομικές αλλαγές, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ".
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι "οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, της οποίας είναι ένθερμοι φίλοι και σύμμαχοι" και "οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν σε όλη αυτή τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο, μαζί και μέσω του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος".
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φρόμαν υπογράμμισε ότι "ο αντιπρόεδρος θα είναι υποστηρικτικός προς το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και του πακέτου μέτρων που ετέθησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ", σημειώνοντας ότι "αυτό συμπεριλαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση, όπως και άλλους μηχανισμούς για να βοηθηθεί η υποστήριξη της Ελλάδας σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο. Η υποστήριξή του θα είναι προς το υπάρχον πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων και της οικονομικής υποστήριξης που παρέχεται στη χώρα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου