δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 29 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, σήμερα η ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να αποδεσμεύσει την κρίσιμη για την Ελλάδα βοήθεια και να αποφασίσει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) παρά του γεγονότος ότι η κρίση χρέους παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις στην Ευρώπη στις τελευταίες μέρες.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες και αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ με πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup την εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές, η αποδέσμευση των χρημάτων βρίσκεται τελικά σε καλό δρόμο… μετά την αναποφασιστικότητα και τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών.

"Θα δούμε αν δεν θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και ποια είναι η πρόοδος του σχεδίου προσαρμογής της Ελλάδας", τόνισε ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Επόμενο θέμα του Eurogroup είναι η ενίσχυση του ΕΤΧΣ, για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.

Τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα επικυρώσουν αρχικά την Τρίτη το γενικό πλαίσιο του σχεδίου δράσης του ΕΤΧΣ, ακόμα και αν οι προπαρασκευαστικές εργασίες αποδεικνύονται περισσότερο πολύπλοκες.

Τέλος, στο πλαίσιο του Eurogroup, οι υπουργοί θα επικυρώσουν επισήμως τον διορισμό του Γάλλου Μπενουά Κερέ στη θέση του Ιταλού Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τράπεζας.

Αναφερθήκαμε επανειλημμένως στην περίφημη και επτασφράγιστη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Σε συνέντευξη του, ο ελληνικής καταγωγής Ελβετός βουλευτής Ιωσήφ Ζησιάδης –
ο οποίος ανάφερε την ολιγωρία των ελληνικών αρχών στην φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία, επειδή – μεταξύ άλλων – ακόμα και πολιτικοί από την Ελλάδα διαθέτουν τέτοιους λογαριασμούς. Οι υποψίες μας, λοιπόν, επιβεβαιώνονται και επισήμως και πλέον επιβάλλεται στο κράτος να εφαρμόσει όσα προβλέπει ο νόμος… αλλιώς, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, πρέπει να εφαρμόσει ο λαός αυτό που προβλέπεται από το Σύνταγμα μας και να εκλέξει επιτέλους πολιτικούς με βάση την ικανότητα τους και όχι με βάση τα προσωπικά ρουσφέτια.

Από το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας αποκαλύφθηκε μάλιστα πως οι ελβετικές αρχές έχουν προτείνει από το 2005 μία φορολογική συμφωνία αλλά «οι ελληνικές κυβερνήσεις κωφεύουν». Ο κ. Ζησιάδης δήλωσε ότι «πολλοί βουλευτές και των δύο κομμάτων έχουν πάρα πολλά χρήματα στην Ελβετία και τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοιχτοί οι λογαριασμοί».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ λοιπόν ο κος Υπουργός Οικονομικών:

1. Υπάρχει πράγματι μια τέτοια πρόταση από την Ελβετή Υπουργό Οικονομικών από το έτος 2005;

2. Υπάρχει μέχρι σήμερα ανταπόκριση από ελληνικής πλευράς και ποιο περιεχόμενο είχε;

3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διαπιστωθεί και να καταλογιστεί σε κάθε υπεύθυνο η ζημιά που έχει προκύψει από το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι σήμερα εξαιτίας της ολιγωρίας των Ελληνικών Κυβερνήσεων να αξιοποιήσουν την ελβετική πρόταση και να φορολογήσουν τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία;

4. Ποια μέτρα έχει ή προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Οικονομικών για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος;

5. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να εξακριβώσετε την αλήθεια της δήλωσης του κ. Ζησιάδη για ύπαρξη μεγάλων καταθέσεων Ελλήνων Βουλευτών στην Ελβετία;»

Αποτέλεσμα των εγκληματικών πράξεων όλων των κυβερνήσεων είναι πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φθάσει το 6,1% το 2011 θα και το 3% το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών - μελών του (economic outlook). Η ανάκαμψη προβλέπεται να έρθει το 2013 με ρυθμό 0,5%, υποκινούμενη από τις μεγάλης κλίμακας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την αυξημένη εξωτερική ζήτηση, τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και τις μεγαλύτερες επενδύσεις. Ο Οργανισμός επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές είναι σημαντικοί και προς την αρνητική κατεύθυνση.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 9% του ΑΕΠ και το 2012 το 7% του ΑΕΠ (από 10,8% του ΑΕΠ το 2010), για να υποχωρήσει το 2013 περαιτέρω στο 5,3% του ΑΕΠ. Η ανεργία προβλέπεται ότι θα φθάσει φέτος στο 16,6% από 12,5% πέρυσι, για να συνεχίσει να αυξάνεται στο 18,5% το 2012 και στο 18,7% το 2013. Η ασθενής οικονομική δραστηριότητα και η υψηλή ανεργία θα ωθήσουν τον πληθωρισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα - στο 1,1% το 2012 και 0,2% στο 2013 από 3% φέτος.

Για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας και να διασφαλισθεί ότι το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται σταθερά, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι πρέπει να συνεχισθεί η δημοσιονομική προσαρμογή και να εφαρμοσθούν, όπως έχουν προγραμματισθεί, οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Την ώρα λοιπόν που έχουμε την έγκριση της 6ης δόσης και την επίσημη αποκάλυψη ότι πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων μας έκλεβαν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μελετά περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2012. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου παρέλαβε αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων που χορηγούν αυτές τις παροχές και δρομολογεί παρεμβάσεις.

Οι περικοπές, οι οποίες θα αφορούν τωρινούς συνταξιούχους, θα διαμορφωθούν περί το 20% μεσοσταθμικά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν έως και το 50%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και ανάλογες με το αναλογιστικό έλλειμμα του κάθε Ταμείου και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Δραστικές μειώσεις αναμένονται στο ύψος του εφάπαξ που χορηγούν ελλειμματικά ταμεία.

Με τις νέες περικοπές, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να καλύψει τα ελλείμματα χωρίς να καταφύγει σε έκτακτη φορολογία ή σε αύξηση εισφορών

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει οριακή αύξηση των δαπανών για συντάξεις κατά 77 εκατ. ευρώ, λόγω της μεταφοράς της επίπτωσης του αυξημένου αριθμού αποχωρήσεων κατά το 2011.

Από την άλλη πλευρά, η συνολική κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία και τον ΟΑΕΔ, είναι μειωμένη κατά 9% με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ.ευρώ έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ανεργία και η μείωση των αμοιβών οδηγεί σε μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και αύξηση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας.

Με τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους μετά την 1η/1/1993 δεν ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού.

Από τις ειδήσεις που μεταδίδουμε σήμερα, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, γίνεται εμφανές το γεγονός το οποίο όλοι υποψιαζόμασταν για δεκαετίες. Οι πολιτικοί μας κλέβουν τα χρήματα μας, τα καταθέτουν σε προσωπικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, δημιουργούν ελλείμματα στα ταμεία του κράτους, αυξάνουν την φορολογία και… αρχίζει πάλι αυτός ο καταστροφικός για τη χώρα μας φαύλος κύκλος. Το μόνο που αναρωτιέμαι είναι: Ως πότε θα το ανεχόμαστε αυτό;

Ελπίζω πως οι ειδήσεις που θα μεταδώσω στον υπόλοιπο χρόνο του δελτίου θα φανούν ασήμαντες στους ακροατές μας Χρήστο αλλά πρέπει να αναφέρω ότι τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τηρούν μια στάση αναμονής, αναμένοντας τις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ.

Πολλά στελέχη αναμένουν από τον πρόεδρο του κόμματος να ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες, σε χρόνο που προσδιορίζουν μετά την καταβολή της 6ης δόσης και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Άλλοι εκτιμούν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν συγκληθεί τα όργανα του κόμματος και να ξεκινήσουν διαδικασίες πολιτικού διαλόγου και απολογισμού για τα δύο χρόνια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του ανώτατου κομματικού οργάνου, Συλβάνα Ράπτη, ζητεί με επιστολή της προς τον πρόεδρο του κόμματος τη σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Άλλα κορυφαία στελέχη και υπουργοί εκφράζουν επίσης τις απόψεις τους μέσω συνεντεύξεων ή άρθρων:

Έτσι, Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σε άρθρο της για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς, υποστηρίζει πως όταν γίνουν οι εκλογές το κίνημα θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας αρχής.

Στο άρθρο της η Αννα Διαμαντοπούλου τονίζει «Νέο αίμα, νέες λογικές και νέα κουλτούρα σε συνδυασμό με εμπειρία και έργο, πρέπει να δώσουν την αναγκαία ανασυγκρότηση σε κόμματα και πολιτικό σύστημα».

Την Κυριακή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει στη συζήτηση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς εάν ανοίξει τέτοιο θέμα.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ξέρετε πως παράλληλα με τις υπουργικές μου υποχρεώσεις, διαμορφώνω και το πολιτικό πρόγραμμα των μειζόνων προτεραιοτήτων που έχει ανάγκη η χώρα και είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στο σχετικό διάλογο όταν αυτός ανοίξει».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόμματος, που θα προκύψει με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με ένα κομμάτι της Αριστεράς, ενώ όταν ερωτάται αν ο κ. Βενιζέλος δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση που ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής τονίζει: «Κι αυτός δικαιούται και όσοι έχουν θεμιτές φιλοδοξίες να ηγηθούν της παράταξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου