Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, αναρωτηθήκαμε επανειλημμένως για τη μορφή που θα λάβει τελικά η ΕΕ μια και υπάρχουν πολιτικές οι οποίες συνδέουν την οικονομία με την πολιτική και, κατά συνέπεια, με τον έλεγχο των εξελίξεων στην ΕΕ. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μία λατινογενής έκφραση την οποία αναφώνησε ο Ιούλιος Καίσαρ προετοιμαζόμενος να διασχίσει τη γέφυρα του ποταμού «Ρουβίκωνα» και ουσιαστικά άρχισε τον μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του λαού και την αριστοκρατία της Ιταλίας. «Alea iacta est» λοιπόν, δηλαδή «ο κύβος ερρίφθη», για την επιβολή του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου που οραματίζεται το Βερολίνο για την Ευρωζώνη.
Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, φαίνονται απολύτως αποφασισμένες να προωθήσουν το νέο σύμφωνο όσο το δυνατό πιο σύντομα, ακόμα και με ιδιαίτερα δραστικές μεθόδους – αν χρειαστεί. Έτσι, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι, είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης – απειλώντας ουσιαστικά να αφήσουν τους υπόλοιπους που αμφιταλαντεύονται βορά στις ορέξεις των αγορών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν καταλάβει πως δεν μπορούν να πείσουν και τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν το σχέδιο για την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που προωθούν.
Αλλά και στην περίπτωση που κατάφερναν να πείσουν για μια αλλαγή στην Συνθήκη της ΕΕ, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο. Ωστόσο, καθώς αυτή η πολιτική «φωτιά» έχει αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα στην καρδιά της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει χρόνος για τις «συμβατικές» διαδικασίες της Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο – σύμφωνα με πληροφορίες από Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη – η Γερμανία και η Γαλλία εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για να προωθήσουν το νέο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Η πρώτη Γερμανό-Γαλλική επιλογή είναι να υιοθετηθεί η συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης. Η δεύτερη λύση που εξετάζουν είναι να προχωρήσουν με 8 έως 10, από τα 17, μέλη της ευρωζώνης. Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την οποία θα μπορούν να συνυπογράψουν αργότερα κι άλλες χώρες. Το σχέδιο αυτό θα δημιουργούσε πλέον μια ΕΕ τριών και μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και έτσι θα δίχαζε περισσότερο αντί να ενώσει την Ευρώπη.
Το Reuters επίσης σημειώνει ότι εκτός της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης, ακόμη και η Ιταλία, η Ισπανία ή άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, δεν θα κατάφερναν να εφαρμόσουν το αυστηρό πλαίσιο στους προϋπολογισμούς τους, με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, ακόμη κι αν το ήθελαν...
Προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται μεν σε εξέλιξη, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να έχουν αποκρυσταλλώσει το σχέδιό τους για το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας σύντομα, προκειμένου μάλιστα να το παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 8 - 9 Δεκεμβρίου.
Όπως σημειώνει η γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag «εφόσον υπάρξει αποφασιστική κίνηση από πολιτικής πλευράς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να δράσει πιο αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, επιβεβαίωσε στο Παρίσι τα σχέδια για ένα αυστηρότερο πλαίσιο· δηλώνοντας πως η Ευρωζώνη κινείται προς ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, με αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τους κανόνες αυτούς.
Σε ερώτηση εάν η Γαλλία, η Γερμανία αλλά και η Ιταλία ετοιμάζουν μια πιο σκληρή εκδοχή του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τους δημοσιονομικούς κανόνες, η κ. Πεκρές τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα σύμφωνο το οποίο θα εφαρμοστεί μόνο στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.
Στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+, τόνισε μάλιστα η κ. Πεκρές ότι: «Είναι ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης: διακυβέρνηση με πραγματικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη» και πρόσθεσε: «Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήρια δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς με πιο σωστούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες» και τόνισε πως: «Η Ευρωζώνη θα κινηθεί προοδευτικά προς μια πιο ενισχυμένη ολοκλήρωση».
Όσο αφορά την – σύμφωνα με αυτά που μας λένε – κρίσιμη για την Ελλάδα 6η δόση, η ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να αποδεσμεύσει την «βοήθεια» – όπως αποκαλεί το έντοκο δάνειο – για την Ελλάδα και να αποφασίσει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), την ίδια ώρα που η κρίση χρέους παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις στην Ευρώπη.
Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συναντηθούν αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες και την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
Πρώτο θέμα στην αντζέντα του Eurogroup είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα.
Πολλές ευρωπαϊκές πηγές πληροφοριών εκτιμούν πως «Μετά την αναποφασιστικότητα και τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, η αποδέσμευση των χρημάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο». Ένας ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος μάλιστα τόνισε ότι «Θα δούμε αν δεν θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και ποια είναι η πρόοδος του σχεδίου προσαρμογής της Ελλάδας».
Επόμενο θέμα του Eurogroup είναι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.
Τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα επικυρώσουν αρχικά την Τρίτη το γενικό πλαίσιο του σχεδίου δράσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ακόμα και αν οι προπαρασκευαστικές εργασίες αποδεικνύονται περισσότερο πολύπλοκες.
Τέλος, στο πλαίσιο του Eurogroup, οι υπουργοί θα επικυρώσουν επισήμως τον διορισμό του Γάλλου Μπενουά Κερέ στη θέση του Ιταλού Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τράπεζας.
Για το 2011 και το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί να είμαστε συνεπείς, και θα διορθωθούν αδικίες, ενώ για το 2013, το 2014 και το 2015, τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελάχιστα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε ερώτηση αν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα για την κάλυψη των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ του μεσοπροθέσμου προγράμματος, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι ο λαός έχει υποβληθεί σε πάρα πολλές θυσίες για να σωθεί η χώρα. Η χώρα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο μέσα σε μια Ευρώπη που παραπαίει και ταλανίζεται. Άρα, πρέπει να κάνουμε μια εθνική υπερπροσπάθεια για να βγούμε αλώβητοι, όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά μας από την κρίση αυτή».
Για το 2011 και το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί εμείς να είμαστε συνεπείς, οργανωμένοι και δίκαιοι. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά, βοηθώντας ταυτόχρονα όλους αυτούς που έχουν ανάγκη, διορθώνοντας αδικίες, στηρίζοντας όσους πραγματικά δεν έχουν εισόδημα.
Για τα επόμενα χρόνια -το 2013, το 2014, το 2015- ούτως ή άλλως, τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελάχιστα: είναι περίπου1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο τον χρόνο, όταν μόνο τον Οκτώβριο, για να πάμε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ. Αυτό για να καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά.
Κι αυτό το 1% μπορεί να εξοικονομηθεί από τις δαπάνες, από ένα άλλο κράτος, από μια καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όπου κάνουμε καθημερινά πολύ σημαντικά βήματα και θέλουμε τη συμπαράσταση των πολιτών, γιατί η μεγάλη αδικία είναι η αδικία που γίνεται σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων μέσω της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συναντηθούν την Τρίτη στις Βρυξέλλες και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
Πρώτο θέμα στην αντζέντα του Eurogroup είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα.
"Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, τηρώντας με συνέπεια τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μέσα από ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του χρέους της, αναδιοργανώνοντας και μεταρρυθμίζοντας τη χώρα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παραβρέθηκε στο συνέδριο των Πρασίνων, στο Κίελο της Γερμανίας.
"Έχουμε λάβει πολύ δύσκολα μέτρα, μέτρα για τα οποία έχει κάνει μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός. Και βέβαια, αυτό σημαίνει, ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που λάβαμε στην Ευρώπη, και θα επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε ένας ισχυρός εταίρος στο εσωτερικό της ευρωζώνης", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, να πράξει ότι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τη θέση της στην ευρωζώνη και φυσικά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά "να παραμείνει η Ευρωζώνη ένα ισχυρό τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, των ευρωπαϊκών θεμελίων".
Αναφερόμενος, ο κ. Παπανδρέου, στην ιδέα του ευρωομόλογου, τόνισε ότι είναι υπό συζήτηση και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αγορές, τους φόβους των αγορών, αλλά για να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη και για επενδύσεις και για την ανάπτυξη στην Ευρώπη".
Η Κρίση φαίνεται να έφτασε και στην καρδιά της Ευρώπης αφού οι πολιτικές δυνάμεις του Βελγίου φέρονται να προχώρησαν στην κατεύθυνση του τερματισμού της παρατεταμένης πολιτικής παράλυσης στη χώρα, συμφωνώντας στις περικοπές των δαπανών στον προϋπολογισμό του 2012.
Η συμφωνία – μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου του Βελγίου από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's – εκτιμάται πως ανοίγει τον δρόμο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Σε ανακοίνωσή του το παλάτι του Βελγίου ανέφερε «Ο βασιλιάς κάλεσε τον επικεφαλής διαπραγματευτή να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν».
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ελιό ντι Ρουπό ηγείτο των συνομιλιών έξι κομμάτων, αφού απείλησε να παραιτηθεί.
Η πολιτική κρίση έχει αφήσει το Βέλγιο με υπηρεσιακή κυβέρνηση επί 17 μήνες, χρονικό διάστημα-ρεκόρ σε διεθνές επίπεδο.
Ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει περικοπές δαπανών 10%, ή 11,3 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου