δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 25 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, κατ’ αρχήν θέλω να πω πως θα ήθελα πολύ να μπορούσα να είμαι στη Θεσσαλονίκη για να ακούσω τον χορηγό μας, την ΚΟΘ. Το φως της δημοσιότητας είδε το νέο πολυνομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, τις επικουρικές συντάξεις και τα ταξί, το οποίο θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη.

Χθες, στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος ανέφερε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους τις προηγούμενες ημέρες, ήταν το θέμα των δεσμεύσεων των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αυτό που φαίνεται να συμφωνήθηκε είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποστείλουν χωριστές επιστολές, ενώ – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε στο υπουργικό συμβούλιο την ικανοποίησή του για την αποστολή της επιστολής από τον κ. Σαμαρά.

Η αξιολόγησή της επιστολής θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup και, σύμφωνα με την εκτίμηση του πρωθυπουργού, θα γίνει θετικά αποδεκτή και δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο, χθες το βράδυ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήδη χαιρέτισε την επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει την υποστήριξή της για τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος που υποστηρίζεται από την οικονομική βοήθεια των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, τα οποία δίνονται από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Ταμείο».

Το ΔΝΤ καλωσορίζει επίσης «τη δέσμευση της ΝΔ ότι διασφαλίζεται πως οποιεσδήποτε αλλαγές πολιτικής που θα μπορούσε να υποδηλώνει (εννοεί το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Σαμαρά), θα είναι σύμφωνη με το βασικό πλαίσιο αυτού του προγράμματος».

Αναφέραμε χθες τη σύλληψη συνδικαλιστών της ΔΕΗ οι οποίοι είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση προς το κτήριο της ΔΕΗ στο Χολαργό, Αττικής. Για τις 30 Νοεμβρίου αναβλήθηκε από το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο η δίκη των 15 κατηγορουμένων για την κατάληψη στο κέντρο εντολών διακοπής της ΔΕΗ στο Χολαργό. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω απουσίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαρτύρων κατηγορίας.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων έκανε λόγο για προσχηματική συμπεριφορά, από μέρους της αστυνομίας, τόνισε ότι το πρωί στο τμήμα δηλώθηκε στους αστυνομικούς ότι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την κλήση των μαρτύρων στο δικαστήριο και δήλωσε ότι επιθυμεί την συνέχιση της δίκης με εντολή του δικαστηρίου για βιαία προσαγωγή των μαρτύρων. Αιτήθηκε επίσης σε περίπτωση αναβολής να κληθεί να καταθέσει και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός, καθώς υπογράφει την μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε για την κατάληψη των εργαζομένων.

Ως μέρος της αναθεώρησης υπέρογκων μισθών και άδικων επιδομάτων, υπάρχουν εξελίξεις, μετά τη δημοσιοποίηση της νέας λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργο Κουτρουμάνη. Έτσι, θα βρεθούν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων περίπου 166.000 εργαζόμενοι.

Η νέα λίστα, βασίστηκε στις προτάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων εμπειρογνωμόνων και των κοινωνικών εταίρων, ενώ βασίστηκε σε κριτήρια επικινδυνότητας που αφορούν ορισμένες εργασίες και ειδικότητες.

Στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών θα υπάγονται στο εξής, περίπου 365.000 εργαζόμενοι από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς. Η νέα λίστα θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2011, για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται, για πρώτη φορά, νέες κατηγορίες, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι εργάτες που απασχολούνται στα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Αντίθετα εξαιρούνται από τη σχετική λίστα οι εξής ειδικότητες οι οποίες, μέχρι σήμερα, θεωρείτο βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα:

- Το διοικητικό προσωπικό κλάδων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ΒΑΕ (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.).
- Οι πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο. Οι ζαχαροπλάστες. Οι εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.
- Οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί.
- Οι καμαριέρες.
- Οι κομμωτές - κομμώτριες, κουρείς.
- Οι ταμίες πολυδυναμικού super market.
- Οι οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
- Το προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς.
- Οι συντηρητές κτιρίων κλπ.

Επίσης, αποφασίστηκε μια απότομη μείωση των εισοδημάτων χιλιάδων εργαζομένων σε ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΛΑΡΚΟ), οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μάλιστα κερδοφόρες, καθώς και στην ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προχωρά η κυβέρνηση κλείνοντας τον κύκλο μειώσεων των μισθών, που ξεκίνησε από το στενό δημόσιο τομέα και τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε εντολή στις διοικήσεις 11 μεγάλων κρατικών εταιριών να «κουρέψουν» για όλους τους εργαζομένους τις αποδοχές του Νοεμβρίου σε ποσοστό ως 25% σε σχέση με τις αποδοχές του Οκτωβρίου. Ο τελικός στόχος είναι οι μηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2009, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2012.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που έστειλε πριν από λίγη ώρα ο ειδικός γραμματέας Γ. Κυριακός, ο οποίος εποπτεύει όλες τις ΔΕΚΟ, οι διοικήσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην μείωση των αποδοχών που λάμβαναν οι δικαιούχοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος των ως άνω διατάξεων, δηλαδή την 31/10/2011 ως 25% και αν υπάρχει «υπερβάλλουσα μείωση» (ως το 35% των αποδοχών του 2009 που είναι το όριο) να κατανεμηθεί ισόποσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών δηλαδή το 2012 και το 2013.

Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μια θύελλα αντιδράσεων καθώς οι περικοπές είναι βίαιες, γενικευμένες, και παράλογες. Παράλογες διότι δε στέκει επιστημονικά να γίνονται περικοπές μισθών και αυξήσεις φορολογικών εσόδων σε περίοδο ύφεσης. Για να το πω λίγο πιο απλά, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, τα μέτρα αυτά είναι σα να βάζουμε ένα γαζαπλάστ σε ένα τραύμα που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Οι εταιρείες που εφαρμόζεται το μέτρο αυτό είναι οι εξής:

  • Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ATEbank) Α.Ε.
  • Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Α.Ε.
  • Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε.
  • Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) Α.Ε.
  • Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Α.Ε.
  • Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) Α.Ε.
  • ΛΑΡΚΟ
  • ΟΠΑΠ Α.Ε.
  • Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Α.Ε.
  • Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Α.Ε.
  • Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Α.Ε.

Άδικο είναι επίσης το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν από το μέτρο αυτό ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ, καθώς έχουν την τύχη να ελέγχονται πλέον μετοχικά από ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με την ερμηνεία της απόφασης αυτής από κορυφαίους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απώτερος στόχος δεν είναι μόνο η οικονομική εξυγίανσή τους, δεδομένου ότι οι περισσότερες είναι κερδοφόρες, αλλά η προετοιμασία των εταιριών για την απόλυτη ιδιωτικοποίησης τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε διεθνείς ειδήσεις. Χθες ανάφερα την συνάντηση των ηγετών των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, Νικολά Σαρκοζί, Άγκελα Μέρκελ και Μάριο Μόντι. Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη της μίνι-Συνόδου Κορυφής που έγινε στο Στρασβούργο, δήλωσαν ότι είναι «αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα, για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ευρώ».

Το Παρίσι και το Βερολίνο, δηλαδή ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ, τόνισαν ότι θα υποβάλλουν τις αμέσως επόμενες ημέρες συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ, όσο και για την βελτίωση της διακυβέρνησης στις χώρες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, οι τροποποιήσεις των Συνθηκών της ΕΕ δεν θ' αφορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι και οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν στο ότι πρέπει να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, θα ήθελα να αναφέρω τις εξελίξεις πού αφορούν την προσφυγή των Σκοπιανών κατά της Ελλάδας για το θέμα του ονόματός του κρατιδίου τους. Στις 5 Δεκεμβρίου θα γνωστοποιήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απόφασή του για την προσφυγή αυτή. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Χάγη αναφέρεται ότι: «Το Διεθνές Δικαστήριο, το κυριότερο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, θα ανακοινώσει την Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011, την απόφασή του για την υπόθεση της εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 (ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας)». Η απόφαση του Δικαστηρίου θα αναγνωστεί στις 10 το πρωί, τοπική ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου