Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, πριν αναφερθώ στις εξελίξεις σχετικά με την επιστολή του κ. Σαμαρά προς τους δανειστές της Ελλάδας, θα ήθελα να σημειώσω ότι πριν μια ώρα περίπου, η αστυνομία προέβει σε βίαιες προσαγωγές στο κέντρο λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Ερμής» της ΔΕΗ στον Χολαργό. Μεταξύ των 10 συλληφθέντων, για παρακώληση συγκοινωνιών, είναι και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο κ. Φωτόπουλος. Οι εργαζόμενοι στο κτήριο της ΔΕΗ, οι οποίοι ήταν αυτόπτης μάρτυρες, δήλωσαν ότι θα απεργήσουν ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους.
Περνώντας τώρα στην τακτική ειδησεογραφία, θα αναφερθώ στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντ. Σαμαράς, τελικά έστειλε χθες μια Επιστολή προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, με την οποία επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζοντας πως χρειάζεται να αλλάξουν κάποιες πολιτικές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ η οποί είναι – όπως αναφέρει στην επιστολή του – ισχυρή και αμετάκλητη. Το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε διεξοδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη, ενώ συζητήθηκε και το θέμα που έχει προκύψει με την απαίτηση των Ευρωπαίων για έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Χθες έκλεισα το δελτίο ειδήσεων καλώντας τους ακροατές μας να εκφραστούν σχετικά με το αν τελικά η ΕΕ προγραμματίζεται να γίνει μια δημοκρατία πολλών λαών ή αν θα είναι το «τσιφλίκι» των οικονομικά ισχυρών;
Τα μηνύματα που έλαβα, αλλά και η αντίδραση της ΕΕ και των ΜΜΕ στην επιστολή Σαμαρά, επικυρώνονται από το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε κανένας – κυριολεκτικά κανένας – θετικά για όσα αφορούν την επιστολή Σαμαρά έως την στιγμή που δήλωσε ο αντιπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας ότι χαιρετίζει την επιστολή του πρόεδρου της ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα η δήλωση το εκπροσώπου δηλώνει ότι: «Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στους δανειστές. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogroup να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης».
Αφού χάρηκε λοιπόν η Γερμανία για την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε σχεδόν ταυτόχρονά όλη η Ευρώπη και σχεδόν όλα τα μεγάλα Αγγλικά, Γαλλικά, και Γερμανικά ΜΜΕ ότι θα εγκριθεί και η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.
Την ικανοποίησή της εκφράζει πλέον και συνολικά η γερμανική κυβέρνηση ανεπισήμως για το περιεχόμενο της επιστολής Σαμαρά, σημειώνοντας ότι το Eurogrοup της ερχόμενης Τρίτης μπορεί να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Στο Παρίσι αξιωματούχος της Γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι: «Η επιστολή Σαμαρά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως δέσμευση» διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι πρόωρο για την κυβέρνηση Σαρκοζί να τοποθετηθεί, δεδομένου ότι η επιστολή δεν έχει παραλήπτη τον Γάλλο πρόεδρο. Κλειστά κρατά όμως τα χαρτιά του και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Παρ’ όλο που υπέγραψε και απέστειλε ο κ. Σαμαράς την επιστολή την οποία θεωρούν δέσμευση για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων οι παραλήπτες της, υπάρχουν αρκετές αντίθετες εσωκομματικές απόψεις με αυτήν του προέδρου της ΝΔ. Ο συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, Φαήλος Κρανιδιώτης, παραδείγματος χάριν χαρακτήρισε ως «Χάρτινη απειλή» τα περί μη εκταμίευσης των 8 δισ. ευρώ τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, και τάχθηκε υπέρ του να μην δεσμευτεί ο Αντώνης Σαμαράς.
Απευθύνοντας το λόγο προς τον κ. Σαμαρά, ο Φαήλος Κρανιδιώτης δήλωσε δημοσίως «Εάν δεν πατήσεις εδώ φρένο, τότε θα έρθουν και άλλα», και εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επιμείνει στη στάση του να μην υπογράψει, καθώς έχει δεσμευθεί με 5 διαφορετικούς τρόπους.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της υπογραφής του κ. Σαμαρά ως προαπαιτούμενο για την 6η δόση, ενισχύεται κυρίως από «ελληνικά κέντρα», με σκοπό να ταπεινωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ και να έχει απώλειες.
«Να μην υπογράψει», είπε και ο Γιάννης Μανώλης, υπεύθυνος συνδικαλιστικού της ΝΔ μιλώντας στη ΝΕΤ. «Ζητούν υπογραφή σε λευκό χαρτί», σημείωσε ο Γιάννης Μανώλης ενώ τόνισε πως το κόμμα έχει δεσμευθεί για αυτά που πιστεύει. Κλείνοντας τη δήλωση του τόνισε ότι η ΝΔ δε δίνει συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ για όσα έχει κάνει, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου για να φέρει εις πέρας αυτά που έχει αναλάβει.
Την άποψη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν θα πρέπει να υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε την υπογραφή που ζητείται «καθ' υπέρβαση απαίτηση» των Βρυξελλών καθώς – όπως εξήγησε – δεν αντιλαμβάνεται περαιτέρω απαιτήσεις από την ψήφο εμπιστοσύνης που έχουν δώσει τα τρία κόμματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο προϋπολογισμός του 2012 θα βρεθεί στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει, στις 12 το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.
Χθες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ΝΔ Α. Σαμαρά για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φραγκφούρτη και συζήτησε μαζί τους για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης και για τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξή του προγράμματος που εφαρμόζει.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου για τους επόμενους μήνες.
Επίσης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρωζώνη, ενώ επισημάνθηκε και η κρισιμότητα των στιγμών τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.
Στις συζητήσεις αναδείχθηκε η ανάγκη αποφασιστικότητας και συνοχής της κυβέρνησης, καθώς και των πολιτικών δυνάμεων που την στηρίζουν.
Με τον κ. Παπανδρέου ο πρωθυπουργός συζήτησε και σχετικά με τις επικείμενες επισκέψεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στο Κίελο, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο των Πρασίνων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, "ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ανέλαβε χθες την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
"Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή", αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς.
Θετικά αντέδρασε το Βερολίνο στην επιστολή Σαμαρά, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σχετική αποτίμηση θα γίνει έπειτα από μια καλύτερη μελέτη της επιστολής και θα είναι πάντως σε σύμπνοια με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κυβερνητικοί παράγοντες της Γερμανίας σε συνάντησή τους με έλληνες δημοσιογράφους --στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στο Βερολίνο που οργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-- αναφέρθηκαν διεξοδικά στην ελληνική κρίση, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αν θα επαρκέσει τελικά το «κούρεμα» του 50%.
Το Ευrogroup, στις 29 Νοεμβρίου, θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, σχολιάζοντας το θέμα.
Εν τω μεταξύ, έκανε μία πρόταση πολιτικής εξόδου από την κρίση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, με την «Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική» την οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή.
Στην πρόταση του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θέτει δύο εθνικούς στόχους: πρώτον την ανάπτυξη της οικονομίας με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς και δεύτερον, τη δημιουργία πλεονασμάτων στον Προϋπολογισμό με ρυθμούς υψηλότερους από αυτούς που προβλέπονται.
Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη αναδιοργάνωσης του φορολογικού συστήματος τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετοι φόροι για τους, κατά τεκμήριο, ειλικρινείς φορολογούμενους. Στο σκέλος των προβλέψεων η ΤτΕ εκτιμά ότι οικονομία θα εμφανίσει αναπτυξιακούς ρυθμούς – έστω περιορισμένους – από το 2013, για φέτος διαβλέπει ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 5,5% και κατά 2,8% το 2012, ενώ για το 2013 η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 1%. Η ανεργία φέτος θα διαμορφωθεί γύρο στο 17% ενώ το 2012 εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί και το 18%.
Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Επισημαίνει ότι η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου παρέχει μία τελευταία ευκαιρία και προειδοποιεί ότι το διακύβευμα για το μέλλον της χώρας είναι αυτή θα παραμείνει εντός της ευρωζώνης. Θεωρεί ότι η προσπάθεια εντός της ζώνης του ευρώ προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας θα έχει κόστος, ωστόσο όπως αναφέρει το μακροχρόνιο όφελος που θα προκύψει θα είναι μεγαλύτερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου