δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 23 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο, ο Γιούνκερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έγκριση της έκτης δόσης.

Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε όμως ότι πρέπει να υπάρξει οριστική κατάληξη στο θέμα των υπογραφών μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι: «Θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι την άποψη η οποία εκφράζεται από τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας» αναφερόμενος στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις «την συμμερίζονται πλήρως οι κύριοι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα».

Αν και θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας θα υπερασπιζόταν, έστω και λίγο, την άποψη ότι τα κόμματα ήδη δεσμεύτηκαν ενώπιων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο κ. Παπαδήμος, από την πλευρά του, επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι τα τρία κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνησή του – ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. – πρέπει να υπογράψουν μια γραπτή εγγύηση στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ότι υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης. Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους ηγέτες των τριών κομμάτων να κάνουν το καθήκον τους και το ζήτημα να έχει επιλυθεί ως το τέλος αυτού του μήνα. Με άλλα λόγια, ο κ. Παπαδήμος ουσιαστικά συμφώνησε με τους ευρωπαίους εταίρους μας οι οποίοι δε δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα – συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατού θεσμικού οργάνου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτή είναι η πικρή αλήθεια: κανείς δε μας πιστεύει πια…

Χαρακτηριστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Οι εταίροι μας απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να στείλουν μια επιστολή δέσμευσης για τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια;» και πρόσθεσε «Πιστεύω ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους. Είμαι αισιόδοξος ότι μια λύση θα βρεθεί σύντομα. Αυτό πρέπει να έχει γίνει ως το τέλος του μήνα». Βλέπουμε ότι όχι μόνο συνεχίζεται η πολιτική που εφάρμοζε ο κ. Παπανδρέου αλλά, επιπλέον, η πολιτική αυτή απλά εφαρμόζεται ωμά χωρίς να υπάρχει κάποια – έστω και μηδαμινή – διαπραγμάτευση.

Η μεγάλη διαφορά που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της πολιτικής που ασκεί ο κ. Παπαδήμος με την πολιτική του κ. Παπανδρέου είναι ότι ο κ. Παπαδήμος φαίνεται να επιμένει στην εφαρμογή του νόμου έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να βλέπει επιτέλους ότι υπάρχει δικαιοσύνη· ότι, δηλαδή δε παραμένουν ατιμώρητοι αυτοί που καταλήστεψαν τον ελληνικό λαό. Έτσι, χθες – με τη διαδικασία του αυτόφωρου – προχώρησε σε νέες συλλήψεις το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, για συνολικές οφειλές ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, πάνω από 1.000.000 ευρώ:

Ο επιχειρηματίας Κυριάκος Οικονόμου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, για μη καταβολή οφειλών από ΦΠΑ, από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ύψους 258.000 ευρώ, και μη απόδοση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ύψους 491.000 ευρώ.

Ο Κυριάκος Λέκκας, νόμιμος εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας DΜ ABETE, συνελήφθη στην Κόρινθο, για οφειλές ΦΠΑ ύψους 189.000 ευρώ, για την περίοδο από την 1η Μαϊου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.



Ο τρίτος συλληφθείς, επίσης στην Κόρινθο, είναι ο Αριστείδης Κεμερλής, νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας εμπορίας χαρτοκιβωτίων Κεμερλής και ΣΙΑ ΟΕ, για οφειλές ΦΠΑ 159.000 ευρώ από την 1η Μαϊου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, συνελήφθη από την οικονομική αστυνομία στη Μεταμόρφωση Αττικής ένας 55χρονος κατασκευαστής και εργολήπτης δημοσίων έργων… για χρέη ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ προς το δημόσιο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Εξάλλου, το απόγευμα, αστυνομικοί του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος της ασφάλειας συνέλαβαν ιδιοκτήτη εταιρείας μεταλλικών κατασκευών, με έδρα την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία ότι είχε εκκρεμείς οφειλές, ύψους 551.668 ευρώ.


Εν τω μεταξύ, χθες έφθασαν άλλες δύο περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά τη σύλληψη 66χρονου επιχειρηματία και δύο βενζινοπωλών.

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, πρόκειται για τον 53χρονο Νίκο Παλάζη, ο οποίος κρατείται στην ασφάλεια και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον επιχειρηματία, διαχειριστή εταιρίας εισαγωγών - εξαγωγών τροφίμων, για μη καταβολή χρεών, παρ' όλο που η εταιρία έχει πτωχεύσει από το 2002. Του αναγνωρίστηκε, ωστόσο, το ελαφρυντικό της πτώχευσης, επιβάλλοντάς του ποινή μικρότερη της 3ετίας που προβλέπεται για ανάλογες περιπτώσεις οφειλετών του Δημοσίου.

Εναντίον των δύο πρατηριούχων καυσίμων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, καθώς το χρέος τους αφορά μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ, ενώ επιπλέον βαρύνονται με λαθρεμπόριο καυσίμων και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Αναρωτιέμαι βέβαια πότε επιτέλους θα ακουστούν και ονόματα των πολιτικών οι οποίοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα να οδηγούνται και να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη… αν βέβαια υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί διότι… εννοείται… πως οι πολιτικοί και οι νομοθέτες μας είναι τα πιο νομοταγής άτομα της κοινωνίας μας… είναι, λέει η θεωρία, οι στυλοβάτες της κοινωνίας μας…

Σίγουρο πάντως είναι πως οι νόμοι που θέτονται από τους… στυλοβάτες νομοθέτες μας αλλάζουν κάθε τρείς και λίγο και έτσι υπάρχουν ήδη διευκρινίσεις που δημοσιεύονται σε επείγον έγγραφό του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του προσωπικού που απασχολείται στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να ικανοποιείται η βούληση του νομοθέτη για άμεση-πλήρη συνταξιοδότηση με 35 (ή παραπάνω) έτη ασφάλισης αμέσως μετά την αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας ή της υπαλληλικής σχέσης.

Για να τεθεί, λοιπόν, κάποιος σε εργασιακή εφεδρεία απαιτείται να του υπολείπονται μέχρι και την 31.12.2013 κατ' ανώτατον δύο έτη, τόσο για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για πλήρη συνταξιοδότηση – που αντιστοιχεί σε 35 έτη ασφάλισης (ή παραπάνω) – όσο και για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατά περίπτωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Για όσους έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατά την ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ ο ν. 4024 /2011, η σχέση εργασίας τους ή η υπαλληλική τους σχέση λύεται αυτοδικαίως.

Στο μεταξύ, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας – αλλά πάντα εντός του πλαισίου του νόμου… εννοείται – προκειμένου να επιλυθούν λειτουργικά προβλήματα που ανακύπτουν.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο και με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου στους συγκοινωνιακούς φορείς, υπήρξε συνεργασία μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Υποδομών, Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για τις απόψεις του και πρόσθεσε ότι αναμένεται συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με ορισμένες ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία στις συγκοινωνίες, οι οποίες, όμως, δεν θα θίγουν το μέτρο στο σύνολό του.

Θα ήθελα να κλείσω το δελτίο σήμερα επιστρέφοντας στα δρώμενα στην ΕΕ. Υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα συναντηθούν αύριο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στο Στρασβούργο για να συζητήσουν την κρίση χρέους και το μέλλον του ευρώ.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Παρίσι αλλά, ύστερα από απόφαση της Γαλλικής Προεδρίας, ο Νικολά Σαρκοζί θα υποδεχθεί τους άλλους δύο ηγέτες στο Μέγαρο της Νομαρχίας στο Στρασβούργο, στις 12.25 αύριο το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, ενώ στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Εγώ αναρωτιέμαι το εξής: Γιατί θα συναντηθούν μόνο αυτοί οι τρεις ηγέτες για να συζητήσουν ένα θέμα που αφορά 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης και όχι μόνο τις χώρες τους; Τελικά η ΕΕ προγραμματίζεται να γίνει μια δημοκρατία πολλών λαών ή το «τσιφλίκη» των οικονομικά ισχυρών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου