δικηγόρος Καβάλας

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 18 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, σήμερα ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, και αύριο θα επισκεφτεί το Λουξεμβούργο.
Στις Βρυξέλλες ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και αύριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup.

Η συγκυρία στην οποία γίνονται αυτές οι επισκέψεις του Λουκά Παπαδήμου στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους του 2011, αλλά και για τα κρίσιμα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012.

Παράλληλα, είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί και το ζήτημα των διαβεβαιώσεων που ζητάει το Eurogroup από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας σε σχέση με την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Ένα άλλο αντικείμενο των διαβουλεύσεων, που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους ιθύνοντες της ΕΕ, αναμένεται να είναι τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ανησυχία, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, κυριαρχούσε όλη την προηγούμενη εβδομάδα τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, ενώ για πρώτη φορά φάνηκε η κρίση να ακουμπά ακόμη και τις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της ζώνης του ευρώ.

Ο 'Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί «από πρώτο χέρι» – όπως συνηθίζουμε να λέμε – για τις προτάσεις που προτίθεται να υποβάλει η Επιτροπή την Τετάρτη αναφορικά με το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.

Επιστρέφοντας στις επαφές που υπάρχουν, εν τω μεταξύ, μεταξύ των δανειστών μας και ελλήνων πολιτικών, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ολοκληρώθηκαν οι επαφές του κλιμακίου με την πολιτική ηγεσία με τη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον αρχηγό του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρη.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι «θα κάνει αυτό που πρέπει για να πάρει η χώρα τα χρήματα της 6ης δόσης», αναφερόμενος στην ενδεχόμενη περίπτωση να ζητηθούν έγγραφες διαβεβαιώσεις και από το κόμμα του. Παρ’ ολ’ αυτά, όμως, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «άποψη του κόμματος» και όχι για επιστολή.

Στη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να βάλει άλλη μία υπογραφή, καθώς δηλώνει ότι έχει επανειλημμένως δεσμευτεί για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, με δημόσιες τοποθετήσεις και επιστολές προς ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το Σάββατο, οι επικεφαλής της τρόικας είχαν μια συνάντηση και με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου στην οποία παρίστατο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), καθηγητής Γ. Ζανιάς.
Μετά την συνάντηση στη Βουλή, ερωτηθείς σχετικά με την καταβολή της 6ης δόσης, ο επικεφαλής της Τρόικα, Paul Thomsen, απάντησε απλά: «No comment» δηλαδή «Ουδέν σχόλιον».

Χθες ξεκίνησε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2012 στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καταθέτοντας στη Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 τόνισε, παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ότι: «Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας».

Καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να είναι σοβαροί, προσηλωμένοι, ειλικρινείς και μεταξύ τους δίκαιοι, ανέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας τα τέσσερα σημαντικά χαρακτηριστικά του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, επισημαίνοντας πως υπό όρους και προϋποθέσεις σοβαρότητας «δίνεται η ευκαιρία για μια πιο αισιόδοξη ανάστροφη πορεία του τόπου».

Ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε τη δήλωση του λέγοντας: «Καταθέτω τον προϋπολογισμό του 2012 μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και σε βαρύ κλίμα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τον καταθέτω κάτω από πολύ καλούς οιωνούς μετά την μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία των τριών κομμάτων να συγκροτήσουν κι να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας, συναίνεσης κι αξιοπιστίας που το έχει εισπράξει η κοινωνία».

Η αντίδραση της ΝΔ εκφράζεται στην ανακοίνωσή του αναπληρωτή εκπροσώπου για τον τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος δήλωσε ότι «Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει ήδη ψηφισμένα μέτρα, τα οποία περικλείονται στο Μεσοπρόθεσμο και στο Πολυνομοσχέδιο. Για το λόγο αυτό – και όπως έχει ήδη τοποθετηθεί – η Νέα Δημοκρατία, δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσει».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό 2012 ως προϋπολογισμό «πτώχευσης και φορολογικής εξόντωσης του λαού, κατακρεούργησης των Ασφαλιστικών Ταμείων και των κοινωνικών δαπανών».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, για τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012 τόνισε ότι «Τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο δύσκολα και από αυτά που περάσαμε. Πρέπει να μείνουμε όμως όρθιοι για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας», και ότι γι αυτό «δεν χωρά καμία ψευδαίσθηση».

Σε ανακοίνωσή της για τον προϋπολογισμό, η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι «Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των αδύναμων στρωμάτων για την ανάσχεση της ανεργίας και την εκκίνηση της αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας».

Απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο το θέμα της επιβολής του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας από το κράτος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και υπάρχουν αρκετές εξελίξεις στο θέμα αυτό: «Αναστέλλει η ΔΕΗ για μερικές ημέρες τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης στους καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να θεσπιστούν οι ρυθμίσεις που έχουν αναγγελθεί για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του διευθυντή δημοσίων σχέσεων της ΔΕΗ Κίμωνα Στεριώτη. Οι εντολές αποκοπής θα εκδίδονται μεν από τη ΔΕΗ και θα αποστέλλονται στο Διαχειριστή του δικτύου, αλλά δεν θα εκτελούνται προσωρινά.

Αναλυτικά ο κ. Στεριώτης επεσήμανε τα εξής:

«Ύστερα απο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής θα αναστείλει για μερικές ημέρες τις εντολές αποκοπών που έχουν σχέση με το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), προκειμένου να υπάρξουν ορισμένες ρυθμίσεις για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Ωστόσο, η ΔΕΗ ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται από το νόμο - όπως και οι άλλοι εναλλακτικοί προμηθευτές - να συνεχίσει να αποστέλλει εντολές έκδοσης αποκοπών προς το Διαχειριστή του Δικτύου, εφόσον δεν έχει καταβληθεί το τέλος ακινήτων μαζί με το λογαριασμό ρεύματος, μετά την παρέλευση 40 ημερών απο την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου».

Την ίδια στιγμή, κατάληψη στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ στην οδό Μεσογείων πραγματοποίησαν απόψε συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ «για να μη φύγει καμία εντολή διακοπής σε κανένα σπίτι φτωχού, ανέργου, μικροσυνταξιούχου», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Φωτόπουλος.

Η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει εξάλλου ότι συγκροτούνται ομάδες περιφρούρησης σε όλη τη χώρα για να εμποδίσουν τις αποκοπές λόγω μη πληρωμής του τέλους ακινήτων.

Περνώντας στις εξελίξεις που συμβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήθελα να αναφέρω ότι με καταμετρημένο το 77% των ψήφων, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το υπουργείο Εσωτερικών, στη Μαδρίτη, ανακοινώσε ότι το Λαϊκό κόμμα είχε αυξήσει το ποσοστό του στο 44% του συνόλου των ψήφων ενώ, την ίδια ώρα, το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει ποσοστό 29% των ψήφων.

Ο ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου μετέδωσε εν τω μεταξύ ότι, περίπου στο 70% του συνόλου των ψήφων δίνει: στο Λαϊκό Κόμμα 187 έδρες, και στο Σοσιαλιστικό κόμμα μόνο 109. Συνολικά 12 νέα μελή θα εισέλθουν στη 350μελή, πλέον, κάτω Βουλή, τα οποία , ενδεικτικώς και μεταξύ άλλων, θα ανοίκουν:

-στο Κόμμα της περιφέρειας Καταλωνίας

-έντεκα έδρες (από 2 τώρα) θα έχει πιθανώς, τελικά, το αριστερό κόμμα 'Ιζκουέρδα Ουνιδά'.

-Εξι έδρες θα έχει πιθανώς, τελικά, το κόμμα των αριστερών Βάσκων

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Κάτω βουλή, Μαριάνο Ραχόι, τόνισε στην πρώτη δήλωσή του, μετά την επίσημη ανακοίνωση σημαντικών εκλογικών αποτελεσμάτων, ότι:

«Η Ισπανία δεν είναι τώρα σε θέση να παράξει θαύματα, ώστε να ξεγλιστρήσει απο την οικονομική κρίση, πρέπει όμως να κερδίσει, ξανά, τον σεβασμό της ΕΕ».

Είναι επίσης αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έκανε έκκληση χθες λέγοντας να «μην αφήσουμε την Ευρώπη να κατρακυλήσει», εξηγώντας, έτσι, πως τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης είναι συνδεδεμένα.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε στην εκπομπή "60 minutes" του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι «Το να αφήσουμε να κατρακυλήσει η Ευρώπη θα σημαίνει, αν συμβεί, ότι θα υπάρξουν σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις για άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου