δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 18 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, χθες έζησα από κοντά την φετινή «κομματιασμένη» πορεία για το Πολυτεχνείο ενώ αρνητική εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι ξεχωριστή πορεία είχαν τα μέλη του ΚΚΕ.

Σε
γενικές γραμμές η κεντρική πορεία εξελίχθηκε ομαλά. Δεν έλειψαν, ωστόσο, σχετικά μικρές εντάσεις, με αποκορύφωμα τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, στο ύψος της πλατείας Μαβίλη, όπου διαδηλωτές πέταξαν νεράντζια, πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι «απάντησαν» στην πρόκληση με χρήση δακρυγόνων. Σε αυτή τη συμπλοκή, οι διαδηλωτές έσπασαν φωτεινούς σηματοδότες και έκαψαν κάδους απορριμμάτων και ένα κιόσκι ανακύκλωσης.

Η πορεία ξεκίνησε από την Πατησίων περίπου στις 4 το απόγευμα με την αιματοβαμμένη γαλανόλευκη σημαία του Πολυτεχνείου να οδηγεί το πλήθος. Οι αντιστασιακές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων συνάντησαν ένα φραγμό των ΜΑΤ μόλις έφτασαν στην οδό Γεωργίου Ά, εμποδίστηκαν να συνεχίσουν και, έτσι, δημιουργήθηκε ένταση. Λίγα λεπτά αργότερα, ο δρόμος άνοιξε και οι αντιστασιακές οργανώσεις συνέχισαν την πορεία τους.

Οι νεαροί διαδηλωτές, με τη σημαία είχαν φτάσει ήδη στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου έψαλαν τον εθνικό ύμνο και αποχώρησαν ειρηνικά.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, με αντικείμενο την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012. Στο μεταξύ, έρχονται στην Αθήνα σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση. Προγραμματισμένη είναι μια συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ επιμένει να ζητά διαβεβαιώσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ευρεία πολιτική υποστήριξη των μέτρων ώστε να αποδεσμεύσει την έκτη δόση του δανείου. Οι διαβεβαιώσεις αφορούν στο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση επικύρωση και την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών της "θα πρέπει να εξευρεθεί κατά τις προσεχείς βδομάδες" τόνισε σε δηλώσεις του στην Φρανκφούρτη, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα. Προέβλεψε συγχρόνως "ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμφωνήσουν νωρίτερα του αναμενόμενου αρχικώς στη φόρμουλα για την ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ με νεότερα, αποτιμημένων στο 50% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσομένων ομολόγων".

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στις 15:00 με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το άλλο τμήμα της Τρόικα - η Ειδική Ομάδα της ΕΕ για την Ελλάδα (Task Force) – στην πρώτη έκθεσή της, με υπεύθυνο τον – γνωστό πλέον – κ. Reichenbach, τονίζει την
ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρότερου και δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

Η Ομάδα Δράσης εντοπίζει τις αδυναμίες στην είσπραξη των φόρων και υπογραμμίζει ότι παραμένουν ανεξόφλητοι οφειλόμενοι φόροι, συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Ο κ. Reichenbach σημείωσε ότι μόνο τα 8 δις. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν άμεσα. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, ως το 2013, το οποίο προβλέπει την καταβολή κοινών προσπαθειών από τις ελληνικές αρχές, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενός δικαιότερου, απλούστερου και σταθερού φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, ο κ. Reichenbach χαρακτήρισε "αντιπαραγωγικό" το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η φορολογητέα βάση είναι υψηλότερη για τους μισθωτούς από ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σημαντικό γεγονός, πάντως, είναι ότι η Ομάδα Δράσης θα στηρίξει τις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με την Ελβετία, προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει την καλύτερη δυνατή φορολογική συμφωνία για να εισπράξει έστω και μόνο ένα μέρος των φόρων που διαφεύγουν και οδηγούν το κράτος να λαμβάνει μέτρα όπως αυτό του έκτακτου τέλους ακινήτων το οποίο εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ από τους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, παρατηρούνται λάθη σε πολλά εκκαθαριστικά του τέλους ακινήτων τα οποία διορθώνονται ύστερα από συνεργασία της ΔΕΗ με τους Δήμους. Προτείνονται περισσότερες δόσεις από τη ΔΕΗ στην καταβολή του τέλους για το 2012 καθώς και εξαιρέσεις των οικονομικά αδυνάτων ομάδων σύμφωνα με την απόφαση στη σύσκεψη που έγινε υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Ειδικότερα, το υπουργείο θα προχωρήσει σε εξαιρέσεις ανέργων, αναπήρων, υπερηλίκων και ενδεχομένως ατόμων με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Επίσης σύμφωνα με το υπουργείο, επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας έχει εκδοθεί «καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων» σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες. Εγώ, προσωπικά, αναρωτιέμαι… θα ενημέρωση επιτέλους κάποιος το Υπουργείο Οικονομικών ότι η ροή που κρίθηκε «φυσιολογική» από την ΔΕΗ αφορά ένα δείγμα 80,000 νοικοκυριών και πως η σύμβαση που υπογράφει ο κάθε πολίτης είναι με μία εταιρία, ιδιωτικού δικαίου, και αφορά μόνο την παροχή ρεύματος από την ΔΕΗ προς τον κάθε πολίτη και τη πληρωμή του σχετικού αντίτιμου της αξίας του ρεύματος από τον πολίτη προς τη ΔΕΗ… μόνο. Δε προβλέπεται από κανέναν νόμο πουθενά στο κόσμο να εισπράττει μια εταιρία ιδιωτικού δικάιου οποιοδήποτε τέλος για το κράτος… πριν απαντήσουμε εμείς – οι πολίτες – στο αν θέλουμε το ευρώ η όχι θα ήθελα να δω ότι κατανοεί επιτέλους η κυβέρνηση μας ότι έχουμε μια ελεύθερη αγορά και ότι δε μπορεί να μας θεωρεί όλο τον ελληνικό λαό ανόητο επειδή πιστέψαμε τα ψέματα της και την κάναμε κυβέρνηση... πράγμα το οποίο ούτε καν αφορά την κυβέρνηση Παπαδήμου αφού δεν είναι εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό αλλά επιβεβλημένη από την Τρόικα. Ζητώ συγνώμη για την ένταση της φωνής μου αλλά δε μπορούμε να ανεχτούμε σα λαός να επεμβαίνει το κράτος στην οικονομία και στη δικαιοσύνη μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να κριθεί αν ή οχι το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας είναι αναρμόδιο να κρίνει θέματα φόρων και τελών. Τελικά είμαστε ένα σύγχρονο κράτος ή όχι, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης;

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε ότι: «Προτεραιότητα στα εθνικά θέματα της Ελλάδας είναι η Κύπρος, ενιαία και αδιαίρετη, για όλους τους κατοίκους της».

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Δημήτρη Ηλιάδη, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος προασπίζεται τα συμφέροντά της και η Ελλάδα είναι δίπλα της.

Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «Η οικονομική κρίση δεν θα μας οδηγήσει σε εκπτώσεις ή υποχώρηση από τις αρχές και τους στόχους που έχουμε θέσει», και σημείωσε ότι: «η επίσκεψή του στη Λευκωσία Κύπρο έχει ουσιαστικό, σημειολογικό και συμβολικό χαρακτήρα και αποτελεί κρίκο στη διαχρονική και σταθερή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου».

Εξ άλλου, ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι ο κ. Αβραμόπουλος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του και πραγματοποίησε την πρώτη του έξοδο εκτός Ελλάδος, ως Υπουργός Εθνικής Αμυνας, στην Κύπρο. Αυτό, είπε, δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα παρέχει σταθερή και ανιδιοτελή συμπαράσταση για την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Τέλος, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «Η Ελλάδα εγγυάται το παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου