δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 17 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, κορυφώνονται σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Χθες, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις με καταθέσεις στεφάνων. Σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης ήταν από τους πρώτους που απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Ακολούθησαν εκπρόσωποι των ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Φοιτητές ανάρτησαν πανό με το σύνθημα του Νοέμβρη του '73 «ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Σήμερα, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Οι πύλες του Ιδρύματος θα κλείσουν στη 1 το μεσημέρι και στις 2 προγραμματίζεται να αρχίσει η κεντρική εκδήλωση που όταν ολοκληρωθεί θα αρχίσει η πορεία.

Με τήρηση ενός λεπτού σιγή οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, θα τιμήσουν την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου, αποτίνοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης.

Όπως ανακοινώθηκε από τα Σωματεία των εργαζομένων, στις 12:30 το μεσημέρι, οι συρμοί των συγκεκριμένων Μέσων Μεταφοράς θα ακινητοποιηθούν στους σταθμούς και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

Περνώντας στις πολιτικές εξελίξεις, θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου με 255 ψήφους. Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, καθώς και από τους ανεξάρτητους βουλευτές που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως και από τους Γιώργο Λιάνη, Μιλένα Αποστολάκη, Έλσα Παπαδημητρίου και Σωτήρη Χατζηγάκη.

Συνολικά ψήφισαν 293 από τους 300 βουλευτές, από τους οποίους καταψήφισαν την κυβέρνηση 38 βουλευτές. Εκτός από τους βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταψήφισαν την κυβέρνηση Παπαδήμο και οι Πάνος Καμμένος (ΝΔ), Χρήστος Κατσούρας και Τσετίν Μαντατζή (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη θέση των κομμάτων τους.

Στην ψηφοφορία δεν έλαβε μέρος ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, χωρίς να έχει αποστείλει επιστολή για την πρόθεση ψήφου του.

Κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι: «Είναι ανάγκη να δώσουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας».

Δίνοντας μια απάντηση σε όσους υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, ο κ. Παπαδήμος τόνισε: «Συμφωνώ με την παρατήρηση ότι είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν. Όμως τα προβλήματα θα αυξηθούν αν η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη. Η έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση του νομίσματος οδηγεί στην αύξηση του πληθωρισμού, έχει επιπτώσεις στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, γίνεται δυσμενέστερη η εξόφληση του χρέους, [και] τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα αποκτηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές».

«Αντίθετα», συνέχισε ο πρωθυπουργός «με τη συμμετοχή της χώρας ευρωζώνης συνεπάγονται και οφέλη εφόσον ασκείται η κατάλληλη πολιτική. Αυτή είναι αλήθεια και δεν είναι εκβιασμός. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος συνάντησε αργά το βράδυ τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσάρλς Νταλάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Νωρίτερα, ο κ. Νταλάρα είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για το ίδιο θέμα.

Φαίνεται πως η αποκρατικοποίηση των κρατικών εταιριών και της κρατικής περιουσίας είναι η πρώτη δράση στην οποία επικεντρώνει την προσπάθεια της η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμο μια και, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κάποια περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους περιλαμβάνουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, όπως και στον ΟΠΑΠ, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, και περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.

Επίσης, ξεκινούν πλέον και επίσημα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF), που εκπροσωπεί τους ιδιώτες διεθνείς πιστωτές της χώρας, σχετικά με την μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 50%.
Αντίστοιχες επαφές με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας πραγματοποιεί και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο φαίνεται να δραστηριοποιείται η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι η αυτονόητη, σε ένα κράτος δικαίου, ισονομία και εφαρμογή του νόμου. Ένας μεγάλος επιχειρηματίας ο οποίος είχε συλληφθεί με κατηγορίες για μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για αύριο για να παρουσιαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Το δικαστήριο συνεπώς διέταξε την απελευθέρωση του κατηγορουμένου, ιδιοκτήτη μεγάλης εταιρίας κατασκευής πλαστικών σωλήνων, που συνελήφθη χθες από την Οικονομική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κατηγορουμένου, τον κ. Αλέξη Αθανασόπουλο, ο εντολέας του αδυνατεί να καταβάλει το ποσό του χρέους του, αλλά τόνισε πως θα προσπαθήσει όσο μπορεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο. Ο δικηγόρος επίσης τόνισε πως: «η παγκόσμια οικονομική κρίση επιβράδυνε δραματικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της επιχείρησης», με αποτέλεσμα την περασμένη Δευτέρα να κινηθούν οι διαδικασίες για την υπαγωγή της στις πρόνοιες του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Ας ελπίσουμε πως θα συνεχίσει αυτή η προσπάθεια και πως επιτέλους θα πληρώσουν το δημόσιο έλλειμμα αυτοί η οποίοι ευθύνονται για αυτό και όχι όλοι εμείς.

Αναφερθήκαμε χθες στο γεγονός ότι η ΔΕΗ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική, διέκοψε την παροχή ρεύματος στο υπουργείο υγείας. Η διαμαρτυρία αφορά στο «απαράδεκτο γεγονός» ότι το ελληνικό Δημόσιο χρωστά 141 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ ενώ δίνει εντολή να κοπεί το ρεύμα στον φτωχό, τον άνεργο και τον άπορο συνταξιούχο».
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι με την απόφαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να κόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επικαλούμενη απλήρωτη οφειλή της τάξης των 3.800.000 ευρώ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από έλεγχο που πραγματοποίησε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Νικόλαος Πολύζος σε συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, αποσαφηνίστηκε ότι δεν υπάρχουν χρέη της κεντρικής υπηρεσίας.

Η ανακοίνωση καταλήγει στο ότι: «Ο κ. Πολύζος ζήτησε από τη ΔΕΗ να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας που χρωστούν και τι ποσά και να διευθετηθεί άμεσα – αν υπάρχει – οποιαδήποτε οφειλή».

Περνώντας τώρα στο τέλος του σημερινού δελτίου και συνεχίζοντας τη σύγκριση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας με τις παράλληλες και παρόμοιες εξελίξεις στην Ιταλία, θα ήθελα να αναφέρω ότι ανέλαβε και τυπικά πρωθυπουργός της Ιταλίας ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Μάριο Μόντι, και ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησής του η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες.

Οι υπουργοί, είναι, συνολικά, έντεκα, ενώ ο κ. Μόντι αναλαμβάνει προσωπικά το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Η σταθερότητα της κυβέρνησης εξαρτάται από την ικανότητά μας να δράσουμε αποτελεσματικά και να εξηγήσουμε στους πολίτες την σημασία της αποστολής μας».

Σχετικά με τις αγορές, ο κ. Μόντι είπε πως: "ευελπιστεί ότι θα κατανοήσουν την καινοτόμο ταυτότητα της νέας κυβερνητικής ομάδας, την ποιότητα των επιλογών που μπόρεσαν να γίνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Λάβαμε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από τους ευρωπαίους εταίρους μας και από τον διεθνή χώρο γενικότερα. Κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να ηρεμήσουν οι αγορές, υπογράμμισε ο επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Σήμερα, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία και στη συνέχεια από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου